Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2016. április

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Kondenzációs gázüzemű tüzelőberendezések polipropilén béléscsöves égéstermék-elvezetői

Áttekintő táblázat

VGF online |  1873

Kapcsolódó cikkünk: Kondenzációs kazánok és füstgáz-elvezetéseik A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat.

Kondenzációs kazánok és füstgáz-elvezetéseik

VGF online |  6126

E havi táblázatunk rendhagyó, ugyanis nem a gyártóktól kértünk be adatokat, hanem kereskedőktől kértünk árajánlatot egy adott tervre - konkrétan a szerkesztőségünkben épp aktuális kazáncserére –, mégpedig álnéven. A kép nagyon vegyes.

A homlokzati elvezetés kikerül a kéményseprő hatásköréből?

VGF online |  8277
2 5 (1)

Erre lehet következtetni a törvény szövegéből. Ez viszont felveti azt a kérdést, hogy akkor ki fogja ellenőrizni ezeket a füstgáz-elvezetéseket? A szervizes? Akkor, amikor a kazánok vastag hányadát feketén szerelik fel, és még vastagabb hányadát nem szervizelik soha?

1 millió forint kavitációs kazán fejlesztésére

Kardos Ferenc |  5102
2

2015 tavaszán megjöttek a fecskék, és előbújtak újra a kavitációs kazánforgalmazók és -feltalálók. Ez legalább a második hullám lehetett, ugyanis 2012-ben már volt szerencsém találkozni Szunyog Gyula úrral, aki akkor a Perun Alternatív Energia Kft. ügyvezetőjeként mutatkozott be.

Fűtési rendszerek vizének kezelése

VGF online |  11 926
2 4 (1)

A vízkezelés ma, Magyarországon a gyakorlatban nem terjed ki a gépek védelmére, vagy legalábbis nem elégé. A kazánok vízkezelése jó esetben lágyvíz-feltöltéssel kezdődik, és ezzel be is fejeződött. Milyen veszélyek fenyegetik fűtési rendszereinket, és mit tehetünk ellene?

100 kW felett inox vagy alu kondenzációs kazánt válasszunk?

Homor Miklós |  1536

Reméljük, hogy azt már mindenki tudja, hogy az iszapok bejutnak a kazánokba akkor, ha iszapleválasztókat alkalmaznak oly módon, hogy azok csak be vannak építve, de az őszi első befűtés előtt (a kazánok kizárása közben) az üzemeltető nem keringteti át rajtuk minimum 50-szer a nyáron keletkezett újabb iszapokat tartalmazó fűtővizet. Aztán iszapot kell üríteni. Minden őszi első befűtés előtt ezt kellene tenni!

Padlófűtési megoldások – csőrögzítő rendszerek, osztó-gyűjtők

Kaszab Gergely |  9390
2 5 (1)

Egyre népszerűbbek hazánkban is a felületfűtési megoldások. Ezeket nem csak a családi házak kivitelezésénél, hanem irodaépületekben, uszodákban, óvodákban, iskolákban, kórházakban és más közintézményben is előszeretettel alkalmazzák. Az itt következő néhány gondolat megkísérli a teljesség igénye nélkül részekre szedni a rendszereket, és egy-két hasznos észrevétellel segíteni a minőségre, újdonságokra kíváncsi olvasót.

PPR (polipropilén) vagy ötrétegű?

Pölcz Csaba |  17 725
5 4.67 (3)

Hosszú várakozás után érkezett meg hozzám egy kis javítási munkára Kereszti György központifűtés- és csőhálózatszerelő mester. Már korábbról ismertem, volt munkakapcsolatunk, ezt felhasználva kértem a segítségét a fürdőszobai meghibásodás javítása érdekében.

Iskola a Halászbástya szomszédságában 1953–2000

Dénes István |  2074

Miként a zászló nem csak bot és vászon, úgy az iskola sem csupán tégla és beton, és nem is csak egy intézmény. De amiként a zászló sem csupán érzelmeket keltő jelkép, hanem bot és vászon is, úgy az iskola sem csak a felnőtté válás tere a diákoknak, nem csak munkahely a tanároknak, nem csak diákok és tanárok jól-rosszul működő közössége, és nem is csupán sikerek és kudarcok színhelye, hanem épület és intézmény is. Épületként és intézményként is múltja van, hagyományai.

Saunier Duval innovációk 2016-ban

Fördős Norbert |  1798

A tavalyi év – főleg az ErP miatt – az aktuális követelményeket teljesítő berendezések cseréjéről, illetve bevezetéséről szólt a Saunier Duval márka hazai termékkínálatában, 2016-ban azonban már az innováció veszi át a főszerepet. „We make your life easier” – hirdeti a márka szlogenje, amelynek teljesítését – többek között – az alábbi két termék hivatott szolgálni.

Polietilén rendszerek kötése

Dávid Sándor |  8180
1 4 (1)

A polietilén csőrendszerek, mivel könnyen kezelhetők, gyorsan szerelhetők, nem korrodálódnak és hosszú élettartamúak, napjainkban igen népszerűek az épületgépészeti kivitelezésekben.

A gázlopás profi szakmává vált

Veresegyházi Béla |  5699

Míg 10 éve a házilagos megoldások, mint a kerülő vezeték, a számláló visszatekerése, a mágnesezés és az újraplombálás játszották a főszerepet, addig ma profi, szakosodott tolvajok üzleti vállalkozássá fejlesztették a gázlopást.

Csaptelepek tisztítása szakszerűen

Támogatott cikk |  18 218
1 5 (1)

Legyen szó otthonunkban vagy közintézményben felszerelt csaptelepről, a tisztítása sokak számára okoz fejtörést. Hiába vásároljuk meg a leghatékonyabb, leggyorsabb hatóidejű vízkőoldókat, a krómfelület hamar elveszíti újszerű megjelenését, kopottá, karcossá válik; a víz nem egyenletesen folyik a kifolyóból. Mindez könnyen megelőzhető rendszeres és szakszerű tisztítással.

Ismét Budapesten a mustra

Lantos Tivadar |  1855

Vigyázó szemünket ismét Budapestre vetettük, hogy újabb épületgépész kereskedéseket mustráljunk. A meglepetések vizitje volt a mostani, és az eredmények is vegyes képet mutattak.

Az átmosás és a kazánok vízkezelésének fontossága

Szemán Róbert |  4290

Előző számunk 42. és 43. oldalán már foglalkoztunk a kondenzációs kazánok kilyukadásának okaival – most, a témát folytatva, az alábbi tanulságos történeten keresztül szeretnénk felhívni a szerelők figyelmét munkájuk jelentőségére, és körültekintő, alapos eljárásuk fontosságára.

Ionkazánok vissza a startvonalra!

VGF online |  2269

A Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság jogerős határozatban tiltotta meg a STAFOR, majd nemrég a Galan és Beril típusú ionkazánok forgalomba hozatalát és értékesítését, emellett rendelkezett a terméktípusok visszahívásáról és a felhasználók széleskörű tájékoztatásáról. A döntés precedensértékűnek tűnik.

Mivel fűtsük a magyar családi házakat?

Homor Miklós |  11 175
11 1 4.38 (8)

Fás kazánnal, gázkazánnal, hőszivattyúval vagy napenergiával? Sok reklámot, ígéretet hallunk, de melyiknek higgyünk? Mit mutatnak a számok?

Ne halogassuk a gáz műszaki-biztonsági felülvizsgálatot!

VGF online |  1196

Ha valamivel kapcsoltban nincsenek képben a lakók, akkor az a gáz műszaki-biztonsági felülvizsgálat mibenléte. Pedig kell vele foglalkozni! Javasoljuk a kollégáknak, hogy cikkünket mutassák meg ismerőseiknek, ügyfeleiknek.

A földgáz alternatív felhasználása III.

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XVI.

VGF online |  2115

A földgázból, illetve annak kitermelésével együtt igen értékes anyagokra tehetünk szert. Cikksorozatunk eme darabjában az olefinek és a gumi lesz a téma.

Rimfree® öblítőperem nélküli WC-kerámia

A modern fürdőszobák új standardja

Támogatott cikk |  1258
1 5 (1)

A WC-kerámia kiválasztásakor egyre nagyobb szerepet kap a dizájnon kívül a tökéletes higiénia és egyszerű tisztántarthatóság. A Keramag, Keramag Design és Kolo márkájú WC-kerámiák az innovatív Rimfree® perem nélküli öblítéssel új mércét állítanak fel – a magánember fürdőszobájában és a nyilvános, félnyilvános WC-helyiségekben egyaránt.

Szerzett jog, működő valóság vagy életveszély?

VGF online |  3628

Olvasónk egy olyan problémára hívta fel a figyelmünket, ami sok ágat ereszthet, de első körben is a lakásállomány nagy részét érintheti. Vajon hány lakótérben működik ma nyílt égésterű kazán és gravitációs konyhai elszívó, esetleg szilárdtüzeléssel kombinálva? És ha eddig éveken, évtizedeken át áment mondott rá a kéményseprő, most vége kell, hogy legyen az engedékenységnek? Hol a határ a törvény és az életszerűség között?

Megújult a TERC Kft. honlapja

Támogatott cikk |  963

A megszokott, a TERC Kft. által biztosított szolgáltatásokon, termékeken túlmenően számtalan építőipari Tudás – Információ – Hír megtalálható a www.terc.hu honlapon, amely 2015. december elejétől többszörös kapacitással működik, kibővítve az Építésügyi Tudás Műhely (ÉTM) elnevezésű új szolgáltatással.

Legionella-fertőzés megelőzése a HMV rendszerekben és az ivóvízhálózatokban

Bandzi Viktória |  2657

Idén februárban életbe lépett „A Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról” szóló 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet, melynek célja a legionella baktérium okozta környezeti kockázat csökkentése. A kockázatértékelés és -kezelés lehetséges módjairól az OKK módszertani útmutatót jelentetett meg, amely segítséget nyújt a rendeletben rögzített szabályok, előírások, megfelelő intézkedések gyakorlati megvalósításához.

Oszlopklímák

Összehasonlító táblázat

VGF online |  7699

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Kompresszorok működése különböző hűtőközegek esetén

Lantos Tivadar |  1390

A kompresszorok üzemét a különböző hűtőközegek jelentős módon befolyásolják. A méretezés és a kiválasztás tehát egy hűtőrendszer tervezésénél kulcsfontosságú. A hűtőközegek gyorsan változnak, kiváltásukat, cseréjüket mindig szem előtt kell tartani. Cikkünk röviden összefoglalja, milyen szempontokra kell figyelni a kivitelezés során.

Miért fontos a pontos mérés az épületgépészeti rendszereknél?

Koczka Péter |  1280

Ahhoz, hogy egy épületgépészeti rendszer megfelelően működjön, a tervezés során a felhasználói igények mellett az épület sajátosságaira is figyelemmel kell lenni. Az energiafelhasználás optimalizálása mellett a megfelelő komfort és a rendszer problémamentes működése szempontjából is lényeges kérdés a megfelelő tervezés és a megfelelő épületgépészeti elemek felhasználása.

Ellenőrzött lakásszellőztető berendezések

Dobos Attila |  8352

A friss és tiszta levegő az alapja az egészséges belső környezetnek. Mivel a levegő az élethez szükséges összetevők egyike, ezért mindig optimális minőségben és mennyiségben kell jelen lennie, szennyező anyagoktól mentesen. Mivel a modern ember idejének nagy részét zárt épületekben tölti, a környezeti levegő minősége jelentősen hatással van az egészségére, valamint a termelékenységére.

Központi hővisszanyerők kiválasztása: a légszállítás

Tóth István |  1301

Az energetikai előírások folyamatos szigorodásával a tervezők és kivitelezők egyre gyakrabban szembesülnek a hővisszanyerés fontosságával, enélkül ugyanis igen nehéz magas energetikai besorolású épületet építeni. A lakótér komfortcélú szellőztetése azonban még mindig újdonság sok épületgépész számára. Ebben a cikkben szeretném bemutatni, hogy a központi hővisszanyerő gép kiválasztási folyamata milyen buktatókat rejthet magában.

A klímaberendezések evolúciója

Csizmazia Gábor |  8072
1 4 (1)

Lakókörnyezetünk kellemes klímájának kialakításának igénye egyidős magával az emberiséggel. A lakóterek hűtése, fűtése, szellőztetése mindig is foglalkoztatta az embereket, ezért különböző megoldásokat kerestek az élhető környezet kialakításának érdekében. Hogyan fejlődtek ezek a berendezések az idő múlásával? Erről szeretnék egy áttekintést nyújtani a kedves érdeklődőknek.

Csövek a lakásszellőztetésben

Kovács István |  7464

Az épületgépészet vitathatatlanul legfontosabb alapeszköze a csővezeték. Tulajdonképpen úgy is definiálhatnánk az épületgépészetet, mint az anyag és energia csővezetékeken történő szállításának tudománya. Az egyes ágazaton belül használt csövek anyagai, kötései idővel fejlődnek, nézzük csak meg a rómaiak kőből, téglából épített aqueduct rendszerét, illetve hogy mit használunk ma az ivóvíz szállítására.

Zaj a klíma- és légtechnikában

Lantos Tivadar |  1101

A kelleténél zajosabb berendezés, például egy split klíma, akár örökre tönkre is teheti a jószomszédi viszonyt. Összeállításunkban a zajterhelésnek, az ezzel kapcsolatos bírságoknak és tudnivalóknak jártunk utána.

Trainbud Energiaakadémia

Támogatott cikk |  8273

Hamarosan indul az első, épületgépész kivitelező szakembereknek szóló komplex, energiahatékonysággal, megújuló energiákkal kapcsolatos képzés.