Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2022. szeptember

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Kiskapu

Szilágyi László |  430
1

Az elmúlt hónapok eseményeinek az egyik hatása, hogy kiadónkban naponta többször kapunk megkeresését, segítsünk az épületek energiafogyasztásának csökkentésében, véleményezzünk egy-egy technológiát, ajánljunk megbízható szakembereket. Biztos vagyok benne, hogy nemcsak minket, hanem előfizetőinket is tömegesen keresik az ismerősök s idegenek egyaránt, hogy oldják meg a „rezsicsökkentésüket”!

Hőszivattyú-technológia

Kulcs az európai épületállomány megújításához

Szalai Gabriella |  669
4 5 (4)

Európában felgyorsult az a szakpolitikai folyamat, melynek célja, hogy az EU karbonsemlegessé váljon 2050-re. Nemcsak a klímaváltozással kapcsolatos egyre riasztóbb jelenségek és jelentések, hanem az energiafüggetlenségre való törekvés is komoly lökést adott az Unió döntéshozóinak – beleértve az Európai Bizottság, Parlament és Tanács képviselőit is –, hogy számba véve a rendelkezésre álló eszközöket, fokozzák az ütemet. Ahogy az energiarendszer az átalakulás következő szakaszába lép, szigorodnak az éghajlatvédelmi célok és nő az igény a gázfüggőség csökkentésére, a kibocsátáscsökkentés legnyilvánvalóbb módja az épületek – főként otthonaink – emissziójának visszafogása. Ehhez pedig a hőszivattyúk jelentik azt a fenntartható, kiforrott, már rendelkezésre álló fűtési technológiát, amely jelentősen képes mérsékelni a primerenergia-igényt.

Kihasználni a föld hőjét

A rezsipánik hatására jelentősen megnő a geotermikus energia alkalmazása

Szebellédi Tamás |  628
3 4 (1)

A geotermikus hőszivattyú hőforrásoldali kialakításánál a toldás nélküli szondafej és a szonda érdes külső felülete szavatolja a legnagyobb biztonságot és a legjobb hőhatást.

Hogyan tudunk jól működő mennyezethűtési rendszereket létrehozni?

A rendszer átgondolása, megtervezése I.

Kaszab Gergely |  592

Az energiaárak emelkedésével még inkább előtérbe kerülnek az energiahatékony hűtési/fűtési megoldások. A felülethűtés/-fűtés hőszivattyúval kombinálva eddig is folyamatosan növekvő szerepet játszott az épületgépészeti rendszerek kialakításánál, de várhatóan ez most tovább fokozódik majd. Az évtizedes tapasztalatok felhasználásával megpróbáljuk összefoglalni, hogyan lehet jól működő mennyezethűtési/-fűtési rendszereket létrehozni.

Számlafrász

Gázkazános fűtési rendszer fogyasztásának optimalizálása

Lantos Tivadar |  579
3 4 (1)

Égető kérdéssé vált a gázfogyasztás mérséklése, hiszen a lakossági gázfelhasználók igyekeznek „átlagos fogyasztók” maradni. A gázszerelők, épületgépész technikusok, mérnökök folyamatosan szembesülnek a kérdésekkel, kérésekkel, és próbálják megtalálni a pénztárcákhoz igazított optimális megoldásokat.

myVAILLANT

Bemutatkozik a „myVAILLANT” koncepció

Támogatott cikk |  929

Egy releváns piackutatás szerint 2020-ban közel 3 millió háztartás vásárolt Európában az otthoni hőfokszabályozásra okoseszközt és az előrejelzések szerint az elkövetkező 3 évben átlagosan közel 23%-os növekedés várható ezen a területen minden évben. Ezt a trendet a Vaillant Csoport is természetesen figyelembe vette a legújabb IoT koncepció megalkotása során

A régi épületekre is vonatkozik az új OTSZ?

Kun József |  777
1 5 (1)

A 2022. június 13-án hatályba lépő, frissített Országos Tűzvédelmi Szabályzat (innentől OTSZ) és a hozzá tartozó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (innentől TvMI) változásai igen komolyan érintik az épületgépész, a villamos és az építész szakágakat egyaránt.

Új Geberit mintavevő szelep

Támogatott cikk |  437

Vízminta mindössze négy lépésben! A Geberit termékválasztéka immár egy új mintavevő szeleppel bővül. A szelep egyszerűen beszerelhető és kezelhető.

Megbízhatóság vagy energiahatékonyság?

Erdősi Csaba |  349

Ha valamikor, hát most, az új rezsitarifák bevezetése után különösen fontossá vált, hogy készülékeink energiahatékonyan működjenek. Igen ám, de nemcsak a végfelhasználók, hanem még a szerelők, beüzemelők körében is makacsul él a vélekedés, hogy a modern, takarékos berendezések nem megbízhatóak, használatuk így a gyakori karbantartás, szerelés miatt végső soron többe kerül, mint a régebbi, egyszerű, de nagyfogyasztású készülékeké. Kíváncsiak voltunk, hogy online kiadásunk olvasói miként vélekednek erről a kérdésről, így hát megkérdeztük őket. Az eredmény magáért beszél.

Amikor a gépházat imaszobára cserélik...

Lantos Tivadar Bokor András |  905
2 5 (2)

Ha egy megrendelő elképzelése folyamatosan változik, és ötleteit mindenáron meg is akarja valósíttatni a kivitelezőkkel, akkor abból előbb-utóbb jelentős eltérés lesz az eredeti tervekhez képest. Ha pedig az eredeti tervek is hibásak voltak, akkor garantált a káosz és a milliárdos kár.

Kéménytechnológia a régi tüzelőberendezések cseréjének fényében

Régi tüzelőberendezések ütemezett cseréje

Versits Tamás |  550

A téma aktuális, de a gázárak változása, különös tekintettel az átlag fogyasztás felett érvénybe lépő „felár” tükrében, még aktuálisabbá teszi a kérdést azoknál a gázkészülékeknél, melyek tudvalevően nem a legtakarékosabban használják a földgázt. A pazarló tulajdonság nem feltétlenül csak a konstrukcióból, nem feltétlenül a karbantartás hiányából és nem feltétlenül az elöregedett életkorból adódik, hanem sokkal inkább ezek együttes hatásából.

Energiahatékonyság és változó mérési igények

Zuna László |  387

A mögöttünk álló évek jelentős szempontja volt a minél alacsonyabb károsanyag-kibocsájtás és ezzel összefüggésben az energiahatékonyság egyre nagyobb igénye. A mostani időszak pedig a természet és mindannyiunk egészségének megóvásán felül emeli az energiahatékonyság növelését minden eddiginél fontosabb szemponttá. Ezen kiemelt cél eléréséhez egyfelől minél takarékosabb rendszerekre van szükség, de még ezek beszerzése és beüzemelése előtt a hatékonyság mértékének felmérése az elsődleges. A lakosság felhasználásával kapcsolatosan elsősorban a fűtéssel összefüggésben van mérési teendő, míg az ipari szereplők esetén pedig a termelési és fűtési/hűtési folyamatokkal kapcsolatosan. Legyen szó bármelyikről, cikkünkben biztos megoldást talál.

Füstcsőhő-hasznosító „hődob”

Dr. Szánthó Zoltán |  660

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal egy olyan berendezést mutatunk be, amely egy időre kikopott a mindennapjainkból, ám a fafűtés kényszerű reneszánszával visszatérhet. Hiszen, ha már drágán vett tüzelővel fűtünk, azaz hőt állítunk elő, fontos, hogy annak minél nagyobb hányada hasznosuljon.

A H tarifa bűvöletében

Erdősi Csaba |  522
1 5 (1)

Amikor megjelentek az új áram- és gázárak, ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a kifejezetten hőszivattyúk üzemeltetésére szolgáló tarifák iránt. A legtöbben gyorsan telepíthető levegő-levegő hőszivattyút, népies nevén split klímát kerestek, úgy kalkulálva, hogy azzal a fűtési idényben lefaraghatják a gázfogyasztásukat. Nos, split klímával fűteni nem ördögtől való dolog – ha ehhez az egyéb feltételek is adottak.

Teszt alatt a hidrogénkazán

Erdősi Csaba |  911
3 5 (2)

A Middlesbrough-i South Bankban található H21 tesztüzemben már üzembe helyezték az egyik első, 100%-os hidrogénnel működő, tanúsított kazánt. A készüléket ugyanúgy kell telepíteni, mint egy hagyományos gázkazánt, de az első bekapcsoláskor fülelni kell, mert annyira halk, hogy szinte hang nélkül üzemel.

Az LNG szerepe

Erdősi Csaba |  521

Horvátországban töltöttünk pár napot a nyáron, ahol a pihenés mellett jutott idő egy kis „szakmázásra is” – no már annyiban, hogy sétahajónk közvetlenül az omisalji LNG-, vagyis cseppfolyósföldgáz- terminál mellett haladt el. Készítettünk néhány fotót, és utánajártunk kicsit, mi is az az LNG, és mit várhatunk tőle.

Kalamajka a légbevezetővel

Erdősi Csaba |  555
1 5 (1)

Aki régóta forgatja lapunkat, emlékezhet rá, hogy számos alkalommal foglalkoztunk a homlokzati égéstermék-elvezetés szabályozása körüli visszásságokkal. Volt okunk rá, mert számos konfliktus adódott ebből. De ki gondolná, hogy egy homlokzati égésilevegő-bevezető telepítése is okozhat bonyodalmakat? Pedig okozhat. Csak ebben az esetben nem a gázosok és a kéményseprők, hanem a tulajdonos és a közös képviselő között húzódik a frontvonal. De vajon kinek van igaza?

Drasztikus javaslat

Tényleg megéri lekötni a gázt ott, ahol csak főzéshez használják a fűtőanyagot?

Erdősi Csaba |  395
1 5 (1)

Az épületszektor zöldítésével kapcsolatos rövid távú kihívások kezeléséről publikált nemrégiben egy szakpolitikai javaslatcsokrot az Egyensúly Intézet. Egyik legnagyobb megütközést keltő elképzelésük, hogy azokat a háztartásokat, ahol a vezetékes földgázt csak sütéshez és főzéshez használják, egyszerűen le kellene vágni a földgázról, az ottlakóknak pedig támogatást kellene adni, hogy villanytűzhelyt vásárolhassanak maguknak. Sajna, ez nem ilyen egyszerű.

Kazánhiánytól tartanak a britek

Erdősi Csaba |  389

A közelmúlt eseményei, köztük a világjárvány és a folyamatban lévő energiaválság hatással voltak az Egyesült Királyság kazániparára és annak ellátási láncára. Még a nyár folyamán is kihívást jelentett a kazánellátás, és a szigetország szakemberei attól tartanak, télen hiány alakulhat ki.

Sokoldalú, megbízható társ a munkában

Kompakt külső, tágas raktér, variálhatóság – a Mercedes-Benz Citan

Támogatott cikk |  337

Tavaly ősszel kezdődött meg az új Mercedes-Benz Citan értékesítése Magyarországon. Az új modell a kompakt külsőt egyesíti a tágas helykínálattal és kimagasló raktérmérettel, mindehhez elsőrendű variálhatóság társul. A népszerű kishaszonjármű elnyerte az Év Nemzetközi Haszongépjárműve 2022 (International Van of the Year) díjat. Nem véletlenül…

Mennyezetfűtés az épületszerkezetben és azon kívül

Támogatott cikk |  477

Az épületek vízellátásában és fűtésében a csővezeték-rendszerek alkalmazása hosszú utat járt be az agyag és fémcsöveken keresztül napjainkig. A fűtési célra is alkalmas, hajlékony műanyag csőrendszerek megjelenésével egyrészt könnyebbé és gyorsabbá váltak a hagyományos víz- és fűtésszerelési munkák, másrészt lehetőség nyílt új, főleg fűtési célú megoldások bevezetésére.

A biztonság az első

Néhány szó a légfűtő kandallók valódi jelentőségéről egy bizonytalan korban

Erdősi Csaba |  477

Fával fűteni nem olcsó, kandallót építeni szintén nem mondható annak. Miért éri meg mégis? Mert biztonságot nyújt. Ha van egyszerű, légfűtéses kandallónk – meg persze megfelelő tűzifánk – függetlenek tudunk lenni a vezetékes energiaszolgáltatástól. Akkor is befűthetünk, ha nincs se áram, se gáz. Éppen ezért érdemes gondolni erre a lehetőségre új ingatlan építésekor, még akkor is, ha soha be sem gyújtunk, vagy csak a hangulat kedvéért rakjuk meg a kandallónkat olykor-olykor.

Az ELCO feltárja DNS-ét

Támogatott cikk |  391

A fűtési- és melegvíz-előállítási készülékek világvezető gyártójaként az ELCO azonosította saját „DNS”-ét és igyekszik általa bemutatni, hogyan fejlesztik és alakítják a változó körülményekhez kondenzációs kazánjaik széles választékát.

Fatüzelésű, légfűtő kandallóbetétek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  380

Táblázatunkban öt gyártó, a KRATKI, a BEN-KEL, a Romotop, a Mullit és a La Nordica-Extraflame termékeit hasonlítjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Idomválasztás, bújj-bújj, rezsicsökkentés, mozsár

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  649

Fentről vagy lentről, szakszerű idomválasztás, bújj-bújj zöldág, rezsicsökkentés, mozsár, átgondolt projekt. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

HL, Testo, hidrogén, KAN-therm, Wilo

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  425

HL90PrBlue, Testo 300 NEXT LEVEL, hidrogént kevernek majd a földgázba, ultraPRESS a KAN-tól, Wilo ISAR BOOST5.

Csővezetékek kialakítása hűtőrendszereknél

Lantos Tivadar |  847
3 5 (2)

Klímák, hőszivattyúk, hűtőrendszerek egyik sarkalatos pontja a csőkialakítás, melynek számos buktatója lehet. Míg a klíma- és hőszivattyú-technológiák esetén az automatizálás, a vezérlés számos problémát elkerülhetővé tesz, addig az épített hűtőrendszereknél a csővezetés különös szakértelmet igényel.

Bemutatkozik a Therma V R32 Split hőszivattyú

Támogatott cikk |  410

Környezetbarát és hatékony R32-es hűtőközeg, a csavarkompresszorok és a forgódugattyús kompresszorok legjobb elemeit egyesítő R1 kompresszor, 4,65-ös SCOP érték és A+++-os energiahatékonyságú fűtés – ez jellemzi a legújabb LG Therma V R32 Split hőszivattyút, amelyet új és felújított épületek esetében egyaránt ajánl a gyártó.

H/Geo tarifára alkalmas, kb. 3,5 kW-os hűtő-fűtő split klímák

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  624
1 3 (1)

Táblázatunkban tíz gyártó, a Gree, a Samsung, a Midea, a Daikin, a Fujitsu, az LG-Electronics, a Remeha, a Polar, a Toshiba és az Unical készülékét hasonlítjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Ismét pár szó a kompresszorokról 1.

Csizmazia Gábor |  550
1 5 (1)

Nem is olyan régen (2020 március és május) már végigvettük a klímatechnológiában használt kompresszorokat a fajtáik, működési módjuk szerint. Most mégis azért vesszük újra elő a témát, hogy a telepítő kollégáknak segítsünk abban, hogy még inkább tisztában legyenek a klímaberendezések lelkének tekinthető részegységek működésével, és felismerjék esetleges meghibásodásukat, illetve elkerüljék azt.

Adagolószervek

Csizmazia Gábor |  879
2 5 (2)

Ez a cikk kezdő és gyakorló építő, telepítő, illetve javítást végző szakemberek részére készült, a hiányzó ismeretek pótlására, avagy a már megszerzett ismeretek felelevenítése céljából. Amíg aktívan dolgoztam, sajnos sokszor szembesültem azzal, hogy a kollégák nem, vagy hibásan ismerték fel a berendezések által adott visszajelzéseket.