Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Technológia

Aktív betonfödém

Gyárilag előszerelt födémfűtés, -hűtés panelek

2022/5. lapszám | Szebellédi Tamás |  275 |

Aktív betonfödém

Az úgynevezett felületközeli kialakítás, amely monolit vasbeton födém esetén a vakolat alatti mennyezetfűtés, -hűtésmegoldás kiváltására alkalmas, ma már a technológia fejlődésével családi házas építkezésen is kiválóan alkalmazható. Előnyei közé tartozik a gyors tervezhetőség, a méretpontos kivitel és a rendkívül gyors kivitelezés.

A fenntartható fejlődés biztosítása, a CO2-kibocsátás csökkentése egyre inkább alapkövetelménnyé válik az emberi élet minden területén. Hogyan érhető el a karbonsemlegesség az EU által kitűzött időpontig, 2050-ig? A karbonsemlegesség akkor valósul meg, ha egyensúly jön létre a kibocsátott szén-dioxid, illetve a légkörből természetes módon kivont szén-dioxid mennyisége között. Szakirodalom szerint a kibocsátott 38 Gt áll szemben a 10 Gt-val. A különbség eltüntetésére az élet számos területén változtatásokra van szükség a fenntartható fejlődés érdekében.

A kibocsátásért majdnem 40%-ban épületeink fűtése, hűtése felelős. Adott a cél és a feladat az épületgépészek számára, hogy olyan műszaki megoldásokat alkalmazzanak, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez. A termikusan aktivált épületszerkezet legkedvezőbb változata a zöldebb hőforrások integrálásával, az alacsonyabb vízhőmérsékletekkel akár 80%-kal kevesebb szén-dioxidot generál működés közben, mint a hagyományos légtechnikai rendszer.

A cikk még 12 913 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FelületfűtésFelülethűtés

Kapcsolódó

Klímafödém

Klímafödém

A tervezés a rendszer lelke