Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2022. december

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Totó

Szilágyi László |  530
1 3 (1)

Bízom benne, hogy az épületgépész kollégák munkájuk során nem bíznak semmit a szerencsére, és mindig szakmai szempontok alapján hozzák meg a döntéseiket, még akkor is, amikor látszólag minden választás rossznak tűnik.

Nincs elveszett energia!

Benéztünk az új Néprajzi Múzeum gépészeti tereibe

Lantos Tivadar |  559
1 4 (1)

A Városliget szélén, az egykori Felvonulási téren található épület nemcsak kívülről lenyűgöző, hanem épületgépészete is páratlan megoldásokat tartalmaz. Ennek köszönhetően minden energia hasznosul vagy újrahasznosul, s ebben jelentős szerepe van a főbb berendezéseket szállító gyártónak.

Dugulás, avagy a szennyvíz bosszúja

Wágner László |  1282
7 5 (4)

Megszokott mindennapjaink láthatatlan segítője, a gépészet „feketebáránya” a szennyvízvezeték. Ha jól és rendesen bánunk vele, azt meghálálja, de bizony, ha „gonoszkodunk” vele, akkor ő is „gonosz” lesz velünk, és mi húzzuk a rövidebbet. A most induló cikksorozatunknak témája a dugulás és a duguláselhárítás lesz, melyben megpróbálunk kitérni minden részletre A-tól Z-ig. A dugulások és a dugulások elhárítása nem közkedvelt szakmai téma. Néha bizony „undi” is lesz, amiről írunk, de mivel a dugulások elhárítása, illetve megelőzése nagyon fontos része életünknek és szakmánknak, ezért a téma megkerülhetetlen.

Tiszta égő!

Lantos Tivadar |  617
1 4 (1)

Viszonylag sokszor éri a vád a gázszolgáltatókat, hogy biztosan keverik a gázt valamivel, ezért ég rosszabbul a tűzhely, ezért magas a fogyasztása stb. A gáz minősége szigorúan szabályozott, minden esetben méréssel ellenőrzött, az égés rossz minősége viszont a legtöbb esetben a gázkészülékek elhanyagolt állapotára vezethető vissza.

Lépésről lépésre

Előszerelt felületközeli födémfűtő- és -hűtőpanelek méretezése

Markos Anna Zsuzsanna |  675

A szaksajtóban a közelmúltban több írás jelent meg mennyezetfűtéshűtés, aktív betonfödém témában, amelyek rendszerleírásokat, elvi megközelítéseket, méretezéshez ökölszámokat tartalmaznak. Jelen írásban viszont lépésről lépésre mutatom be egy felületközeli épületszerkezet-fűtés és -hűtés méretezés menetét konkrét számadatok, méretezési alapelvek ismertetésével és felhasználásával.

Földhő potenciálunk és kiaknázási lehetőségei 2.

Livo László |  588
3 4.67 (3)

Magyarország egyik haladó hagyománya a hévíz használata balneológiai, városfűtési és növénytermesztési célokra. A földhő energetikai alkalmazása azonban számos más lehetőséget is rejt, melyek a modern technológia eszközeivel gazdasági eredményt hozhatnak a lakossági felhasználók számára is. Ma e lehetőségünk 315 millió köbméter földgázt vált ki. Ám sokkal többre lenne képes. Akár évi néhány milliárd köbméter helyettesítésére is. Cikksorozatunk második, befejező része következik.

A lapradiátorokról részletesen

Lantos Tivadar |  662
2 4 (2)

Manapság a lapradiátorok a legelterjedtebb hőleadók az épületgépészetben. Jól szabályozható, energiatakarékos, esztétikus. Nézzük át, mit is kell tudnunk a radiátorok működéséről, gyártásáról, beszabályozásáról.

Szerelünk még egyáltalán?

Tanulságos eredményt hozott online kiadásunk legutóbbi szavazása

Erdősi Csaba |  566

Szokás szerint szavazásra kértük a vgfszaklap.hu olvasóit, azt tudakolva tőlük, vajon érdemesnek tartják-e kicserélni a régebbi konvektorok gázszelepeit modernebbekre vagy sem. Nos, a válaszadók valamivel több, mint fele olyan szerelő, aki nem szívesen bíbelődik ilyesmivel, hanem az egész készüléket cseréli, vagy egyáltalán nem is hajlandó konvektorokkal foglalkozni.

Megéri villannyal fűteni?

A támogatott határ fölött kicsit olcsóbb az áram, mint a gáz, alatta jóval drágább

Erdősi Csaba |  726
6 4.25 (4)

Nyíltan az elektromos megoldások felé tolta el a fűtési rendszereket a nyáron bevezetett kettős tarifaszerkezet. Ez utóbbin persze ideális esetben hőszivattyút értünk, amely egységnyi villamos energia felvétele mellett 3-4 egységnyi hőt ad le, míg egy elektromos kazánnál az arány 1:1-es. Ennek ellenére van létjogosultságuk az elektromos kazánoknak, akár a gázkazánokkal összevetve is.

kb. 9 kW-os elektromos kazánok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  635

Táblázatunkban öt gyártó, a Bosch, a Centrometal, a Ferrol, a Protherm/Vaillant és a Termostroj készülékeit hasonlítjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

20 éves az Épületgépészeti Múzeum

Dr. Chappon Miklós |  640

Rendszeres olvasóink már megszokhatták, hogy ezeken a hasábokon az Épületgépészeti Múzeum egy-egy érdekes tárgyáról ejtünk szót, lehetőleg bő fotóanyaggal. Ez az írás rendhagyó lesz abból a szempontból, hogy magáról a múzeumról is szó lesz, mégpedig abból az apropóból, hogy a gyűjtemény húszéves lett. Persze azért a fotók sem maradnak el.

Alternatív vízhasznosítás

Lantos Tivadar |  3834
2 4.5 (2)

Az elmúlt időszakban még kertes családi házakban is előfordult, méghozzá szép számmal, hogy a csapadékvizet a közcélú csatornahálózatba vezették. Ez nemcsak tilos, hanem pazarló is, hiszen a csapadékvízzel kiválóan megoldható a kertben lévő növények öntözése. Mostanra megfordulni látszik a trend, és egyrészt a csapadékvíz eltárolásával, másrészt a locsoláshoz szolgáló vezetékes víz külön mérésével, harmadrészt pedig akár kutak fúrásával is egyre többen igyekeznek egyrészt olcsóbb öntözési vízhez jutni, másrészt függetleníteni magukat a vezetéktől.

Totó épületgépészeknek

Karácsonyi nyereményjáték több mint 1 millió Ft összértékben

Támogatott cikk |  3313
4 5 (4)

A VGF&HKL hasábjain karácsonyi játékra invitáljuk olvasóinkat! A nyereményjátékban a támogató partnereink által feltett kérdésekre kell feleletválasztós módon válaszolni, a három lehetséges válaszból megjelölni a helyesnek gondolt megfejtést.

Áramlás, dédi, legó, felmosó, centi, aranykezű, KG-cső

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  868
1 5 (1)

Áramlási veszteség, alsó szint, legó, felmosógép, centi, aranykezű mester, KG-cső. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

CO, WorldSkills, földgáz, Ariston, Németország

VGF&HKL online |  406

Ismerjük a CO veszélyeit, ezüstérem a világbajnokságról, spórolunk a gázzal, nagy akvizíció az Aristontól, Németországban beszáll az állam a rezsibe.

Megnyílt a Zehnder Hungary Kft. új bemutató- és oktatóterme

Támogatott cikk |  412

Egyre nagyobb ismertségnek és népszerűségnek örvendenek idehaza is a neves svájci cég, a Zehnder termékei, és ez nem is csoda: a letisztult formájú radiátoroktól kezdve egészen a hővisszanyerős szellőztetőrendszerekig ívelő paletta minden terméke – akárcsak a meleget a radiátor – a minőséget és a megbízhatóságát sugározza. A hazánkban 1990 óta jelenlévő társaság termékei november vége óta egy vadonatúj bemutató- és oktatóteremben is megtekinthetők a Budaörsi Ipari és Technológiai Parkban.

Fan-coilok áttekintő táblázata

Kb. 2 kW teljes hűtőteljesítményű, magas oldalfali kétcsöves fan-coilok

VGF&HKL online |  617

Táblázatunkban hat gyártó, a Vaillant, a GREE, a MAXA, a Panasonic, a POLAR és a BPS készülékeit hasonlítjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A szabályzó és biztonsági automatika elemei 2.

Csizmazia Gábor |  639
5 5 (4)

Hűtőberendezéseink számos szabályzó és biztonsági automatika-elemet tartalmaznak, melyek lehetővé teszik a készülékek pontos és biztonságos működését, és védelmét. Kétrészes cikksorozatunk második és egyben lezáró része következik.