Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2022. április

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

A legjobb épületgépészek

Szilágyi László |  358

Mitől lesz egy gázszerelő vagy klímaszerelő igazán jó szakember? Mert „annak idején” elvégezte a szakiskolát? Mert több évtizedes tapasztalata van? Esetleg mert rendelkezik érvényes szakhatósági igazolvánnyal? A kérdés összetett, de keressük meg rá a választ!

Kémények

segítség a gyakorlatban VI.

Ing. Pavel Ulrich |  364

Ez a cikk a kéményépítés kiválasztott szerelési hibáira és hiányosságaira összpontosít, különös tekintettel az épített, kerámia kéményrendszerekre. A cikkben szereplő kiválasztott fényképek valós életből vett példákat mutatnak be.

Okosgépház családi házaknak 2.

Energiatakarékos, szabadon programozható épületgépészeti szabályozás

Dezső Péter |  377
1 5 (1)

Ki ne szeretne energiatakarékos fűtési és hűtési megoldásokat kialakítani saját családi házában? Az okosgépház szabadon programozható megoldásával a fűtési-, hűtési-, szellőztető-, energiamenedzsment-, szolár-, árnyékolástechnikai- és világítástechnikai rendszerek összefoghatóak egy rendszerben, így a működésük logikája a legoptimálisabb energiatakarékos üzemre alakítható ki. Modulos kialakításaival pedig illeszteni tudjuk a konkrét Felhasználónak és rendszerének az igényéhez. Cikkünkben sorra vesszük, mire van szükségünk, miért hatékony a központi rendszer, és melyek lehetnek a választási szempontjaink.

Áramlásmérők működése és fajtái

Lantos Tivadar |  1001
1 4 (1)

Folyadékok, közvetítő közegek, gázok áramlásának mérésének mind ipari környezetben, mind pedig a lakossági épületgépészeti technológiák tekintetében fontos szerepe van. Nemcsak a fogyasztásmérés, a pontos elszámolás határozható meg a műszerekkel, hanem a pontos mennyiségek is nyomon követhetők. Nézzük át, milyen műszereket alkalmaznak a gyakorlatban, és milyen fizikai elvek mentén működik a diagnosztika.

ELCO egy fenntartható jövőért

Támogatott cikk |  349

Alacsony kibocsátású kazánok, hibrid rendszerek, hőszivattyú- és hidrogénkész- rendszerek – világvezető gyártóként az ELCO Heating Solutions kiemelt figyelmet fordít arra, hogy termékei fenntarthatóak legyenek, ezzel csökkentve azok károsanyag-kibocsátását és a fosszilis fűtőanyagoktól való függést. Ennek a folyamatnak a része a levegős hőszivattyúk alkalmazása, hibrid és különálló rendszerekben egyaránt, illetve az úgynevezett „hidrogénkész” ipari kazánok fejlesztése a jövőben.

Henning Boetius: Hidrogénforradalom

Dr. Barcsik József |  446

Az elmúlt időszakban számos szaklap hasábjain jelentek meg publikációk a hidrogén előállításáról és a felhasználásáról. Érdeklődéssel olvastam ezeket az írásokat és a szakirodalmi hivatkozásokat is. Nem találtam köztük az egyik, számomra alapismereteket nyújtó, Hidrogénforradalom című ismeretterjesztő könyvet. Levettem a könyvespolcomról, és azt gondoltam, a szakmai közönségnek ajánlom ezt a könyvet.

Hónapokig tartó kazáncsere?

Lantos Tivadar |  6898
2 5 (1)

Kazáncsere esetén fontos, hogy olyan szakembereket válasszon a megrendelő, akik minden tekintetben megbízhatóak, értik, átlátják a feladatukat, és a szükséges kompetenciákkal is rendelkeznek. Egy vidéki eset tanulságos történetét dolgozzuk fel, ahol bizony több szerelő, kivitelező is megfordult, mire végre fűtést tudott produkálni egy kondenzációs kazán, de…

Az elektromos fűtőtestekről

Szász János |  454

Vélhetően 2022-ben tovább erősödik az elektromos fűtések térnyerése. Ez annak is köszönhető, hogy a többször elhalasztott 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletben foglalt épületenergetikai jogszabályváltozások nem halogathatók tovább. Nyáron életbe lép a 6. melléklet, amely kötelezővé teszi az újépítésű ingatlanok számára a BB besorolást, azaz a közel nulla energiaigényt, illetve – több más mellett – a 25% megújulóenergia-részarányt. Tehát az épület energiaigényének legalább negyedét megújuló forrásból kell fedezni, így kézenfekvő, hogy a jelenleg is számos állami támogatásnak örvendő napelemes rendszer mellett döntsenek a beruházók.

Fogyókúrán a hőtömeg

Papp Tibor |  421
2

Ha készítenénk egy kutatást a legnépszerűbb (de nem a leggyakoribb) hidraulikus fűtés meghatározására, aligha lenne kétséges, hogy a padlófűtés nyerne. Azonban a padlófűtés soha nem volt minden helyiség fűtési igényének egyformán megfelelő megoldás. Egyik nagyon meghatározó jellemzője a nagy hőtömeg, a lassú reakció a termikus változásokra.

Csőszerelés nyomás alatt

Lantos Tivadar |  549
1 4 (1)

Az épületgépészetben, gáz- és vízszerelésben, vagy éppen az olajiparban egyaránt előfordulhat, hogy egy nyomás alatt álló, üzemi vezetéket kell szerelni tekintettel a zavartalan üzemvitelre. A gyakorlatban ipari és lakossági technológiákkal is könnyen megoldható feladat, betartva a megfelelő technológiai utasításokat.

Mit értünk teljes kazánfelújítás alatt?

Szavazásra buzdítottuk olvasóinkat, az eredmény tanulságos

Erdősi Csaba |  703

Egy régebbi, mondjuk turbós falikazán cseréje sokszor komoly nehézségekbe ütközik. Nem is csoda, hiszen az előírások szerint ma már csak olyan gázkészüléket lehet üzembe helyezni, amely megfelel az érvényben lévő károsanyag-kibocsátási normáknak, de ahhoz új kéményre is szükség van. Nem csoda, ha a tulajdonosok a felújítás, a teljeskörű felújítás mellett teszik le voksukat. De vajon mi is az a teljes felújítás? Erről készítettünk szavazást online kiadásunkban, az eredmény alább olvasható.

~24 kW-os kombi gázkazánok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  613

Tizenegy gyártó, a BSG Caldaia, a Cosmogas, a Daikin, az E.C.A., a Fondital, a HAJDU, a Saunier Duval, a Remeha, az Unical, a Vaillant és a Weishaupt termékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A gázkazánok jövője

Erdősi Csaba |  1087

Komoly viták folynak a sajtóban arról, betiltják-e az Európai Unióban az új gázkazánok értékesítését, s ha igen, mikor. A válasz röviden: nem, nem fogják betiltani. Változások viszont várhatóak, a tagállami és a közösség egészének a szintjén is az várható, hogy a gáz szerepe csökkenni fog. Ettől még senki ne forduljon el egy gázkazán megvásárlásától, ha számára, az ő lakásában, házában az jelenti az ideális fűtési megoldást.

Szakmaiság mindenekelőtt 1.

Lantos Tivadar |  638
5 5 (5)

Manapság nagyon felértékelődtek az építőiparban tevékenykedő szakemberek, így az épületgépészet területén is megéri dolgozni. Óhatatlanul csalja erre a területre a szakmai kompetenciákkal egyáltalán nem rendelkező szerencselovagokat a gyors meggazdagodás reménye. Miközben minden szakmaiságot nélkülöz a tevékenységük, kárt okoznak, ezért a jogosultságokkal rendelkező jó szakemberek iránt is csökken a bizalom.

Melegházak fűtési megoldásai

Lantos Tivadar |  416

A melegházi és fóliasátras zöldségtermelés szempontjából a fűtés a legfontosabb kérdés. Minél optimálisabb az energiafelhasználás, annál kisebb fajlagos költségként jelentkezik a termények árában a fűtési energia. Ezért célszerű a helyi adottságokhoz alakítani a melegházak fűtését.

F-gáz-szabályozás és ami mögötte van

Elegendő-e csak a hűtőközegek környezeti hatását vizsgálni?

Zuggó Balázs |  478

Az európai és hazai klímaszabályozási környezet új helyzet elé állít minden piaci szereplőt, így jelentős hatással van a komforthűtés, fűtés, szellőzés és kereskedelmi hűtés (HVAC-R) szektorra is. A közös, 2030-as 55 százalékos széndioxid-csökkentési, illetve 2050-re elérendő karbonsemlegességi célok csak közösen, összefogással, és felelős piaci magatartással érhetők el.

Padlóösszefolyó, szifon, bűzelzárás

Dr. Chappon Miklós |  601

Egy épületgépészeti rendszer akkor működik jól, ha észre sem vesszük. Ha már feltűnik, akkor baj van. Megjelenik a fürdőszobában a bűz, csatornaszag terjeng a konyhában, a padlóösszefolyóba nem folyik le a kiömlött víz. Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunk jelen darabjában csupa olyan szerelvényt mutatunk be, amelyekre igaz a fenti megállapítás.

Mechanika, szép, korok, tágulási, medence

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  923

A mechanika csodái, nem jó de szép, korok találkozása, görbült tér, mint az új, másképp egyszerű, medencefűtés, nem folyik le. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

TECH, Almeva, Aereco, Cu-Technik, Daikin, KAN-therm, Testo

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  353

Fűtésrendszer-vezérlés, kéménykonfigurátor, design légszelep, víztechnika, számítógépek hulladékhője, harmadik generációs Emura, felületfűtő/-hűtő rendszerek, zöldhidrogén, elektromos műszerek.

Rezonancia- és rezgéselemzés

Appajánló

Papp Tibor |  437

Egy épületgépészeti rendszer számos elemében keletkeznek mechanikai rezgések, vibrációk. A teljesség igénye nélkül ilyen elem lehet például a hőtermelő, a csőhálózatok, különböző szivattyúk és ventilátorok. Ezeket a rezonanciákat egyszerűen mérhetjük, nem is kell hozzá egyéb, mint egy okostelefon.

Építési anyagok károsanyag-kibocsátása

Györök László |  340
1

Egészségügyi kockázatot jelent az egészségés környezetkímélő építőanyagok, építési segédanyagok betervezése, kiválasztása majd alkalmazása is. Figyelembe véve az építőanyagok és építési segédanyagok összetételét és gyártási eljárásait, megállapítható, hogy tartalmukban bizonyos szénhidrogéntípusok igencsak egészségkárosítók.

Lakásszellőzés felsőfokon

Támogatott cikk |  415

A Zehnder magyarországi képviselete, és szakkereskedő hálózata 2011 óta foglalkozik a hővissza nyerős szellőzés termékeinek tervezésével, forgalmazásával, kivitelezésével. Az azóta eltelt idő alatt több ezer otthonban szereztünk tapasz talatokat a lakássz ellőzésről. A Zehnder a nyugat-európa i piac vezető vállalata a lakássz ellőzés területén, olyan innovációk fűződnek a nevéhez, mint a laposított műanyag légcsatorna (2007), vagy a polimer membrános entalpia hőcserélő (2012).

A legklímabarátabb, glikol alapú közvetítők

Tóth Alex |  360
1

Az egyre inkább előtérbe kerülő körforgásos gazdaság egyik alappillére a lehetőségek szerinti legnagyobb mértékű regenerálás és újbóli felhasználás. Ennek a folyamatnak köszönhetően a termékek és anyagok élettartama meghoss zabbodik, a felesleges üvegházhatású gázok kibocsátása, a hulladékokkal egyetemben, pedig a lehető legkisebbre csökken.

14-16 kW-os split rendszerű levegő-víz hőszivattyúk

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  503

Táblázatunkban tizenegy gyártó, az Ariston, a Centrometal, a Cool, a Daikin, a Fujitsu, az LG, az Unical, a Panasonic, a Samsung, a Saunier Duval és a Weishaupt készülékeit hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Levegő-víz hőszivattyúk és a lakásfelújítás

Erdősi Csaba |  1220
2 5 (2)

A hőszivattyúk ideális fűtési (és hűtési) megoldást kínálnak új építésű, az energetikai előírásoknak megfelelő ingatlanok esetén. Régebbi épület felújításakor is szóba jöhetnek, de csak akkor működnek jól, ha az a felújítás átfogó. Hőszigeteléssel, nyílászárócserével kell kezdenünk a munkát, és számítani kell arra, hogy a hőleadókat is cserélni kell.

Családi házak és a szellőzés

Mit tegyen a kivitelező, ha a megrendelőnek speciális kérései vannak?

Engel-Ziegler György |  637
3

Egyre természetesebb igény merül fel a családi házat építtetőkben, hogy otthonuk komfortos, energiatakarékos és egészséges szellőzését gépi módszerrel biztosítsák, a tervek szintjén azonban nem készül el az ehhez szükséges gépészeti dokumentáció, vagy menet közben annyi változás történik, hogy az eredeti tervek nem használhatók. Cikkünkben azt vesszük sorra, mit tehet ilyen esetekben a kivitelező.

Időhatékonyság

Így segíti a digitalizálás a hűtéstechnikai szakembereket

Horváth Anna |  456

A hűtéstechnikai rendszerek szervize, karbantartása kellő precizitást igényel. Apró figyelmetlenség komoly károkat, költségeket okozhat – időben, energiában, anyagiakban -, ami mind az ügyfelet, mind pedig a szakembert is érinti. Az előírt precizitás azonban nem csak a hűtéstechnikai feladatok pontos elvégzését takarja, hanem a munkára fordított idő mértékére is vonatkozik. Érdemes tehát szemügyre venni, hogyan növelhető a hatékonyság, ami által még professzionálisabb szolgáltatás bizonyosságát nyújthatja a szakember.