Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mivel fűtsük a magyar családi házakat?

2016/4. lapszám | Homor Miklós |  8380 |

Mivel fűtsük a magyar családi házakat?

Fás kazánnal, gázkazánnal, hőszivattyúval vagy napenergiával? Sok reklámot, ígéretet hallunk, de melyiknek higgyünk? Mit mutatnak a számok?

Fás kazánnal fűtsünk?

Sokan hiszik azt, hogy tűzifával olcsóbb fűteni, mint gázzal, de biztosan igazuk van-e? Vegyes tüzelésű kazánnal sokan azt tapasztalják, hogy fával a fűtés kb. feleannyiból kijön. De hát mihez képest? Ugye, a régi és gázzabáló hagyományos kazánjukhoz képest? De hát mivel ezek a hagyományos gázkazánok túl sok gázt fogyasztanak, és a kelleténél nagyobb a környezetszennyezésük is, emiatt az EU-n belül be is tiltották az üzembe helyezésüket (a régiek még működhetnek), és Magyarországon is ez lép életbe 3 hónap múlva, július 1-jén.

Szóval nézzük, igaz-e a fatüzelés féláron állítás! Ha nem vesszük figyelembe a fa betárolása, a kazánba való napi többszöri bepakolás, a hamuzások munkaigényét, a hamu elszállításának költségeit, akkor a száraz bükkfával való tüzelés ugyan sokkal olcsóbb, mint egy régi, gázfaló kazánnal történő tüzelés, de már csak kb. 20%-kal kerül kevesebbe, mint egy igazán kiváló kondenzációs gázkazánnal való fűtés. De mivel rengetegen nem bükkfával, sőt, nem is száraz fával tüzelnek, emiatt az ilyen helyeken a fafűtés nem is olcsóbb annál, mintha egy jó kondenzációs kazánnal is csak úgy fűtenének, mint ahogy egy fás kazánnal szoktak, azaz csak néha gyújtanának be, és nem 24 órán keresztül tüzelnének.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés