Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2015. március

A végső csavar?

|  2107

A törvénytervezet szerint idén november 1-től a Katasztrófavédelem veszi át a lakossági kéményseprőszolgáltatást (ingyenessé téve azt), a jelenleg működő vállalkozásoknak pedig maradnának a közületek. Kikerülnének a hatáskörükből az együtt minősített rendszerek is.

Kell-e a kéményseprő?

|  4672
1 4 (1)

Az állam újabb meglepetést szerzett az épületgépész szakmának: különösebb előzmény nélkül kiveszi a kéményseprők hatásköréből a (kondenzációs) gázkészülék részeként tanúsított égéstermék-vezető vagy égésilevegő-vezető szerkezeteket a törvénytervezet szerint, régi vitát zárva le ezzel.

Egyes kazánok termékdíjkötelesek lettek!

|  2048

Egy ideig úgy hittük, hogy lényegében valamennyi, de azóta a salátatörvény értelmezgetésével arra jutottunk, hogy nagyobb valószínűséggel a gázkazánok mentesülnek a kötelezettség alól, nem úgy, mint az elektromosak és a szilárdtüzelésűek. (Állásfoglalást kértünk a NAV-tól, választ lapzártánkig nem kaptunk.) Köszönjük az MGVE segítségét az értelmezésben. Január 1-től él a törvény!

Égéstermék-elvezetők gáztömörség-vizsgálata

Lantos Tivadar |  6109
1 5 (1)

A tüzelőberendezések biztonságos és szakszerű üzemeltetéséhez elengedhetetlen az égéstermék-elvezetők tömörségi mérése. Lapunk annak járt utána, hogyan zajlik a vizsgálat, és az égéstermék-elvezetők-nek milyen szabványban előírt értékeknek kell megfelelniük.

Korszakváltás a szennyvízátemelés történetében

Dienes György Kalotai András |  5407
1 5 (1)

Két éve, hogy megjelent a korábbi viziközmű-szolgáltatásról szóló törvény végrehajtására vonatkozó 58/2013. (II. 27.) Kormányrendelet, melyet nem sokkal később a 458/2013. (XII. 2.) Kormányrendelet egészített ki, pontosításokkal és definíciókkal az egyértelmű megvalósítás érdekében. Ezen jogi szabályozás alapján, jelen írásban alapvetően az épületen kívüli, de ingatlanon belüli műszaki megoldások kérdéskörét tárgyaljuk, ugyanis ezek teszik ki a már eddig megvalósult házi átemelők több mint 90%-át.

Egyszerűsített eljárás

Versits Tamás Varga Tamás |  1956

Az egyszerűsített gázkészülékcsere eljárásának kidolgozása és gyakorlatban való alkalmazása szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy van értelme átnézni a törvényi környezetet, tisztázni a felelősségi köröket, és egyszerűsíteni, ezáltal optimalizálni a folyamatokat. Cikkünkben a veretes alkotógárda annak lehetőségét vizsgálja, hogy maga a tervező lehessen a kivitelezés meósa, átvevője. Ne legyen kétségünk afelől, hogy ez egy reális, rövid távú lehetőség!

A fa brikettálása

Lantos Tivadar |  7230
1 5 (1)

A biomassza-tüzelés manapság újra reneszánszát éli. Nemcsak a fatüzelésű cserépkályhák jelentenek alternatívát fűtés tekintetében, hanem a pelletes kazánok és a különböző brikettek is. A brikettálásnak számos előnye van, többek között az, hogy újrahasznosítja a hulladékot, tömöríti az anyagot, így csökkentve a helyigényt, megoldva a szállíthatóságot és automatizálást.

Cseh Laci: az élsportoló és az épületgépészet

Lantos Tivadar Szemán Róbert |  3100
1 5 (1)

Egy ház okosan megtervezett, szakszerűen kivitelezett épületgépészet nélkül nem válhat igazi kényelmes otthonná. Hogy mennyire igaz ez a feltevés, erről kérdeztük a világbajnok, olimpiai ezüstérmes úszót, Cseh Lászlót a Magyar Épületgépészek Napján, aki az egyik műanyagcsőgyártó cég meghívására látogatott el a rendezvényre. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a BME-n tanuló sportoló hogyan viszonyul a szakmához, otthona építése során milyen anyagokat, berendezéseket használt fel.

Iskolaépítés elképzelések nélkül

Lantos Tivadar Bokor András |  7647
1 5 (1)

A hanyag kivitelezés és saját naivitása keverte bajba egy észak-magyarországi kistelepülés polgármesterét. Az általános iskola cserépkályhás osztálytermeit szerették volna felújítani, hogy az új tanévet már komfortosabb körülmények között kezdhessék meg a gyerekek. Felemásra sikeredett az akció, majdnem börtön lett a vége! A védői oldalról keresték meg Bokor András épületgépész mérnököt, igazságügyi szakértőt, hogy más szemszögből is tegyen hozzá valami érdemlegeset az ügyhöz, ő mesélt nekünk.

EU célok 2020-ra

Endrődy Eszter |  1918

Az előző hónapban az ErP-témával kapcsolatban indult cikksorozat első részében már utaltunk arra, hogy ebben az évben teljesen körbejárjuk a 2015. augusztus és szeptember hónapban bevezetésre kerülő, károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó EU-s jogszabályok témáját. Ebben a számban a szabályozás kialakulásával, történetével foglalkozunk, és fényt derítünk arra is, hogy mi változik a 100% feletti hatásfok számításának rendszerében.

Passzív lakóépületek

Kocsis Lajos |  1898

Fokozottan energiatakarékos lakóépületek akkor szerezhetik meg a német Passzívház Intézet „Tanúsított passzívház” minősítését, ha teljesítik az ehhez szükséges kritériumokat. Ide tartozik például a fajlagos éves fűtési energiaigény és a fajlagos éves primerenergia-igény. Az előbbinél 15 kWh/m2a a határérték, míg az utóbbinál 120 kWh/m2a.

Folyamatosan ellenőrző rendszer fejlesztése

Karczagi Gyula Balog Levente Molnár Sándor |  1744

A rohamosan terjedő fa- és biomassza- (vegyes) tüzelés hibás alkalmazásának kellemetlen velejárója a szilárd anyag emissziója (PM10), valamint fokozott korom- és kátránylerakódás keletkezése a füstjáratokban, kéményekben.

ErP: tények és várható következmények

Fördős Norbert |  2364
1 5 (1)

2014 szeptemberére tehető nagyjából annak az ideje, amikor Magyarországon is szélesebb körű nyilvánosságot nyert, hogy az ErP nem más, mint a környezetbarát tervezésről szóló előírások (Ecodesign), valamint az energetikai osztály (vagy energiacímke) besorolásainak (ELD) irányelve. Ezek a rendeletek az EU legfontosabb fenntarthatósági céljait támogatják, hogy ezzel is javítsuk az energiával működő készülékek kihasználtságát (hatásfokát).

Horganyzott acélcsövek vízhálózatokban

Kaszab Gergely |  5312
1

Az első kérdés, ami egy vízhálózatnál felmerül, lehet az csaptelep, fitting, szerelvény vagy cső, hogy az ÁNTSZ engedélye rendben van-e? Magyar-országon az ivóvíz- vagy HMV hálózatokban a vízzel érintkezésbe lépő részekben tilos ÁNTSZ engedély nélküli termékeket alkalmazni.

Az alföldi gázos kutak

Dobai Gábor |  6412
1

A Nagy Magyar Alföld gázkútjairól először Nuricsán József vegyész írt, majd 1906-ban Pazár István tett közzé egy ismertetést „A magyar alföld természetes gázgyárai” címmel.

Fűtőpanelek

|  8502
1 4 (1)

Az elektromos energia, mint fűtési alternatíva, például a split klímák és hőszivattyúk növekvő rentabilitásával egyre inkább előtérbe kerül.

Elektromos fűtőpanelek, infrapanelek

|  8253

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat