VGF&HKL szaklap

Versits Tamás

 1114 | |

 Versits Tamás

Tüzeléstechnikai-, fűtési-, hűtési-, klímatechnikai rendszerek, a vízellátás-csatornázás, a gáztechnika, a szabályzástechnika épületgépész tervezője, épületgépész mérnök. Hőtermelő berendezések és légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálója, illetve az épületek energetikai tanúsítója, építésügyi műszaki ellenőr. Okl. Létesítménymérnök MSC, gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő mester.. Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete elnöke 2009. óta. A lapban 2003 tavasza óta publikál cikkeket.

Versits Tamás cikkei

Versits Tamás

Hogyan válasszunk fűtési rendszert?

2020. március 31. |  258
Társszerző: Erdősi Csaba

A kondenzációs kazánok ideális eszközök fűtési és használati meleg víz előállítására, új építkezés, illetve felújítás esetén is szóba jöhetnek. De akár felújítjuk az otthonunkat és fűtési korszerűsítést is tervezünk, akár építkezünk és teljesen új fűtési rendszert vásárolunk, érdemes tisztában lennünk néhány alapvető szabállyal. Ezeket egy neves német kazángyártó hazai képviseletének „kisokosa” segítségével vettük sorra.

Versits Tamás

Kondenzációs kazán hőszivattyú mellé?

2019. december 2. |  682
Társszerző: Erdősi Csaba
2 5 (2)

Hőszivattyú használata a fűtési idény legnagyobb részében olcsó és takarékos módja az épületek fűtésének. Nem véletlen szerelnek ugyanakkor némelyik készülékekbe gyárilag elektromos fűtőpatront. A szokásosnál jóval hidegebb külső hőmérséklet mellett szükség lehet rá, hogy használjuk, viszont ez költségesebb. Kiegészítő fűtésként ugyanakkor nem csak a hőszivattyú elektromos fűtőpatronjára támaszkodhatunk, ha van a rendszerbe építve egy kondenzációs gázkazánunk.

Versits Tamás

Szigetelés vagy kazáncsere?

Jobb, ha mindkettőt elvégezzük

2019. november 4. |  592
2 4 (1)

Sokan felteszik maguknak a kérdést, vajon a fűtési rendszerét korszerűsítse-e, vagy hagyja meg a régi kazánt, de végeztessen utólagos hőszigetelést. Most egy olyan esetet mutatunk be, amelyből kiderül, ha csak a szigetelésben gondolkodunk, de meghagyjuk a régi, korszerűtlen kazánt, a végén nem alacsonyabb, hanem magasabb lesz a gázszámlánk.

Versits Tamás

Esély vagy teher?

2018. április 10. |  1442

Összefüggések és előírások az idén ősszel érvénybe lépő gáz- és olajtüzelő berendezések károsanyag-kibocsátásának (NOx) szigorításairól.

Versits Tamás

Családi ház állókazán-csere

azaz hogy kerül a falikészülék a padlóra

2016. december 10. |  481

A ’90-es évek végén épült önálló családi házban – az akkori elfogadott szokásnak megfelelően – öntöttvas atmoszférikus állókazán került beépítésre használati melegvíztárolóval. A tulajdonos nyugdíjba vonulásával úgy határozott, hogy a fűtési rezsiköltséget mindenképpen szeretné lefaragni, ezért energetikai felújításra határozta el magát, és kondenzációs kazánra szándékozott cserélni a meglévő, hagyományos kazánját.

Versits Tamás

Felsőfokon a fűtőérték

2016. május 5. |  3153

Az Európai Unió energiahatékonysági rendeleteiben egy új fogalommal találkozhattunk, ami nem más, mint a szezonális hatásfok (ηs). Ennek a hőtermelő berendezések energiahatékonysági osztályba sorolását meghatározó mérőszámnak a kiszámítása kapcsán új alapokra helyezték az egyetemes hatásfokszámítást is.

Versits Tamás

Egyszerűsített eljárás

2015. március 2. |  1590
Társszerző: Varga Tamás

Az egyszerűsített gázkészülékcsere eljárásának kidolgozása és gyakorlatban való alkalmazása szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy van értelme átnézni a törvényi környezetet, tisztázni a felelősségi köröket, és egyszerűsíteni, ezáltal optimalizálni a folyamatokat. Cikkünkben a veretes alkotógárda annak lehetőségét vizsgálja, hogy maga a tervező lehessen a kivitelezés meósa, átvevője. Ne legyen kétségünk afelől, hogy ez egy reális, rövid távú lehetőség!

Hatékony gáztüzelésért

2014. október 3. |  2213

A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete (MGVE) és a Gáziparosok Országos Egyesülete (GOE) szeptember 17-én, a haladás és hatékonyság úttörőjéről elnevezett Gróf Széchenyi Rendezvényhajón megtartotta az első, a gázipar minden résztvevőjét érintő Szakmai Nemzeti Fórumát.

A légellátás és a vizes hőcserélők

2013. november 5. |  2561

A légellátás és a vizes hőcserélők illesztése épületgépészeti rendszerekben. A hazai gyakorlatban a szilárd-, de főleg a vegyes tüzelés – sajnos a vásárlóerő folyamatos csökkenése mellett – egyre inkább előtérbe kerül. Megjegyezendő, hogy nem csak az előbb említett ok miatt kell erről beszélnünk, hanem a lakosság energiaszolgáltató-függetlenségi törekvései miatt is. Alapvetően arra az esetre gondolok, hogy akkor is biztosítható legyen az otthon melege, ha történetesen akadozik a gázszolgáltatás.

Gázkészülékek kád fölé helyezésének kérdései a gyártó szempontjából

2012. december 11. |  4680
1 5 (1)

Gázkészülékek kád fölé helyezésének kérdései a gyártó szempontjából cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Kéményes vagy zárt égésterű? II.

2006. május 10. |  2367

Az előző részben érdeklődésünket abba az irányba fordítottuk, hogy elvben elemezzük a kéményes és zárt égésterű fűtőkészülékek beépítési lehetőségeit. Most, ígéretünkhöz híven, a gyakorlati megvalósulás irányába tekintünk. Megvizsgáljuk, hogy milyen bekerülési összeget emészt fel egyik, illetve másik megoldás.

GMBSZ

2006. április 10. |  2907

Ha Hamlet tudta volna, hogy klasszikus mondata a múlt év őszén megjelent, szinte gyakorlatban elfogadott és betartatott, majd a közelmúltban újravéleményezett gázszakmai javaslatok (nem szabványok), ismert nevén a GMBSZ kapcsán, de az adott témára vetítve újra aktuális lesz, biztos komolyabban gondolta volna annak a fiolának a sorsát, hisz valljuk meg őszintén, ebben a kérdésben is emberéletek foroghatnak veszélyben, még ha közvetett úton is. De akkor mi a megoldás?

Röviden a lángmodulációról

2012. december 11. |  4280
1

Egyáltalán mi az a lángmoduláció? Egyszerűen megfogalmazva: teljesítményillesztés egy parancsolt érték és egy mért érték különbségének arányában. A lángmodulációs gázkészülékeket két alapvető csoportra lehet osztani. Az egyik, amikor csak a készülék kazán-termosztátján beállított előremenő fűtővíz hőmérsékletére modulál, a másik, amikor a hőtermelő berendezésünk a helyiséghőmérséklet-szabályzó, mint referenciapont alapján léghőmérsékletről is képes az előremenő fűtővizet az adott hőigényhez illeszteni.