Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szerelünk még egyáltalán?

Tanulságos eredményt hozott online kiadásunk legutóbbi szavazása

2022/12. lapszám | Erdősi Csaba |  570 |

Szerelünk még egyáltalán?

Szokás szerint szavazásra kértük a vgfszaklap.hu olvasóit, azt tudakolva tőlük, vajon érdemesnek tartják-e kicserélni a régebbi konvektorok gázszelepeit modernebbekre vagy sem. Nos, a válaszadók valamivel több, mint fele olyan szerelő, aki nem szívesen bíbelődik ilyesmivel, hanem az egész készüléket cseréli, vagy egyáltalán nem is hajlandó konvektorokkal foglalkozni.

Sokszor halljuk, hogy a fogyasztói társadalom elhozta a tervezett avulás korszakát; a korábban évtizedekig megbízható módon működő és könnyen javítható berendezéseink egyrészt hamar tönkremennek, mintha csak erre lennének programozva, másrészt szerelhetetlenek, ha meghibásodnak, egyben cserélni kell őket egy újra.

Nos, bátran állíthatjuk, hogy a régi konvektorok rendszeres karbantartás mellett örök darabok. Felépítésük egyszerű, alig van olyan részegységük, ami elromolhatna. Az egyik kivételt erősítő alkatrész a gázszelep. A régi gázszeleppel sok probléma lehet. Ha elromlik, a konvektor részterhelésen nem működik megfelelően, ugrál, pattog a lángja. Egy nem megfelelően működő gázszelep rontja a készülék hatásfokát is. Célszerű lehet tehát a csere. De ha már csere, akkor az egész konvektort cseréljük, vagy elég csak a „lelkét”, a szelepet? Erről is, mint minden másról, megoszlanak a vélemények. Egy új, digitális termosztáttal és elektronikus gázszeleppel felszerelt készülék ára nagyon magas, az esetek többségében erre a beruházásra nincs keret. A szelepcsere sem mindig kivitelezhető egyszerűen, marad a barkácsolás. A legrosszabb, amikor a régi, lehasznált szelepeket tekergetik be a szerelők teflonszalaggal, egyéb tömítő megoldásokkal.

A témában szavazásra kértük online kiadásunk olvasóit. A következő kérdésre kerestük a választ:

Ön szerint érdemes lecserélni a konvektorok régi gázszelepeit?

A válaszok pedig százalékos arányban így alakultak:

  • 22% Igen, mindenképpen. Az új gázszelepek sokkal jobbak, szabályozhatók, szerelhetők.
  • 24% Ahol muszáj, ott cserélni kell. De a régi szelepek is javíthatók.
  • 22% Nem kínlódom ilyesmivel, én az egész készüléket cserélem.
  • 12% Csak a legújabb, és megfelelően szabályozható konvektorokat szerelem fel, ha a régi készülék meghibásodott.
  • 20% Nem foglalkozom már konvektorokkal.

Nos, jól látszik, hogy a válaszadók 54 százaléka, vagyis a többsége nem akar foglalkozni a gázszeleppel, inkább cseréli az egész készüléket, vagy egyszerűen hozzá sem nyúl konvektorhoz. Ez elgondolkodtató, és felmerül a kérdés, vajon miért. Mert a konvektorok tulajdonosai valószínűleg kevésbé tehetősek, így az elvárt munkadíjat sem lehet elkérni tőlük? Vagy egyszerűbb a teljes csere? Ezt nem tudjuk, ám igyekszünk kideríteni – de az már egy másik cikk témája lesz.

Szavazás

Kapcsolódó