Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2016. június

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Itt az új szabályozás – C6 előnyben!

Hrobár Balázs |  7905
3 5 (3)

Az MBSZ módosításait figyelembe véve a FŐGÁZ ez év július 1. után a gázkészülékek és CE jelzettel ellátott égéstermék-elvezető rendszerek összeépíthetőségét igazoló Alkalmazástechnikai Bizonyítványokat (ATB) nem fogja elfogadni.

Iszapleválasztók

Áttekintő táblázat

|  9297

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Megjegyzések és kérdések

a gázberendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatához

Szilágyi Zsombor |  7431

2012-ben jelent meg a 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet, a fogyasztói gázberendezések kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról. A rendelet célja az, hogy a csatlakozó vezetékek, felhasználói berendezések megfelelőségét szakemberek vizsgálják felül, és a hiányosságok kijavítása mielőbb történjen meg.

Kéményhelyzet

Veresegyházi Béla |  7438

Áprilisi lapszámunkban nagy táblázatot, összesítést közöltünk a füstgáz-elvezetések témájában, ami izgalmasra, olvasmányosra sikerült, de eredeti célját, hogy felmérje a magyarországi kazán- és kéménygyártók választékát, árait, nem ér te el.

Kórházi fertőzések

Még a csapból is ez folyik!

Bandzi Viktória |  9026

A kórházban szerzett tüdőgyulladás egyik leggyakoribb kórokozója a Pseudomonas Aeruginosa baktérium. A fertőzést követő halálozási arány igen magas.

A pokolba vezető út

Veresegyházi Béla |  1259

…jó szándékkal van kikövezve, hogy befejezzük az idézetet. Így történt a nemes elv, az ErP esetében is, amely a gyakorlatban megvalósíthatatlanná tette a kazáncserét gyűjtőkémények esetében. Erről szól történetünk.

Direktmarketing az épületgépészetben

Veresegyházi Béla |  8110

A reklámok általánosságban vett kedvenc célcsoportja a 14 és 30 év közötti, fiatal szegmens. Vannak ugyan kivételek (például a tévéreklámok képi, hangi anyagait állítólag úgy optimalizálják, hogy 9 hónapos kortól befogadható legyen!), de ez az a korosztály, amely követi a trendeket, és hajlandó fizetni is érte. 14 alatt még nincs pénze az embernek, 30 fölött pedig, ha kicsit szarkasztikusak akarunk lenni, már van esze. Az épületgépészeti direktmarketingnek viszont az idősek a cél pontjai.

Szegedi körút

Lantos Tivadar |  7967

Lassan közeledik a július 1-jei céldátum, a hajrában ez alkalommal a szegedi épületgépész szaküzleteket kerestük fel. Úgy látszik, már mindenki pontosan tisztában van azzal, hogy mit is jelent az ErP, és ami ennél is fontosabb, a laikusoknak, az utcáról az üzletbe betévedő vásárlójelölteknek is érthetően el tudja magyarázni. Nem könnyű hát rangsort felállítanunk, de hajszálnyi különbségek azért adódtak.

Okos gázmérés?

Hej, ráérünk arra még?

Lantos Tivadar |  9794

2016 végére a 20 és 100 m³/h közötti fogyasztók esetében működnie kell(ene) a távleolvasásnak. A határidő meglehetősen közelinek tűnik, de ebben a szegmensben szinte zökkenőmentes lesz az átállás. A probléma a 20 m³/h alatti fogyasztók esetében van. Nézzük, hol tart ma az okosmérés.

Tények és vélemények

Kaszab Gergely |  9183

Áprilisi lapszámunkban megjelent egy riport, amelyet Pölcz Csaba készített Kereszti György központi fűtés- és csőhálózatszerelő mesterrel. Szaklapunk mindig szívesen fogadja a gyakorlat emberének gondolatait – hiszen nekik szól ez a lap elsősorban –, főleg, ha azokat egy épületgépész mérnök jegyzi le. Ám a gondolat nem egyenlő a ténnyel – csak vélemény marad, amíg nincs valamiféle bizonyíték rá. Kaszab Gergely – aki mind többrétegű, mind PPR csövek gyártói képviselője, tehát pártatlannak tekinthető (egyik gyerekét sem szereti jobban a másiknál) – ilyen bizonyítékokkal, ellentézisekkel szolgált számunkra, mint az lentebb olvasható. Tanulságos, hogy mennyi, talán a rutin, a megszokás és félinformációk által sugallt véleményre cáfol rá a valóság! Amit mindig hangsúlyozunk: olvasni kell, és folyamatosan képezni magunkat, mert az épületgépészeti technológiák rohamosan fejlődnek.

Túlnyomásra méretezett kerámiacsöves kémény

éles bevetésen

Weimann Márk |  1017

Az égéstermék-elvezetés bármely formájának gyakorlati megvalósulása csak szigorú szabályozási feltételek mellett jöhet létre, igazodva országos és helyi rendeletekhez, szabályzatokhoz.

Szennyvíz hőjének hasznosítása

hűtésre és fűtésre

Kiss Pál |  9252

A hőszivattyúk alkalmazása az elmúlt pár évben már nem a misztikum körébe tartozott. Megismertük, alkalmazzuk, és bár a tendenciák változtak – míg 5-10 éve a talajszondás hőszivattyúzás élte reneszánszát, addig manapság a levegős hőszivattyúk – , ám a legnagyobb COP-t biztosító módozatról kevés szó esik. Ezt a hiányt pótoljuk cikkünkben.

Csak azt szeretném tudni...

Seidl Gábor |  1509

Én nem vagyok olyan okos, hogy a világ történéseit megértsem. Sokat kell még tanulnom, és milyen hálás lennék, ha valaki nekem el tudná magyarázni… El tudná magyarázni, hogy miért is kell…

Vízóra- és szennyvízátemelő aknák

Lantos Tivadar |  4120

Aknák készülhetnek egyedileg, de a kereskedelemben előre gyártott, műanyag aknák is vásárolhatók. Az utóbbiak lényegesen olcsóbbak, és a szabványi előírásoknak biztosan megfelelnek. Azonban nem minden helyre telepíthetők.

Problémák a palagáz körül, avagy mítosz és valóság

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XVIII.

Dobai Gábor |  2312

Azt már láttuk, hogy az olcsó és bőséges palagázzal felfújt szappanbuborék kipukkadni készül, de a gáz mennyiségét és árát érintő aggályok mellett súlyos környezetvédelmi problémák is fölmerülnek.

A minőség a jó tervezővel és kivitelezővel kezdődik

Lantos Tivadar Bokor András |  1749

Egy vidéki nagyvárosban épült irodaház kálváriája adta következő tanulságos történetünk apropóját, ahol a beruházó igénye az első osztályú minőség lett volna. Nem azt kapta, amit akart, köszönhetően az olcsó tervező, kivitelező, műszaki ellenőr és a berendezési tárgyak kvartettjének. Bokor András igazságügyi szakértő soron következő története arra hívja fel a figyelmet, hogy hosszú távon a legolcsóbb lesz a legdrágább.

Biztos tömítés

Balázsiné Nagy Andrea |  7643

Az építményeknél történő víz elleni szigetelési megoldások egyre nagyobb jelentőséget kapnak. A szakszerű tömítéseknek köszönhetően a nyílásunk víz- és gázzáró lesz, a lezárási módszer komplikációmentes, egyszerű beépítést tesz lehetővé, valamint amellett, hogy megbízható, rendkívül felhasználóbarát megoldás.

Szabadhűtés, mint energiatakarékos, környezetbarát megoldás

Gaál Péter |  2819

Napjainkban sokszor találkozunk olyan komfort- vagy ipari hűtési rendszerekkel, ahol egy hagyományos léghűtéses folyadékhűtő berendezés minden bonyolultság és opció nélkül látja el feladatát. Igen, ez a legegyszerűbb megoldás, ami nem igényel komolyabb megfontolást, számítást és nem utolsó sorban nagyobb, költségesebb beruházást.

Illatok a légtechnikában

Lantos Tivadar |  8384

Gondolta volna, hogy akár az illat is befolyásolja egy-egy üzlet létrejöttét, illetve a vásárlások során a kiválasztást? Számos kutatás igazolja, hogy erős összefüggés van a kellemes illatok és a pozitív vásárlói élmények között. Az illatmarketing ma egy létező fogalom, amely elsősorban a légtechnikán keresztül megvalósuló folyamat.

Állítható perdületes mennyezeti anemosztátok

Összehasonlító táblázat

|  996

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Az F-gáz I. és a szivárgásvizsgálat

|  1327

Ma már a klímás, hűtős iparban megfelelő képesítés nélkül nem lehet labdába rúgni. A kontárok, botcsinálta szerelők ideje lejárt ugyan, de a szakma bizonyos értelemben átesett a ló túlsó oldalára. Manapság inkább az adminisztrációs terhek, a vizsgák, a kreditpontos rendszer hiánya nehezíti a HLH szektor dolgozóinak életét. Nézzük meg, hogy egy 1-es kategóriájú cégnek mik az ismérvei. Csordás Zoltánnal, a Colt Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.

Hűtőtornyok

|  7696

Hűtőtornyok alkalmazásánál a párolgás hőelvonó tulajdonságát használjuk fel hőenergia elvitelére. víz elpárologtatásával és a párolgást fokozó légáram biztosításával így adott méretű hőcserélő felület segítségével több hőt tudunk elvonni, és a környezetnek átadni, mint ha csak léghűtést („szárazhűtést”) alkalmazunk. Hűtőtornyokat ugyanis nedves hőmérsékletre méretezünk, ami pl. 35 °c-os, 40% páratartalmú „száraz” levegő esetén 24 °c-os nedves hőmérsékletet jelent.

A beltéri levegő minősége

Támogatott cikk |  1302

Nagy hatékonyságú megoldások a nem lakó jellegű épületek szellőztetésére: SIG Air Handling levegő-levegő rendszerű hőszivattyús hővisszanyerő egységek.

A kereskedelmi hűtőberendezések evolúciója

|  1094

Megtermelt élelmiszereink jó részét a betakarítás, illetve feldolgozás után hűtve kell tárolni, illetve szállításukat is zárt hűtőláncon belül kell megoldani. ez azt jelenti, hogy a termelés helyszínén is kell rendelkezni hűtőkapacitással, a szállítást is hűtött járművekkel kell megoldani, az elosztási helyeken (közértekben, bevásárló központokban) is hűtve kell tárolni az árukat.