Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

EszközeinkHKLKlímatechnika

A klímaberendezések evolúciója

2016/4. lapszám | Csizmazia Gábor |  8134 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A klímaberendezések evolúciója

Lakókörnyezetünk kellemes klímájának kialakításának igénye egyidős magával az emberiséggel. A lakóterek hűtése, fűtése, szellőztetése mindig is foglalkoztatta az embereket, ezért különböző megoldásokat kerestek az élhető környezet kialakításának érdekében. Hogyan fejlődtek ezek a berendezések az idő múlásával? Erről szeretnék egy áttekintést nyújtani a kedves érdeklődőknek.

A cooler

A megoldás egy kézenfekvő fizikai törvényből adódik, nevezetesen abból, hogy ha valamit, mondjuk vizet elpárologtatunk, akkor a víz elpárolgása közben jelentős mennyiségű hőt von el a környezetéből. Ha levegőt vezetünk át az elpárolgó vízen, akkor az elpárolgás még intenzívebbé válik, és az átáramló levegőt jelentősen le tudja hűteni. Az elv és a rendszer nem új, az arab világban már 40 évvel ezelőtt is láttam-éreztem működni ilyen berendezéseket.

Lássuk, hogy működik a berendezés. Aprólyukú, porózus szűrőanyagra szűrt, tiszta vizet juttatunk, ami lefolyik a szűrő felső részéből az alsóba, majd bele egy vízgyűjtő zsompba. A meleg levegő keresztülhalad a szűrőn, ahol először is megtisztul a lebegő porszemcséktől és szennyeződésektől, másrészt a lefolyó vizet elkezdi párologtatni, minek hatására a kilépő levegő jelentősen lehűl. Mérések szerint, ha a belépő levegő hőmérséklete +30 °C, akkor a kilépő levegő, akár +22 °C-ra is lehűlhet. A sok mikroméretű lyuknak és a nagy felületnek köszönhetően jelentős mennyiségű víz tud elpárologni a szűrő felületén, tehát jelentős hűtőteljesítményt érhetünk el, viszonylag kis villamosenergia-betáplálás mellett.

A cooler berendezésekkel az volt a probléma, hogy jelentős mennyiségű párát juttattak be a kezelendő helyiségbe, és magas páratartalom esetén nem voltak igazán használhatók.

A cikk még 28 553 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Klíma