Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2022. május

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szimbólum

Szilágyi László |  733

Az életünket körbeveszik a jelképek. A nemzeteken és a nyelvi különbségeken is túlmutató, jelentéshordozó szimbólumok a múltban is segítették az emberek közötti párbeszédet, erősítették az összetartozást, s a jövőben is ez lesz a szerepük.

Aktív betonfödém

Gyárilag előszerelt födémfűtés, -hűtés panelek

Szebellédi Tamás |  700

Az úgynevezett felületközeli kialakítás, amely monolit vasbeton födém esetén a vakolat alatti mennyezetfűtés, -hűtésmegoldás kiváltására alkalmas, ma már a technológia fejlődésével családi házas építkezésen is kiválóan alkalmazható. Előnyei közé tartozik a gyors tervezhetőség, a méretpontos kivitel és a rendkívül gyors kivitelezés.

STEELOX

A világ első rugalmas rozsdamentes csőrendszere d25 mm átmérőig

Támogatott cikk |  571
1 5 (1)

A STEELOX-szal valószínűleg az utóbbi évek egyik leginnovatívabb termékét dobja piacra az osztrák csőrendszereket gyártó KE KELIT: a világviszonylatban is első, magas hőmérsékletnek is ellenálló, ÉMI által is tanúsított, rugalmas, rozsdamentes acélból készült csőrendszert d25 mm csőátmérőig. Mindenki, aki ágvezetéki területen szeretne kevesebb rozsdamentes hulladékcsővel és drága idomokkal számolni, örömmel fogja alkalmazni a STEELOX-ot.

Épületgépészeti perverzió?

Fürdőkádak a hálószobában

Bokor András Lantos Tivadar |  1126
2 5 (1)

Elsőre talán jó ötletnek tűnhet egy háló kellős közepén elhelyezett fürdőalkalmatosság – de nem épületgépészeti, hanem egyéb olyan szempontból, amelynek a taglalása más témájú szaklapok reszortja.

Az akusztikus szigetelés problémái

Lantos Tivadar |  763
1

Az épületgépészetben az akusztikának kiemelt szerepe van. A komfort, a nyugodt pihenés szempontjából fontosak a zajtalan, halk működésű gépek, ugyanis a legtöbbször a lakásban kell elhelyezni a gázkazánt, a hőszivattyút, vagy klímát. Ugyanakkor a csővezetékek, szellőztetők is lehetnek a kellemetlen zajok forrásai.

Osztóállomások decentralizált melegvíz-előállításhoz

Doholuczki Tibor |  616
1 5 (1)

A meleg víz optimálisan állítható elő átfolyós rendszerű fűtőberendezésekkel. Ahhoz azonban, hogy több csapolási helyen is hozzáférjünk ehhez a meleg vízhez, lakásonkénti osztóállomásokra van szükségünk.

Égéstermék-elvezetők tömörségi vizsgálata

Lantos Tivadar |  1042
1 1 4 (1)

Új, kondenzációs kazánok és kazáncserék alkalmával a kéményépítő szakemberek, mesterek munkáját a kéményseprők, katasztrófavédelem szakemberei ellenőrzik. De mit és hogyan vizsgálnak ilyenkor?

Szakmaiság mindenekelőtt 2.

Lantos Tivadar |  491

Folytatjuk jogosultságról szóló cikksorozatunkat, előző lapszámunkban a gázszerelők tevékenységéhez szükséges szakmai követelményeket, vizsgákat tekintettük át, most pedig a kéménnyel kapcsolatos tevékenységeket vesszük górcső alá.

Nem bízunk a „csodalöttyökben”

Erdősi Csaba |  536

Állítólag van egy filléres neppertrükk a csöpögő autóhűtő befoltozására: lenlisztet vagy tojást kell önteni bele, s a lyuk eltűnik. A benzinkutakon ugyanezen az elven működő adalékanyagokat is lehet kapni, és ideig-óráig állítólag működik is a dolog. Ezek a „csodalöttyök” a fűtéstechnikában is megjelentek. Internetes kiadásunk olvasóit arról szavaztattuk meg, használnak-e ilyen adalékokat, s ha igen, milyen tapasztalatokat szereztek róluk. A végeredmény tanulságos, egyben reményt keltő – no nem a csodaszerek, hanem a szakemberek hozzáállása tekintetében.

Alfred

Biztonsági kamera régi telefonból

Papp Tibor |  734

Amikor okosotthonról esik szó, hasznos eszközökre és szolgáltatásokra gondolunk a távolról vezérelhető termosztáttól a mobilra képet külső okos kapucsengőig. Mint az új technológiák általában, ezek drágák vagy nehezen elérhetők lehetnek, de ha belegondolunk, van, amit mi magunk is megvalósíthatunk a „levetett” eszközeinkkel – pláne, ha szeretünk kicsit barkácsolni.

Okosgépház családi házaknak 3.

Helyiségenkénti szabályozás programozása szabadon

Dezső Péter |  581

A helyiségenkénti szabályozás minden családiház-projektnél egyedi programozást igényel. Az okosgépház szabadon programozásnak követnie kell a családi házunk helyiségeinek fűtési/hűtési rendszerigényét és a helyiségek számát. Az így kialakított rendszernagysághoz választunk okosgépház szabályozást. A programozásban felhasznált logikai kapcsolatok fogják meghatározni az okosgépház szabályozásunk módját. A programozást később bővíthetjük, frissíthetjük is, ahogyan az épületgépészeti rendszerünk fejlődik, bővül.

Hibátlan, minden egyben, meghegesztve, hármas egység, jóvanazúgy

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  893

Hibátlan, minden az egyben, így volt a rajzon, meghegesztve, hármas egység, kicsit szögletes, jóvanazúgy. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

2000 W teljesítményű elektromos fűtőtestek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  486

Táblázatunkban hét gyártó tíz készülékét, az Atlantic, a Beha, a Climastar, a Glamox, a NOBO, a Stiebel Eltron és az UAB ADAX termékeit hasonlítjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Vízbeeresztés és szivornya

Eördöghné Dr. Miklós Mária |  1033

Manapság teljesen természetesnek vesszük, hogy otthonainkban vízöblítéses WC-ket használunk, ám ez akár csak pár évtizeddel ezelőtt sem volt ilyen magától értetődő. Az Épületgépészti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal a WC-tartályokról ejtünk pár szót.

OpenThem, Gree, Rehau, SzékelySzerszám, Saunier Duval, Weishaupt

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  684

VR 33 OpenThem/eBUS csatolókártya, Gree moduláris folyadékhűtők raktárról, RAUSILENTO épületen belüli hangcsillapított lefolyórendszer, újdonság a SzékelySzerszámtól, Saunier Duval termékkatalógus, Weishaupt – hatékony teljesítmény falon, padlón, madarat tolláról, gépészt pólójáról!

~10 kW multisplit kültéri egységek

VGF&HKL online |  473

Táblázatunkban hét gyártó, a Gree, a Fujitsu, a Midea, a Cool, az LG, az Unical és a Samsung készülékeit hasonlítjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Pár szó a multisplitekről

Erdősi Csaba |  680
1

Multi split klímaberendezések alatt azokat a változtatható hűtőközeg-tömegáramú, direkt elpárologtatós rendszereket értjük, amelyeknél egy kültéri hőcserélő egységre több beltéri hőcserélő egység csatlakozik. A beltéri egységek működése külön-külön szabályozható. Felhasználási területük a lakossági hűtés/fűtéstől a kisebb irodai alkalmazásokig terjedően széles, tervezésük és telepítésük azonban fokozott odafigyelést és megfelelő szakértelmet igényel.

Polar Ultimate

Légkondicionálás a végsőkig finomítva

Támogatott cikk |  1039

A tengerészetben hagyományosan zászlóshajónak nevezzük egy flotta legnagyobb, legmodernebb és leginkább impozáns tengerjáróját. Ezek a gépezetek hivatottak tükrözni az adott haditengerészet erejét, fejlettségét. Ahogy egy tengernagy a zászlóshajójára néz duzzadó büszkeséggel, úgy tekintünk mi a Polar Ultimate-re, amely klímaflottánk új ékköve, csúcsa.

Klímafödém

A tervezés a rendszer lelke

Erdősi Csaba |  598

Construma nagydíjat kapott az egyik neves hazai építőipari gyártó klímacsövekkel előszerelt födémmegoldása. A társaság standjánál sikerült néhány szót váltanunk a rendszert jól ismerő mérnökkel. A lényeg: a gyártó mindig a gépésztervező rajzai alapján készíti el a födémelemeket, így mindegyik födém más és más, igazodva a készülő épület igényeihez.