Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtőpanelek

2015/3. lapszám | VGF&HKL online |  1738 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Fűtőpanelek

Az elektromos energia, mint fűtési alternatíva, például a split klímák és hőszivattyúk növekvő rentabilitásával egyre inkább előtérbe kerül.

A szigetelések és fokozott légzárású nyílászárók térhódításával, a légtömör épületek installálásával, a csökkenő hőigénnyel teret nyertek például a fűtőpanelek is, amelyek a ′90-es években jelentek meg Magyarországon. Azóta persze mind küllemükben, mind technikai paramétereikben nagy fejlődésen mentek keresztül.

A fűtőpanelek működését tekintve elmondható, hogy a levegőt fűtőbetét segítségével fűtik, amely egy speciális kerámia maggal rendelkező fémötvözet. E fémötvözetet a hozzá csatlakozó termosztát nem engedi felmelegedni 400 °C-nál magasabb hőfokra, viszont ez a felületi hőmérséklet elegendő ahhoz, hogy a fűtőpanelen át, a szabad áramlás végett, a felső, szabadon hagyott részén 45-60 °C-os kiáramló meleg levegő távozzon. Ezt egészíti ki a fűtőbetét körül elhelyezkedő alumínium lamellasor is, amely hőterelő funkcióval és minimális hőtároló képességgel is rendelkezik. Ez a felületi hő pedig elegendő arra, hogy a meghatározott hőigényű helyiségekben 5–27 °C közötti hőmérséklet legyen elérhető, majd ezt tartani is tudja, akár egy egész szezonon keresztül a fűtőpanel. A helyiség hőmérsékletét mindig termosztát szabályozza minden egyes panelen, amely a hőmérséklet 0,1 °C-os esése esetén már reagál, így a pontos hőfok megtartása állandó. Ezek a termosztátok programozható kivitelben, központi egységgel és GSM-vezérléssel is elérhetők.

A reneszánszát amiatt éli ismételten a piac, mert az első időszakban az újdonság és a könnyű telepíthetőség erejét felváltotta a többrétegű problémamegoldások lehetősége a fűtés témakörében.

Mik ezek? Kisebb alapterületű lakások esetében a kéményfelújítások, a gázkonvektorok elhelyezési, illetve korszerűsítési problémái, a sok járulékos költség, illetve a geopolitikai változások, amelyek sok esetben félelemmel töltik el a felhasználókat. Az esetek egy részében az is tapasztalható, hogy a fűtési költség másodlagos lett. Persze fontos szempont ez is, de már nem mindig elsődleges.

Ez persze releváns adat, hiszen a COP, mint minden tisztán elektromos fűtés esetén, kisebb, mint 1, így például a kondenzációs gázkazános fűtéshez képest több mint háromszor drágább az üzemeltetése.

Hőérzeti megfontolásokat is figyelembe kell venni a fűtőpanel alkalmazásánál. A panel olyan, mint a falfűtés, de mégsem, mert míg a felületfűtés általában a teljes falat beborítja, egyenletes hőérzetet biztosítva, addig az infrapanel csak itt-ott kerül felszerelésre, és esetenként elég „izgalmas” komfortélményt ad. Fontos tehát a gondos tervezés, installálás.

Mi is az az infrafűtés, és mi az, amit csak úgy hirdetnek?

A kérdésfelvetés aktualitását az adja, hogy gombamód szaporodnak az infrafűtés különböző típusait forgalmazó cégek, és az tapasztalható, hogy némely kereskedő a szakmaiságnak igencsak híján van. Bármely érdeklődő, akinél kiépítik az infrafűtést, nem feltétlenül tapasztalhatja meg és élvezheti annak minden előnyét.

Jó tervezéssel közvetlen és azonnali hőleadás valósítható meg az infrafűtéssel egyéni igény szerint. Rendkívül rövid reakcióidő, nincs köztes veszteség. A rendszer alacsony beszerelési költséggel bír, nem igényel karbantartást; hosszú élettartam, változatlan működési teljesítmény jellemzi. Biztonságos, zajmentes üzemű. Nem kavarja fel a port, nincs füst, nem szárítja ki a levegőt. Az infrafűtés nem von el oxigént a helyiség levegőjéből, ugyanakkor megakadályozza a falon a kondenzvíz képződését, hiszen a fal és a padlózat hőmérséklete mintegy 2 °C-kal magasabb lesz, mint a levegőé. Ha nincs kondenzvíz, az épület kiszárad, nem lesz penészedés.

Elektromos fűtés


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem