Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmakörnyezet

Nem bízunk a „csodalöttyökben”

2022/5. lapszám | Erdősi Csaba |  538 |

Nem bízunk a „csodalöttyökben”

Állítólag van egy filléres neppertrükk a csöpögő autóhűtő befoltozására: lenlisztet vagy tojást kell önteni bele, s a lyuk eltűnik. A benzinkutakon ugyanezen az elven működő adalékanyagokat is lehet kapni, és ideig-óráig állítólag működik is a dolog. Ezek a „csodalöttyök” a fűtéstechnikában is megjelentek. Internetes kiadásunk olvasóit arról szavaztattuk meg, használnak-e ilyen adalékokat, s ha igen, milyen tapasztalatokat szereztek róluk. A végeredmény tanulságos, egyben reményt keltő – no nem a csodaszerek, hanem a szakemberek hozzáállása tekintetében.

Ha szivárog a fűtésrendszer, a nyomásvesztés következtében a gázkazán leáll. Ilyenkor a felhasználók újra töltenek, és töltenek, és töltenek… A nyers víz különösen a legújabb készülékeket viseli meg. Friss oxigént bejuttatva korrodálja a fűtési rendszert, és a telepítéskor feltöltött inhibitor koncentrációját is csökkenti. Ha látszik, hogy a rendszer hol ereszt, viszonylag könnyű dolgunk van, a hibát meg lehet oldani. Ha azonban semmi kézzelfogható támpont nincs, akkor bizony rejtetten, a falon, padlón belül van a hiba. Ekkor lehet megoldás a szilikát alapú javító, tisztító és karbantartó adalék.

Megkérdeztük a szerelőket

A javítófolyadékok különböző nagyságú tömörtelenségek elhárítására alkalmasak. A meghibásodás és az ebből fakadó napi folyadékveszteség mértékét alapul véve képesek a hibát véglegesen elhárítani a felhasználási leírásban rögzítettek betartása mellett. Függetlenül attól, hogy a meghibásodás egy szabadon lévő rézcső pontkorróziója, vagy egy felületfűtés burkolat alatti műanyagvezetékében, egy tömítetlen forrasztásnál vagy egy elfáradt préselt idomnál keletkezik, a tömítő folyadék a szivárgás helyén a levegőben található CO2-vel elegyedve gyorsan kikristályosodik, és eltömíti a lyukadást.

Szerettük volna megtudni, vajon a bennünket olvasó szerelők hogyan állnak ehhez kérdéshez, ezért szavazásra kértük őket. Ön mit tapasztal? Mennyire hatékonyak ezek a folyadékok, és mennyire tartósak? – tettük fel a kérdést, a válaszok pedig így alakultak:

  • 28% Inkább a hiba feltárására és kijavítására „esküszöm”, az a biztos, bármennyire is kellemetlen
  • 24% Ideig-óráig jó, inkább csak elodázza a problémát, mintsem megoldja. Gyorssegélynek kiváló
  • 17% Ha egyszer használom, többé nem lesz problémám, tökéletes megoldás és rombolás nélkül javít
  • 31% Nem tudom, még nem használtam

A szavazás végeredménye jól mutatja, hogy a szerelők felelősen állnak a kérdéshez, és nem elfedni, hanem javítani akarják a hibát!

Szavazás

Kapcsolódó