Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

Alternatív vízhasznosítás

2022/12. lapszám | Lantos Tivadar |  3560 |

Alternatív vízhasznosítás

Az elmúlt időszakban még kertes családi házakban is előfordult, méghozzá szép számmal, hogy a csapadékvizet a közcélú csatornahálózatba vezették. Ez nemcsak tilos, hanem pazarló is, hiszen a csapadékvízzel kiválóan megoldható a kertben lévő növények öntözése. Mostanra megfordulni látszik a trend, és egyrészt a csapadékvíz eltárolásával, másrészt a locsoláshoz szolgáló vezetékes víz külön mérésével, harmadrészt pedig akár kutak fúrásával is egyre többen igyekeznek egyrészt olcsóbb öntözési vízhez jutni, másrészt függetleníteni magukat a vezetéktől.

Önellátás – hívószóvá vált ez a kifejezés, hiszen egyre többen ismerik fel, hogy amit maguk termelnek meg – legyen az gyümölcs, zöldség, villamos energia vagy víz –, olcsóbb, mintha megvásárolnák, de még ennél is fontosabb, hogy biztonságot nyújt egy olyan időszakban, amikor sorra inog meg az emberek hite korábban biztosnak vélt szolgáltatások rendelkezésre állásában, másrészt példátlan áremelkedésnek lehetünk elszenvedői egy sor területen. Nem véletlenül láttak neki sokan otthonuk utólagos hőszigetelésének és a fűtési rendszerük korszerűsítésének, hiszen a meg nem termelt energia a legolcsóbb, szereltetnek napelemet a tetőre – bár ez most éppen megtorpanni látszik –, és igyekeznek felfogni az esővizet, vagy fúrt kútból biztosítani a „locsolnivalót”.

A cikk még 11 212 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Vízellátás

Kapcsolódó