Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Megbízhatóság vagy energiahatékonyság?

2022/9. lapszám | Erdősi Csaba |  379 |

Megbízhatóság vagy energiahatékonyság?

Ha valamikor, hát most, az új rezsitarifák bevezetése után különösen fontossá vált, hogy készülékeink energiahatékonyan működjenek. Igen ám, de nemcsak a végfelhasználók, hanem még a szerelők, beüzemelők körében is makacsul él a vélekedés, hogy a modern, takarékos berendezések nem megbízhatóak, használatuk így a gyakori karbantartás, szerelés miatt végső soron többe kerül, mint a régebbi, egyszerű, de nagyfogyasztású készülékeké. Kíváncsiak voltunk, hogy online kiadásunk olvasói miként vélekednek erről a kérdésről, így hát megkérdeztük őket. Az eredmény magáért beszél.

Az épületgépészetben sok esetben kerülünk olyan dilemma elé, hogy vajon mire törekedjünk; az energiahatékonyságot vagy a megbízhatóságot helyezzük előtérbe? Természetesen az a jó, ha mindkettőre egyforma súllyal gondolunk. Azonban, ha egészen őszinték akarunk lenni, mindig a megbízhatóság kerül előtérbe, és az energiahatékonyság másodlagos, tisztelet a kivételnek. Az ár ugyanis mindenkit befolyásol, különösen ebben a kiszámíthatatlan, válságokkal, inflációval fenyegető globális helyzetben. Az árak ugyanis gyorsan változnak, és adott esetben egy drágább, takarékosabban működő berendezés betervezése, beépítése már elviselhetetlennek tűnő többletköltségekkel járna. Az olcsó, de megbízható marad a rostán, a fogyasztási költségek fizetése pedig úgyis a megrendelő dolga. Pedig az energiafogyasztás csökkentésében ebben az esetben sok múlik a szerelőkön, kivitelezőkön tervezőkön.

Hogy egy kicsit tisztábban lássunk, megkérdezük online kiadásunk szakember olvasóit, ők maguk hogy vélekednek a kérdésről. A feletett kérdés ez volt:

Ön szerint mi a fontosabb egy készüléknél, megbízható vagy energiahatékony legyen?

A válaszok pedig így alakultak:

  • 15% Nem különösebben érdekel az energiahatékonyság. Nem az épületgépészetben kellene keresni a takarékoskodást, hanem az ipar más területein, erőművek, közlekedés stb.
  • 35% Sajnos, a megrendelők többsége is az olcsóbbat választja, például nem cserélnek kazánt, mert a régi szerintük megbízhatóbb, pedig tekeri a gázórát, mint a motolla, így nekem nem maradnak érveim.
  • 29% Ha csak tehetem, több ajánlatot is készítek a megrendelőnek, és elmagyarázom, hogy hosszabb üzemeltetés során a drágább, de energiahatékonyabb készülékek megtérülnek. Ennek ellenére sokszor az olcsóbbikat választják.
  • 21% Legyen a berendezés energiahatékony és megbízható. Csak csúcstechnikával foglalkozom, ha tetszik megrendelik, ha nem, nem.

Jól látszik, hogy szakember olvasóink fontosnak tartják az energiahatékonyságot, és tisztában vannak vele, hogy milyen megtakarítást jelent, ha elavult, régi tüzelőberendezésünket korszerűre cseréljük, más kérdés, ezt az álláspontjukat el tudják-e fogadtatni a megrendelőikkel, vagy sem. nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a kényszerítő körülmények valószínűleg a végfogyasztók számára is elhozzák a szemléletbeli fordulatot, hiszen nagyon nem mindegy, hogy valaki köbméterenként 103 vagy 747 forintba kerülő gázból fogyasztja túl magát. És nem feledjük, az átlag bizony egyáltalán nem átlagfogyasztó, hiszen ebben a tekintetben a statisztika csalóka. Számos háztartásban ugyanis, ilyenek például a panellakások, legfeljebb sütésre, főzésre használnak földgázt, de fűtésre már nem, így erőteljesen lefelé húzzák az átlagot, ettől azonban még a gázt fűtésre és a hmv készítésre is használó háztartások legfeljebb csak papíron kerülnek jobb helyzetbe. Számukra igenis az energiatakarékossági beruházások, a szigetelés, a nyílászárók és a régi készülékek cseréje hozhat némi enyhülést.

Szavazás

Kapcsolódó