Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A klímaberendezések evolúciója

2016/4. lapszám | Csizmazia Gábor |  7472 |

A klímaberendezések evolúciója

Lakókörnyezetünk kellemes klímájának kialakításának igénye egyidős magával az emberiséggel. A lakóterek hűtése, fűtése, szellőztetése mindig is foglalkoztatta az embereket, ezért különböző megoldásokat kerestek az élhető környezet kialakításának érdekében. Hogyan fejlődtek ezek a berendezések az idő múlásával? Erről szeretnék egy áttekintést nyújtani a kedves érdeklődőknek.

A cooler

A megoldás egy kézenfekvő fizikai törvényből adódik, nevezetesen abból, hogy ha valamit, mondjuk vizet elpárologtatunk, akkor a víz elpárolgása közben jelentős mennyiségű hőt von el a környezetéből. Ha levegőt vezetünk át az elpárolgó vízen, akkor az elpárolgás még intenzívebbé válik, és az átáramló levegőt jelentősen le tudja hűteni. Az elv és a rendszer nem új, az arab világban már 40 évvel ezelőtt is láttam-éreztem működni ilyen berendezéseket.

Lássuk, hogy működik a berendezés. Aprólyukú, porózus szűrőanyagra szűrt, tiszta vizet juttatunk, ami lefolyik a szűrő felső részéből az alsóba, majd bele egy vízgyűjtő zsompba. A meleg levegő keresztülhalad a szűrőn, ahol először is megtisztul a lebegő porszemcséktől és szennyeződésektől, másrészt a lefolyó vizet elkezdi párologtatni, minek hatására a kilépő levegő jelentősen lehűl. Mérések szerint, ha a belépő levegő hőmérséklete +30 °C, akkor a kilépő levegő, akár +22 °C-ra is lehűlhet. A sok mikroméretű lyuknak és a nagy felületnek köszönhetően jelentős mennyiségű víz tud elpárologni a szűrő felületén, tehát jelentős hűtőteljesítményt érhetünk el, viszonylag kis villamosenergia-betáplálás mellett.

A cooler berendezésekkel az volt a probléma, hogy jelentős mennyiségű párát juttattak be a kezelendő helyiségbe, és magas páratartalom esetén nem voltak igazán használhatók.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Klíma