Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2023. január-február

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Ipari forradalom

Szilágyi László |  405
6 4.75 (4)

Az idei év egyik első internetes mémje hívta fel rá a figyelmet, hogy a disztópikus, filmtörténetileg is elismert akciófilm, a Mad Max 2023-ban játszódik. A filmet még 1979-ben készítették, s egy olyan világról szólt, amelyben a fosszilis energiahordozókért folytatott harcban a világunk gyakorlatilag felégett, az ivóvíz az egyik legfontosabb érték.

Csőgörény, avagy lefolyótisztítás spirállal

Pálfi József Károly |  896
7 4.6 (5)

Ez a cikk a csőtisztító spirálokról, gépekről szól a gyakorlatban. Ezeknek a berendezéseknek a használata egyszerűnek és magától értetődőnek tűnik, ezért sokan akár laikusként is hajlamosak belevágni a duguláselhárításba. Ez azonban csak a látszat, avatatlan kezek a fennálló problémát nem megoldják, hanem sok esetben megsokszorozzák.

Az eternit nem örök!

Jól tudja ezt mindenki, akinek volt már dolga vele, például egy 100 éves pesti bérházban

Erdősi Csaba |  559
5 4.8 (5)

Az sosem jó hír, ha azzal keresi fel az embert az alatta lakó, hogy „Szomszéd, ázik a plafonom!”, pláne, ha ez a mondat egy réges-régi belvárosi bérházban hangzik el. Mert hát honnan is ered az az ázás? Gépészeti tervek nélkül ennek kiderítése keserves munka, a hiba elhárítása pedig komoly bontással jár, s közben még folyton egyeztetni is kell a vizes, a tulajok, a közös képviselő és a biztosító között. Most következő történetünkben egy 60-80 centiméter vastag födémben felejtett, eternitből készült Y elágazás volt a ludas, melyen keresztül két szomszédos lakás szennyvízelvezetése csatlakozott a ház ejtőcsövére.

Szivattyúk üzemtana házi kutak esetén

Lantos Tivadar |  486
4 4.75 (4)

Szivattyúkat manapság rengeteg feladatra alkalmazunk. Az egyszerű háztartási gépek, a mosógép, a mosogatógép, a gázkazánok keringtetőszivattyúi, a fúrt, vagy ásott kútból történő vízellátás szivattyúi elősegítik a mindennapok komfortját. A megfelelő feladatra alkalmas, és megfelelő működési paraméterekkel rendelkező szivattyúk kiválasztása rendkívül fontos. Tekintsük a kútvízszivattyúk szempontjait.

Hővisszanyerés füstgázokból

A hulladékhőből származó energia 95%-a hasznosítható, így gyors megtérülést ígér egy ilyen beruházás

Filip Tesař |  690
6 4.67 (6)

Az égéstermék-kibocsátás sok energiát von el a technológiai okokból jelentős mennyiségű hőt használó vállalkozásoktól. Ez az energia sokszor szó szerint a kéményen keresztül távozik. Azonban már létezik olyan technológia, amely lehetővé teszi ennek az energiának a visszanyerését és a körforgásba való visszavezetését. Ez csökkenti az üzemeltetési költségeket és a kibocsátott CO₂ mennyiségét is. Most ezzel a technológiával ismerkedhetünk meg.

Geotermikus energia

Ez lenne a Szent Grál?

Lantos Tivadar |  638
4 5 (1)

A következő harminc évben Magyarország el szeretné érni, hogy ne fogyasszon többet 3-4 milliárd köbméter gáznál évente. Ehhez a geotermikus energiára is nagyobb hangsúly kerülhet. A magas beruházási költségek miatt eleddig kevésbé tekintettek megfelelő alternatívaként a föld hőjében rejlő lehetőségekre, ám az elszabadult gázár egyre versenyképesebb alternatívaként kínálja a geotermikus energiát.

Fiatal tehetségek ünneplése

Támogatott cikk |  342
1

Ezüstérmet szerzett a WorldSkills Competition 2022 Special Edition versenyen, a szakmák világbajnokságán Offner Márton, a Zalaegerszegi Széchenyi István Technikum frissen végzett növendéke, a víz-, gáz- és fűtésszerelő szakterületen!

Villamos fűtőkazánok telepítése

Lantos Tivadar |  704
3 5 (2)

Egyszerűnek tűnik, valójában szinte pontosan ugyanolyan törődést igényelnek a villanykazánok, mint a gázkazánok. A különbség annyi, hogy egy elektromos fűtőberendezés esetén nincs kémény, és a hőcserélőben gázégő helyett elektromos fűtőpatronok segítségével történik meg a hőenergia termelése, átadása.

Lakossági Lowara szivattyúk készletről

Támogatott cikk |  413
1 5 (1)

Az energiahatékonyság különösen fontos szerepet tölt be a lakossági keringtetőszivattyúk piacán – ezen a területen kiemelkedő teljesítményt nyújt a hazai gyártású Lowara Ecocirc és Ecocirc+ terméke, amelynek hazai gyártója és forgalmazója a Xylem.

Az Országház gázégője

Rácz József |  2120
1 5 (1)

A magyar Országház az átadása idején még rendkívül újszerűnek számító távfűtési rendszerrel épült meg. A hőtermelők az idők folyamán persze folyamatosan változtak a technika fejlődésével párhuzamosan. Mi most ennek a változásnak az egyik időszeletébe pillantunk bele.

Szerelésre kész vízkezelési csomag családi házak számára

Támogatott cikk |  1722
1

Szakemberként gyakran feladja a leckét, hogy lépést tartsunk a legújabb vízkezelési berendezések megjelenéseivel. Funkciók, fejlesztések, kényelmi lehetőségek százai jelennek meg minden évben és akkor még nem beszéltünk az egyes készülékek egymással való kompatibilitásáról. Ezzel a sokszínű felhozatallal szemben a legtöbb megrendelő átlagos, tipikus vízkezelési igényekkel rendelkezik.

Törölközőszárító radiátorok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  385

Hét gyártó/forgalmazó, a Gienger, a Korado/Hegedűs, a Purmo/Rettig, a Radeco/Merkapt, a Somogyi, a Vogel&Noot/Rettig és a Zehnder/CU-Impex termékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Tekergetés, csepegés, iskola, párosan

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  664
2 5 (1)

Tekergetésbiztos megoldás, már nem csepeg, oda kellett tenni? Próbáltuk kitalálni, átlátható munka, párosan szép, purhabbal szebb lenne.

Itt vannak a nyertesek!

Rengeteg játékosunkon fogott ki a harmadik kérdés

Támogatott cikk |  516

Lezárult lapunk nyereményjátéka, melyben támogatóink jóvoltából mintegy egymillió forint összértékben tudtunk ajándékokat kisorsolni a megfejtőink között.

2023-ban újra HUNGAROTHERM!

Támogatott cikk |  314
1 5 (1)

A HUNGEXPO Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központban 2023. március 29. és április 2. között várják ismét kiállítóikat a CONSTRUMA – HUNGAROTHERM szakkiállítások. Kiállítóink több tízezer szakember, valamint építkező és felújító végfelhasználó számára mutathatják majd be legújabb termékeiket, innovációikat. A CONSTRUMA csokor kiállításai 2023-ban a HUNGAROTHERM Nemzetközi fűtés-, szellőzés-, klíma- és szanitertechnikai szakkiállítás, a CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítás és az OTTHONDesign Otthonteremtési szakkiállítás.

Érdemes „átverni” a konvektort?

A beépített hőfokszabályzó manipulálása jobb szabályozhatóságot ígér, de a megoldás kérdéseket is felvethet

Erdősi Csaba |  746
2 5 (1)

Magyarországon még mindig milliószámra üzemelnek régi, rosszul szabályozható kéményes vagy parapetes gázkonvektorok. Egy mostanában újra felbukkant eszköz ezek szabályzásának javítását ígéri sima vagy wifis elérésű szobatermosztát és egy elektromos melegítőspirál segítségével. Mindez akár 15 százalékos energiamegtakarítást eredményezhet. Cserébe át kell vennünk a vezérlést a készülék saját hőfokszabályozója felett, ami szakértők szerint nem biztos, hogy jó ötlet.

Lassan leváltjuk a gázt

A változásban nem kizárólag a fogyasztás visszaesése, hanem a gépészet fejlődése is áll

Erdősi Csaba |  455
1 5 (1)

Tavaly decemberben 23 százalékkal fogyasztott kevesebb földgázt a magyar lakosság, mint egy évvel korábban – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A gazdasági szereplők még a háztartásoknál is drasztikusabban, 25 százalékkal fogták vissza a gázfogyasztásukat a fenti időszakban. Az árammal már nem spóroltunk ennyire, de ott is jelentős a fogyasztás visszaesése.

KAN-therm, gáz, CO, Hisense, Construma, hidrogén, lakástűz, MEKH

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  583

KAN-therm újdonságok, letekertük a gázcsapokat, megfordult a tárolói trend, öt vonulás, egy mérgezés, Hisense Fresh Master, keressen minket a Construmán, drasztikus váltásra készülnek Nagy-Britanniában, lakástüzek hibás kémény miatt, új vezető a MEKH élén.

Hőszivattyús bojlerek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  411
1 4 (1)

Táblázatunkban gyolc gyártó, az Ariston, az Auer, a Vaillant, a Daikin, a HAJDU, a Hoval, az Immergas és a Panasonic készülékeit hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Így válik pazarlóvá a takarékos klímafűtés!

Medgyesi Tamás |  600
1

Nem csökkenti a rezsit a klímafűtés, ha nincs karbantartva a készülék; még a legjobb energiaosztályú klíma is sokat fogyaszt, ha koszos! Mérnöki számítás igazolja, hogy karbantartás nélkül olyan sokat romlik a klímaberendezések hatásfoka, mintha három-négy kategóriával rosszabb berendezést vásároltunk volna.

Munka az R-32-vel

Csizmazia Gábor |  732
7 5 (3)

Az R-32 hűtőközeg egyre elterjedtebb. Mivel tűzveszélyes, a vele való munkavégzés során szigorúan be kell tartani az előírásokat, és csak szikramentes berendezésekkel szabad dolgozni vele. És hogy melyek ezek a szabályok és berendezések? Egyebek mellett erről szól ez a cikk.