Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Mivel fűtsük a magyar családi házakat?

2016/4. lapszám | Homor Miklós |  11 668 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Mivel fűtsük a magyar családi házakat?

Fás kazánnal, gázkazánnal, hőszivattyúval vagy napenergiával? Sok reklámot, ígéretet hallunk, de melyiknek higgyünk? Mit mutatnak a számok?

Fás kazánnal fűtsünk?

Sokan hiszik azt, hogy tűzifával olcsóbb fűteni, mint gázzal, de biztosan igazuk van-e? Vegyes tüzelésű kazánnal sokan azt tapasztalják, hogy fával a fűtés kb. feleannyiból kijön. De hát mihez képest? Ugye, a régi és gázzabáló hagyományos kazánjukhoz képest? De hát mivel ezek a hagyományos gázkazánok túl sok gázt fogyasztanak, és a kelleténél nagyobb a környezetszennyezésük is, emiatt az EU-n belül be is tiltották az üzembe helyezésüket (a régiek még működhetnek), és Magyarországon is ez lép életbe 3 hónap múlva, július 1-jén.

Szóval nézzük, igaz-e a fatüzelés féláron állítás! Ha nem vesszük figyelembe a fa betárolása, a kazánba való napi többszöri bepakolás, a hamuzások munkaigényét, a hamu elszállításának költségeit, akkor a száraz bükkfával való tüzelés ugyan sokkal olcsóbb, mint egy régi, gázfaló kazánnal történő tüzelés, de már csak kb. 20%-kal kerül kevesebbe, mint egy igazán kiváló kondenzációs gázkazánnal való fűtés. De mivel rengetegen nem bükkfával, sőt, nem is száraz fával tüzelnek, emiatt az ilyen helyeken a fafűtés nem is olcsóbb annál, mintha egy jó kondenzációs kazánnal is csak úgy fűtenének, mint ahogy egy fás kazánnal szoktak, azaz csak néha gyújtanának be, és nem 24 órán keresztül tüzelnének.

A cikk még 9 392 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés