Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Itt az új szabályozás – C6 előnyben!

2016/6. lapszám | Hrobár Balázs |  5377 |

Itt az új szabályozás – C6 előnyben!

Az MBSZ módosításait figyelembe véve a FŐGÁZ ez év július 1. után a gázkészülékek és CE jelzettel ellátott égéstermék-elvezető rendszerek összeépíthetőségét igazoló Alkalmazástechnikai Bizonyítványokat (ATB) nem fogja elfogadni.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy azok a gázkészülékek, amelyek nem rendelkeznek C6-os égéstermék-elvezetési kategória szerinti minősítéssel, a továbbiakban csak saját, ún. együtt tanúsított égéstermék-elvezető rendszereikkel lesznek szerelhetők. Az eljárásrend változása már most érezteti negatív hatásait. Tisztán látható, hogy a jelenlegi, jól működő rendszerben mekkora zavarokat fog okozni az ATB-k figyelmen kívül hagyása. De vajon miért is?

Kezdjük azzal, hogy hangsúlyozzuk: Minden esetben a gázkészülék gyártója – és nem a minősítést végző szervezet – hozza meg a döntést, hogy az adott gázkészülék milyen égéstermék-elvezetési módozatokban legyen alkalmazható. Ezt támasztja alá az is, hogy létezik olyan készülék, amely az európai országok egy részében C6-os kategória szerint minősített, Magyarországon azonban ugyanaz a készülék már csak saját égéstermék-elvezető rendszerrel szerelhető.
Különbség van a készülékpalettában is. Egyrészt vannak olyan gyártók, amelyeknél a termékcsalád egy része C6-os minősítésű (jellemzően a nyugat-európai gyártóhelyeken készült) készülék, más része viszont csak saját égéstermék-elvezető rendszerrel szerelhető. Másrészt vannak olyan gyártók is, akik C6-os minősítésű termékekkel egyáltalán nem rendelkeznek. Azt gondolhatnánk, hogy nekik az új szabályozás előnyt biztosít, hiszen így több saját égéstermék-elvezető rendszert értékesíthetnek. Vajon a hazai viszonyok között miért nem örülnek mégsem?

​Rendkívül fontos kivitelezői érv az univerzális rendszerek kiemelkedően magas minősége mellett az is, hogy azok választéka és alkatrész-ellátottsága lényegesen nagyobb, használatukkal minden telepítési szituáció megoldható – kedvezőbb árszint mellett.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés