Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

A jövő megoldásai már ma

Kommunikációképes termosztát, végponti nyomásszabályozás és intelligens szelep, szállópor-érzékelés és okosmérés

2021/11. lapszám | Várföldi Róbert |  423 |

A jövő megoldásai már ma

Ma már mindenki okoseszközökkel és intelligens rendszerekkel igyekszik körül venni magát. Okostelefon, okos TV, okosóra, távfelügyelt iroda és otthon – hogy csak néhányat említsünk a mindennapok „smart” megoldásai közül. De mit jelent egy valóban okoseszköz az épületgépészeti automatizálás világában?

Lakás vagy családi ház vonatkozásában korszerű „smart” megoldást jelent például egy okostermosztát alkalmazása. Egy interneten keresztül elérhető okostermosztát azonban önmagában ma már nem számít különlegességnek. Az, hogy távolról tudom beállítani a hőfokot és az időprogramot, vagy ellenőrizni otthonom fűtésének/hűtésének a működését, ma már szinte egy elvárt minimum. A valóban innovatív okostermosztát ma már nem csupán egy internetkapcsolaton keresztül elérhető helyiséghőmérséklet- szabályozó, hanem egy komplex komfortot biztosító, valódi „well being”, vagyis jólétérzést garantáló eszköz. Egy felhasználó számára az öntanuló algoritmuson alapuló pontos hőmérséklettartás napjainkban szükséges, de már nem elégséges feltétele a kellemes, produktív és egészséges beltéri klímának. Éppen ezért egy valóban okos készülék ma már a pontos hőmérséklet-szabályozáson kívül képes kell, hogy legyen az akár ±3 °C hőérzetkülönbséget kiváltó páratartalom mérésére is, melynek egy elvárt határértéken belül tartását minimum egy kapcsolójel kiadásával kell, hogy befolyásolni tudja. Sőt, mi több, ha valóban mindegyik, az emberi közérzetet alapvetően befolyásoló paramétert ellenőrzés alatt szeretnénk tartani, akkor a készüléknek kontroll alatt kell tartania a légminőséget is.

A cikk még 12 136 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KNXOkosotthon

Kapcsolódó