Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szilágyi László

Kiadóvezető, Media12

 4023 | |

 Szilágyi László

1981-ben született, közgazdász. A Media 12 kiadóvezetőjeként a VGF&HKL szaklap szakmai irányításával és a kiadvány fejlesztésével foglalkozik. 2003-ban csöppent az épületgépészet világába. Az első projektje az Épületgépészeti Ki Kicsoda szakkatalógus létrehozása, szerkesztése volt. Az Épületgépész Unió szakmai összefogás vezetője. Néhány éven át az egyik vezető épületgépész kereskedő cég, a Merkapt Zrt. igazgatósági tagjaként volt alkalma megismerni a hazai kereskedelmi piacot. 2017-ben a Mérnök Média lapkiadó társtulajdonosaként a Magyar Energetika szaklap felelős kiadója. Szintén a Mérnök Média kapcsán felügyeli a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának tagjainak szóló e-gepesz.hu online portált és hírlevelet. A VGF&HKL-ben 2019-ben saját rovatot indított Gépészninja, a kommunikáció feketeöves mestere címmel. A Hungexpo megbízásából 2019-ben a Construma kiadványok főszerkesztését látta el, és számos szakmai konferenciát (ErP konferencia 2016, PAKSII konferencia 2017, Kéménykonferencia 2018, Hőszivattyú VGF ankét 2018, ISH konferencia 2019, Hungarotherm workshop 2019) szervezett.

Szilágyi László cikkei

Szilágyi László

Trendek és technológiák

2021. április 7. |  24

Az év legerősebb hónapja a szakmánkban az április, legalábbis a szakmai újdonságok tekintetében, hiszen ilyenkor rendszerint már túlvagyunk a nemzetközi épületgépész kiállításokon, amelyeken a gyártók bemutatják a legújabb fejlesztéseiket, és itthon is megjelennek az első termékújdonságok a kereskedések polcain. Nem véletlen, hogy ez a lapszámunk tartalmazza a legtöbb szakcikket is és ezért emelt oldalszámban publikáljuk az előfizetőink örömére.

Szilágyi László

Vegyünk levegőt!

2021. március 3. |  143
1 2 (1)

Nem csoda, hogy az alapvetően víz-, gáz-, fűtéstechnikával foglalkozó szaklapunk már a nevében is hordozza a hűtő, klíma-, légtechnika szavakat, hiszen az épületgépészeti szakma fejlődik, és a légtechnikai eszközök szépen lassan nem csak begyűrűztek a szakmánkba, de már szinte meg is határozzák azt. Az idei évtől már jogszabályban rögzítik az új építésű lakások frisslevegő-bejutásának, légcseréjének az automatizálását, szabályozott, tervezett feltételeit.

Szilágyi László

Változás

2021. február 3. |  111

Kétségkívül nagy változást ígér számunkra az idei év, hiszen már január elsejétől életbe léptek olyan rendeletek, és megjelentek olyan pályázatok, amelyek érintik az épületgépész szakembereket. Eredetileg idén januártól már csak közel nulla energiaigényű, pontosabban minimum „BB” energetikai besorolású új építésű épület nyerhetett volna használatba vételi engedélyt Magyarországon. Viszont egy rendeletmódosítás következtében az új épületeknek csak a 2021. június 30. napja utáni használatbavétel esetén kell megfelelnie a közel nulla energiaigénynek. Biztos megvolt a jogalkotóknak a logikus magyarázata erre a haladékra, de az épületgépészet technikai irányvonalát ez nem fogja befolyásolni, akik most építkeznek, eddig is ezzel terveztek, ahogy a felkészült tervezőkollégák is.

Szilágyi László

Élni és élni hagyni

2020. december 4. |  243
1 5 (1)

Minden más alapjogot megelőz az ember élethez való joga, amely korlátozhatatlan és abszolút jellegű. Azt hiszem ez az alkotmányos jog az, amiben mindenki egyetért, viszont sajnálatos módon sokan felelőtlenségből vagy a szakértelem hiányából adódóan veszélyeztetik a saját életüket, és ami még ennél is rosszabb, a mások életét. Az, hogy jogunk van valamihez, nem jelenti azt, hogy ne lenne egyben kötelességünk annak védelme! Az épületgépészetben sajnos sok területen, szinte minden szereplőnek komoly ráhatása van a balesetmentes üzemelésre, kezdve a tervezőktől, a kivitelezőkön át egészen a felhasználókig. Sokszor pont az okozza a végzetes hibát, hogy a folyamatban résztvevők nem megfelelően kommunikálnak egymással, sőt kifejezetten a másikra hárítják a felelősséget és elfelejtik a közös célt.

Szilágyi László

Az ólommérgezés elkerülése a szülők egyik legfontosabb feladata!

2020. november 16. |  1196

A régi ólomvezetékekből kioldódó méreg kimutatható és mérhető, egészségügyi károsító hatása elsősorban a gyermekek szellemi fejlődését gátolja, ezért évek óta jogszabály határozza meg a vezetékes ivóvíz ólomtartalmának határértékét (10 mikrogramm/liter). Sajnos a megengedett ólomtartalom mértékének a többszörösét fogyasztják ivóvízként azok a családok, amelyek olyan épületekben laknak, ahol ólomcsövekből épült az ivóvízhálózat.

Szilágyi László

Biztonság

2020. november 2. |  139
1 3 (1)

Ha a jövőt tervezzük, érdemes tanulnunk a múltból, és meg kell élnünk a jelent. 2021-től már csak a közel nulla energiaigényű házak kaphatnak használatba vételi engedélyt, és a megújuló energiaforrásoknak is jelentős, minimum 25%-os mértékben kell az energiaellátásban részt venniük.

Szilágyi László

Szigetüzem

2020. október 1. |  219

A világ átalakul és vele együtt alakul az épületgépészet is. Sokszor írtunk már róla, milyen gyorsan fejlődik a technológia, és már nem generációk alatt keletkeznek új műszaki megoldások, hanem évente. Természetesen sokat számít, ha valakinek több évtizedes tapasztalata van a munkájában, de hiába öreg róka, ha nem tudja a lépést tartani a fejlődésben. A régi rendszerek karbantartását könnyedén megoldja egy rutinos szerelő, de ha új házat kell építeni, már nem lehet csak zsigerből kivitelezni.

Szilágyi László

Mérgező fagyálló a napkollektorokban?

2020. július 3. |  352

Büntetőjogi felelőssége is fennáll annak a szerelőnek és üzemeltetőnek, aki tudatosan mérgező etilén-glikol fagyálló folyadékkal tölt fel egy napkollektoros rendszert. Bár a szakemberek és gyártók mind tisztában vannak vele, hogy ilyen rendszerekbe csak propilén-glikolt lehet tölteni, mégis előfordul, hogy méreg kerül a használati meleg vízbe egy-egy kilyukadt hőcserélőn keresztül Most ivóvízbiztonsági szempontból vizsgáljuk a hibásan, gondatlanul feltöltött napkollektoros rendszereket az országos tisztifőorvos, dr. Müller Cecília segítségével.

Szilágyi László

Veszélyes üzem

2020. július 3. |  272
2 4 (2)

Egyebek mellett a gázszerelés, a fűtésszerelés és a kéményépítés is olyan veszélyes üzemnek minősül, ahol kisebb hibával is nagyobb károkat okozhatunk az átlagosnál. A fokozottan veszélyes berendezések tervezése, kivitelezése és üzemeltetése is komoly felelősséggel jár, amit a szakembereknek kell viselni.

Szilágyi László

Ólom a vízben: közel a megoldás?

Szeptemberre hozhat eredményt a nehézfémet valóban kiszűrni képes tisztítóberendezések vizsgálata

2020. június 30. |  1487
Társszerző: Erdősi Csaba

Olyan háztartási víztisztító berendezéseket vizsgál a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), amelyek képesek lehetnek megtisztítani a csapvizet az esetleges ólomszennyezéstől. Az NNK lapunknak adott tájékoztatása szerint kilenc készüléktípus hatékonyságát mérik fel ebből a szempontból. Ha a gyártók fejlesztései hatékonynak bizonyulnak, egy bevizsgált, tanúsított berendezés előírásszerű használatával komoly egészségügyi kockázattól mentesülhetnek a régebbi építésű, részben vagy teljes egészében ólomból készült víznyomócsövekkel szerelt otthonok lakói. Az eredmények hamarosan nyilvánosak lesznek.

Szilágyi László

Csőradiátor fagyállóval

2020. május 31. |  261

A fürdőszobai törölközőszárítós radiátorokat sokszor használják önálló fűtőtestként, egy elektromos patronnal lehet jó alternatíva akár kiegészítő fűtésre is. Az elmúlt tizenöt évben nagyban átalakult ezeknek a csőradiátoroknak a kínálata. Ma már inkább dizájnradiátorként jelennek meg a piacon, és egyre többször kerül beléjük fagyálló.

Szilágyi László

Padlófűtéscső

2020. május 31. |  463
Társszerző: Fekete Krisztián
4 4 (3)

Milyen előnyei és hátrányai vannak a különböző csöveknek a padlófűtési rendszerekben? Miért szerel valaki még mindig ötrétegű csővel, mikor olcsóbban lehet megvásárolni a műanyagcsöveket? Szerelhetünk akár rézcsővel is padlófűtést? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, és összehasonlítottuk az árakat.

Szilágyi László

Webinárium

Ajánló

2020. május 31. |  211
1

Újabb fogalmat tanultunk az elmúlt időszakban, ami meghatározta az épületgépészeti szakmai életet májusban. Ahogy az iskoláskorú gyerekek belerázódtak az digitális tanrendbe, úgy kellett a szakembereknek is tapasztalatot szerezni a webes online konferenciákról.

Szilágyi László

Kríziskommunikáció

Avagy mit mondjon a gépészninja, ha ég a dojó!

2020. május 7. |  311

Sajnos előfordulnak az életben olyan előre nem kiszámítható válsághelyzetek, amelyek hirtelen és váratlanul veszélyeztetik a vállalkozásunk működését. Még a legjobb fűtésszerelő is szembe találhatja magát egy olyan szituációval, amire nem volt még példa, és lehet, hogy abban a pillanatban úgy érzi, mindennek vége! Legyen az egy baleset, egy világjárvány, egy lopás, vagy egy váratlan jogi helyzet, ami a normál működést gátolja. Előfordul, hogy leépítést kell végrehajtanunk, bért kell csökkentenünk, meg kell szüntetnünk egy üzletágat. A rossz hír, hogy ez bárkivel előfordulhat, a jó hír, hogy ilyenkor is van megoldás. Most mutatok néhány kommunikációs eszközt, amit a profi gépészninják is alkalmazhatnak!

Szilágyi László

Home office

2020. május 7. |  1117

A koronavírus-világjárvány hazánkban is komoly változásokra kényszerítette a lakosságot, és persze kihatott a mi szakmánkra is.

Szilágyi László

Így használd a koronavírus-gyorsteszted!

2020. április 23. |  1621

Koronavírus-szűrést csináltunk egy budapesti szerelvényboltban. Minden alkalmazottól és egy éppen vásárló fűtésszerelőtől is vért vettünk egy olyan teszteléshez, amely azt mutatja meg, vannak-e az alany vérében olyan antitestek, amelyeket szervezete a koronavírus elleni immunválaszként termelt. A kollégák önszántukból és kíváncsiságból vetették magukat alá a teszteknek, és a felhasználói ismereteket bemutató filmforgatásnak.

Szilágyi László

Motivációs eszközök

Avagy hogyan lesz alkalmazottaimból szuperninja

2020. március 31. |  493
2 4.5 (2)

Sajnos sokszor találkozunk olyan munkatársakkal, akiknek nem sok kedvük van a munkához. Mindig késnek, lógnak a neten, a munkájuk trehány, tanulási készségük nincs, kezdeményezni sosem akarnak, felelősséget meg pláne nem vállalnak. Bizony ilyenkor a jó Ninjamester előveszi fegyvertárából motivációs eszközeit és dolgos harcosokat farag a leglustább naplopóból is.

Szilágyi László

Korona

Az egész világ pánikban van a rohamosan terjedő koronavírus miatt

2020. március 31. |  274
1 4 (1)

Februárban megjelent a vírus Európában, és hatására mát az épületgépészeti szektorban is komoly változások történtek. Elhalasztották az összes európai építőipari szakkiállítást és március 12-től Magyarországon is veszélyhelyzetet hirdettek ki. A határozatlan ideig tartó tilalom hatására elhalasztották a Construmát és a kiadónk is az utolsó pillanatban kényszerült az S. Lakásszellőzés Konferencia elnapolására, ezt a lapszámot pedig, mát otthoni munka keretében szerkesztették a szerkesztőség munkatársai. Példátlan hatása van a szakmánkra és az életünkre a vírus terjedésének megakadályozására életbe lépett rendelkezéseknek.

Szilágyi László

Tények a szájmaszkokról

Összeszedtük, milyen típusok közül választhatnak a víz-, gáz- és fűtésszerelők a koronavírus ellen

2020. március 27. |  4208

Mi a különbség az egészségügyi maszk és a légzésvédők között? Melyik mire alkalmas, kell-e egyáltalán használni? Mi azaz FFP, KN95, N95? Otthon is készíthetünk védőmaszkot? A VGF&HKL szaklap szerkesztői utánajártak a legfontosabb kérdéseknek, és segítenek az épületgépészeknek a megfelelő védőfelszerelések kiválasztásában. Nem foglalunk állást se pró, se kontra egyik kapcsán sem, pusztán leírjuk, melyik mire való.

Szilágyi László

Veszélyhelyzetben a kazánkarbantartás

2020. március 25. |  2678

A készülékgyártók rendszerint a garancia feltételéül szabják meg a rendszeres karbantartás elvégzését. Ennek időpontja természetesen a jelenlegi járványhelyzetre is eshet. Megkérdeztük a gázkészülék- és hőszivattyúgyártókat, hogy mit tegyen a szervizes, ha nem engedik be az önkéntes karantén alatt a megrendelők a lakásba, illetve mi a teendő, ha maga a szakember az, aki nem szívesen vállal veszélyhelyzetben ilyen megbízást. Elveszíti a gázkészülék tulajdonosa a garanciát? Van türelmi idő? Van méltányosság?

Szilágyi László

„Ha elönti a sz@r a házat, majd hívnak!”

2020. március 21. |  3962

Megkérdeztük a fűtésszerelőket, tervezőket és kereskedőket, hogy milyen hatással van az épületgépészek munkájára a koronavírusnak, és ők őszintén válaszoltak. Sok mindenre kíváncsiak voltunk, például arra, hogy mi változott két hét alatt, félnek-e a járványtól, dolgoznak-e egyáltalán. Mit szólnak a megrendelők? Van-e áru a szerelvényboltokban? Van-e új megrendelés? Mire számítanak karantén idején? Egyebek mellett ezek voltak az állandó kérdéseink. És most lássuk a válaszokat!

Szilágyi László

Rendkívüli közlemény

2020. március 16. |  1722

A VGF&HKL szaklap kiadója a március 16-ától az alábbi intézkedésekkel támogatja a koronavírus hazai terjedésének megfékezését.

Szilágyi László

Elmaradt kézfogások

Víruspánikban az építőipar – frissítve 2020. március 12.

2020. március 6. |  1207

A Kínából indult vírusfertőzés miatt számos építőipari, épületgépészeti rendezvényt, kiállítást elhalasztottak. Idehaza az előttünk álló legnagyobb ilyen esemény a Construma 39. Nemzetközi építőipari szakkiállítás lesz április 1–5. között. Jelen állás szerint ugyancsak megtartják a VGF&HKL által szervezés alatt álló 5. Lakásszellőzés konferenciát Budapesten március 12-én.

Szilágyi László

A főnök II.

A kommunikáció feketeöves mestere megtanítja, hogyan legyél cégvezető

2020. március 5. |  339

A sikeres klíma- vagy fűtésszerelő vállalkozók életében szinte kivétel nélkül eljön a pillanat, mikor a magányos farkas, az egyszemélyes vállalkozói létből kilépve társas vállalkozást alapítanak. Ezután már nemcsak saját magukat, de egy egész „farkasfalkát” kell irányítaniuk. A legtöbben ebbe bele is buknak, hiába voltak korábban sikeres mesteremberek, hamar kiderül, hogy ez bizony nagyon más műfaj. Gépészninja most megmutatja, mire kell felkészülnie egy vezetőnek, milyen is egy igazi „főnök ” legfontosabb fegyvertára. Cikkünk második része következik.

Szilágyi László

Márciusi ifjak

2020. március 5. |  424
1

A 30 év alatti fiatal generáció akár szabadságharcot is képes kirobbantani. Olyan erős demográfiai csoport, amely egy egész nemzetre hatással van. Így van ez a mi szakmánkban is? A fiatalok lendülete és tanulási vágya, a világ formálásának szándéka hatalmas erő, de vajon egy fiatal épületgépész-mérnök vagy az iskolapadból kikerülő fűtésszerelő milyen ambíciókkal vág neki az életnek?

Szilágyi László

A főnök

A kommunikáció feketeöves mestere megtanítja, hogyan legyél cégvezető

2020. február 8. |  315

A sikeres klíma- vagy fűtésszerelő vállalkozók életében szinte kivétel nélkül eljön a pillanat, mikor a magányos farkas, az egyszemélyes vállalkozói létből kilépve társas vállalkozást alapítanak. Ezután már nemcsak saját magukat, de egy egész „farkasfalkát” kell irányítaniuk. A legtöbben ebbe bele is buknak, hiába voltak korábban sikeres mesteremberek, hamar kiderül, hogy ez bizony nagyon más műfaj. Gépészninja most megmutatja, mire kell felkészülnie egy vezetőnek, milyen is egy igazi „főnök ” legfontosabb fegyvertára.

Szilágyi László

Zöldiroda 2020

2020. február 8. |  290
1 5 (1)

Azt mondják, mindig a legjobb fodrász frizurája a legrosszabb, hiszen ő nem tudja saját magának megcsinálni. Sokszor esünk ebbe a csapdába, hiszen aki egész nap pénzért kivitelez, már nem marad ideje a szükséges felújításokra, karbantartásokra a saját lakásában. Szaklapunk szerkesztősége a kezdetek óta olyan irodában működött, amely rengeteg tapasztalatot nyújtott számunkra a sokszor hibásan működő épületgépészeti rendszereinkről. Ennek keserédesen még örültünk is, hiszen volt miről írnunk. De tavaly egy új építésű, igazi zöldirodába költöztünk, ami méltó helyszíne kiadónk tevékenységének, és egészen új környezetben készíthetjük a 20. évfolyamot. Hamar kiderült ugyanakkor, hogy hiába trendi, modern minden, a cikktémaötleteink nem maradnak el idén sem!

Szilágyi László

Greta

2020. február 8. |  1478

Ez a név az elmúlt egy évben egyértelműen a globális klímakatasztrófa hírhozójához, egy svéd kislányhoz köthető, aki elképesztően rövid idő alatt tudott nemzetközi megmozduláshullámot gerjeszteni.

Szilágyi László

Krampusz

2019. december 2. |  585
1

Fekete ruhás, kormos, ördögszerű, bohókás alak, aki rendszerint a Mikulás társaként a „rossz” gyerekeket riogatja. Bocsássák meg nekem, de gyermekkoromban rendszeresen a kéményseprőkre asszociáltam, ha megláttam ezt a figurát, ráadásul a télapósított hagyományteremtésben a kedves, öreg, szakállas figura is a kéményen keresztül érkezik hozzánk az éjszaka leple alatt. Gondoltam, a kéményseprő krampusz végzi a piszkos munkát, hogy a „főnök” ruhája mindig csillogjon.

Szilágyi László

Napelempiaci robbanás

2,5 milliárd Ft támogatást kapnak évente a naperőmű-beruházók

2019. november 27. |  859

A X. Szolár Konferencia résztvevőinek üzente dr. Áder János köztársasági elnök: „Remélem felkészült a szakma a megújulók rohamos hazai fejlődésére!”. Dr. Kaderják Péter államtitkár közel 10-szeres növekedést prognosztizált a következő 10 évben a naperőmű beruházások területén, amit évi 2,5 milliárdos tenderrel, pályázati rendszerben elnyerhető támogatás bevezetésével segítenek. A jövő hazai energiamixe jelentősen átalakul és a szén, gáz és fatüzelés csökkentése mellett az elektromos áramtermelés megújuló energiaforrásokkal egészítik ki az alap nukleáris energiaellátást.

Szilágyi László

Ne fogadjunk szót a tervezőnek?

2019. november 22. |  1982

Mit tesz egy jó katona, ha olyan parancsot hajt végre, amivel nem ért egyet? Teljesíti. Ez a kötelessége. A kivitelező parancsa a terv, ami bizony néha rossz. A terv vakon teljesítése helyett ilyenkor inkább őszinte kommunikációra van szükség.

Szilágyi László

Megmenekültek a gyűjtőkémények

2019. november 21. |  4437

A Budapesti Műszaki Egyetem laborjában bevizsgálták, ennek nyomán pedig a katasztrófavédelem megfelelőnek talált egy Magyarországon forgalmazott kondenzációs gázkészüléket a „turbós” (GZHG a pontos megnevezés, vagyis gravitációs, de zárt) gyűjtőkéményen történő készülékcserére. (Ez a cikk nem PR és nem reklám célú, így a konkrét készülékmárkák megnevezése nélkül készült, de a lényeg a funkción, a megoldáson van, nem a márkanéven!)

Szilágyi László

Ha Chuck Norris fűtésszerelő lenne...

Mercedes-Benz X-osztály

2019. november 20. |  1170

A VGF&HKL kiadója egy Mercedes pick-up-ot tesztelt, ahol az elsődleges szempont az volt, hogy épületgépész-kivitelező szemmel nézzük meg mennyire lehet jó választás ez az autó egy szerelő számára.

Szilágyi László

Mi folyik a Dunába?

2019. november 18. |  3464
Társszerző: Szemán Róbert

Ijesztő jelenséget látott november 18-án lapunk munkatársa Budapesten: a Marina-parton kékes színű folyadék ömlött a Dunába. Kollégánk értesítése nyomán a katasztrófavédelem mintát vett az anyagból, de a vizsgálat eredményét egyelőre nem ismerjük.

Szilágyi László

Paradigmaváltás

2019. szeptember 8. |  411

Az elmúlt évtizedben egyik építőipari szegmensben sem történt akkora változás mint az épületgépészetben.

Szilágyi László

Legjobb

A legjobb épületgépészek előfizetőink. Előfizetőink a legjobb épületgépészek!

2019. október 11. |  359

A VGF&HKL előfizetői bázisa méltán viseli a legnagyobb és leghatékonyabb szakmai közösség címét, hiszen olyan létszámban tömörít szakembereket, hogy az már önmagában is meghatározója a szakmának.

Szilágyi László

Ezt hallgasd meg!

2019. november 4. |  349
2 1 5 (1)

Az emberek több csatornán keresztül is képesek információkat befogadni, s a legtöbb kommunikáció alapvetően nonverbális eszközökkel zajlik. Furcsának tűnik, de az olvasás is egy auditív csatorna, hiszen a szavakat olvasás közben „belső fülünkkel” halljuk, egy információ, amit valaki más mond, papírra vetett. A hallgatás, olvasás segítségével képesek vagyunk tanulni, új információkat szerezni. Ha csak mi beszélünk, semmi újat nem kapunk, csak azt halljuk, amit eddig is tudtunk.

Szilágyi László

Lejárt az ÉMI ideje?

2019. október 24. |  2862
Társszerző: Lantos Tivadar

Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft. (ÉMI) kapacitása nem elegendő a rendeletben meghatározott vizsgálatok 90 napos határidőn belüli elvégezésére, laboratóriumának mérőeszközei nem korszerűek, és a szükséges méréseket csak korlátozottan tudja elvégezni – fogalmaz a Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) pártoló tagjainak az ÉMI tevékenységét érintő visszatérő kritikája. Az ÉMI monopolhelyzetben van a piacon ezzel a szolgáltatással; a versenyhelyzet hiánya meglátszik az árazásban és a hatékonyságban is – teszik hozzá.

Szilágyi László

Árammal indul a fűtési szezon Budapesten

2019. szeptember 17. |  1387

Egyre több lakásban térnek át valamilyen elektromos fűtésre. Jelen pillanatban csak Budapesten több mint 2000 olyan ingatlan hirdetnek eladásra, amelyet valamilyen elektromos berendezéssel fűtenek – és ebben még nincsenek benne a hőszivattyúval szerelt házak, lakások.

Szilágyi László

Szoláris falu épült Szentendrén

SDE19 mintaházak

2019. szeptember 6. |  339

Az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában épült fel egy „szoláris falu”, melynek egyik célja a lakossági szemléletformálás és az építőiparszakma inspirálása. Gyakorlatilag egy mintaházprojekt, ami a legújabb építészeti fejlesztések, innovációk sokaságát mutatja be.

Szilágyi László

Müszi!

Reklámfogások Gépészninjától, a kommunikáció feketeöves mesterétől

2019. szeptember 6. |  613

Egy egész generáció emlékeibe égett a Mezőgazdasági Ügyvitelszervezési és Számítástechnikai Közös Vállalat reklámszlogenje. Holott semmi egyéb nem történt, mint hogy egy jól öltözött úriember előbb levette a kalapját, majd csettintett, és csak ennyit mondott: Müszi! A siker ellenére sem gondolom, hogy akár értékesítési, akár marketing szempontból túl hatékony lett volna a reklám, hiszen gyakorlatilag senki nem tudja, mit jelentett a mozaikszó. Ma már megváltoztak a reklámok, és a sikere érdekében ezt minden vállalkozásnak célszerű szem előtt tartani.

Szilágyi László

Bonjour energiatakarékosság!

2019. augusztus 13. |  500
Társszerző: Lantos Tivadar

Francia egyetemi csapat nyerte a Szentendrén megrendezésre kerülő Solar Decathlon Europe 2019 házépítő versenyt! Egy élhető, és minden szempontból megvalósítható házat terveztek.

Szilágyi László

Új kézben a Mart

Új tulajdonos, új ügyvezetés, új álmok

2019. július 19. |  4746

A cég csődeljárásában a végletekig küzdő Wolfgang Hatzl nevéhez köthető Mart Kft.-ben már a tavalyi évtől tulajdonosként szerepelt Hatzl úr mellett a PRIMACTIVA Bizalmi Vagyonkezelő Zrt., aminek a bevonása a tagok közé a csődeljárás miatt volt szükséges.

Szilágyi László

Ingyen látogathatók a jövő házai

2019. július 16. |  2142

Tíz mintaházat épített közel 400 fiatal egyetemista, a Solar Decathlon 19 nemzetközi építészeti verseny alkalmával, Szentendrén. Tíz versenyszámban mérik össze tudásukat a csapatok, de ami a legérdekesebb, hogy bárki megtekintheti a kész mintaházakat. Július 13-tól hivatalosan is látogatható az ÉMI ipari parkjában, ahol a semmiből húzták fel ezeket a modern, építészeti és épületgépészeti szempontból is egyedülálló házakat.

Szilágyi László

Eladni, eladni, eladni!

Értékesítési tippek a kommunikáció feketeöves mesterétől

2019. július 8. |  411
1

Sok profi mesterember találkozik vállalkozói pályafutása során azzal, hogy nem a munkája minősége, hanem az eladási technika alapján ítélik meg a vállalkozását. A szolgáltatást, amit nyújtunk bizony el kell adni, mint egy terméket és „sajnos” nem a szakmunkánkon múlik, hogy mennyi lesz az árrésünk, mennyi hasznot termelünk és milyen vevőknek tudunk eladni.

Szilágyi László

Költségcsökkentés

Jó tanácsok a kommunikáció feketeöves mesterétől

2019. június 4. |  406

„Az árrést nem az eladásnál, hanem a beszerzésnél kell képezni!”, tartja a régi mondás. Természetesen a beszerzési ár és az eladási ár ugyanolyan fontos, hiszen a kettő különbsége az árrés, most mégis azt vizsgáljuk meg, mi a fegyvertárunk, ha a költségeinket szeretnénk megvágni.

Szilágyi László

Arculat

2019. május 7. |  459
1 5 (1)

A sikerrel együtt jár, hogy sikeresnek is kell látszani. Ebben segít nekünk néhány technikával a kommunikáció feketeöves mestere.

Szilágyi László

ISH ′19

Azaz MZ/X jelentkezz! Kapcs-ford, köbüki!

2019. április 7. |  552
3 4.67 (3)

A digitalizáció berobbant a fűtéstechnikába, átsüvített a légtechnikán és befolyt a fürdőszobákba. A világ legnagyobb épületgépészeti szakkiállítását jártuk be Frankfurtban, a kétévente megrendezésre kerülő ISH-t. A célunk egyértelmű volt, megtudni, mit hoz a jövő, mire készüljenek a vízszerelők 2019-ben. Megkaptuk a választ, láttuk a jövőt, ami már le is tölthető.

Szilágyi László

Árazási technikák

Gyakorlati jótanácsok a kommunikáció feketeöves mesterétől

2019. április 5. |  823
1 1 4 (1)

Akár vízszerelőként, akár klímaszerelőként kínáljuk szolgáltatásainkat, vállalkozóként egységesen érint bennünket a kérdés, hogy mennyiért vállaljuk a munkát. Senki nem szeretne olcsón dolgozni, de sokan félnek árat emelni, nehogy elveszítsék a megbízást. Gépészninja abban nyújt most segítséget, hogy átgondoltan, tudatosan és nem utolsósorban hatékonyan árazzuk be a szolgáltatásainkat.

Szilágyi László

Színpadon a gázszerelő

Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó kombi

2019. április 5. |  477
1 4 (1)

Fűtésszerelőknek kötelező! Ilyet még biztosan nem látott, hacsak nem a valóságban. Abszurd, kicsit groteszk, de nagyon valóságos élethelyzetet mutat be színdarabjában a Katona József Színház Kamra, ahol egy fűtésszerelő mester, Sándor gyilkossági ügybe keveredik. A mű szenzációs, és olyan szakmaisággal mutatja be a munkájának élő, elhivatott, szakzsargonban beszélő gázkészülék-szerelőt, mintha mindannyian ismernénk. Szinte el sem hisszük, hogy egy színész bújt a mester bőrébe.

Szilágyi László

Mégis üzembe helyezhetők a régi gázfogyasztó-készülékek?

„Illetve”

2019. április 5. |  4549
5 4 3.75 (8)

Leporoltuk a gázfogyasztó készülékekről szóló ErP-s információkat, rendeleteket és észrevettünk egy érdekességet, ami alapjaiban megváltoztathatja a gázfogyasztó készülékek beüzemelésének lehetőségét.

Szilágyi László

A jövőből üzen az ISH

2019. március 20. |  1727

Hogy mit hoz a jövő? Azt igazából egy szakkiállításról tudhatjuk meg leginkább. Az ISH idei, frankfurti mustráján Sci-fibe illő újdonságok ejtették ámulatba a szakembereket és a végfelhasználókat. Na de a világ legnagyobb épületgépészeti szakkiállításán illik is hozni a színvonalat.

Szilágyi László

Reklamációkezelés a kommunikáció feketeöves mesterétől

2019. március 4. |  349
1 5 (1)

Csak azok hibáznak, akik dolgoznak – szól a közhely, de mint minden közhelynek, ennek is van valóságtartalma. Aki sok munkát vállal, sok megrendelővel áll kapcsolatban és ráadásul még alkalmazottai, kollégái is vannak, számtalanszor találkozik reklamációval. És nem mindegy, hogyan kezeljük azt.

Szilágyi László

Mérnök úr!

2019. március 4. |  605

A mérnökök társadalmi megítélése és szerepe sokat változott az elmúlt évszázadban. Régen a mérnök „mérnök úr” megszólítást kapott, mára méltatlanul lekerül az úr a megszólításból, pedig még nagyobb szerepe és jelentősége van a minőségi terveknek és tervezői szolgáltatásoknak, mint egykoron. A magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnökével, Nagy Gyulával beszélgettünk a mérnöktársadalomról és egyéb műhelytitkokról.

Szilágyi László

Előfizetők mindenek felett

Kizárólag az előfizetők részére elérhetők el a jövőben a VGF&HKL nyomtatott szakcikkei

2019. február 20. |  987

A nyomtatott szaklapok funkciója az internet térhódításával idővel átalakul. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy ez az átalakulás a szakmai médiumoknál a minőség és presztízs növekedésével is jár.

Szilágyi László

Klímaváltozás a VGF-ben

Logóváltozás a piacvezető épületgépész szaklapnál

2019. február 6. |  1215

2019-ben új logóval, megújult névvel és kirobbanó lendülettel vágunk bele a VGF szaklap 20. évfolyamába. A jövőben VGF&HKL szaklap név alatt olvashatják a szakemberek a legfrissebb szakmai híreket, cikkeket.

Szilágyi László

Hamisított Grundfos szivattyúk

Ön meg tudja különböztetni az utánzatot az eredetitől?

2019. február 2. |  716
Társszerző: Szemán Róbert Lukács Tamás

Szemán Róbert, a VGF főszerkesztője kapott egy kéretlen reklámüzenetet az e-mail-postafiókjába. A levél egy UPS 25-60 Grundfos keringtetőszivattyút reklámozott feltűnően alacsony áron. Ráadásul ezt a terméket már nem lehet Európában gyártani és forgalomba helyezni, mert nem felel meg a hatályos energetikai és környezetvédelmi követelményeknek. Munkatársunk kíváncsi volt, kiszállítják-e egyáltalán a készüléket, ezért megvásárolta. A termék megérkezett – és megszületett ez a cikk.

Szilágyi László

Nem tiltják be a gázkészülékeket

2019. január 23. |  4727

Rémhírként terjed Brian Vad Mathiesen dán professzor nyilatkozata, miszerint az EU-ban 2030-tól be kellene tiltani a gázkészülékeket. A VGF szaklap szerkesztősége utánajárt a tényeknek, és kiderült, hogy ismét a média csavart egyet az igazságon.

Szilágyi László

Lelepleztük a hamis Grundfos szivattyút

Ön meg tudja különböztetni a hamist az eredetitől?

2019. január 16. |  12 843
Társszerző: Szemán Róbert Lukács Tamás

Interneten forgalmazzák a hamis szivattyút, aminek vizsgálatára felkértük a Grundfos szakemberét. Vásároltunk egy már gyártáson kívüli Grundfos szivattyút és utánajártunk az eredetének.

Szilágyi László

Nemzetközi épületgépész kiállítások mustrája

2018. szeptember 19. |  728

Hova érdemes menni? Mire lehet számítani? Melyik a leglátogatottabb épületgépész szakkiállítás ma Európában?

Szilágyi László

Fellélegezhet az építőipar

2018. november 9. |  1542
Társszerző: Szemán Róbert

A Pénzügyminiszter javaslata szerint azoknál az új lakóingatlanoknál, amelyek 2018. november 1-én építési engedéllyel rendelkeztek, 2023. december 31-ig továbbra is 5 százalékos áfakulcs maradna.

Szilágyi László

Bűnügyi közlemény: A NAV lefoglalta a Dunaferr LUX-Uni gyártósort

2018. augusztus 16. |  9412

A VGF szerkesztőségében megdöbbenve szembesültünk a NAV legújabb közleményével, melyben többek között azt is bejelentették, hogy lefoglaltak egy épületgépész kereskedő által jogtalanul értékesített radiátorgyártó gépsort. Sikerült az egyik NAV által készített helyszíni fényképből kiderítenünk a termék nevét. Nem más, mint a Dunaferr D-ÉG LUX-uNi acéllemez radiátor.

Szilágyi László

A becsületért küzdök

Wolfgang Hatzl-interjú

2018. június 9. |  520

Interjút adott a csődeljárás közepén járó Mart Kereskedelmi Kft. tulajdonosa a VGF Szaklapnak, amiben őszintén, első kézből számol be az elmúlt időszak eseményeiről, saját tapasztalatairól, érzéseiről. Bár leginkább a Mart jövőjére voltunk kíváncsiak, de sok apró részlet is kiderült a botrányról. Hatzl úr őszinte vallomása meghökkentő nyíltságáról és erős jelleméről tett tanúbizonyságot, de ítéljék meg olvasóink – mi a beszélgetés minden részletét közöljük.

Szilágyi László

Mit hoz a jövő?

Beszámoló a milánói épületgépész kiállításról

2018. május 9. |  535

Milánó számunkra nemcsak a divat, hanem az épületgépészet egyik fővárosa is. Köszönhető ez a kétévente megrendezésre kerülő Mostra Convegno Expocomfort szakkiállításnak, amit idén 41. alkalommal rendeztek meg a világ épületgépész szakemberei számára.

Szilágyi László

Vége a csődvédelemnek? Jön a felszámolás?

A Mart ügyvezetője fellebbez! Újabb fordulat a Mart csődeljárásában.

2018. június 14. |  3363

A bíróság mai nappal végzést tett közzé, melyben a Mart Kft. önmaga ellen kezdeményezett csődeljárását szünteti meg, illetve kezdeményezi a felszámolást. A megdöbbentő hírt a mai cégközlönyben olvastuk és azonnal megkerestük Mart Kft-t.

Szilágyi László

Becsület – Wolfgang Hatzl őszinte vallomása

Exkluzív interjú a Mart tulajdonosával

2018. május 10. |  14 827

Interjút adott a csődeljárás közepén járó Mart Kereskedelmi Kft. tulajdonosa a VGF Szaklapnak, amiben őszintén, első kézből számol be az elmúlt időszak eseményeiről, saját tapasztalatairól, érzéseiről. Bár leginkább a Mart jövőjére voltunk kíváncsiak, de sok apró részlet is kiderült a botrányról. Hatzl úr őszinte vallomása meghökkentő nyíltságáról és erős jelleméről tett tanúbizonyságot, de ítéljék meg olvasóink – mi a beszélgetés minden részletét közöljük.

Szilágyi László

A Mart csődegyezsége

2018. május 4. |  5441

Május 2-án rendezték meg a Mart Kereskedelmi Kft. (továbbiakban Mart) csődeljárása alatt szervezett egyezségi tárgyalást, ahol elképesztő magas arányban, 90%-ban elfogadták a hitelezők a felkínált lehetőséget.

Szilágyi László

Forradalom

2018. április 10. |  359

„A forradalom gyorsan jövő, megrázó társadalmi jelenség, amely teljesen átalakítja a társadalmi és politikai intézményrendszert, vagy komoly kulturális, gazdasági áttörést hoz.”

Szilágyi László

Bezárt a Mart Kft.

2018. március 2. |  24 562

Március 1-jén több Mart Mester Centrumban „zárva” tábla fogadta a vásárlókat. Ugyanez igaz az online vásárlókra is, hiszen technikai okokra hivatkozva a webáruház sem volt elérhető.

Szilágyi László

Monarchia korabeli épületet avattak Óbudán

2018. február 16. |  1515

Wezelka Venanto építőmester tiszteletére avattak emléktáblát a III. kerület Vörösvári út 105. alatti eklektikus irodaház aulájában. Az 1899-ben épült tiszti pavilon és laktanyaépület az Osztrák-Magyar monarchia építészeti jegyeit tükrözi. Az eklektikus homlokzat városképileg védett besorolásával igazi gyöngyszeme a kerületnek.

Szilágyi László

Épületgépész műszaki értékesítő lettem

2018. február 2. |  668

Mi lehet őszintébb ismérve egy tanfolyamnak, mint a részt vevő hallgatók véleménye? A VGF Képzési Központ új tanfolyama kifejezetten olyan épületgépészeti üzletben dolgozó vagy dolgozni akaró munkavállalóknak segít, akik nem rendelkeznek kellő szakmai alapismerettel, mert korábban más területen dolgoztak és tanulmányaikat más szakágakon folytatták.

Szilágyi László

Digitális Közmű a jövő

2017. november 9. |  1199

A 49. Nemzetközi Gázkonferencia és szakkiállítás köszöntő beszédében Csiba Péter az MVM Zrt. igazgatóságának elnöke szerint a jövőben nem árverseny, hanem innovációs verseny kezdődik, ahol a gáz és áramszolgáltatók a fejlesztésekben és egyedi megoldásokban fognak versenyezni a fogyasztókért. Ezt erősített meg Kóbor György a Nemzeti Közmű elnök-vezérigazgatója, aki a Digitális Közmű eszméjében elsősorban az informatikai fejlesztésekben és a gázszektor folyamatinak digitalizációjában látja a jövőt.

Szilágyi László

Rendszeren kívüli rendszercímke

2017. október 3. |  487

Ön tudta, hogy minden olyan fűtési rendszerhez, amiben több gázkészülék, kombinált gázkészülék, hőszivattyú, szabályozó vagy napkollektor szerepel, nem elegendő a készülékek gyári energetikai címkéjét átadnunk a megrendelőnek, hanem készíteni kell egy úgynevezett rendszercímkét, ami az összes berendezés közös energetikai besorolását tartalmazza? Vajon kinek kell ezt elkészíteni, mikor és egyáltalán miért? Ennek jártunk utána.

Szilágyi László

Botrány a FŐGÁZ-nál!

2017. október 3. |  695

Szeptember elsejével nemcsak az iskola, hanem az őszi szezon is elkezdődött, és már áll a balhé a Nemzeti Közmű háza táján. A budapesti gépésztervezőket új online informatikai rendszer fogadta augusztusban, amivel a tervfelülvizsgálatokhoz szükséges tervbeadások ütemét próbálták optimalizálni. Sajnos néhány héten belül a rendszer összeomlott és káosz alakult ki a FŐGÁZ Fölgázelosztó Kft. tervbeadásánál.

Szilágyi László

Nyilatkozott a FŐGÁZ ügyfélszolgálata a tervfelülvizsgálat körüli botrányról

Hallgassa meg VGF Szaklap exkluzív telefonos hanganyagát!

2017. szeptember 6. |  15 464

Az elmúlt időszakban több tervező mérnök is megkereste a VGF Szaklapot és tájékoztatást kértek, hogy mi Budapesten az érvényes ügyrendje a gáztervek beadásának és felülvizsgálatának. (Erre van szükség minden új építésű ház kivitelezésénél, illetve a gázkészülékcseréknél.) Friss kormányrendelet szerint 8 nap van a tervfelülvizsgálatok befogadására, de többen jelezték, hogy hónapokra előre kaptak csak időpontot.

Szilágyi László

Botrányt keltett a VGF Szaklap közleménye, reméljük lesz pozitív eredménye

Hivatalos levélben nyilatkozott a VGF szerkesztőségének az NKM Nemzeti Közművek Zrt. a FŐGÁZ tervfelülvizsgálatainak új rendszeréről.

2017. szeptember 5. |  6185

E-mailben értesített minket az NKM Nemzeti Közművek Zrt. a kiadónk által megjelentetett cikkre hivatkozva, amiben kérték a cikk módosítását. Természetesen azonnal közöljük a hatóság levelét, hiszen sok újabb érdekes információt tartalmaz.

Szilágyi László

Egy balatoni nyaraló épületgépészete

2017. szeptember 4. |  596

Sokaknak második otthonuk, másoknak egyhetes kaland egy vízparti nyaraló. A magyar tenger közelében már több évszázados kultúrája van a nyaralóknak, amire nemcsak külön üzletágak épültek, de az ingatlanpiacnak is jól elkülönített szegmensét képezik. Mi a helyzet velük épületgépészeti szempontból?

Szilágyi László

A nyári szabadság alatt sem állnak le a hazai épületgépész vállalatok

2017. július 26. |  1097

Magyarországon már másfél hónapja tart az iskolai nyári szünet, ami kihat az épületgépészeti piacra is, hiszen az egész országra jellemző munkaerőhiányt tovább nehezíti az alacsony létszámmal üzemelő vállaltok munkavállalóinak szabadság alatti helyettesítése.

Szilágyi László

Nemzetközi trendek az épületgépészetben

2017. június 2. |  543

Minden páratlan évben kerül megrendezésre a legnagyobb nemzetközi épületgépész szakkiállítás Frankfurtban, az ISH. A gyártók imázsnövelő látványelemekkel dúsított egyéni standjaikon természetesen az újdonságok is kiemelt szerepet kapnak.

Szilágyi László

Minden FORMATERVEZETT

2017. május 15. |  3946

Mindig úgy éreztem, hogy a formatervezés egy kazánházban található műszaki terméknél pusztán szélsőséges hóbort, amihez a fejlesztők már csak akkor nyúlnak hozzá, ha nem tudnak semmi újat, semmi hasznosat kitalálni. Ekkor jönnek a dizájnerek, és olyan arculatot kölcsönöznek egy szelepnek, ami vonzóbbá teszi a terméket a vásárló részére. Szilágyi László ISH tudósítása.

Szilágyi László

Minden OKOS!

2017. május 15. |  1157

Mik a legújabb épületgépészeti gyártmánytrendek? Az egyik kétségtelenül az, hogy amit csak azzá tehetünk, azt csináljuk okosra, legyen szó akár szobatermosztátról, akár vécéről, egyszóval bármiről, amibe elektronikát pakolhatunk. Szilágyi László ISH tudósítása.

Szilágyi László

A kazáncsere-pályázat bugyrai

2014. december 1. |  2369

A technika ördöge juttatta a pokolba a fűtéskorszerűsítési pályázatot. Aki megpróbálta feltölteni az NFM (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) által kiírt és az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.) által kezelt fűtéskorszerűsítési pályázatot, hasonlóan érezhette magát, mint Dante a pokol kapujában.