Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2021. november

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Verseny

Szilágyi László |  4545

Hiszek benne, hogy egy verseny minden résztvevő számára értéket teremt és fejleszt. Nemcsak a versenyzőkre van hatása, hanem még a szervezőket és nézőket is motiválja, akárcsak a felkészítést segítő szakembereket, edzőket.

A jövő megoldásai már ma

Kommunikációképes termosztát, végponti nyomásszabályozás és intelligens szelep, szállópor-érzékelés és okosmérés

Várföldi Róbert |  604

Ma már mindenki okoseszközökkel és intelligens rendszerekkel igyekszik körül venni magát. Okostelefon, okos TV, okosóra, távfelügyelt iroda és otthon – hogy csak néhányat említsünk a mindennapok „smart” megoldásai közül. De mit jelent egy valóban okoseszköz az épületgépészeti automatizálás világában?

Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel 2.

Balogh Zoltán |  482
2 1 5 (2)

Az előző számban, a téma bevezetéseként, olvashattunk a gépészeti rendszerek vezérlésének azon részéről, mely a terepi szintet jelenti, azaz az elvételi oldal szabályozását. Még pontosabban annak a terepi eszközeit, a termosztátokat vettük át. Ennek folytatásaként most megismerhetjük azokat a megoldásokat, elveket és egy-két jellemző eszközt, mely ahhoz szükséges, hogy a termosztátoktól kapott igényjelek alapján a teljes fűtési és hűtési rendszerünket szabályozni tudjuk.

Kémények

Segítség a gyakorlatban

Ing. Pavel Ulrich |  5079
4 4.75 (4)

Ez a cikk a kéményépítés kiválasztott szerelési hibáira és hiányosságaira összpontosít, különös tekintettel a műanyag kéményrendszerekre. A cikkben szereplő kiválasztott fényképek valós életből vett példákat mutatnak be. Mottónk: Hogyan csináljuk, és ne csináljuk! Cikksorozatunk első része következik.

Vízkezelés a sörüzemben

Lantos Tivadar |  4600
2 5 (2)

A sörkészítés alapja a víz. Már-már közhelyként hangzik ez a mondat, melyet fennen hangoztatnak a hozzáértők, a sörkészítésben kevésbé műveltek és a fogyasztók is. Valóban, a sör 80-90 százalékban az élet nélkülözhetetlen hozzávalójából áll. Épületgépész szempontból a kisebb sörüzemek érdekesek, amelyek használnak a szakmánkban is megtalálható vízkezelő berendezést a tökéletesebb minőség eléréséért. Hogyan és miként, ennek jártunk utána.

Fogyasszunk csapvizet!

Előbb azonban bizonyosodjunk meg róla, hogy nem kerül ólom a poharunkba!

Azari Katalin |  4778
2 3 (1)

A csapvízfogyasztás mellett kampányolva nagyon fontos lenne annak a szemléletnek a népszerűsítése, hangsúlyozása, hogy a régi épületekben, ahol a víz ólomszennyezésének kockázata magas, körültekintően kell eljárni az „ivóvízvételi helyek” kialakításánál: az ivóvízcsapok, a hálózati vízadagolók vagy a víztisztítók kiválasztásánál. Magyarországon a vezetékes víz jó minőségű, ezért nagyon ritka esetben áll elő az a helyzet, hogy a csomagolt vízen kívül nincsen más, egészséges és környezetkímélő alternatíva.

Ke Kelit

Kelen (PP-RCT), ami kineveti a hideget

Támogatott cikk |  1941

A PP-RCT (polipropilén) csövek és idomok kívülről néha nagyon hasonlítanak, még egy szakember számára sem feltétlenül egyértelmű, hogy a többnyire világos bézs színű csőrendszerek között mi a különbség. A valódi különbség az alapanyag receptúrájában és a gyártási technológiák eltérésében tapasztalható.

Akadálymentes fürdőszobák

Papp Tibor |  4537

Középületek és közszolgáltatást nyújtó épületek kialakításánál törvényben rögzített követelményrendszer van a fogyatékossággal élők egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítására. Az OTEK (Országos Településrendezési és Építési Szakmai Követelmények) alkalmazása a tervezők, kivitelezők feladata, akik ezzel tisztában vannak. Nem középület vagy közszolgáltatást nyújtó épület esetén nincs az akadálymentesítésre törvényi kötelezettség, de az egyenlő esélyű hozzáférést gyakran ilyen helyeken, akár családi házakban is, akár utólag is ki kell építeni. Cikkünkben ezen esetekre adunk némi támpontot.

Grundfos, de nem szivattyú, mi az?

Támogatott cikk |  545
1 5 (1)

Az optimális keverőköri megoldás – ezzel a mondattal definiálja legújabb fejlesztését, a MIXIT-et a Grundfos. A MIXIT egy hagyományos keverőkör összes elemét kínálja „minden-az-egyben” megoldással, jelentősen megkönnyítve a gépészeti és elektromos szerelési és tervezési feladatokat, és akár felére csökkentve a telepítési és üzembe helyezési időt.

Szakmai siker Grazban

Magyar épületgépész-szerelő Európa legjobbjai között

Szigetvári Csilla |  4461

A hatodik helyet szerezte meg a magyar csapat a Szakmák Európa-bajnokságán, vagyis az EuroSkills-en az ausztriai Grazban. A víz-, gáz és fűtésszerelő szakmában induló Török Balázs Máté kiválósági éremmel térhetett haza a háromnapos megmérettetésről.

Termosztatikus zuhanycsaptelepek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  4363

Öt gyártó, a Grohe, a HERZ, a KLUDI, a Mofém és a Ravak szerelvényeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Javíttatunk, amíg lehet

Erdősi Csaba |  4229
1

Megkérdeztük online kiadásunk gázkészülék-szerelő olvasóit ügyfeleik általuk tapasztalt hozzáállásáról „a szerelni vagy kicserélni” kérdéskörben. A válaszadók döntő többsége úgy látja, a tipikus magyar gázkészüléktulajdonos addig használja berendezését, amíg az végképp ki nem leheli a lelkét, cserére, korszerűbb típusra váltásra csak ezután szánja el magát. Ennek nyilván számos oka van, ezek feltárása azonban szétfeszítené e cikk kereteit, így csupán a tényt rögzíthetjük: aligha számíthatunk a magyar gázkészülék-állomány gyors megújulására.

Benzinlámpa

Móczár Gábor |  6047

A forrasztás mindig is az épületgépész kivitelezők alapkészségei közé tartozott. A művelet többféle eszközzel, szakszóval hőforrással elvégezhető. Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban most ezek közül a benzinlámpát mutatjuk be.

Milliós gépészeti károk villámcsapástól

De az is előfordul, hogy egy rossz helyre leütött földelőszonda okoz fejtörést az épületgépésznek

Lantos Tivadar |  619

Eredetileg csak a villámcsapások okozta károkról és azok kivédéséről szerettünk volna írni, hiszen az épületgépészeti rendszerek és azok elemei – kazánok, hőszivattyúk, a vezérlés stb. – jelentősen kitettek a túlfeszültségből keletkező károknak, ám a munka közben egy olyan történet jutott tudomásunkra, amelyet szintén meg kell osztanunk. Abszurd, de a villámvédelem is okozhat károkat, például akkor, ha a földelőszondát a már meglévő szennyvízelvezető csatorna KG-csövén keresztül verik le a földbe, a hibát pedig csak a rendszeresen jelentkező dugulások miatt megrendelt alapos feltárás derítette ki.

Burkoló, takarékos, levegő, kilátás, ott van, hóhatár, elhúzták, ablakklíma

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  984
1 4 (1)

A burkoló száma, takarékos megoldás, megvívnak a levegőért, pazar kilátás, a színe is stimmel, Milyen hóhatár? Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Ke Kelit, Villeroy & Boch, ALMEVA, Rosenberg, Cu-Technik

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  563

Lezárult a Ke Kelit nagy piackutatása, mosdófelújítás a Villeroy & Boch támogatásával, új termékek az ALMEVA kínálatában, kereken százezer, Biasi termékek a Cu-Techniknél.

Átváltások

Appajánló

Papp Tibor |  4232
1 5 (1)

Megszoktuk, mit mivel mérünk. Átmérőt, hosszt, nyomást, hőmérsékletet, teljesítményt stb. Ám gyakran szembesülünk más mértékegységekkel, és bár a gyakoribbakat „fejből” váltjuk, bizony jól jön, ha kéznél van egy mértékegységátváltó.

Változás a szemléletben

A koronavírus-járvány sok ember figyelmét fókuszálta a beltéri levegő minőségére

Erdősi Csaba |  4132

A Covid-19 világjárvány hatására megnőtt azoknak az embereknek a száma, akik kíváncsiak lennének rá, milyen körülmények között kell élniük és dolgozniuk – ez derül ki legalábbis egy felmérésből, amelyet a világ egyik vezető méréstechnikai vállalata, a Va isala készített. A felmérést, amelyben több, mint 4000 válaszadó vett részt az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban és Finnországban, 2021 nyarán végezték. A válaszadók több mint egyharmada aggódik a munkahelyén a beltéri levegő minősége miatt, és több mint 50 százalékuk mondta azt, hogy ez az aggodalom befolyásolja a középületek látogatásában is.

Régi folyadékhűtő cseréje

Lantos Tivadar Bokor András |  4325
1 5 (1)

Az üzemeltetés, és a karbantartók felkészületlenségéről az utóbbi időben sok szót ejtettünk. Úgy igazságos, ha egy jó példát is olvasóink elé állítunk a karbantartás területéről, egy olyan társasházban, ahol maguk a lakók a kerékkötői a fejlesztéseknek, javításoknak. Az átgondolatlan spórolás később bosszulja meg magát.

Folyadékhűtők

~400 kW fűtőteljesítményű víz/víz folyadékhűtők áttekintő táblázata

VGF&HKL online |  4224
1 4 (1)

Hat típus, a BlueBox, a GVWF, a Galletti, az MTA, az RTSF és a THHEBY jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Lakásszellőzés felsőfokon

Támogatott cikk |  4113

A Zehnder magyarországi képviselete, és szakkereskedő hálózata 2011 óta foglalkozik a hővissza nyerős szellőzés termékeinek tervezésével, forgalmazásával, kivitelezésével. Az azóta eltelt idő alatt több ezer otthonban szereztünk tapasz talatokat a lakássz ellőzésről. A Zehnder a nyugat-európa i piac vezető vállalata a lakássz ellőzés területén, olyan innovációk fűződnek a nevéhez, mint a laposított műanyag légcsatorna (2007), vagy a polimer membrános entalpia hőcserélő (2012).

Therma-V monoblock-os hőszivattyúk

Támogatott cikk |  446
1 5 (1)

Az ősz beköszöntével slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetőek a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Hőszivattyú csak fűtésre?

Csizmazia Gábor Erdősi Csaba |  4788
2 5 (1)

Egy biztos, a szomszédokat nem fogja idegesíteni a hangjával, mivel csak egy mozgó alkatrészt tartalmaz, a kompresszort, azt is a beltéri egységben helyezték el – szokatlan formáján kívül talán ez jellemzi a legtömörebben azt a svéd eredetű hőszivattyús megoldást, amely megpróbál most idehaza is piacot nyerni. A termék neve, magyar fordításban „jégoszlop”, a kültéri egység formájára és lefagyott állapotára egyszerre utal, ez utóbbi ugyanis itt természetes üzemállapot.