Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Hónapokig tartó kazáncsere?

2022/4. lapszám | Lantos Tivadar |  6860 |

Hónapokig tartó kazáncsere?

Kazáncsere esetén fontos, hogy olyan szakembereket válasszon a megrendelő, akik minden tekintetben megbízhatóak, értik, átlátják a feladatukat, és a szükséges kompetenciákkal is rendelkeznek. Egy vidéki eset tanulságos történetét dolgozzuk fel, ahol bizony több szerelő, kivitelező is megfordult, mire végre fűtést tudott produkálni egy kondenzációs kazán, de…

A bevezetőben felvázolt „Canossa-járásnak” itt még koránt sincs vége, a tulajdonosra még további hónap fűtés nélküli időszak várt. Ráadásul télvíz idején, karácsonykor. Nézzük tehát sorban, mi is történt a fűtéssel. Kazáncserére nemcsak az utolsó pillanatban szánhatja rá magát a tulajdonos, amikor már szinte „leszakad” a falról a régi készülék, vagy annyira tönkremegy, hogy felújítása gazdaságtalanná válik, hanem akkor is, ha előrelátó, korszerűsíteni szeretne, és egy lakásának értékét jelentősen növelő beruházást akar végrehajtani. Szakmai fórumokon is gyakran olvasható, hogy a régi gázkazánok jobbak, mint az újak, mert évtizedekig mennek, nem kell őket rendszeresen szervizelni, és szinte elnyűhetetlenek. A felújításokra is külön ipar épült, csak az alkatrészek vannak fogytán. Így üzemelnek még tervezett élettartamukat jócskán meghaladó ÉTI álló kazánok, FÉG fali készülékek, és a legkülönfélébb típusok. A csere ellen olyan érveket sorakoztatnak fel, mint nem megtérülő beruházás, drága a javítás, és évenként kell az új készülékeket szervizelni, két év után eldugulnak, nagyon érzékenyek stb. Inkább felújítanak, amíg a készlet tart, ugyanis az utángyártott alkatrészeknek horribilis áruk van, nem véletlenül.

Azt azonban már soha nem veszik figyelembe, hogy a szerintük nem megtérülő kazáncsere után az épület értéke is növekszik, adott esetben sokszorosával, mint amennyibe egy teljes készülékcsere kerül. Továbbá, ha a kivitelezés szakszerű, a gyártói és szakmai előírásokat maximálisan betartott keretek között történik, akkor szinte kizárhatók a triviális hibák. A kazánok ledugulásának döntő többsége a fűtési rendszer hibájára vezethető vissza. Nos, mindezen tények figyelembevétele mellett vizsgáljuk meg közösen, mi is történt ennél a családi háznál, ahol a régi, még működő, nyílt égésterű készüléket cserélték le.

A cikk még 10 109 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Tanulságos

Kapcsolódó