VGF szaklap

Csizmazia Gábor

 83 | |

 Csizmazia Gábor

Csizmazia Gábor cikkei

Csizmazia Gábor

Teljesítményszabályozás

2019. szeptember 6. |  34

A hűtőberendezések felhasználói részéről mindig igény volt a hűtőberendezések teljesítményének szabályozására, ugyanis a kikapcsolási hőmérséklet környékén lényegesen kevesebb a hűtőteljesítmény-igény, mint normál kondíciók mellett. Erre többféle megoldás is létezik, cikkünkben ezeket vettük sorra.

Csizmazia Gábor

Hűtőközegek lefejtése

2019. július 8. |  204
1 5 (1)

Hűtőberendezéseink javítása során szükség lehet a hűtőközeg vissza-, vagy rosszabb esetben lefejtésére. Ebben a cikkben ennek a munkának a folyamatát követjük végig lépésről lépésre.

Csizmazia Gábor

A hűtés- és klímatechnikában szükséges szerszámok 2.

2016. január 18. |  2859

Régebben, még a nagy költségcsökkentési láz előtt, a gyárak és az iparosok felszerelték a hűtőrendszereket minden olyan elemmel, amire a biztonságos működéshez szükség volt, gondolok itt a rezgéscsillapítókra, automatikákra, és a nagyobb hermetikus, valamint szinte az összes fél hermetikus kompresszor el volt látva nyomó- és szívóoldali talpas szelepekkel, illetve olajszint-ellenőrző nézőüveggel, és nem utolsó sorban az olajcserékhez szükséges leeresztő szeleppel. Ezeknek az elemek jó része sajnos áldozatául esett a költségcsökkentési láznak, és opcionális tételekké lettek degradálva.

Csizmazia Gábor

Folyadék-hűtőtornyok

2016. március 17. |  569

Hűtőberendezéseinknél a kompresszorból kilépő, forró, gőzállapotú hűtőközeget cseppfolyósítani kell azért, hogy a hűtőkörfolyamat működni tudjon. A kondenzációhoz igénybe vehetünk lég- vagy vízhűtéses kondenzátorokat. Jelen cikkben a vízhűtéses kondenzátorokkal, illetve a hozzájuk tartozó hűtőtornyokkal kívánok foglalkozni.

Csizmazia Gábor

Hűtőberendezések szivárgásvizsgálata

2019. június 4. |  178
3 4.33 (3)

A hűtőberendezések üzembe helyezését és javítás utáni újbóli üzembehelyezését nyomáspróbának és szivárgásvizsgálatnak kell megelőznie. A nyomáspróba folyamán tudjuk ellenőrizni, hogy a megépített, javított berendezés tartja-e a rendszerben felléphető legmagasabb üzemi nyomást. Ennek hiányában részint szennyezhetjük a környezetünket, másrészt a berendezés tönkremeneteléhez vezető üzemállapotokat idézhetünk elő.

Csizmazia Gábor

A klímaberendezések evolúciója

2019. április 1. |  393

Lakókörnyezetünk kellemes klímájának kialakításának igénye egyidős magával az emberiséggel. A lakóterek hűtése, fűtése, szellőztetése mindig is foglalkoztatta az embereket, ezért különböző megoldásokat kerestek az élhető környezet kialakításának érdekében. Hogyan fejlődtek ezek a berendezések az idő múlásával? Erről szeretnék egy áttekintést nyújtani a kedves érdeklődőknek.

Csizmazia Gábor

Folyadékhűtők evolúciója

2016. május 5. |  873

A folyadékhűtő berendezések lényege az, hogy a hő elvételi helyszínén nem közvetlenül a hűtőközeg (freon) párolog el, illetve kondenzálódik le, hanem valamilyen közvetítőközeggel (édesvíz vagy glikolos víz) szállítjuk a felhasználási helyre a hideg- vagy melegenergiát, amit aztán egy úgynevezett fan-coil berendezés, padló- vagy mennyezetfűtési-hűtési rendszer, esetleg egy kalorifer ad át a helyiség levegőjének.

Csizmazia Gábor

Klímagázok kezelése

2019. február 2. |  152

Szabályozott anyagokat (F-gázokat) 2015. január 1-je óta a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH rendeletének értelmében csak F-gáz-vizsgával rendelkező, képesített személyek vagy vállalkozások vásárolhatnak. Ezzel megszűnt az a bevett szokás, hogy sokszor a hűtőrendszer tulajdonosa kereste fel a szakcégeket, és vásárolta meg a rendszeréhez szükséges hűtőközeget, mondván, hogy így kikerüli a szerelőket, és „olcsóbban” meg tudja vásárolni a gázt.

Csizmazia Gábor

Mobil klímák

Mire jók, mire nem?

2018. december 18. |  131
2 5 (1)

Mobil klíma berendezést akkor szoktunk használni, mikor ablak, vagy split klíma beépítésére nincs fizikai lehetőség, de a megrendelő szeretne valami hűtést az adott helységben.

Csizmazia Gábor

Fan coilok működése és karbantartása

2018. december 18. |  175
1

A fan coilok nem újkeletű készülékek, sőt sokkal korábban használtuk őket, mint más klímaberendezéseket. Ma már a korszerű irodaházak, nagyobb terek hűtése, fűtése szinte elképzelhetetlen nélkülük.

Csizmazia Gábor

VRV, VRF

Változó hűtőközeg-tömegáramú rendszerek

2018. november 20. |  221

A VRV és a VRF mozaikszó, tulajdonképpen egy teljesítményigény szerinti változó hűtőközeg-tömegáramot jelent. A két rendszer között csupán annyi a különbség, hogy a VRV nevet egy cég levédette, tehát csak ők használhatják, az összes többi cég pedig a VRF elnevezést.

Csizmazia Gábor

Kompresszorok meghibásodásának leggyakoribb okai

2018. október 20. |  165

A meghibásodásokat leggyakrabban az elmulasztott szervizelések okozzák, mint például az elhanyagolt, koszos léghűtéses kondenzátorok, amik miatt durván megemelkedik a kondenzációs nyomás és hőmérséklet, amely extra terhelést ró a villamos betétmotorra (túlmelegszik).

Csizmazia Gábor

Hűtőberendezések leolvasztása

2018. szeptember 19. |  344

Hűtőberendezéseink üzemeltetése közben az elpárologtató felületi hőmérséklete alacsony (mélyhűtők esetében akár –30 °C) is lehet, ezért a levegő nedvességtartalma kicsapódik, és dér vagy jég formájában rárakódik a lamellázatra. Ennek az lesz a következménye, hogy blokkolni fogja az áramló levegő útját, így a levegő nem tudja elvonni a hőt a lamellázatról.

Csizmazia Gábor

A szervizelés elmulasztásának hatása

2018. július 9. |  141

A hűtő- és klímaberendezéseink nagy része úgy lett tervezve, hogy a maximális élettartam csak akkor várható el tőle, ha a felhasználó végrehajtatja rajta a rendszeres periodikus karbantartásokat, ellenőrzéseket és az ezekhez kapcsolódó szükséges javításokat, alkatrészcseréket.

Csizmazia Gábor

Ipari, telepített hűtőberendezések

2018. június 9. |  203

Egy ipari hűtőberendezés kiválasztásánál először a hűtőteljesítmény-igény és az alkalmazási tartomány kérdése merül fel. Ki kell számol(tat)nunk, az alkalmazási tartomány ismeretében a szükséges hűtőteljesítmény-igényt. Ez a teljes munkafázis egy igen neuralgikus pontja, hiszen egy alulméretezett berendezés esetén a megrendelő évekig kínlódhat azzal, hogy a rendszer esetleg képtelen tartani vagy elérni a célzott hőmérsékletet. Utólag pedig már csak toldozásra-foldozásra lesz lehetőség.

Csizmazia Gábor

Hűtőközegek

2018. május 9. |  388

A hűtőközegeket alkotóelemeik szempontjából többféle csoportra oszthatjuk. Alábbi cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb gázokat a jellemzőik és tulajdonságuk alapján, a már korszerűtlen, betiltott gázoktól egészen a korszerű, napjainkban már egyre gyakrabban használt blendekig.

Csizmazia Gábor

Védelmek a hűtéstechnikában

2018. március 10. |  831

A hűtőrendszer talán legfontosabb védelmi eszközei a nyomáskapcsolók. Ezek segítségével tudjuk megakadályozni a rendszer üzem közbeni nyomásainak a maximális érték fölé emelkedését, illetve a minimális érték alá csökkenését. Mindkét állapot a kompresszor meghibásodásához vezethet…

Csizmazia Gábor

A hűtőkompresszorok olajozása

2018. február 2. |  1448

Hűtőrendszereinkben a jelen lévő olajnak hármas feladatot kell ellátnia, úgymint kenés, tömítés és hűtés. A kenési feladat egyértelmű, hiszen a csapágyaknál, hajtókaroknál és a hengerfalakon jelentkező súrlódást valamivel csökkenteni kell, viszont a tömítési feladat már nem ennyire egyértelmű.

Csizmazia Gábor

Hűtőházak létesítése, működése

2017. november 3. |  492

Hazánkban a multi kereskedőcégek meghonosodásával megjelent az igény a nagy méretű hűtőházakra és logisztikai központokra. Ezekben a logisztikai központokban szükség van hűtetlen, normál és mélyhűtő terekre is. Miután az áruk mennyisége miatt ezekben a raktárakban targoncákat és egyéb szállítóeszközöket is alkalmaznak, ezért a hűtőkamráknak is extrém nagy méretűnek kell lenniük, ami viszont speciális gépészetet és egyéb speciális kisegítő berendezéseket igényel.

Csizmazia Gábor

Flash Injection

Befecskendezéses hűtőberendezések

2017. október 3. |  428

A mélyhűtőtartományban működő hűtőkompresszorok általában igen mostoha körülmények között üzemelnek. Az alacsony elpárolgási hőmérséklet és a ritka szívott gőzök miatt a motor hűtése nem megfelelő, és a nyomott gőzök hőmérséklete igen magas lehet, továbbá durván le fog csökkenni a berendezés teljesítménye és EER-, ill. COP-értéke.

Csizmazia Gábor

Álmennyezetbe építhető fan coilok

2017. szeptember 4. |  348

Fan coil berendezéseket már igen régóta használunk a klímatechnikában. Kezdetben csak a parapet rendszerűek voltak elérhetőek, ezeket építettük be az irodaházakba, éttermekbe, orvosi rendelőkbe, és egyéb közösségi terekbe. A szplit rendszerű klímaberendezések elterjedése, és gazdag típusválasztéka adott egy nagy lökést a fan coil tervezőknek. Innentől fogva váltak elérhetővé a magas fali, a mennyezet alatti, a lég csatornázható és az álmennyezeti kazettás fan coil-ok. A két utolsó típusról szeretnék írni, néhány gondolatot.

Csizmazia Gábor

Hűtőköri elzáró szelepek

2017. július 7. |  910

A hűtőrendszerekben a hűtőközeg útjába elzáró szelepeket szoktunk építeni abból a célból, hogy a hűtőrendszer egyes komponensei kiszakaszolhatók legyenek. Ezeket a szelepeket szeretném bemutatni előnyeikkel és hátrányaikkal együtt.

Csizmazia Gábor

Gondolatok a nyomáspróbáról és a vákuumolásról

2017. június 2. |  207

A hűtőrendszerek első, illetve javítás utáni újbóli üzembe helyezésének két sarkalatos pontja a rendszer gáztömörségének ellenőrzése, illetve a nyomáspróba után és a hűtőközeggel való feltöltés előtt a berendezésből az idegen gázok és a nedvesség eltávolítása, tehát a vákuumolás.

Csizmazia Gábor

A folyadékhűtő berendezések szervize, karbantartása

2017. május 3. |  316

A folyadékhűtők sokkal komplexebb, bonyolultabb berendezések, mint a split rendszerű klímaberendezések, innen fogva a szervizük, karbantartásuk is sokkal nagyobb felkészültséget igénylő feladat.

Csizmazia Gábor

A klíma- és fan-coil berendezések karbantartása, tisztítása

2017. április 3. |  3692

Nagyon sok lakásban, iroda- és közösségi épületben használunk klímaberendezéseket, illetve fan-coil-okat fűtésre, légkondicionálásra, párátlanításra, valamint a belső levegő tisztítására. Azonban működésük közben ezek a berendezések magukba szívják a helyiség levegőjét, és a levegőben lévő szennyeződést, port magukban tartják. Hűtési üzemmódban a hőcserélők (legyen az egy split klíma vagy egy fan-coil) hidegek, és a levegőben lévő páratartalom kicsapódik rajtuk.

Csizmazia Gábor

Egyedi berendezések építése

2017. március 5. |  410

Egyre gyakrabban keresnek meg bennünket partnerek azzal az igénnyel, hogy maguk szeretnék megépíteni az ügyfeleik által rendelt speciális kondenzátort, aggregátot, csoportaggregátot vagy folyadékhűtő berendezést. Ennek elsődlegesen anyagi, másrészt szállítási határidőt érintő okai vannak.

Csizmazia Gábor

A hűtéstechnika buktatói

2017. január 27. |  972

Több partnerünk is megkérdezte már, hogy létezik az, hogy mikor több cégtől is bekértek ajánlatot ugyanarra a projektre, durva árkülönbségeket találtak az egyes ajánlatok között. Ezek a különbségek több okra is visszavezethetők.

Csizmazia Gábor

Nem mind gagyi, ami kínai

Különbség a márkás és a „gagyi” között II.

2016. december 10. |  556

Az ember mindig csak viszonyrendszerben tudja értékelni önmagát, illetve a körülötte lévő dolgokat. Nincs ez másként az épületgépészetben sem. Először volt a német és a japán (esetleg amerikai) minőség, akkor az olasz termékek voltak a „másolók”, a gagyik. Aztán az olaszok is minőségivé váltak (sőt), és a távol-keleti, kínai számított bóvlinak. Hogyan is állunk ezzel manapság?

Csizmazia Gábor

Különbség a „márkás” és a „gagyi” klímaberendezés között

2016. november 12. |  385

Miért tudok venni 100 és 400 ezer forintért is egy 3,5 kw-os split klímát? Mi lehet a különbség a két típus között? Jobban hűt a 400 ezres, mint a 100 ezres? mivel tud többet az egyik készülék, mint a másik?

Csizmazia Gábor

A klímaberendezések szereléséhez szükséges segédanyagok

2016. szeptember 10. |  374

Jó klímakészülékhez megfelelő minőségű segédanyagok dukálnak, ezeket vesszük cikkünkben sorra.

Csizmazia Gábor

Sugárzó hűtés-fűtés

2010. április 13. |  5209
1

Képzeljenek el egy lakást, amelyben sem fűtőtestek, sem pedig légkondicionáló berendezések nincsenek. Sőt, a fűtésre lényegesen kevesebb energiára van szükség, mint a hagyományos rendszereknél, nyáron pedig ugyanez a rendszer gondoskodik a kellemesen hűs szobahőmérsékletről. A padlófűtés-hűtés és a falfűtés-hűtés egyre nagyobb teret hódít, nem véletlenül. Ezek a rendszerek igazán korszerűnek, takarékosnak és kényelmesnek számítanak. Az emelkedő energiaárak mellett bizony mindenkinek jól át kell gondolnia, mivel és legfőképpen hogyan biztosítja a meleget lakásában.