Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Csizmazia Gábor

 23 731 | |

 Csizmazia Gábor

Csizmazia Gábor cikkei

47 cikk. Lapozó:

Csizmazia Gábor

Rézcső vagy alucső?

Különböző kötéstechnikák alkalmazása a klímaszerelésben

2022. február 3. |  193

Ahogy változik a világ, úgy változnak a különböző anyagok is az épületgépészetben. Manapság, főként új építésű lakóparki lakásokat nem a jó öreg rézcsővel csövezik elő, hanem alumíniumot használnak. Ennek használatáról szakmai fórumokon óriási viták dúlnak, egyesek állítják, hogy soha nem dolgoznának egyébbel, mint rézcsővel, mások megengedőbbek, mondván, az előírások beta rtása mellett tökéletes választás az alumíniumcső a klímaszerelésben.

Csizmazia Gábor

Hőszivattyú csak fűtésre?

2021. november 3. |  3991
Társszerző: Erdősi Csaba
1 5 (1)

Egy biztos, a szomszédokat nem fogja idegesíteni a hangjával, mivel csak egy mozgó alkatrészt tartalmaz, a kompresszort, azt is a beltéri egységben helyezték el – szokatlan formáján kívül talán ez jellemzi a legtömörebben azt a svéd eredetű hőszivattyús megoldást, amely megpróbál most idehaza is piacot nyerni. A termék neve, magyar fordításban „jégoszlop”, a kültéri egység formájára és lefagyott állapotára egyszerre utal, ez utóbbi ugyanis itt természetes üzemállapot.

Csizmazia Gábor

Meglévő klíma, utólagos hőszigetelés

2021. szeptember 1. |  208

Egy jól benapozott panellakásban pokoli hőmérséklet alakul ki a kánikulai napokon, nem csoda, hogy sokan úgy döntenek, klímaberendezést szerelnek fel. Nem is kell túl figyelmesnek lennünk, hogy észrevegyük az évről évre szaporodó kültéri egységeket – olyan épületeken is természetesen, amelyek még utólagos hőszigetelésre várnak. Ez bizony problémát okoz, de nem megoldhatatlant.

Csizmazia Gábor

Néhány gondolat a gyors csövezésről

2021. május 2. |  336
Társszerző: Erdősi Csaba

Egyre gyakrabban használnak, főleg lakóparki építkezéseken, egy gyorsan és könnyen telepíthető műanyagcső-rendszert a hagyományos réz helyett klímák csövezéséhez. Azt mondják, egy kis kézügyességgel bárki elkészítheti agy az alapvezetéket, hiszen nem kell bajlódni a csőhajlítóval, peremezéssel stb., szóval nincs szükség hozzá klímaszerelőre. De vajon jól van ez így?Csizmazia Gábor

A körforgásos hűkőközeg-gazdálkodás

2021. április 7. |  459

Lapunk is beszámolt az egyik neves klíma- hűtéstechnikai világcég körforgásos modelljéről. Ennek kapcsán most azt vizsgáljuk meg, hogyan kell szakszerűen bánni a hűtöközegekkel a modell működtetéséhez.

Csizmazia Gábor

Hőcserélők tisztítása

2021. február 3. |  7925
5 1 4.4 (5)

A klímaberendezéseket rendszeresen ki kell tisztítani, különben nem működnek megfelelően. Az elkoszolódott elpárologtató lecsökkenti a hűtőteljesítményt, a szennyezett kondenzátor nem képes leadni a kiszivattyúzott hőmennyiséget. A klímatechnika, a berendezések fejlődésével párhuzamosan a tisztító berendezések is komoly evolúciós változáson mentek át. Most egy modern berendezés működését fogjuk bemutatni.

Csizmazia Gábor

Vörösréz csövek csatlakoztatási technológiái

2020. november 2. |  459
7 5 (6)

Hűtőberendezések kalorikus részegységeit általában rézcsövekkel kötjük össze, hogy az egyes alkatrészek egész egységet képezhessenek. Egyes csöveken folyadék, más csöveken gőz áramlik, megint másokon nem áramlik semmi, csak a rendszer adott pontjainak nyomását vezeti oda valamilyen automatikus elemhez. A rézcsöveket valamilyen biztonságos módon össze kell kötni a rendszer egyes alkotóelemeivel, mégpedig úgy, hogy megfelelő mechanikus szilárdsággal rendelkezzen a kötés, ráadásul lehetőség szerint gáztömör legyen.

Csizmazia Gábor

Természetes hűtőközegek

Tanulságos történetek a hűtéstechnikai gyakorlatból

2020. szeptember 4. |  7776
3 4.67 (3)

A természetes hűtőközegek olyan anyagok, amelyek természetesen léteznek a környezetben. Nulla ózonréteg-lebontási potenciállal (ODP) és nagyon alacsony vagy nulla globális felmelegedési potenciállal (GWP) számítanak végleges megoldásnak a szintetikus hűtőközegek által okozott környezeti károk csökkentéséért folytatott harcban.

Csizmazia Gábor

Mono vagy multi split?

Az ár és az egyéb adottságok határozzák meg, milyen klímát érdemes választanunk

2020. május 31. |  480
3 1 4.67 (3)

Eljátszottunk a gondolattal, vajon több lakóhelyiség klimatizálásához több mono, vagy egy multi split klímaberendezést éri-e meg jobban vásárolnunk. Ehhez egy adott klímaberendezés forgalmazójától kértünk ajánlatot vásárlásra. A telepítés költségét nem vettük figyelembe, hiszen az annyira eltérő lehet, hogy csak félrevinné az összehasonlítást. Az árak természetesen a cikk írásának idején meglévő helyzetet tükrözik, de az arányok alighanem hasonlóak maradnak a későbbiekben is.

Csizmazia Gábor

Kompresszorok a hűtő- és klímatechnikában II.

2020. május 7. |  509

A hűtőberendezések lelke, beszéljünk akár ipari, kereskedelmi vagy háztartási célokra szolgáló készülékről, egyértelműen a kompresszor. Cikksorozatunk előző részében áttekintettük az otthoni és a kereskedelmi hűtésben használt kompresszorokat, most az ipari kompresszorokkal folytatjuk és egyben zárjuk is a téma taglalását.

Csizmazia Gábor

Kompresszorok a hűtő- és klímatechnikában

2020. március 31. |  746

A hűtőberendezések lelke, beszéljünk akár ipari, kereskedelmi vagy háztartási célokra szolgáló készülékről, egyértelműen a kompresszor. A hűtő- és klímatechnikában nyolc kompresszortípussal találkozunk, ezek jellemzőit kétrészes cikksorozatban ismertetjük. Most következik az első rész.

Csizmazia Gábor

Klímaberendezések fejlődéstörténete

2020. február 8. |  7831
1 5 (1)

Ma már szinte természetesnek vesszük a klímaberendezések használatát nemcsak a közösségi terekben – áruházak, mozik, gyárak, irodák –, de odahaza, az egyéni és közösségi közlekedési eszközökben is. Pedig a múlt század hetvenes éveiben még csak elvétve találkozhattunk klimatizált terekkel. Cikkünkben a légkondicionálás hazai történetét tekintjük át.

Csizmazia Gábor

Hűtőberendezések fagyvédeleme

2019. december 2. |  7965
1 5 (1)

Általános iskola, ötödik osztály, fizika óra. Az első, amit megtanultunk, hogy a víz 0 °C alatt megfagy, és ez a tétel a hűtéstechnika teljes vertikumát meghatározza. Miért is? Ha hűtésről beszélünk, biztosan találkozunk 0 °C alatti hőmérsékletekkel, még a háztartási klímaberendezések tekintetében is, melyek jellemzően +20 °C és + 30 °C környéki hőmérsékleteken dolgoznak.

Csizmazia Gábor

Hűtőberendezések üzembe helyezése

2019. november 4. |  7481
7 5 (6)

Jelen cikkben egy-egy lakossági mono- és multisplit klímaberendezés telepítéséről és üzembe helyezéséről szeretnék leírni néhány gondolatot. Viszont e munkák helyes elvégzésének szabályai a kereskedelmi hűtőberendezések telepítésekor is irányadók lehetnek.

Csizmazia Gábor

Scroll kompresszorok

2019. október 7. |  7415
1 5 (1)

Nagyobb területű hűtendő épületek, például hipermarketek klimatizálásához ideális megoldás a scroll kompresszorok használata. A nagyobb teljesítményű folyadékhűtő berendezésekben is egyre gyakran használnak scrollokat, sőt némelyik berendezésbe 8-12 db-ot is beépítenek, ezzel tudják biztosítani a berendezések flexibilitását.

Csizmazia Gábor

A hűtés- és klímatechnikában szükséges szerszámok I.

2015. november 5. |  5192
3 5 (2)

Sorozatunkban, melyben a szakma részterületeit különbontva tárgyaljuk, elsőként a rézcsövek szereléshez, alakításához szükséges szerszámokról írunk.

Csizmazia Gábor

Teljesítményszabályozás

2019. szeptember 6. |  7095

A hűtőberendezések felhasználói részéről mindig igény volt a hűtőberendezések teljesítményének szabályozására, ugyanis a kikapcsolási hőmérséklet környékén lényegesen kevesebb a hűtőteljesítmény-igény, mint normál kondíciók mellett. Erre többféle megoldás is létezik, cikkünkben ezeket vettük sorra.

Csizmazia Gábor

Hűtőközegek lefejtése

2019. július 8. |  9198
4 4.67 (3)

Hűtőberendezéseink javítása során szükség lehet a hűtőközeg vissza-, vagy rosszabb esetben lefejtésére. Ebben a cikkben ennek a munkának a folyamatát követjük végig lépésről lépésre.

Csizmazia Gábor

A hűtés- és klímatechnikában szükséges szerszámok 2.

2016. január 18. |  3527

Régebben, még a nagy költségcsökkentési láz előtt, a gyárak és az iparosok felszerelték a hűtőrendszereket minden olyan elemmel, amire a biztonságos működéshez szükség volt, gondolok itt a rezgéscsillapítókra, automatikákra, és a nagyobb hermetikus, valamint szinte az összes fél hermetikus kompresszor el volt látva nyomó- és szívóoldali talpas szelepekkel, illetve olajszint-ellenőrző nézőüveggel, és nem utolsó sorban az olajcserékhez szükséges leeresztő szeleppel. Ezeknek az elemek jó része sajnos áldozatául esett a költségcsökkentési láznak, és opcionális tételekké lettek degradálva.

Csizmazia Gábor

Folyadék-hűtőtornyok

2016. március 17. |  7961
1 4 (1)

Hűtőberendezéseinknél a kompresszorból kilépő, forró, gőzállapotú hűtőközeget cseppfolyósítani kell azért, hogy a hűtőkörfolyamat működni tudjon. A kondenzációhoz igénybe vehetünk lég- vagy vízhűtéses kondenzátorokat. Jelen cikkben a vízhűtéses kondenzátorokkal, illetve a hozzájuk tartozó hűtőtornyokkal kívánok foglalkozni.47 cikk. Lapozó: