Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szilágyi László

Kiadóvezető, Media12

 14 381 | |

 Szilágyi László

1981-ben született, közgazdász. A Media 12 kiadóvezetőjeként a VGF&HKL szaklap szakmai irányításával és a kiadvány fejlesztésével foglalkozik.

2003-ban csöppent az épületgépészet világába. Az első projektje az Épületgépészeti Ki Kicsoda szakkatalógus létrehozása, szerkesztése volt. Az Épületgépész Unió szakmai összefogás vezetője. Néhány éven át az egyik vezető épületgépész kereskedő cég, a Merkapt Zrt. igazgatósági tagjaként volt alkalma megismerni a hazai kereskedelmi piacot. 2017-ben a Mérnök Média lapkiadó társtulajdonosaként a Magyar Energetika szaklap felelős kiadója. Szintén a Mérnök Média kapcsán felügyeli a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának tagjainak szóló e-gepesz.hu online portált és hírlevelet. A VGF&HKL-ben 2019-ben saját rovatot indított Gépészninja, a kommunikáció feketeöves mestere címmel. A Hungexpo megbízásából 2019-ben a Construma kiadványok főszerkesztését látta el, és számos szakmai konferenciát (ErP konferencia 2016, PAKSII konferencia 2017, Kéménykonferencia 2018, Hőszivattyú VGF ankét 2018, ISH konferencia 2019, Hungarotherm workshop 2019) szervezett.

Szilágyi László cikkei

131 cikk. Lapozó:

Szilágyi László

Kiskapu

2022. szeptember 1. |  106

Az elmúlt hónapok eseményeinek az egyik hatása, hogy kiadónkban naponta többször kapunk megkeresését, segítsünk az épületek energiafogyasztásának csökkentésében, véleményezzünk egy-egy technológiát, ajánljunk megbízható szakembereket. Biztos vagyok benne, hogy nemcsak minket, hanem előfizetőinket is tömegesen keresik az ismerősök s idegenek egyaránt, hogy oldják meg a „rezsicsökkentésüket”!

Szilágyi László

10 tipp, hogyan csökkentsük gázfogyasztásunkat

2022. július 14. |  5728

A rezsicsökkentés korlátozásának kormányzati bejelentése sok embert megijesztett és az első meghökkenés után elkezdtek azon gondolkozni, hogyan tudják a saját ingatlanjaik gáz- és áramfogyasztásait a meghatározott értéken belül tartani. Ebben segítünk cikkünkben, ahol tételesen felsoroljuk a legfontosabb energiatakarékossági lehetőségeket a teljesség igénye nélkül.

Szilágyi László

Gáz van!

2022. július 3. |  156

Az Ukrajnában zajló háború közvetlen következményei, és az energiaárak drasztikus piaci áremelkedése miatt egy elképesztő gyorsaságú átalakulás zajlik. Ez az átalakulás nemcsak a gazdaságpolitikai intézkedésekben, jogszabálymódosításokban és politikai kommunikációban indult el, hanem az emberek fejében is. Nem meglepő, hogy a végfelhasználók félelemből, elővigyázatosságból elkezdtek szigetüzemű és önellátó energetikai megoldások után érdeklődni. Az egyetlen oka, hogy nem zúdult rá a piacra ez a vásárlói igény, hogy ezek az energetikai beruházások egyrészt drágábbak, másrészt a megfelelő megoldás kiválasztása komoly szakértelmet igényel.

Szilágyi László

Rezsicsökkentés

2022. június 2. |  420

Az idei évben újra előtérbe került ez a ma már fogalomként használt kifejezés, amelytől minden magára valamit is adó épületgépészt a hideg rázza. Pedig önmagában a rezsicsökkentés nagyon sok problémára nyújtana megoldást, de természetesen nem a politikában használt formájában, nem a mesterségesen alacsonyan tartott energiaár, egy „ajándék” formájában. Ez kontraproduktív, és nemcsak a szakmánk fejlődését, hanem pont a valódi rezsik csökkentését gátolja.Szilágyi László

Az elektromos fűtés volt a fókuszban

2022. május 27. |  443

Fűtőpanel? Elektromos kazán? Hősugárzó? Hőszivattyú? Ha valaki elektromos fűtés kiépítésén gondolkodik, számos megoldás közül választhat. De vajon melyik a legjobb? Több mint 120 épületgépész mérnök, villamosmérnök, napelem kivitelező, energetikus és klímatechikai szakember részvételével tartottak előadásokat a régi óbudai harisnyagyár egyik felújított termében május 25-én, ahol arról vitatkoztak, melyik elektromos fűtési mód jelenleg a leghatékonyabb. Sikerült is közös nevezőre jutniuk az egyik panelbeszélgetésen, ahol kisebb szakmai versengés alakult ki a fűtőpanelek, hőszivattyúk és fűtőkábelek gyártói között.

Szilágyi László

Szimbólum

2022. május 2. |  171

Az életünket körbeveszik a jelképek. A nemzeteken és a nyelvi különbségeken is túlmutató, jelentéshordozó szimbólumok a múltban is segítették az emberek közötti párbeszédet, erősítették az összetartozást, s a jövőben is ez lesz a szerepük.

Szilágyi László

A legjobb épületgépészek

2022. április 8. |  179

Mitől lesz egy gázszerelő vagy klímaszerelő igazán jó szakember? Mert „annak idején” elvégezte a szakiskolát? Mert több évtizedes tapasztalata van? Esetleg mert rendelkezik érvényes szakhatósági igazolvánnyal? A kérdés összetett, de keressük meg rá a választ!

Szilágyi László

A szerelő legjobb barátja

2022. március 2. |  198

Mivel a barátainkat mi magunk választjuk, így az ő viselkedésükből, stílusukból sokszor következtethet környezetünk a mi személyiségünkre is. Még a közmondása is erre utal: „Madarat tolláról, embert barátjáról!”. De ki lehet a szerelő legjobb barátja? Természetesen azok a szerszámok, amelyekkel mindennap dolgozik és amelyek segítik a napi kihívások teljesítésében.

Szilágyi László

Durranás

2022. február 3. |  251

Bátran állíthatjuk, hogy az idei év sem hoz sokkal csendesebb évet. Még cseng a fülünkben a pezsgősüvegek durrogása, de mintha az ünnepek is egy szempillantás alatt tűntek volna el a rengeteg tennivaló és újabb kihívások között. Nagyon erős szakmai évünk volt a 2021-es és várhatóan a 2022-es sem lesz kevésbé nyugodt. Még a pandémia sem tudta megállítani a hazai építőipari fejlődést, de ez a hirtelen, robbanásszerű növekedés újabb kihívások elé állítanak minket.

Szilágyi László

Blackout

2021. december 6. |  1780

Az idei évet kis híján egy nemzetközi áramszünettel kezdtük, amikor Dél-Európa több országa is hirtelen áram nélkül maradt. Ez különösen nagy problémát okozott volna, amikor a fél ország home office-ban dolgozott, persze kivéve mások mellett az épületgépészeket. A fűtésszerelőre, vízszerelőre akkor is nagy szükség van, ha a fél világ leáll, hiszen egy hideg télben tönkremenő gázkazán, egy váratlan csőtörés kijavítása nem várhat.

Szilágyi László

Verseny

2021. november 3. |  4259

Hiszek benne, hogy egy verseny minden résztvevő számára értéket teremt és fejleszt. Nemcsak a versenyzőkre van hatása, hanem még a szervezőket és nézőket is motiválja, akárcsak a felkészítést segítő szakembereket, edzőket.

Szilágyi László

Változás

2021. szeptember 29. |  6091
1

Annyira felgyorsult és szinte kiszámíthatatlan a változás körülöttünk, hogy sosem volt még ennyire fontos, hogy a szakemberek naprakészek legyenek. Szinte havonta változik a piac, és ezzel együtt a jogszabályok, a támogatási rendszerek, az árak és a technológiai megoldások.

Szilágyi László

Áremelkedés

2021. szeptember 1. |  6741

Az építőipar kapcsán az idei évben egyértelműen az áremelkedés az, ami elsőre mindenkinek eszébe jut. Volt idő, amikor a nagyberuházások, a körbetartozások, a szakemberhiány volt terítéken, de most az építőanyagok robbanásszerű árváltozása és ennek a következménye, ami az épületgépészeti piacot is megbolondította. Elsősorban azokat a kivitelezőket szorítja sarokba, akik szerződött anyagáron kötöttek korábban szerződést. Még akkor is nagy bajba kerülhetnek, ha kalkuláltak egy 10-15%-os áremelkedést, hiszen egyes termékkörökben ennek többszöröse realizálódott.

Szilágyi László

Nap

2021. június 30. |  7513

„Ég a napmelegtől a kopár szik sarja, Tikkadt épületgépészek szerelnek ma rajta.” Nagy valószínűséggel klímát szerelnek vagy szellőzést kiviteleznek, hiszen az egyre magasabb átlaghőmérsékletnek köszönhetően az épületeink energetikai elvárásai már jó néhány éve a hűtés javára dőltek el a fűtéssel szemben. A kánikulában derül csak ki igazán, hogy milyen jó választás volt egy hőszivattyús rendszer telepítése, ami nemcsak a fűtést, hanem a hűtést is biztosítja.

Szilágyi László

Fenntartható fűtésszerelő

2021. június 1. |  7592

Messze túlnőtt a fenntartható fejlődés igénye egy ideológián, és bizony a divat jelzővel sem lehet említeni, mióta olyan szigorú direktívák határozzák meg a gyártók működését, amelyek egyértelműen ezeknek a céloknak az irányába mutatnak. Ma már szinte nincs olyan épületgépészeti termék, aminek a gyártását ne szabályoznák környezetvédelmi szempontok alapján. De vajon a szerelő is lehet fenntartható? Cikkemben erre keresek hétköznapi megoldásokat, javaslatokat a teljesség igénye nélkül.

Szilágyi László

Fenntarthatóság

2021. június 1. |  7494

Lassan elérkezünk oda, hogy szinte nem lesz olyan szakcikkünk, amelynek kapcsán ne érintenénk valamilyen nézőpontból a fenntartható fejlődést. Vagy egy jogszabályi változás miatt, vagy egy technikai fejlesztés okán, de szinte minden területen irányadó elv lett a környezetvédelmi nézőpont, ami szerencsére az energiatakarékossággal kéz a kézben jár.

Szilágyi László

Szerszám

2021. május 2. |  7495

Talán még soha nem volt ennyire kiélezett az időfaktor szerepe a szerelők munkájában. Korábban a minőség, megbízhatóság és ár uralta a vevői igényeket, aminek a szakképzett és igényes szerelők igyekeztek is megfelelni. Ma viszont olyan furcsa helyzet állt elő általánosságban az építőiparban, ahol az idő tényező kiemelt fontosságú lett. Hiába van egy ígéretes megrendelésünk, ha nincs szabad kapacitásunk és hónapokra előre le van kötve minden időnk. A mai világban az előttünk álló munkát bizony szerelőként is meg kell jobban terveznünk, fel kell rá készülnünk, hogy a minőség megtartása mellett, de minél gyorsabban, azaz hatékonyabban tudjunk ugyan annyi idő alatt, akár több munkát is elvégezni.

Szilágyi László

Trendek és technológiák

2021. április 7. |  7616

Az év legerősebb hónapja a szakmánkban az április, legalábbis a szakmai újdonságok tekintetében, hiszen ilyenkor rendszerint már túlvagyunk a nemzetközi épületgépész kiállításokon, amelyeken a gyártók bemutatják a legújabb fejlesztéseiket, és itthon is megjelennek az első termékújdonságok a kereskedések polcain. Nem véletlen, hogy ez a lapszámunk tartalmazza a legtöbb szakcikket is és ezért emelt oldalszámban publikáljuk az előfizetőink örömére.

Szilágyi László

Vegyünk levegőt!

2021. március 3. |  7597
1 2 (1)

Nem csoda, hogy az alapvetően víz-, gáz-, fűtéstechnikával foglalkozó szaklapunk már a nevében is hordozza a hűtő, klíma-, légtechnika szavakat, hiszen az épületgépészeti szakma fejlődik, és a légtechnikai eszközök szépen lassan nem csak begyűrűztek a szakmánkba, de már szinte meg is határozzák azt. Az idei évtől már jogszabályban rögzítik az új építésű lakások frisslevegő-bejutásának, légcseréjének az automatizálását, szabályozott, tervezett feltételeit.131 cikk. Lapozó: