Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

Vízkezelés a sörüzemben

2021/11. lapszám | Lantos Tivadar |  4294 |

Vízkezelés a sörüzemben

A sörkészítés alapja a víz. Már-már közhelyként hangzik ez a mondat, melyet fennen hangoztatnak a hozzáértők, a sörkészítésben kevésbé műveltek és a fogyasztók is. Valóban, a sör 80-90 százalékban az élet nélkülözhetetlen hozzávalójából áll. Épületgépész szempontból a kisebb sörüzemek érdekesek, amelyek használnak a szakmánkban is megtalálható vízkezelő berendezést a tökéletesebb minőség eléréséért. Hogyan és miként, ennek jártunk utána.

Gázkazánok fűtővizéről, hűtésrendszerek hűtővizéről már sokszor beszéltünk. Egy könnyedebb, ám hasonló, és szintén a szakmát érintő kérdés a sör vízkezelése. Speciális pilzeni vizet ma már a hobbi sörfőzők is vásárolhatnak palackozva, literenként 500 forintért! Innen is látszik, hogy a víz nemcsak a mennyisége, hanem a minősége miatt is fontos: a sör jellegét elsősorban a benne található ásványi anyagok és sók határozzák meg. A kemény víz az ale, a lágy víz pedig a lager típusú sörök készítéséhez ideális. Emiatt a modern sörfőzdék különböző eljárásokat használnak arra, hogy az előállítani kívánt sörnek megfelelően megváltoztassák a főzéshez rendelkezésükre álló víz jellegét.

A cikk még 10 370 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Vízkezelés