Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Csizmazia Gábor

 34 633 | |

 Csizmazia Gábor

Csizmazia Gábor cikkei

57 cikk. Lapozó:

Csizmazia Gábor

Hőszivattyú vs. hagyományos fűtésrendszer

Melyiket válaszd?

2024. április 5. |  24

Nem véletlen, ha egy laikus felhasználó, főként, ha új építésű háza, lakása fűtési rendszerét tervezgeti, a hőszivattyú mellett teszi le a voksát. Sőt, egyre többen már meglévő ingatlanjuk korszerűsítésekor is hőszivattyúban gondolkodnak, elvetve a korábbi megoldásokat. Cikkünkben nem szeretnénk állást foglalni amellett, hogy melyik a jó vagy a rossz hőtermelő berendezés, viszont adunk néhány olyan szempontot, amelyet érdemes szem előtt tartani.

Csizmazia Gábor

Újabb pár szó a propánról

2024. január 30. |  248
4 5 (3)

Az elmúlt években a világ egyre nagyobb gondot fordít a környezetvédelemre, aminek következtében a különböző iparágakban egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a fenntartható és környezetbarát gyakorlatokra. Különösen a hűtőiparban voltak jelentős változások a karbonlábnyom csökkentése és a szintetikus hűtőközegek globális felmelegedésre gyakorolt hatásának minimalizálása érdekében. Az R290 hűtőközeg ígéretes alternatívaként jelent meg, amely kiváló termodinamikai tulajdonságokkal büszkélkedhet, miközben környezetbarát. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az R290 hűtőközeg legfontosabb jellemzőit és összetételét, és megvilágítjuk annak fontosságát a fenntartható, környezetbarát hűtés elérésében.

Csizmazia Gábor

Munka az R-32-vel

2023. január 31. |  709
7 5 (3)

Az R-32 hűtőközeg egyre elterjedtebb. Mivel tűzveszélyes, a vele való munkavégzés során szigorúan be kell tartani az előírásokat, és csak szikramentes berendezésekkel szabad dolgozni vele. És hogy melyek ezek a szabályok és berendezések? Egyebek mellett erről szól ez a cikk.

Csizmazia Gábor

A szabályzó és biztonsági automatika elemei 2.

2022. november 30. |  517
5 5 (4)

Hűtőberendezéseink számos szabályzó és biztonsági automatika-elemet tartalmaznak, melyek lehetővé teszik a készülékek pontos és biztonságos működését, és védelmét. Kétrészes cikksorozatunk második és egyben lezáró része következik.

Csizmazia Gábor

A szabályzó és biztonsági automatika elemei

2022. november 3. |  402
2 5 (1)

Hűtőberendezéseink számos szabályzó és biztonsági automatika elemet tartalmaznak, melyek lehetővé teszik a készülékek pontos és biztonságos működését, és védelmét. Kétrészes cikksorozatunk első részében ezeket vesszük sorra.

Csizmazia Gábor

Ismét pár szó a kompresszorokról 2.

2022. október 3. |  409
1 5 (1)

Előző lapszámunkban kezdtük, s ebben be is fejezzük újabb cikksorozatunkat a klíma- és hűtéstechnikában használatos kompresszorokról. A múltkor a scroll kompresszorok tárgyalásának bevezető szakaszához érkeztünk, s ezt folytatjuk most a scrollok, majd a különböző csavar- és turbókompresszorok ismertetésével.

Csizmazia Gábor

Adagolószervek

2022. szeptember 1. |  860
2 5 (2)

Ez a cikk kezdő és gyakorló építő, telepítő, illetve javítást végző szakemberek részére készült, a hiányzó ismeretek pótlására, avagy a már megszerzett ismeretek felelevenítése céljából. Amíg aktívan dolgoztam, sajnos sokszor szembesültem azzal, hogy a kollégák nem, vagy hibásan ismerték fel a berendezések által adott visszajelzéseket.

Csizmazia Gábor

Ismét pár szó a kompresszorokról 1.

2022. szeptember 1. |  527
1 5 (1)

Nem is olyan régen (2020 március és május) már végigvettük a klímatechnológiában használt kompresszorokat a fajtáik, működési módjuk szerint. Most mégis azért vesszük újra elő a témát, hogy a telepítő kollégáknak segítsünk abban, hogy még inkább tisztában legyenek a klímaberendezések lelkének tekinthető részegységek működésével, és felismerjék esetleges meghibásodásukat, illetve elkerüljék azt.

Csizmazia Gábor

A hűtőberendezések hőcserélői

2022. július 3. |  2415
4 5 (4)

Ez a cikk kezdő és gyakorló építő, telepítő ill. javítást végző szakemberek részére készült, a hiányzó ismeretek pótlására, ill. a már megszerzett ismeretek felelevenítése céljából. Amíg aktívan dolgoztam, sajnos sokszor szembesültem azzal, hogy a kollégák nem, vagy hibásan ismerték fel a berendezés által adott visszajelzéseket.

Csizmazia Gábor

Új tipusú HG-HA-kompresszorok

2022. június 2. |  450

A szívógáz-hűtéses kereskedelmi kompresszorok jobb hatékonyságot, nagyobb szállítóteljesítmény-lépcsőket, kompaktabb szerkezeti felépítést és új csatlakozási konfigurációt kínálnak. Az újratervezett csatlakozások illeszkednek a szektorban szokásos gázcsatlakozásokhoz, így egyszerűbb beépíthetőséget biztosítanak, ha a felhasználó cserekompresszort épít be. Az új kompresszorok lábtartói szintén megfelelnek az ágazati szabványoknak. A hatékonyság növelése és az energiafogyasztás csökkentése érdekében az új modelleket új és fejlett szelepezés, legújabb generációs elektromos motorok és fokozott gázáramlás jellemzi. Az új kompresszorok a legkülönbözőbb feladatokra használhatók, legyen az mélyhűtés, hűtés vagy klimatizálás.

Csizmazia Gábor

Rézcső vagy alucső?

Különböző kötéstechnikák alkalmazása a klímaszerelésben

2022. február 3. |  912
1 5 (1)

Ahogy változik a világ, úgy változnak a különböző anyagok is az épületgépészetben. Manapság, főként új építésű lakóparki lakásokat nem a jó öreg rézcsővel csövezik elő, hanem alumíniumot használnak. Ennek használatáról szakmai fórumokon óriási viták dúlnak, egyesek állítják, hogy soha nem dolgoznának egyébbel, mint rézcsővel, mások megengedőbbek, mondván, az előírások beta rtása mellett tökéletes választás az alumíniumcső a klímaszerelésben.

Csizmazia Gábor

Hőszivattyú csak fűtésre?

2021. november 3. |  4709
Társszerző: Erdősi Csaba
2 5 (1)

Egy biztos, a szomszédokat nem fogja idegesíteni a hangjával, mivel csak egy mozgó alkatrészt tartalmaz, a kompresszort, azt is a beltéri egységben helyezték el – szokatlan formáján kívül talán ez jellemzi a legtömörebben azt a svéd eredetű hőszivattyús megoldást, amely megpróbál most idehaza is piacot nyerni. A termék neve, magyar fordításban „jégoszlop”, a kültéri egység formájára és lefagyott állapotára egyszerre utal, ez utóbbi ugyanis itt természetes üzemállapot.

Csizmazia Gábor

Meglévő klíma, utólagos hőszigetelés

A kültéri és a fal között mindig biztosítanunk kell az előírt távolságot!

2021. szeptember 1. |  1685
1

Egy jól benapozott panellakásban pokoli hőmérséklet alakul ki a kánikulai napokon, nem csoda, hogy sokan úgy döntenek, klímaberendezést szerelnek fel. Nem is kell túl figyelmesnek lennünk, hogy észrevegyük az évről évre szaporodó kültéri egységeket – olyan épületeken is természetesen, amelyek még utólagos hőszigetelésre várnak. Ez bizony problémát okoz, de nem megoldhatatlant.

Csizmazia Gábor

Néhány gondolat a gyors csövezésről

2021. május 2. |  751
Társszerző: Erdősi Csaba

Egyre gyakrabban használnak, főleg lakóparki építkezéseken, egy gyorsan és könnyen telepíthető műanyagcső-rendszert a hagyományos réz helyett klímák csövezéséhez. Azt mondják, egy kis kézügyességgel bárki elkészítheti agy az alapvezetéket, hiszen nem kell bajlódni a csőhajlítóval, peremezéssel stb., szóval nincs szükség hozzá klímaszerelőre. De vajon jól van ez így?

Csizmazia Gábor

A körforgásos hűkőközeg-gazdálkodás

2021. április 7. |  1007

Lapunk is beszámolt az egyik neves klíma- hűtéstechnikai világcég körforgásos modelljéről. Ennek kapcsán most azt vizsgáljuk meg, hogyan kell szakszerűen bánni a hűtöközegekkel a modell működtetéséhez.

Csizmazia Gábor

Hőcserélők tisztítása

2021. február 3. |  8880
5 1 4.4 (5)

A klímaberendezéseket rendszeresen ki kell tisztítani, különben nem működnek megfelelően. Az elkoszolódott elpárologtató lecsökkenti a hűtőteljesítményt, a szennyezett kondenzátor nem képes leadni a kiszivattyúzott hőmennyiséget. A klímatechnika, a berendezések fejlődésével párhuzamosan a tisztító berendezések is komoly evolúciós változáson mentek át. Most egy modern berendezés működését fogjuk bemutatni.

Csizmazia Gábor

Vörösréz csövek csatlakoztatási technológiái

2020. november 2. |  868
7 5 (6)

Hűtőberendezések kalorikus részegységeit általában rézcsövekkel kötjük össze, hogy az egyes alkatrészek egész egységet képezhessenek. Egyes csöveken folyadék, más csöveken gőz áramlik, megint másokon nem áramlik semmi, csak a rendszer adott pontjainak nyomását vezeti oda valamilyen automatikus elemhez. A rézcsöveket valamilyen biztonságos módon össze kell kötni a rendszer egyes alkotóelemeivel, mégpedig úgy, hogy megfelelő mechanikus szilárdsággal rendelkezzen a kötés, ráadásul lehetőség szerint gáztömör legyen.

Csizmazia Gábor

Természetes hűtőközegek

Tanulságos történetek a hűtéstechnikai gyakorlatból

2020. szeptember 4. |  8388
3 4.67 (3)

A természetes hűtőközegek olyan anyagok, amelyek természetesen léteznek a környezetben. Nulla ózonréteg-lebontási potenciállal (ODP) és nagyon alacsony vagy nulla globális felmelegedési potenciállal (GWP) számítanak végleges megoldásnak a szintetikus hűtőközegek által okozott környezeti károk csökkentéséért folytatott harcban.

Csizmazia Gábor

Mono vagy multi split?

Az ár és az egyéb adottságok határozzák meg, milyen klímát érdemes választanunk

2020. május 31. |  831
3 1 4.67 (3)

Eljátszottunk a gondolattal, vajon több lakóhelyiség klimatizálásához több mono, vagy egy multi split klímaberendezést éri-e meg jobban vásárolnunk. Ehhez egy adott klímaberendezés forgalmazójától kértünk ajánlatot vásárlásra. A telepítés költségét nem vettük figyelembe, hiszen az annyira eltérő lehet, hogy csak félrevinné az összehasonlítást. Az árak természetesen a cikk írásának idején meglévő helyzetet tükrözik, de az arányok alighanem hasonlóak maradnak a későbbiekben is.

Csizmazia Gábor

Kompresszorok a hűtő- és klímatechnikában II.

2020. május 7. |  807

A hűtőberendezések lelke, beszéljünk akár ipari, kereskedelmi vagy háztartási célokra szolgáló készülékről, egyértelműen a kompresszor. Cikksorozatunk előző részében áttekintettük az otthoni és a kereskedelmi hűtésben használt kompresszorokat, most az ipari kompresszorokkal folytatjuk és egyben zárjuk is a téma taglalását.

57 cikk. Lapozó: