Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Dezső Péter

 441 | |

Dezső Péter cikkei

Dezső Péter

Okosgépház családi házaknak 6.

Energiahatékonyság növelése hőszivattyús-gázkazános rendszereknél

2022. október 3. |  225

A hőszivattyús-gázkazános hibrid rendszerek kialakításának megoldását előző cikkünkben ismertettük. Ezen rendszerek energiahatékonysága kiemelkedően fontos. Mi, szakemberek azon dolgozunk ma, hogy az ilyen hibrid rendszerek is minél jobb energiahatékonysággal tudjanak üzemelni amellett, hogy a felhasználói igényeket kielégítik. Vajon el lehet-e érni okosgépház-szabályozással, hogy a kialakított hőszivattyús-gázkazános hibrid rendszerek a lehető legalacsonyabb fogyasztással működjenek? Mit tegyünk, ha nem szeretnénk 18 °C-ban élni, de a rezsiszámlát is ki szeretnénk fizetni? Van-e alternatív megoldás a fűtési üzemeltetési költségek csökkentésére?

Dezső Péter

Okosgépház családi házaknak 5.

2022. július 3. |  828
1 5 (1)

Az egyre inkább előtérbe kerülő hőszivattyús fűtési-hűtési rendszerek kialakítása meglévő családi házak esetében igazi kihívást jelentenek a szakemberek számára. A szakmát leginkább foglalkoztató nagy kérdés az, hogy a meglévő gázkazán-radiátor fűtési rendszereket hogyan tudnánk átállítani hőszivattyús rendszerre, és a gázfelhasználásunkat mérsékelni, csökkenteni, esetleg teljesen megszüntetni. A hőszivattyús rendszereknél már előtérbe kerülhet a hűtési üzem is.

Dezső Péter

Okosgépház családi házaknak 4.

Könnyen kezelhető, energiatakarékos helyiségenkénti szabályozás

2022. június 2. |  288

Napjainkban kiemelkedően fontos az energiatakarékos üzem a hűtési/ fűtési hőszivattyús rendszerünknél. Az energiatakarékosság mértéke az okosgépház-szabályozó beállításán múlik, melynek eléréséhez nélkülözhetetlen a hűtési/fűtési rendszerünk paramétereit könnyen átláthatóvá tenni a szakértő és a felhasználó szintjén is. Ebben segít minket a szabadon programozható színes, képnézet megjelenés, mellyel a bonyolult és összetett rendszerek is átláthatóak lesznek okosgépházunkban, így kezelőbarát formában tudjuk azt felprogramozni.

Dezső Péter

Okosgépház családi házaknak 3.

Helyiségenkénti szabályozás programozása szabadon

2022. május 2. |  320

A helyiségenkénti szabályozás minden családiház-projektnél egyedi programozást igényel. Az okosgépház szabadon programozásnak követnie kell a családi házunk helyiségeinek fűtési/hűtési rendszerigényét és a helyiségek számát. Az így kialakított rendszernagysághoz választunk okosgépház szabályozást. A programozásban felhasznált logikai kapcsolatok fogják meghatározni az okosgépház szabályozásunk módját. A programozást később bővíthetjük, frissíthetjük is, ahogyan az épületgépészeti rendszerünk fejlődik, bővül.

Dezső Péter

Okosgépház családi házaknak 2.

Energiatakarékos, szabadon programozható épületgépészeti szabályozás

2022. április 8. |  321
1 5 (1)

Ki ne szeretne energiatakarékos fűtési és hűtési megoldásokat kialakítani saját családi házában? Az okosgépház szabadon programozható megoldásával a fűtési-, hűtési-, szellőztető-, energiamenedzsment-, szolár-, árnyékolástechnikai- és világítástechnikai rendszerek összefoghatóak egy rendszerben, így a működésük logikája a legoptimálisabb energiatakarékos üzemre alakítható ki. Modulos kialakításaival pedig illeszteni tudjuk a konkrét Felhasználónak és rendszerének az igényéhez. Cikkünkben sorra vesszük, mire van szükségünk, miért hatékony a központi rendszer, és melyek lehetnek a választási szempontjaink.

Dezső Péter

Okosgépház családi házaknak

A cél az energiatakarékos, komfortos fűtés és hűtés

2022. március 2. |  536

Egy családi ház okosgépházának épületgépészeti kivitelezései során törekedni kell arra, hogy energiatakarékos megoldásokat kínáljunk az egyre növekvő felhasználói igények mellett. Az okosgépház mint távelérhető, szabadon programozható szabályozási rendszer egyszerre kezeli a CAN-BUS, Modbus, KNX-BUS, M-BUS, DL-BUS és CORA hálózatokat, így kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb épületgépészeti eszközöket.