Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnika

Munka az R-32-vel

2023/1-2. lapszám | Csizmazia Gábor |  713 |

Munka az R-32-vel

Az R-32 hűtőközeg egyre elterjedtebb. Mivel tűzveszélyes, a vele való munkavégzés során szigorúan be kell tartani az előírásokat, és csak szikramentes berendezésekkel szabad dolgozni vele. És hogy melyek ezek a szabályok és berendezések? Egyebek mellett erről szól ez a cikk.

A difluormetán, más néven HFC-32 vagy R-32 szerves vegyület, egy halogénezett szénhidrogén. A metán származékának tekinthető, melyben négy hidrogénatomból kettőt fluoratom helyettesít. Összegképlete így a metánra jellemző CH4 helyett CH2F2. A difluormetán egy hűtőközegként használt molekula, amely kiemelkedő hőátadási és nyomásesési teljesítményt mutat, mind a kondenzáció, mind a párologtatás során.100 éves globális felmelegedési potenciálja (GWP) 675-szöröse a szén-dioxidénak, légköri élettartama pedig közel 5 év. Besorolása A2L – az ASHRAE szerint enyhén gyúlékony, és nulla ózonlebontó potenciállal (ODP) rendelkezik.  A difluormetán tehát viszonylag alacsony kockázatú választás a HFC hűtőközegek között, amelyek többsége magasabb GWP-vel és hosszabb perzisztenciával rendelkezik szivárgás esetén.

A cikk még 9 714 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Hűtőközeg

Kapcsolódó