VGF szaklap

Szilágyi László

Kiadóvezető, Media12

 89 | |

 Szilágyi László

1981-ben született, közgazdász. A Media 12 kiadóvezetőjeként a VGF&HKL szaklap szakmai irányításával és a kiadvány fejlesztésével foglalkozik. 2003-ban csöppent az épületgépészet világába. Az első projektje az Épületgépészeti Ki Kicsoda szakkatalógus létrehozása, szerkesztése volt. Az Épületgépész Unió szakmai összefogás vezetője. Néhány éven át az egyik vezető épületgépész kereskedő cég, a Merkapt Zrt. igazgatósági tagjaként volt alkalma megismerni a hazai kereskedelmi piacot. 2017-ben a Mérnök Média lapkiadó társtulajdonosaként a Magyar Energetika szaklap felelős kiadója. Szintén a Mérnök Média kapcsán felügyeli a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának tagjainak szóló e-gepesz.hu online portált és hírlevelet. A VGF&HKL-ben 2019-ben saját rovatot indított Gépészninja, a kommunikáció feketeöves mestere címmel. A Hungexpo megbízásából 2019-ben a Construma kiadványok főszerkesztését látta el, és számos szakmai konferenciát (ErP konferencia 2016, PAKSII konferencia 2017, Kéménykonferencia 2018, Hőszivattyú VGF ankét 2018, ISH konferencia 2019, Hungarotherm workshop 2019) szervezett.

Szilágyi László cikkei

Szilágyi László

Árammal indul a fűtési szezon Budapesten

2019. szeptember 17. |  228

Egyre több lakásban térnek át valamilyen elektromos fűtésre. Jelen pillanatban csak Budapesten több mint 2000 olyan ingatlan hirdetnek eladásra, amelyet valamilyen elektromos berendezéssel fűtenek – és ebben még nincsenek benne a hőszivattyúval szerelt házak, lakások.

Szilágyi László

Szoláris falu épült Szentendrén

SDE19 mintaházak

2019. szeptember 6. |  28

Az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában épült fel egy „szoláris falu”, melynek egyik célja a lakossági szemléletformálás és az építőiparszakma inspirálása. Gyakorlatilag egy mintaházprojekt, ami a legújabb építészeti fejlesztések, innovációk sokaságát mutatja be.

Szilágyi László

Müszi!

Reklámfogások Gépészninjától, a kommunikáció feketeöves mesterétől

2019. szeptember 6. |  25

Egy egész generáció emlékeibe égett a Mezőgazdasági Ügyvitelszervezési és Számítástechnikai Közös Vállalat reklámszlogenje. Holott semmi egyéb nem történt, mint hogy egy jól öltözött úriember előbb levette a kalapját, majd csettintett, és csak ennyit mondott: Müszi! A siker ellenére sem gondolom, hogy akár értékesítési, akár marketing szempontból túl hatékony lett volna a reklám, hiszen gyakorlatilag senki nem tudja, mit jelentett a mozaikszó. Ma már megváltoztak a reklámok, és a sikere érdekében ezt minden vállalkozásnak célszerű szem előtt tartani.

Szilágyi László

Bonjour energiatakarékosság!

2019. augusztus 13. |  213
Társszerző: Lantos Tivadar

Francia egyetemi csapat nyerte a Szentendrén megrendezésre kerülő Solar Decathlon Europe 2019 házépítő versenyt! Egy élhető, és minden szempontból megvalósítható házat terveztek.

Szilágyi László

Új kézben a Mart

Új tulajdonos, új ügyvezetés, új álmok

2019. július 19. |  1975

A cég csődeljárásában a végletekig küzdő Wolfgang Hatzl nevéhez köthető Mart Kft.-ben már a tavalyi évtől tulajdonosként szerepelt Hatzl úr mellett a PRIMACTIVA Bizalmi Vagyonkezelő Zrt., aminek a bevonása a tagok közé a csődeljárás miatt volt szükséges.

Szilágyi László

Ingyen látogathatók a jövő házai

2019. július 16. |  843

Tíz mintaházat épített közel 400 fiatal egyetemista, a Solar Decathlon 19 nemzetközi építészeti verseny alkalmával, Szentendrén. Tíz versenyszámban mérik össze tudásukat a csapatok, de ami a legérdekesebb, hogy bárki megtekintheti a kész mintaházakat. Július 13-tól hivatalosan is látogatható az ÉMI ipari parkjában, ahol a semmiből húzták fel ezeket a modern, építészeti és épületgépészeti szempontból is egyedülálló házakat.

Szilágyi László

Eladni, eladni, eladni!

Értékesítési tippek a kommunikáció feketeöves mesterétől

2019. július 8. |  61
1

Sok profi mesterember találkozik vállalkozói pályafutása során azzal, hogy nem a munkája minősége, hanem az eladási technika alapján ítélik meg a vállalkozását. A szolgáltatást, amit nyújtunk bizony el kell adni, mint egy terméket és „sajnos” nem a szakmunkánkon múlik, hogy mennyi lesz az árrésünk, mennyi hasznot termelünk és milyen vevőknek tudunk eladni.

Szilágyi László

Költségcsökkentés

Jó tanácsok a kommunikáció feketeöves mesterétől

2019. június 4. |  60

„Az árrést nem az eladásnál, hanem a beszerzésnél kell képezni!”, tartja a régi mondás. Természetesen a beszerzési ár és az eladási ár ugyanolyan fontos, hiszen a kettő különbsége az árrés, most mégis azt vizsgáljuk meg, mi a fegyvertárunk, ha a költségeinket szeretnénk megvágni.

Szilágyi László

Arculat

2019. május 7. |  160
1 5 (1)

A sikerrel együtt jár, hogy sikeresnek is kell látszani. Ebben segít nekünk néhány technikával a kommunikáció feketeöves mestere.

Szilágyi László

ISH ′19

Azaz MZ/X jelentkezz! Kapcs-ford, köbüki!

2019. április 7. |  121
2 4.5 (2)

A digitalizáció berobbant a fűtéstechnikába, átsüvített a légtechnikán és befolyt a fürdőszobákba. A világ legnagyobb épületgépészeti szakkiállítását jártuk be Frankfurtban, a kétévente megrendezésre kerülő ISH-t. A célunk egyértelmű volt, megtudni, mit hoz a jövő, mire készüljenek a vízszerelők 2019-ben. Megkaptuk a választ, láttuk a jövőt, ami már le is tölthető.

Szilágyi László

Árazási technikák

Gyakorlati jótanácsok a kommunikáció feketeöves mesterétől

2019. április 5. |  219
1 1 4 (1)

Akár vízszerelőként, akár klímaszerelőként kínáljuk szolgáltatásainkat, vállalkozóként egységesen érint bennünket a kérdés, hogy mennyiért vállaljuk a munkát. Senki nem szeretne olcsón dolgozni, de sokan félnek árat emelni, nehogy elveszítsék a megbízást. Gépészninja abban nyújt most segítséget, hogy átgondoltan, tudatosan és nem utolsósorban hatékonyan árazzuk be a szolgáltatásainkat.

Szilágyi László

Színpadon a gázszerelő

Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó kombi

2019. április 5. |  134

Fűtésszerelőknek kötelező! Ilyet még biztosan nem látott, hacsak nem a valóságban. Abszurd, kicsit groteszk, de nagyon valóságos élethelyzetet mutat be színdarabjában a Katona József Színház Kamra, ahol egy fűtésszerelő mester, Sándor gyilkossági ügybe keveredik. A mű szenzációs, és olyan szakmaisággal mutatja be a munkájának élő, elhivatott, szakzsargonban beszélő gázkészülék-szerelőt, mintha mindannyian ismernénk. Szinte el sem hisszük, hogy egy színész bújt a mester bőrébe.

Szilágyi László

Mégis üzembe helyezhetők a régi gázfogyasztó-készülékek?

„Illetve”

2019. április 5. |  3382
5 4 3.75 (8)

Leporoltuk a gázfogyasztó készülékekről szóló ErP-s információkat, rendeleteket és észrevettünk egy érdekességet, ami alapjaiban megváltoztathatja a gázfogyasztó készülékek beüzemelésének lehetőségét.

Szilágyi László

A jövőből üzen az ISH

2019. március 20. |  1068

Hogy mit hoz a jövő? Azt igazából egy szakkiállításról tudhatjuk meg leginkább. Az ISH idei, frankfurti mustráján Sci-fibe illő újdonságok ejtették ámulatba a szakembereket és a végfelhasználókat. Na de a világ legnagyobb épületgépészeti szakkiállításán illik is hozni a színvonalat.

Szilágyi László

Reklamációkezelés a kommunikáció feketeöves mesterétől

2019. március 4. |  89
1 5 (1)

Csak azok hibáznak, akik dolgoznak – szól a közhely, de mint minden közhelynek, ennek is van valóságtartalma. Aki sok munkát vállal, sok megrendelővel áll kapcsolatban és ráadásul még alkalmazottai, kollégái is vannak, számtalanszor találkozik reklamációval. És nem mindegy, hogyan kezeljük azt.

Szilágyi László

Mérnök úr!

2019. március 4. |  165

A mérnökök társadalmi megítélése és szerepe sokat változott az elmúlt évszázadban. Régen a mérnök „mérnök úr” megszólítást kapott, mára méltatlanul lekerül az úr a megszólításból, pedig még nagyobb szerepe és jelentősége van a minőségi terveknek és tervezői szolgáltatásoknak, mint egykoron. A magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnökével, Nagy Gyulával beszélgettünk a mérnöktársadalomról és egyéb műhelytitkokról.

Szilágyi László

Előfizetők mindenek felett

Kizárólag az előfizetők részére elérhetők el a jövőben a VGF&HKL nyomtatott szakcikkei

2019. február 20. |  613

A nyomtatott szaklapok funkciója az internet térhódításával idővel átalakul. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy ez az átalakulás a szakmai médiumoknál a minőség és presztízs növekedésével is jár.

Szilágyi László

Klímaváltozás a VGF-ben

Logóváltozás a piacvezető épületgépész szaklapnál

2019. február 6. |  780

2019-ben új logóval, megújult névvel és kirobbanó lendülettel vágunk bele a VGF szaklap 20. évfolyamába. A jövőben VGF&HKL szaklap név alatt olvashatják a szakemberek a legfrissebb szakmai híreket, cikkeket.

Szilágyi László

Hamisított Grundfos szivattyúk

Ön meg tudja különböztetni az utánzatot az eredetitől?

2019. február 2. |  196
Társszerző: Szemán Róbert Lukács Tamás

Szemán Róbert, a VGF főszerkesztője kapott egy kéretlen reklámüzenetet az e-mail-postafiókjába. A levél egy UPS 25-60 Grundfos keringtetőszivattyút reklámozott feltűnően alacsony áron. Ráadásul ezt a terméket már nem lehet Európában gyártani és forgalomba helyezni, mert nem felel meg a hatályos energetikai és környezetvédelmi követelményeknek. Munkatársunk kíváncsi volt, kiszállítják-e egyáltalán a készüléket, ezért megvásárolta. A termék megérkezett – és megszületett ez a cikk.

Szilágyi László

Nem tiltják be a gázkészülékeket

2019. január 23. |  3470

Rémhírként terjed Brian Vad Mathiesen dán professzor nyilatkozata, miszerint az EU-ban 2030-tól be kellene tiltani a gázkészülékeket. A VGF szaklap szerkesztősége utánajárt a tényeknek, és kiderült, hogy ismét a média csavart egyet az igazságon.

Szilágyi László

Lelepleztük a hamis Grundfos szivattyút

Ön meg tudja különböztetni a hamist az eredetitől?

2019. január 16. |  8944
Társszerző: Szemán Róbert Lukács Tamás

Interneten forgalmazzák a hamis szivattyút, aminek vizsgálatára felkértük a Grundfos szakemberét. Vásároltunk egy már gyártáson kívüli Grundfos szivattyút és utánajártunk az eredetének.

Szilágyi László

Nemzetközi épületgépész kiállítások mustrája

2018. szeptember 19. |  348

Hova érdemes menni? Mire lehet számítani? Melyik a leglátogatottabb épületgépész szakkiállítás ma Európában?

Szilágyi László

Fellélegezhet az építőipar

2018. november 9. |  930
Társszerző: Szemán Róbert

A Pénzügyminiszter javaslata szerint azoknál az új lakóingatlanoknál, amelyek 2018. november 1-én építési engedéllyel rendelkeztek, 2023. december 31-ig továbbra is 5 százalékos áfakulcs maradna.

Szilágyi László

Bűnügyi közlemény: A NAV lefoglalta a Dunaferr LUX-Uni gyártósort

2018. augusztus 16. |  6998

A VGF szerkesztőségében megdöbbenve szembesültünk a NAV legújabb közleményével, melyben többek között azt is bejelentették, hogy lefoglaltak egy épületgépész kereskedő által jogtalanul értékesített radiátorgyártó gépsort. Sikerült az egyik NAV által készített helyszíni fényképből kiderítenünk a termék nevét. Nem más, mint a Dunaferr D-ÉG LUX-uNi acéllemez radiátor.

Szilágyi László

A becsületért küzdök

Wolfgang Hatzl-interjú

2018. június 9. |  220

Interjút adott a csődeljárás közepén járó Mart Kereskedelmi Kft. tulajdonosa a VGF Szaklapnak, amiben őszintén, első kézből számol be az elmúlt időszak eseményeiről, saját tapasztalatairól, érzéseiről. Bár leginkább a Mart jövőjére voltunk kíváncsiak, de sok apró részlet is kiderült a botrányról. Hatzl úr őszinte vallomása meghökkentő nyíltságáról és erős jelleméről tett tanúbizonyságot, de ítéljék meg olvasóink – mi a beszélgetés minden részletét közöljük.

Szilágyi László

Mit hoz a jövő?

Beszámoló a milánói épületgépész kiállításról

2018. május 9. |  229

Milánó számunkra nemcsak a divat, hanem az épületgépészet egyik fővárosa is. Köszönhető ez a kétévente megrendezésre kerülő Mostra Convegno Expocomfort szakkiállításnak, amit idén 41. alkalommal rendeztek meg a világ épületgépész szakemberei számára.

Szilágyi László

Vége a csődvédelemnek? Jön a felszámolás?

A Mart ügyvezetője fellebbez! Újabb fordulat a Mart csődeljárásában.

2018. június 14. |  2860

A bíróság mai nappal végzést tett közzé, melyben a Mart Kft. önmaga ellen kezdeményezett csődeljárását szünteti meg, illetve kezdeményezi a felszámolást. A megdöbbentő hírt a mai cégközlönyben olvastuk és azonnal megkerestük Mart Kft-t.

Szilágyi László

Becsület – Wolfgang Hatzl őszinte vallomása

Exkluzív interjú a Mart tulajdonosával

2018. május 10. |  13 641

Interjút adott a csődeljárás közepén járó Mart Kereskedelmi Kft. tulajdonosa a VGF Szaklapnak, amiben őszintén, első kézből számol be az elmúlt időszak eseményeiről, saját tapasztalatairól, érzéseiről. Bár leginkább a Mart jövőjére voltunk kíváncsiak, de sok apró részlet is kiderült a botrányról. Hatzl úr őszinte vallomása meghökkentő nyíltságáról és erős jelleméről tett tanúbizonyságot, de ítéljék meg olvasóink – mi a beszélgetés minden részletét közöljük.

Szilágyi László

A Mart csődegyezsége

2018. május 4. |  4882

Május 2-án rendezték meg a Mart Kereskedelmi Kft. (továbbiakban Mart) csődeljárása alatt szervezett egyezségi tárgyalást, ahol elképesztő magas arányban, 90%-ban elfogadták a hitelezők a felkínált lehetőséget.

Szilágyi László

Forradalom

2018. április 10. |  149

„A forradalom gyorsan jövő, megrázó társadalmi jelenség, amely teljesen átalakítja a társadalmi és politikai intézményrendszert, vagy komoly kulturális, gazdasági áttörést hoz.”

Szilágyi László

Bezárt a Mart Kft.

2018. március 2. |  23 667

Március 1-jén több Mart Mester Centrumban „zárva” tábla fogadta a vásárlókat. Ugyanez igaz az online vásárlókra is, hiszen technikai okokra hivatkozva a webáruház sem volt elérhető.

Szilágyi László

Monarchia korabeli épületet avattak Óbudán

2018. február 16. |  817

Wezelka Venanto építőmester tiszteletére avattak emléktáblát a III. kerület Vörösvári út 105. alatti eklektikus irodaház aulájában. Az 1899-ben épült tiszti pavilon és laktanyaépület az Osztrák-Magyar monarchia építészeti jegyeit tükrözi. Az eklektikus homlokzat városképileg védett besorolásával igazi gyöngyszeme a kerületnek.

Szilágyi László

Épületgépész műszaki értékesítő lettem

2018. február 2. |  269

Mi lehet őszintébb ismérve egy tanfolyamnak, mint a részt vevő hallgatók véleménye? A VGF Képzési Központ új tanfolyama kifejezetten olyan épületgépészeti üzletben dolgozó vagy dolgozni akaró munkavállalóknak segít, akik nem rendelkeznek kellő szakmai alapismerettel, mert korábban más területen dolgoztak és tanulmányaikat más szakágakon folytatták.

Szilágyi László

Digitális Közmű a jövő

2017. november 9. |  802

A 49. Nemzetközi Gázkonferencia és szakkiállítás köszöntő beszédében Csiba Péter az MVM Zrt. igazgatóságának elnöke szerint a jövőben nem árverseny, hanem innovációs verseny kezdődik, ahol a gáz és áramszolgáltatók a fejlesztésekben és egyedi megoldásokban fognak versenyezni a fogyasztókért. Ezt erősített meg Kóbor György a Nemzeti Közmű elnök-vezérigazgatója, aki a Digitális Közmű eszméjében elsősorban az informatikai fejlesztésekben és a gázszektor folyamatinak digitalizációjában látja a jövőt.

Szilágyi László

Rendszeren kívüli rendszercímke

2017. október 3. |  262

Ön tudta, hogy minden olyan fűtési rendszerhez, amiben több gázkészülék, kombinált gázkészülék, hőszivattyú, szabályozó vagy napkollektor szerepel, nem elegendő a készülékek gyári energetikai címkéjét átadnunk a megrendelőnek, hanem készíteni kell egy úgynevezett rendszercímkét, ami az összes berendezés közös energetikai besorolását tartalmazza? Vajon kinek kell ezt elkészíteni, mikor és egyáltalán miért? Ennek jártunk utána.

Szilágyi László

Botrány a FŐGÁZ-nál!

2017. október 3. |  416

Szeptember elsejével nemcsak az iskola, hanem az őszi szezon is elkezdődött, és már áll a balhé a Nemzeti Közmű háza táján. A budapesti gépésztervezőket új online informatikai rendszer fogadta augusztusban, amivel a tervfelülvizsgálatokhoz szükséges tervbeadások ütemét próbálták optimalizálni. Sajnos néhány héten belül a rendszer összeomlott és káosz alakult ki a FŐGÁZ Fölgázelosztó Kft. tervbeadásánál.

Szilágyi László

Nyilatkozott a FŐGÁZ ügyfélszolgálata a tervfelülvizsgálat körüli botrányról

Hallgassa meg VGF Szaklap exkluzív telefonos hanganyagát!

2017. szeptember 6. |  14 760

Az elmúlt időszakban több tervező mérnök is megkereste a VGF Szaklapot és tájékoztatást kértek, hogy mi Budapesten az érvényes ügyrendje a gáztervek beadásának és felülvizsgálatának. (Erre van szükség minden új építésű ház kivitelezésénél, illetve a gázkészülékcseréknél.) Friss kormányrendelet szerint 8 nap van a tervfelülvizsgálatok befogadására, de többen jelezték, hogy hónapokra előre kaptak csak időpontot.

Szilágyi László

Botrányt keltett a VGF Szaklap közleménye, reméljük lesz pozitív eredménye

Hivatalos levélben nyilatkozott a VGF szerkesztőségének az NKM Nemzeti Közművek Zrt. a FŐGÁZ tervfelülvizsgálatainak új rendszeréről.

2017. szeptember 5. |  5422

E-mailben értesített minket az NKM Nemzeti Közművek Zrt. a kiadónk által megjelentetett cikkre hivatkozva, amiben kérték a cikk módosítását. Természetesen azonnal közöljük a hatóság levelét, hiszen sok újabb érdekes információt tartalmaz.

Szilágyi László

Egy balatoni nyaraló épületgépészete

2017. szeptember 4. |  199

Sokaknak második otthonuk, másoknak egyhetes kaland egy vízparti nyaraló. A magyar tenger közelében már több évszázados kultúrája van a nyaralóknak, amire nemcsak külön üzletágak épültek, de az ingatlanpiacnak is jól elkülönített szegmensét képezik. Mi a helyzet velük épületgépészeti szempontból?

Szilágyi László

A nyári szabadság alatt sem állnak le a hazai épületgépész vállalatok

2017. július 26. |  786

Magyarországon már másfél hónapja tart az iskolai nyári szünet, ami kihat az épületgépészeti piacra is, hiszen az egész országra jellemző munkaerőhiányt tovább nehezíti az alacsony létszámmal üzemelő vállaltok munkavállalóinak szabadság alatti helyettesítése.

Szilágyi László

Nemzetközi trendek az épületgépészetben

2017. június 2. |  245

Minden páratlan évben kerül megrendezésre a legnagyobb nemzetközi épületgépész szakkiállítás Frankfurtban, az ISH. A gyártók imázsnövelő látványelemekkel dúsított egyéni standjaikon természetesen az újdonságok is kiemelt szerepet kapnak.

Szilágyi László

Minden FORMATERVEZETT

2017. május 15. |  3446

Mindig úgy éreztem, hogy a formatervezés egy kazánházban található műszaki terméknél pusztán szélsőséges hóbort, amihez a fejlesztők már csak akkor nyúlnak hozzá, ha nem tudnak semmi újat, semmi hasznosat kitalálni. Ekkor jönnek a dizájnerek, és olyan arculatot kölcsönöznek egy szelepnek, ami vonzóbbá teszi a terméket a vásárló részére. Szilágyi László ISH tudósítása.

Szilágyi László

Minden OKOS!

2017. május 15. |  778

Mik a legújabb épületgépészeti gyártmánytrendek? Az egyik kétségtelenül az, hogy amit csak azzá tehetünk, azt csináljuk okosra, legyen szó akár szobatermosztátról, akár vécéről, egyszóval bármiről, amibe elektronikát pakolhatunk. Szilágyi László ISH tudósítása.

Szilágyi László

A kazáncsere-pályázat bugyrai

2014. december 1. |  2045

A technika ördöge juttatta a pokolba a fűtéskorszerűsítési pályázatot. Aki megpróbálta feltölteni az NFM (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) által kiírt és az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.) által kezelt fűtéskorszerűsítési pályázatot, hasonlóan érezhette magát, mint Dante a pokol kapujában.