Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Edzőverseny az EB előtt

2023. május 5. | Versits Tamás |  1355 |

Edzőverseny az EB előtt

A szakmák Európa- és Világbajnokságát (WordSkills és EuroSkills Competition) nem véletlen hasonlítják a versenysportokhoz, hiszen ezeken a rendezvényeken a szakembereknek hasonló szintű felkészültségre van szükségük a műhelyben, mint az élsportolóknak a ringben, a birkózóteremben vagy a futópályán. Nemrégiben az őszi EB-re való felkészülés jegyében tréningversenyt rendeztek Budapesten a fiatal víz-, gáz- és fűtésszerelőknek (PlumbSkills). A versenyen, amely műfajában az első volt idehaza, két magyar fiatalember végzett az első két helyen, osztrák kolléganőjük előtt.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében április 24-26. között rendezték meg a Hungexpo Vásárközpont területén az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV) és a XVI. Szakma Sztár Fesztivált (Szakma Kiváló Tanulója Verseny – SZKTV).

A rendezvény apropóján a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete (MGVE), a Víz-gáz- és fűtésszerelő szakterület szakmatámogatója – először Magyarországon – nemzetközi tréningversenyt hirdetetett és szervezett meg 6 versenyző részvételével.

Ausztriából, Csehországból, Lengyelországból, Németországból és természetesen Magyarországról érkeztek olyan fiatal versenyzők, akik már az őszi lengyelországi Európa-bajnokságra készülnek. Mivel a nemzetközi versenyeken a férfiak és a nők egy mezőnyben versenyeznek, a felkészülési „meccs” is követte ezt a lebonyolítási szabályt. Ez idehaza talán még furcsa egy kicsit, tőlünk nyugatabbra azonban természetes. Németország és Ausztria is egy-egy „leányát” delegálta a versenyre, melynek célja a tapasztalatszerzés mellett az Európa-bajnokság színvonalának megfelelő munkafeladatok végrehajtása volt a megfelelő környezetet (versenyt) szimulálva.

A feladat maga egy elég összetett fűtés-, víz- és csatornaszereléssel, valamint szaniterfelszereléssel tarkított munka volt. A pontosabb értékelhetőség kedvéért modulokra osztott tényleges munkavégzés két napig tartott, napi 8 órás műszakokban.

Minden versenyző igyekezett a hangos és poros (a szomszéd standon építőipari feladatokat végeztek a versenyzők) körülmények között tisztességesen teljesíteni és a feladatot a lehető legjobban végrehajtani. Ebben a helyzetben a 2022 évi világbajnokság eztüstérmese, a zalaegerszegi Széchenyi Technikum volt tanulója, Offner Márton végzett az élen. A második helyen Vörös Balázs, szintén zalaegerszegi fiatalember végzett, aki már a következő megmérettetésre (a 2024-es lyoni világbajnokságra) készül, a harmadik helyen Julia Kirchner osztrák szerelőlány végzett.

Egy kész versenymunka

Hiába szép egy szerelés, ha a nyomást nem tartja. Ez tartotta!

Julia Kirchner számol

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EuroSkillsverseny

Kapcsolódó

Magyar siker a WorldSkills Competition 2022 Special Edition eseményen

Magyar siker a WorldSkills Competition 2022 Special Edition eseményen

Víz-, gáz- és fűtésszerelő szakterületen ezüstérmes a magyar versenyző