VGF szaklap

Kórházi fertőzések

Még a csapból is ez folyik!

2016. június 2. | Bandzi Viktória |  1667 | |

Kórházi fertőzések

A kórházban szerzett tüdőgyulladás egyik leggyakoribb kórokozója a Pseudonomas Aeruginosa baktérium. A fertőzést követő halálozási arány igen magas.

Fertőzéskockázat

A Pseudonomas baktériumok mind orvosi területen, mind a járóbeteg-ellátásban (beleértve az otthoni ápolást is) súlyos, akár halálos kimenetelű fertőzések okozói lehetnek. A lehetséges fertőzések (például sebfertőzések) magas egészségügyi kockázatot jelentenek. Különösen veszélyeztetettek például az ambuláns járóbeteg-ellátásban részesülők, a 70 év felettiek, a legyengült immunrendszerűek, az antibiotikumokkal kezelt betegek, de még a kontaktlencsét viselők is. Rendkívüli kockázat áll fenn intenzív osztályokon, sebészeti jellegű, transzplantációs, illetve égési sérülteket kezelő osztályokon.

A Pseudonomas kórokozók által megfertőzött betegek ápolási ideje átlagosan több mint 30 nap. A korszerűtlen egészségügyi intézményekben a zsúfolt kórtermek, a kisszámú és elhanyagolt vizesblokkok, az egészségügyi dolgozók elégtelen létszáma, a helytelen antibiotikumos kezelés mind kiváltói lehetnek a kórházban szerzett fertőzéseknek. A beteg szenved, családjának költsége, kára nő. A hosszú ápolási idő miatt az egészségügyi intézmények költsége is jelentősen növekszik, ráadásul az intézmények ellen esetlegesen megindított jogi perek anyagi és presztízsveszteséget is okoznak számukra.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Új előfizetése mellé prémium Weishaupt ajándékcsomagot kap, ha előfizet októberben a VGF&HKL szaklapra.

Előfizetés

Egészségügy