Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

A rendetlen rendelő

2022/1-2. lapszám | Bokor András Lantos Tivadar |  531 |

A rendetlen rendelő

Az orvosi rendelők gépészeti tervezése, gépészeti megvalósítása kiemelt figyelmet igényel, tekintettel arra, hogy az intézményt elsősorban betegek látogatják. A járványhelyzetre való tekintettel is kiemelt fontosságú lett a szellőztetés, de a megfelelő hőmérséklet – hogy ne fázzanak a betegek – is fontos csakúgy, mint nyáron a hűtés. A jó gépészet sokat tehet az egészségért. Ellenben a rossz…

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Bonyolultabb hidraulikus kapcsolások esetén a vezérlés kialakítása egy sarkalatos pont. A gyári megoldások ugyanis nem tudnak minden kapcsolást a terveknek megfelelően kezelni. Ilyenkor vagy egyedi vezérlés tervezésére, megvalósítására van szükség, vagy a hidraulikus rendszert úgy kell kialakítani, ahogy a gyári hőszivattyú, vagy kazán automatikája kezelni tudja. Ez utóbbi esetén sérülhetnek a tervező eredeti elképzelései, és kényszermegoldás, vagy használhatatlan rendszer születhet.

Gázkazánok üzembe helyezésénél találkozhatnak leggyakrabban az üzembe helyezők ezzel a problémával. Adott egy hidraulikus rendszer, egy gázkazán, hozzá a gyári vezérlés. Minden adott, csak éppen a gyári vezérlő nem tudja a hidraulikai kapcsolást kezelni, mert több kör került kialakításra, több háromjáratú szeleppel stb. Például nem lehet a szelepmotort bekötni, nincs hová, vagy kevés a hőmérséklet-érzékelő szonda. Ilyenkor a kényszer szüli a megoldást, körül lehet nézni a piacon, van-e az igényeknek megfelelő automatika, illetve a kazánunk képes-e azt kezelni, vagy átalakítható-e a hidraulikus rendszer.

A cikk még 10 493 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor AndrásTanulságos

Kapcsolódó