Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szilágyi László

Kiadóvezető, Media12

 13 072 | |

 Szilágyi László

1981-ben született, közgazdász. A Media 12 kiadóvezetőjeként a VGF&HKL szaklap szakmai irányításával és a kiadvány fejlesztésével foglalkozik.

2003-ban csöppent az épületgépészet világába. Az első projektje az Épületgépészeti Ki Kicsoda szakkatalógus létrehozása, szerkesztése volt. Az Épületgépész Unió szakmai összefogás vezetője. Néhány éven át az egyik vezető épületgépész kereskedő cég, a Merkapt Zrt. igazgatósági tagjaként volt alkalma megismerni a hazai kereskedelmi piacot. 2017-ben a Mérnök Média lapkiadó társtulajdonosaként a Magyar Energetika szaklap felelős kiadója. Szintén a Mérnök Média kapcsán felügyeli a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának tagjainak szóló e-gepesz.hu online portált és hírlevelet. A VGF&HKL-ben 2019-ben saját rovatot indított Gépészninja, a kommunikáció feketeöves mestere címmel. A Hungexpo megbízásából 2019-ben a Construma kiadványok főszerkesztését látta el, és számos szakmai konferenciát (ErP konferencia 2016, PAKSII konferencia 2017, Kéménykonferencia 2018, Hőszivattyú VGF ankét 2018, ISH konferencia 2019, Hungarotherm workshop 2019) szervezett.

Szilágyi László cikkei

126 cikk. Lapozó:

Szilágyi László

Szimbólum

2022. május 2. |  16

Az életünket körbeveszik a jelképek. A nemzeteken és a nyelvi különbségeken is túlmutató, jelentéshordozó szimbólumok a múltban is segítették az emberek közötti párbeszédet, erősítették az összetartozást, s a jövőben is ez lesz a szerepük.

Szilágyi László

A legjobb épületgépészek

2022. április 8. |  80

Mitől lesz egy gázszerelő vagy klímaszerelő igazán jó szakember? Mert „annak idején” elvégezte a szakiskolát? Mert több évtizedes tapasztalata van? Esetleg mert rendelkezik érvényes szakhatósági igazolvánnyal? A kérdés összetett, de keressük meg rá a választ!

Szilágyi László

A szerelő legjobb barátja

2022. március 2. |  111

Mivel a barátainkat mi magunk választjuk, így az ő viselkedésükből, stílusukból sokszor következtethet környezetünk a mi személyiségünkre is. Még a közmondása is erre utal: „Madarat tolláról, embert barátjáról!”. De ki lehet a szerelő legjobb barátja? Természetesen azok a szerszámok, amelyekkel mindennap dolgozik és amelyek segítik a napi kihívások teljesítésében.

Szilágyi László

Durranás

2022. február 3. |  158

Bátran állíthatjuk, hogy az idei év sem hoz sokkal csendesebb évet. Még cseng a fülünkben a pezsgősüvegek durrogása, de mintha az ünnepek is egy szempillantás alatt tűntek volna el a rengeteg tennivaló és újabb kihívások között. Nagyon erős szakmai évünk volt a 2021-es és várhatóan a 2022-es sem lesz kevésbé nyugodt. Még a pandémia sem tudta megállítani a hazai építőipari fejlődést, de ez a hirtelen, robbanásszerű növekedés újabb kihívások elé állítanak minket.Szilágyi László

Blackout

2021. december 6. |  1687

Az idei évet kis híján egy nemzetközi áramszünettel kezdtük, amikor Dél-Európa több országa is hirtelen áram nélkül maradt. Ez különösen nagy problémát okozott volna, amikor a fél ország home office-ban dolgozott, persze kivéve mások mellett az épületgépészeket. A fűtésszerelőre, vízszerelőre akkor is nagy szükség van, ha a fél világ leáll, hiszen egy hideg télben tönkremenő gázkazán, egy váratlan csőtörés kijavítása nem várhat.

Szilágyi László

Verseny

2021. november 3. |  4181

Hiszek benne, hogy egy verseny minden résztvevő számára értéket teremt és fejleszt. Nemcsak a versenyzőkre van hatása, hanem még a szervezőket és nézőket is motiválja, akárcsak a felkészítést segítő szakembereket, edzőket.

Szilágyi László

Változás

2021. szeptember 29. |  6018
1

Annyira felgyorsult és szinte kiszámíthatatlan a változás körülöttünk, hogy sosem volt még ennyire fontos, hogy a szakemberek naprakészek legyenek. Szinte havonta változik a piac, és ezzel együtt a jogszabályok, a támogatási rendszerek, az árak és a technológiai megoldások.

Szilágyi László

Áremelkedés

2021. szeptember 1. |  6664

Az építőipar kapcsán az idei évben egyértelműen az áremelkedés az, ami elsőre mindenkinek eszébe jut. Volt idő, amikor a nagyberuházások, a körbetartozások, a szakemberhiány volt terítéken, de most az építőanyagok robbanásszerű árváltozása és ennek a következménye, ami az épületgépészeti piacot is megbolondította. Elsősorban azokat a kivitelezőket szorítja sarokba, akik szerződött anyagáron kötöttek korábban szerződést. Még akkor is nagy bajba kerülhetnek, ha kalkuláltak egy 10-15%-os áremelkedést, hiszen egyes termékkörökben ennek többszöröse realizálódott.

Szilágyi László

Nap

2021. június 30. |  7448

„Ég a napmelegtől a kopár szik sarja, Tikkadt épületgépészek szerelnek ma rajta.” Nagy valószínűséggel klímát szerelnek vagy szellőzést kiviteleznek, hiszen az egyre magasabb átlaghőmérsékletnek köszönhetően az épületeink energetikai elvárásai már jó néhány éve a hűtés javára dőltek el a fűtéssel szemben. A kánikulában derül csak ki igazán, hogy milyen jó választás volt egy hőszivattyús rendszer telepítése, ami nemcsak a fűtést, hanem a hűtést is biztosítja.

Szilágyi László

Fenntartható fűtésszerelő

2021. június 1. |  7509

Messze túlnőtt a fenntartható fejlődés igénye egy ideológián, és bizony a divat jelzővel sem lehet említeni, mióta olyan szigorú direktívák határozzák meg a gyártók működését, amelyek egyértelműen ezeknek a céloknak az irányába mutatnak. Ma már szinte nincs olyan épületgépészeti termék, aminek a gyártását ne szabályoznák környezetvédelmi szempontok alapján. De vajon a szerelő is lehet fenntartható? Cikkemben erre keresek hétköznapi megoldásokat, javaslatokat a teljesség igénye nélkül.

Szilágyi László

Fenntarthatóság

2021. június 1. |  7428

Lassan elérkezünk oda, hogy szinte nem lesz olyan szakcikkünk, amelynek kapcsán ne érintenénk valamilyen nézőpontból a fenntartható fejlődést. Vagy egy jogszabályi változás miatt, vagy egy technikai fejlesztés okán, de szinte minden területen irányadó elv lett a környezetvédelmi nézőpont, ami szerencsére az energiatakarékossággal kéz a kézben jár.

Szilágyi László

Szerszám

2021. május 2. |  7412

Talán még soha nem volt ennyire kiélezett az időfaktor szerepe a szerelők munkájában. Korábban a minőség, megbízhatóság és ár uralta a vevői igényeket, aminek a szakképzett és igényes szerelők igyekeztek is megfelelni. Ma viszont olyan furcsa helyzet állt elő általánosságban az építőiparban, ahol az idő tényező kiemelt fontosságú lett. Hiába van egy ígéretes megrendelésünk, ha nincs szabad kapacitásunk és hónapokra előre le van kötve minden időnk. A mai világban az előttünk álló munkát bizony szerelőként is meg kell jobban terveznünk, fel kell rá készülnünk, hogy a minőség megtartása mellett, de minél gyorsabban, azaz hatékonyabban tudjunk ugyan annyi idő alatt, akár több munkát is elvégezni.

Szilágyi László

Trendek és technológiák

2021. április 7. |  7464

Az év legerősebb hónapja a szakmánkban az április, legalábbis a szakmai újdonságok tekintetében, hiszen ilyenkor rendszerint már túlvagyunk a nemzetközi épületgépész kiállításokon, amelyeken a gyártók bemutatják a legújabb fejlesztéseiket, és itthon is megjelennek az első termékújdonságok a kereskedések polcain. Nem véletlen, hogy ez a lapszámunk tartalmazza a legtöbb szakcikket is és ezért emelt oldalszámban publikáljuk az előfizetőink örömére.

Szilágyi László

Vegyünk levegőt!

2021. március 3. |  7527
1 2 (1)

Nem csoda, hogy az alapvetően víz-, gáz-, fűtéstechnikával foglalkozó szaklapunk már a nevében is hordozza a hűtő, klíma-, légtechnika szavakat, hiszen az épületgépészeti szakma fejlődik, és a légtechnikai eszközök szépen lassan nem csak begyűrűztek a szakmánkba, de már szinte meg is határozzák azt. Az idei évtől már jogszabályban rögzítik az új építésű lakások frisslevegő-bejutásának, légcseréjének az automatizálását, szabályozott, tervezett feltételeit.

Szilágyi László

Változás

2021. február 3. |  7475

Kétségkívül nagy változást ígér számunkra az idei év, hiszen már január elsejétől életbe léptek olyan rendeletek, és megjelentek olyan pályázatok, amelyek érintik az épületgépész szakembereket. Eredetileg idén januártól már csak közel nulla energiaigényű, pontosabban minimum „BB” energetikai besorolású új építésű épület nyerhetett volna használatba vételi engedélyt Magyarországon. Viszont egy rendeletmódosítás következtében az új épületeknek csak a 2021. június 30. napja utáni használatbavétel esetén kell megfelelnie a közel nulla energiaigénynek. Biztos megvolt a jogalkotóknak a logikus magyarázata erre a haladékra, de az épületgépészet technikai irányvonalát ez nem fogja befolyásolni, akik most építkeznek, eddig is ezzel terveztek, ahogy a felkészült tervezőkollégák is.

Szilágyi László

Élni és élni hagyni

2020. december 4. |  544
1 5 (1)

Minden más alapjogot megelőz az ember élethez való joga, amely korlátozhatatlan és abszolút jellegű. Azt hiszem ez az alkotmányos jog az, amiben mindenki egyetért, viszont sajnálatos módon sokan felelőtlenségből vagy a szakértelem hiányából adódóan veszélyeztetik a saját életüket, és ami még ennél is rosszabb, a mások életét. Az, hogy jogunk van valamihez, nem jelenti azt, hogy ne lenne egyben kötelességünk annak védelme! Az épületgépészetben sajnos sok területen, szinte minden szereplőnek komoly ráhatása van a balesetmentes üzemelésre, kezdve a tervezőktől, a kivitelezőkön át egészen a felhasználókig. Sokszor pont az okozza a végzetes hibát, hogy a folyamatban résztvevők nem megfelelően kommunikálnak egymással, sőt kifejezetten a másikra hárítják a felelősséget és elfelejtik a közös célt.

Szilágyi László

Az ólommérgezés elkerülése a szülők egyik legfontosabb feladata!

2020. november 16. |  1778

A régi ólomvezetékekből kioldódó méreg kimutatható és mérhető, egészségügyi károsító hatása elsősorban a gyermekek szellemi fejlődését gátolja, ezért évek óta jogszabály határozza meg a vezetékes ivóvíz ólomtartalmának határértékét (10 mikrogramm/liter). Sajnos a megengedett ólomtartalom mértékének a többszörösét fogyasztják ivóvízként azok a családok, amelyek olyan épületekben laknak, ahol ólomcsövekből épült az ivóvízhálózat.

Szilágyi László

Biztonság

2020. november 2. |  6737
1 3 (1)

Ha a jövőt tervezzük, érdemes tanulnunk a múltból, és meg kell élnünk a jelent. 2021-től már csak a közel nulla energiaigényű házak kaphatnak használatba vételi engedélyt, és a megújuló energiaforrásoknak is jelentős, minimum 25%-os mértékben kell az energiaellátásban részt venniük.

Szilágyi László

Szigetüzem

2020. október 1. |  6860
1

A világ átalakul és vele együtt alakul az épületgépészet is. Sokszor írtunk már róla, milyen gyorsan fejlődik a technológia, és már nem generációk alatt keletkeznek új műszaki megoldások, hanem évente. Természetesen sokat számít, ha valakinek több évtizedes tapasztalata van a munkájában, de hiába öreg róka, ha nem tudja a lépést tartani a fejlődésben. A régi rendszerek karbantartását könnyedén megoldja egy rutinos szerelő, de ha új házat kell építeni, már nem lehet csak zsigerből kivitelezni.

Szilágyi László

Mérgező fagyálló a napkollektorokban?

2020. július 3. |  613

Büntetőjogi felelőssége is fennáll annak a szerelőnek és üzemeltetőnek, aki tudatosan mérgező etilén-glikol fagyálló folyadékkal tölt fel egy napkollektoros rendszert. Bár a szakemberek és gyártók mind tisztában vannak vele, hogy ilyen rendszerekbe csak propilén-glikolt lehet tölteni, mégis előfordul, hogy méreg kerül a használati meleg vízbe egy-egy kilyukadt hőcserélőn keresztül Most ivóvízbiztonsági szempontból vizsgáljuk a hibásan, gondatlanul feltöltött napkollektoros rendszereket az országos tisztifőorvos, dr. Müller Cecília segítségével.126 cikk. Lapozó: