Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2022. május

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Cikkek feltöltés alatt

Szimbólum

Szimbólum

Szilágyi László |  16

Az életünket körbeveszik a jelképek. A nemzeteken és a nyelvi különbségeken is túlmutató, jelentéshordozó szimbólumok a múltban is segítették az emberek közötti párbeszédet, erősítették az összetartozást, s a jövőben is ez lesz a szerepük.

Aktív betonfödém

Aktív betonfödém

Gyárilag előszerelt födémfűtés, -hűtés panelek

Szebellédi Tamás |  31

Az úgynevezett felületközeli kialakítás, amely monolit vasbeton födém esetén a vakolat alatti mennyezetfűtés, -hűtésmegoldás kiváltására alkalmas, ma már a technológia fejlődésével családi házas építkezésen is kiválóan alkalmazható. Előnyei közé tartozik a gyors tervezhetőség, a méretpontos kivitel és a rendkívül gyors kivitelezés.

STEELOX

STEELOX

A világ első rugalmas rozsdamentes csőrendszere d25 mm átmérőig

Támogatott cikk |  22

A STEELOX-szal valószínűleg az utóbbi évek egyik leginnovatívabb termékét dobja piacra az osztrák csőrendszereket gyártó KE KELIT: a világviszonylatban is első, magas hőmérsékletnek is ellenálló, ÉMI által is tanúsított, rugalmas, rozsdamentes acélból készült csőrendszert d25 mm csőátmérőig. Mindenki, aki ágvezetéki területen szeretne kevesebb rozsdamentes hulladékcsővel és drága idomokkal számolni, örömmel fogja alkalmazni a STEELOX-ot.

Épületgépészeti perverzió?

Épületgépészeti perverzió?

Fürdőkádak a hálószobában

Bokor András Lantos Tivadar |  39

Elsőre talán jó ötletnek tűnhet egy háló kellős közepén elhelyezett fürdőalkalmatosság – de nem épületgépészeti, hanem egyéb olyan szempontból, amelynek a taglalása más témájú szaklapok reszortja.

Az akusztikus szigetelés problémái

Az akusztikus szigetelés problémái

Lantos Tivadar |  23

Az épületgépészetben az akusztikának kiemelt szerepe van. A komfort, a nyugodt pihenés szempontjából fontosak a zajtalan, halk működésű gépek, ugyanis a legtöbbször a lakásban kell elhelyezni a gázkazánt, a hőszivattyút, vagy klímát. Ugyanakkor a csővezetékek, szellőztetők is lehetnek a kellemetlen zajok forrásai.

Osztóállomások decentralizált melegvíz-előállításhoz

Osztóállomások decentralizált melegvíz-előállításhoz

Doholuczki Tibor |  27

A meleg víz optimálisan állítható elő átfolyós rendszerű fűtőberendezésekkel. Ahhoz azonban, hogy több csapolási helyen is hozzáférjünk ehhez a meleg vízhez, lakásonkénti osztóállomásokra van szükségünk.

Égéstermék-elvezetők tömörségi vizsgálata

Égéstermék-elvezetők tömörségi vizsgálata

Lantos Tivadar |  142

Új, kondenzációs kazánok és kazáncserék alkalmával a kéményépítő szakemberek, mesterek munkáját a kéményseprők, katasztrófavédelem szakemberei ellenőrzik. De mit és hogyan vizsgálnak ilyenkor?

Szakmaiság mindenekelőtt 2.

Szakmaiság mindenekelőtt 2.

Lantos Tivadar |  21

Folytatjuk jogosultságról szóló cikksorozatunkat, előző lapszámunkban a gázszerelők tevékenységéhez szükséges szakmai követelményeket, vizsgákat tekintettük át, most pedig a kéménnyel kapcsolatos tevékenységeket vesszük górcső alá.

Nem bízunk a „csodalöttyökben”

Nem bízunk a „csodalöttyökben”

Erdősi Csaba |  76

Állítólag van egy filléres neppertrükk a csöpögő autóhűtő befoltozására: lenlisztet vagy tojást kell önteni bele, s a lyuk eltűnik. A benzinkutakon ugyanezen az elven működő adalékanyagokat is lehet kapni, és ideig-óráig állítólag működik is a dolog. Ezek a „csodalöttyök” a fűtéstechnikában is megjelentek. Internetes kiadásunk olvasóit arról szavaztattuk meg, használnak-e ilyen adalékokat, s ha igen, milyen tapasztalatokat szereztek róluk. A végeredmény tanulságos, egyben reményt keltő – no nem a csodaszerek, hanem a szakemberek hozzáállása tekintetében.