Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Siessen, aki gázkazánra pályázna!

2024. június 18. | VGF&HKL online |  1734 |

Siessen, aki gázkazánra pályázna!

Megjelent az otthonfelújítási program végleges szövege, amely révén 108 milliárd forintos keretösszegből legfeljebb 20 000 darab, 1990 előtt épült ház felújításához jut támogatás. A pályázati ablak alapesetben július elsején nyílik, és hacsak előbb el nem fogy a pénz, 2025. december 31-ig nyitva is marad, szerződést kötni pedig 2026. április 30-ig lehet. Kivéve azoknak, akik kondenzációs gázkazánt szeretnének. Nekik 2024. december 31. a szerződéskötés határnapja, ráadásul a gázkazánokra szánt keret is limitált, 20 milliárd forintos. Vagyis aki gázkazánra pályázik, jobb, ha július elsejére mindent összekészít, és komplett dokumentumokkal várja a startpisztoly eldördülését.

A pályázat.gov.hu oldalról már letölthető az RRF-REP-10.13.1-24 kódjelű felhívás, közkeletű nevén az otthonfelújítási pályázat, a hozzá tartozó mellékletekkel együtt. A hitelprogram célja a magánberuházások ösztönzése és a magyarországi lakóépületek energiahatékonysági ágazatában a háztartások finanszírozáshoz való hozzáférésének javítása, továbbá a lakossági szektor energiafelhasználásának csökkentése egyműveletben kombinált kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatással.

A program az 1990. december 31-e előtt használatbavételi engedélyt kapott, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakra terjed ki. A használatbavétel alátámasztására a fejlesztés előtti (kiinduló) állapotot bemutató hiteles energetikai tanúsítványban feltüntetett épület építési ideje fogadható el irányadónak. Ráépítés, bővítés, átalakítás esetén is az alapépület jogerős használatbavételi engedélyének időpontja számít.

A beruházás eredményeként legfeljebb 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg. Az egyműveletben kombinált kölcsön és vissza nem térítendő támogatás nyújtásának alap jogosultsági feltétele, hogy a beruházás megvalósítását megelőző fejlesztés előtti (kiinduló) állapothoz képest épületenként legalább 30%-os mértékű primerenergia-fogyasztás-csökkenést szükséges elérni az Otthonfelújítási Program keretében finanszírozott energetikai korszerűsítés eredményeként, melyet hiteles energetikai tanúsítvánnyal szükséges alátámasztani. A 30% primerenergia-megtakarításba nem érthető bele a megújuló alapú villamosenergia előállításra számított energiamegtakarítás.

Önrész, hitel, támogatás

Az elszámolható beruházási költség legfeljebb 7 millió forint. Ebből 1 millió forint önerővel kell rendelkeznie a pályázónak, de az ingatlan földrajzi elhelyezkedésének függvényében változik, hogy mennyi lehet a vissza nem térítendő támogatás és a kamatmentes kölcsön aránya. Azokban a járásokban, amelyekben az átlagjövedelem nem éri el az országos átlag 75 százalékát, 3 500 000 forint lehet a vissza nem térítendő támogatás összege, és 2 500 000 a kamatmentes kölcsöné. Azokban a járásokban, ahol az átlagjövedelem meghaladja az országos átlag 75 százalékát, de nem éri el a 110 százalékát, ez a két összeg 3-3 millió forintra módosul, 110 százalék felett pedig legfeljebb 2 500 000 forint lehet a vissza nem térítendő támogatás, és 3 500 000 forint a kamatmentes kölcsön összege.

Azt, hogy mely járások mely kategóriába tartoznak, tartalmazza a kiírás. De mivel természetesen szegény járásban is lakhatnak tehetősebb családok és fordítva, ezért a család egy főre jutó jövedelme is számítani fog az arányok kialakításában. Amennyiben – bármely járásban – a kölcsönigénylő, vagy kölcsönigénylő és adóstársa együttes havi nettó jövedelméből számolt egy főre jutó nettó havi átlagjövedelem meghaladja a 511 810 forintot, úgy a legmagasabb átlagjövedelmű járásokban alkalmazandó támogatási összetételre, azaz a legalacsonyabb vissza nem térítendő támogatási arányra jogosult. Amennyiben – bármely járásban – a kölcsönigénylő, vagy a kölcsönigénylő és adóstársa együttes havi nettó jövedelméből számolt egy főre jutó nettó havi átlagjövedelem nem éri el a 295 275 forintot, úgy a legalacsonyabb átlagjövedelmű járásokban alkalmazandó támogatási összetételre, azaz a legmagasabb vissza nem térítendő támogatási arányra jogosult.

A kölcsön futamideje legfeljebb 12 hónap lehet, és a kölcsön felvevője nem lehet 75 évesnél idősebb a lejárat időpontjában. Ellenkező esetben be kell vonni egy olyan adóstársat, aki az életkori korlátnak megfelel.

Mire kérhető támogatás?

Kizárólag a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban belterületi, külterületi vagy zártkerti lakóházként, szabadon álló családi házként, sorházi családi házként, illetve ikerházként bejegyzett, életvitelszerűen lakott ingatlan energetikai korszerűsítése támogatható. A beruházás jellegét tekintve a következő lehet:

  • Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épület külső határoló elemeinek rendszerszintű (teljeskörű) hőszigetelése, födémszigetelés.
  • Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek cseréje / energiamegtakarítást eredményező korszerűsítése, vagyis nyílászárócsere.
  • Használatimelegvíz-rendszerek korszerűsítése (önállóan, illetve kizárólag fűtéskorszerűsítéssel kiegészítve sem támogatható tevékenység), és/vagy fűtéskorszerűsítés (önállóan, illetve kizárólag használati melegvíz-rendszerek korszerűsítésével kiegészítve sem támogatható tevékenység).
  • Hőtermelő berendezések cseréje korszerű berendezésekre, így vegyes-, szén-, fa-, vagy gáztüzelésű rendszerek, gázkonvektorok, egyedi helyiségfűtők kiváltása magas hatásfokú kondenzációs gázkazánnal vagy levegő-víz hőszivattyúval.
  • Szekunder fűtési kör átalakítása, hőleadó berendezések korszerűsítése vagy cseréje.
  • Automatikus központi (hőforrás-oldali) és helyi (hőleadó-oldali) szabályozások kiépítése.
  • Melegvizes puffertartály létesítése.
  • Kizárólag az energetikai korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó elemként a helyreállításhoz, javításhoz kapcsolódó költségek, melyek a fajlagos maximum költségek meghatározásánál kerültek beszámításra.

Gázkazán kizárólag az erre elkülönített 20 milliárd forint forráskeret kimerüléséig, de legkésőbb 2024. december 31-ig aláírt kölcsönszerződéssel támogatott. Önálló tevékenységként nem támogatható gáz kondenzációs kazán létesítése, korszerűsítése, használati melegvíz rendszer telepítése, korszerűsítése, illetve a helyreállítási munkálatok.

Mennyi pénz jut egyes munkákra?

A pályázati kiírás részletesen tartalmazza, hogy az egyes munkák elszámolható maximális anyagköltsége és munkadíja mennyi lehet. Például, ha valaki új, korszerű műanyag szerkezetű nyílászárókra cseréli a régieket, a szükséges külső és belső oldali párkányokkal, valamint belső oldali kávajavítási munkákkal és minden szükséges segédanyaggal, valamint a meglévő nyílászárók bontásával és a törmelék elszállításával együtt négyzetméterenként legfeljebb bruttó 158 836 forint anyagárat és szintén négyzetméterenként bruttó 51 336 forint munkadíjat számolhat el. Ezeket a tételeket az összes elszámolható tevékenységre meghatározza a pályázati kiírás.

Nem számolhatóak el azok a költségek, amelyek a támogatási cél megvalósításával nincsenek közvetlen kapcsolatban, és amelyek nem szolgálnak energia-megtakarítást. Ezek a költségek különösen, de nem kizárólagosan az alábbiak: saját kivitelezésű munkálatok költségei; szállítási díj, kiszállási díj; területfoglalási díj, munkaterület őrzési költségei; raklap bérleti díj, raktározási költségek; ideiglenes mellékhelyiségekhez és melléképületekhez kapcsolódó költségek; organizációs költségek (fakivágás, gallyazás, föld- és sziklamunka); az állványozás anyagköltsége; rovarháló; beltéri nyílászárók (két fűtött helyiség közötti nyílászárók) beépítése, cseréje, felújítása; belső terek (két fűtött helyiség) közötti falak hőszigetelése; belső határoló szerkezetek festése, mázolása; vízszigetelés (lapostető esetén); új antenna elhelyezése; új kémény elhelyezése (kivéve új kéményes hőtermelő berendezések beépítésénél); ivóvízvezeték(ek) cseréje; tüzelőanyag tárolására szolgáló tároló és/vagy egyéb különálló épület építése vagy felújítása; tüzelőanyag szállításához kapcsolódó költségek; tetőszerkezeti teherhordó elemek megerősítése; szigeteletlen lábazat festése, felújítása; működési és általános költségek (rezsi); utazási- és szállásköltségek; szállítási biztosítás és a vámkezelés költsége; mobil anyagmozgató- vagy munkagépek beszerzése; split- vagy ablakklímák beépítése, cseréje, korszerűsítése, felújítása; fűtőfólia telepítése.

Kulcstermékek a középpontban

A kiírás bevezeti az úgynevezett kulcstermék fogalmát, vagyis előírja, hogy bizonyos beépítendő termékeknek rendelkezniük kell az ÉMI NKft. által kiadott egyszerűsített környezeti minősítéssel, és a környezeti pontszámának minimumértéke el kell hogy érje a 8-at. Ezek a kulcstermékek a társaság honlapján még nem érhetők el, és még nem él a regisztrált kivitelezők, tanácsadók és listája sem. Ezek a tartalmak június 26-án élesednek majd.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

támogatás

Kapcsolódó

Képbe került a hőszivattyú

Képbe került a hőszivattyú

A szaktárca tájékoztatást közölt az egy hónapot csúszó házfelújítási pályázat részleteiről