Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Itt az új szabályozás – C6 előnyben!

2016/6. lapszám | Hrobár Balázs |  7976 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Itt az új szabályozás – C6 előnyben!

Az MBSZ módosításait figyelembe véve a FŐGÁZ ez év július 1. után a gázkészülékek és CE jelzettel ellátott égéstermék-elvezető rendszerek összeépíthetőségét igazoló Alkalmazástechnikai Bizonyítványokat (ATB) nem fogja elfogadni.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy azok a gázkészülékek, amelyek nem rendelkeznek C6-os égéstermék-elvezetési kategória szerinti minősítéssel, a továbbiakban csak saját, ún. együtt tanúsított égéstermék-elvezető rendszereikkel lesznek szerelhetők. Az eljárásrend változása már most érezteti negatív hatásait. Tisztán látható, hogy a jelenlegi, jól működő rendszerben mekkora zavarokat fog okozni az ATB-k figyelmen kívül hagyása. De vajon miért is?

Kezdjük azzal, hogy hangsúlyozzuk: Minden esetben a gázkészülék gyártója – és nem a minősítést végző szervezet – hozza meg a döntést, hogy az adott gázkészülék milyen égéstermék-elvezetési módozatokban legyen alkalmazható. Ezt támasztja alá az is, hogy létezik olyan készülék, amely az európai országok egy részében C6-os kategória szerint minősített, Magyarországon azonban ugyanaz a készülék már csak saját égéstermék-elvezető rendszerrel szerelhető.
Különbség van a készülékpalettában is. Egyrészt vannak olyan gyártók, amelyeknél a termékcsalád egy része C6-os minősítésű (jellemzően a nyugat-európai gyártóhelyeken készült) készülék, más része viszont csak saját égéstermék-elvezető rendszerrel szerelhető. Másrészt vannak olyan gyártók is, akik C6-os minősítésű termékekkel egyáltalán nem rendelkeznek. Azt gondolhatnánk, hogy nekik az új szabályozás előnyt biztosít, hiszen így több saját égéstermék-elvezető rendszert értékesíthetnek. Vajon a hazai viszonyok között miért nem örülnek mégsem?

​Rendkívül fontos kivitelezői érv az univerzális rendszerek kiemelkedően magas minősége mellett az is, hogy azok választéka és alkatrész-ellátottsága lényegesen nagyobb, használatukkal minden telepítési szituáció megoldható – kedvezőbb árszint mellett.

A cikk még 4 587 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés