Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2021. október

Változás

Változás

Szilágyi László |  5261
1

Annyira felgyorsult és szinte kiszámíthatatlan a változás körülöttünk, hogy sosem volt még ennyire fontos, hogy a szakemberek naprakészek legyenek. Szinte havonta változik a piac, és ezzel együtt a jogszabályok, a támogatási rendszerek, az árak és a technológiai megoldások.

Újabb korszakhatár

Újabb korszakhatár

Szivattyúcsere a gázkészülékben: csak nagy hatékonyságú lehet?

Fördős Norbert |  4331

A rövid és tömör válasz: hamarosan (és elvileg) igen. Kevesebb mint 4 hónap múlva életbe lép egy uniós rendelet, amelyről – eddig – sajnos túl sok helyen nem hallhattunk, pedig a hatása (akárcsak a korábbi ErP direktíva) jelentős lesz, elsősorban a régebbi gázkészülékek javítási lehetőségeire.

Fűtésrendszer-vezérlés

Fűtésrendszer-vezérlés

Lehetőségek és használati példák

Gubi Dániel |  4457
1

A fűtésrendszer-vezérlők olyan fejlett eszközök, amelyek a teljes fűtési folyamatot irányítják. Képesnek kell lenniük bármilyen hőtermelő irányítására akár on/off, vagy kazán esetén úgynevezett OpenTherm irányítással több szivattyú és keverőszelep vezérlésére, puffer- és HMV-tartály szivattyúinak vezérlésére, illetve a szolár rendszer kezelésére. Fontos továbbá, hogy külsőhőmérséklet-érzékelő segítségével időjáráskövető szabályozást tegyen lehetővé az eszköz, illetve megfelelő számú hőmérséklet-érzékelőt tudjon kezelni.

A pelletfűtés rejtelmei

A pelletfűtés rejtelmei

Zsófi János |  4351

Túlzás lenne azt állítani, hogy a fatüzelés a reneszánszát éli Magyarországon. Viszont akkor is hibáznánk, ha a modern, kényelmes és környezetbarát fatüzelési módokat, mint amilyen például a pelletfűtés is, leírnánk, nem számolnánk vele. Hiszen bizonyos körülmények között ez jelenti az ideális megoldást!

Hőszivattyú és napelem

Hőszivattyú és napelem

Lantos Tivadar |  4535

A korszerű épületgépészet egyszerre kínál olcsón üzemeltethető és környezetbarát rendszereket. Ezt hívatott szemléltetni a napokban felállított installáció, melyben trópusi növényeket tartanak életben hőszivattyú és egy napelemes rendszer segítségével.

Sokatmondó képek

Sokatmondó képek

Épületek hőszigetelésének vizsgálata és a penészkockázat felmérése

Zuna László |  4043

Fűtési időszakban kiemelten fontos tényező az ingatlanok megfelelő szigeteltsége. Egy nem megfelelően szigetelt épület fűtési rendszerének hatékonysága sem lesz megfelelő. Ezenfelül a nem megfelelő szigetelés, illetve konstrukciós hiányosságok lehetnek a helyiségek hőhidasságának kiváltó okai. Nem is beszélve az esetleges nedvespontok és penészképződések kialakulásáról.

Vaillant gázkészülékek rákötése gyűjtőkéményre

Vaillant gázkészülékek rákötése gyűjtőkéményre

Támogatott cikk |  95
1 5 (1)

Szakmai körökben ma is több esetben tévesen értelmezik azt, hogy ha egy kondenzációs hőtermelő nem rendelkezik C6-os engedéllyel, akkor az „együtt-tanúsítás hiánya miatt” az ilyen típusú gázkészülék nem csatlakoztatható egy LAS rendszerű égéstermék-elvezetőre. A vonatkozó szabályozás azonban teljesen mást mond...

Volt egyszer egy Ate Klimatechnik...

Volt egyszer egy Ate Klimatechnik...

Zoltán Attila |  74

Múzeumunk rejtett sarkaiban kincsek lapulnak. Egyesek a méretük miatt, mert nehezen szállíthatók, mozgathatók, így állandó kiállítási térre várnak, mások meg felújításra, nagyjavításra szorulnak, így ezért porosodnak látogatóktól elzárva. Ezek között van az ATE Klimatechnik (volt NSzK, Frankfurt am Main-i) cég néhány klímaszekrénye is.

A klímavédelem nevében

A klímavédelem nevében

Lantos Tivadar |  4238

Az épületgépészet az egyik legzöldebb iparág. Az elmúlt évtized követelményeinek, fejlesztéseinek és szemléletváltásának köszönhetően ez a szegmens komoly vállalásokkal – sok esetben talán aránytalanul nagy vállalásokkal – járult hozzá az éghajlatváltozás lassításához, a szennyezőanyagok kibocsájtásának csökkentéséhez.

Bizonytalanságban a kivitelezők

Bizonytalanságban a kivitelezők

Erdősi Csaba |  4159

Szavazásra kértük fel lapunk online kiadásának kivitelezéssel foglalkozó olvasóit, hogy megtudjuk, mennyire ítélik bizonytalannak a helyzetüket a piaci folyamatok és a koronavírus-járvány jelentette kettős kihívás miatt. Nos, a válaszok aránya elég beszédes, a megkérdezettek jelentős többsége szerint kiszámíthatatlan a helyzet, illetve kiszámíthatatlan ugyan, de kellő óvatossággal ez a kockázat kezelhető.

Piszoár hölgyeknek?

Piszoár hölgyeknek?

Erdősi Csaba |  4355

A kifejezetten nőknek tervezett piszoárokkal vélik megoldani a nagy tömegrendezvények, koncertek, fesztiválok egyik legküzdhetetlen problémáját, nevezetesen a kígyózó, félórás sorokat a női illemhelyek előtt. A megoldás ért el már piaci sikereket, kérdés, mennyire válik népszerűvé. A XIX. század végén már próbálkoztak vele, akkor a kísérlet elbukott – azóta viszont sokat változott a világ.

125-230 mm átmérőjű falhoronyvágók

125-230 mm átmérőjű falhoronyvágók

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  201

Hat gyártó, a Bosch, a Hikoki-Carat, a Hilti, a Makita, a Metabowerke és a REMS gépeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Horonymarás a gyakorlatban

Horonymarás a gyakorlatban

Erdősi Csaba |  4175
1 5 (1)

Bár a horonymaróról nem feltétlenül egy épületgépész munkája jut az ember eszébe, használatára ezen területen is szükség lehet. Eldöntendő kérdés, hogy egy ilyen berendezést megvásárlunk vagy eseti jelleggel bérlünk, a válasz nyilván az adott vállalkozás, szakember profiljától függ. Ha a vásárlás mellett döntünk, tisztában kell lennünk vele, hogy ezzel a nyakunkba szakad a berendezés kétévenkénti kötelező felülvizsgálatának terhe is.

Gyermekbarát fürdőszobák

Gyermekbarát fürdőszobák

Papp Tibor |  4188

Családalapításkor az emberek elképzelik, megtervezik, hogyan fog kinézni a babaszoba. Ezt általában a gyermek számára tervezik; a fürdőszoba kialakításánál azonban a szülők hajlamosak gyermekbarát termékeket választani gyermekspecifikus termékek helyett, és ez az igény megjelenik a piaci kínálatban is.

Kamu hosszabbítók az áruházak polcain

Kamu hosszabbítók az áruházak polcain

Lantos Tivadar |  111
1 4 (1)

Bár az akkumulátoros szerszámok egyre inkább terjednek, azonban még mindig sokszor van szükségünk hálózati áram használatára. Présgépek, menetvágók, műanyagcső-forrasztók, vagy éppen az előző oldalakon tárgyalt horonymarók mind nagy teljesítményű berendezések az épületgépészeti gyakorlatban. Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hosszabítók nem bírják a terhelést, felmelegednek, szétégnek, tönkremennek. Nem egy esetben tüzeket is okozhatnak. Mielőtt leemelünk egy terméket a polcról, érdemes tájékozódni. Ebben segíthet az alábbi írás.

Albánia, komplex megoldás, mérünk-vágunk

Albánia, komplex megoldás, mérünk-vágunk

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  233

Falsík alatti szivattyú Albániában, egy komplex megoldás, kétszer mérünk, egyszer vágunk, megoldotta a mester. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Testo, Saunier Duval, Construma, TávVíz, Tech Controllers, gáz

Testo, Saunier Duval, Construma, TávVíz, Tech Controllers, gáz

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  90

A Testo hőkamerája most még kedvezőbb, Saunier Duval termékkatalógus, visszatér a Construma, itt a TávVíz, ha zónavezérlés, akkor TECH EU-L-4 WiFi, szükség lesz a gázra.

Szivattyúméretezés

Szivattyúméretezés

Appajánló

Papp Tibor |  4229

Számtalan helyen duruzsolnak szivattyúk, amiket olykor méretezni, szerelni, karbantartani kell. Most egy olyan segédszoftvert ajánlunk, amely többek között a terhelési veszteségek, motorparaméterek, csapágyazások, elektromos bekötések között segít eligazodni.

Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel

Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel

Balogh Zoltán |  180

Köztudott, hogy egy lakóépület vagy akár más rendeltetésű épületek energiafelhasználásának legnagyobb hányadát a fűtésre és hűtésre fordítjuk. Ez a gyakorlatban 50-70%-a is lehet az épület teljes energiafelhasználásának. Ennek megfelelően ezen rendszerek megfelelő és gazdaságos üzemeltetése eredményezi a legnagyobb energiamegtakarítást.

Therma-V monoblock-os hőszivattyúk

Therma-V monoblock-os hőszivattyúk

Támogatott cikk |  114
1 5 (1)

Az ősz beköszöntével slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Kb. 3 kW hűtési teljesítményű, 4-csöves parapates fancoilok

Kb. 3 kW hűtési teljesítményű, 4-csöves parapates fancoilok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  128

Négy gyártó, a Schako, a Galletti, az Aermec és a Polar készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Mi legyen a klíma kondenzvizével?

Mi legyen a klíma kondenzvizével?

Papp Tibor |  201
1 4 (1)

A levegőből kicsapódó pára cseppvíz formájában folyamatosan gyűlik a készülékben. Ennek megfelelő elvezetése fontosabb, mint sokan gondolják. Egy átlagos lakásban naponta akár több liter kondenzvíz is keletkezhet, és ha ez nem tud maradéktalanul távozni a készülékből, vagy ha „rossz” helyre megy, bizony, jelentős problémákra válthatunk bérletet.

Polar split klímák

Polar split klímák

Jól skálázott termékkör

Támogatott cikk |  4215

A Polar klímamárka deklarálta n a kelet-közép európa i vásárlói igényekhez igazodva alakítja ki termékkínálatát. E gondolat mentén mára egy széles körű, különböző vevői elvárásoknak megfelelő típusválaszték áll a márkát választók rendelkezésére.

Épületgépész paradoxon?

Épületgépész paradoxon?

Kánikulában elfagyott hőszivattyú és folyadékhűtő

Lantos Tivadar Bokor András |  4407

Aki azt gondolná, nagy melegben, fűtött helyiségben nem fagyhat szét egy hűtőberendezés, téved. Két különböző irodaház esetén fordult elő egyazon probléma. A történetnek több tanulsága is van, egyrészt, hogy nem érdemes a XXI. században acélcsővel szerelni korszerű berendezéseket. Másrészt a hőcserélős leválasztás nyomatékosan indokolt szinte minden esetben. Harmadrészt a nem egészen átgondolt tervezés, és kivitelezés bármikor visszaüthet. És végül az épület üzemeltetője nem végezhet hanyag munkát. És mint mindig, a műszaki ellenőrök hanyagsága mellett sem mehetünk el szó nélkül.