Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fördős Norbert

 1041 | |

 Fördős Norbert

Fördős Norbert cikkei

Fördős Norbert

eloBLOCK: elektromos fali Vaillant termékcsalád

2017. május 3. |  595

Az energiával kapcsolatos termékekre vonatkozó uniós rendelet (ErP), valamint a környezettudatos tervezés elősegítését szorgalmazó előírások – többek között – a fosszilis tüzelőanyag-felhasználást, illetve az azok használatából eredő károsanyag-kibocsátást hivatottak csökkenteni, az úgynevezett 20-20-20-as célok teljesítése végett. Ehhez kíván hozzájárulni a Vaillant eloBLOCK termékcsaládja.

Fördős Norbert

ecoTEC pure

Az igazi nagyság a teljesítményben nyilvánul meg

2017. március 5. |  1137
1

Az Európai Unió 2015. szeptember 26-tól életbe lépett döntése után, amely deklarálja, hogy tilos forgalomba helyezni a legtöbb hagyományos működésű hőtermelőt, növeli a keresletet azon kondenzációs készülékek irányába, amelyek alapvető fűtési és HMV készítési követelményeket teljesítenek.

Fördős Norbert

ErP 2.0

2016. december 10. |  691

Alig telt el valamivel több, mint egy év az ErP első fokozatának hatályba lépéséből, hamarosan újabb szigorításokkal kell – elsősorban a végfelhasználóknak – szembesülni. Szerencsére a hazai szakma ennek – meglátásom szerint – most nagyobb hangsúlyt és figyelmet szentel, mint az első fokozat előtti 2 évben. Idő tehát van a felkészülésre, de ehhez természetesen ismerni kell az újabb fokozat műszaki kritériumait és lehetőségeit is.

Fördős Norbert

Hatékonyságnövelés kondenzációs hőtermelőkben

2016. november 12. |  459

Az 1 éve hatályba lépett ErP rendeletnek, valamint az ahhoz kapcsolódó hazai szabályozás július elsejétől érvényes előírásainak következményeként alapvetően már csak a kondenzációs üzemű gázkészülékeknek van a gyakorlatban igazi létjogosultsága az esetek jelentős hányadában. Közös jellemzőjük ezeknek a tüzelőberendezéseknek a kb. 91-93% közötti szezonális éves helyiségfűtő energiahatékonyság, tehát az energiacímke rendelet (ELD) szerinti „A” energiaosztály.

Fördős Norbert

Saunier Duval innovációk 2016-ban

2016. április 5. |  1346

A tavalyi év – főleg az ErP miatt – az aktuális követelményeket teljesítő berendezések cseréjéről, illetve bevezetéséről szólt a Saunier Duval márka hazai termékkínálatában, 2016-ban azonban már az innováció veszi át a főszerepet. „We make your life easier” – hirdeti a márka szlogenje, amelynek teljesítését – többek között – az alábbi két termék hivatott szolgálni.

Fördős Norbert

Vaillant hőszivattyú-újdonságok

2016. március 4. |  1751
1

A Vaillant Csoport – többek között – egyre szélesebb körben ismert, illetve elismert hőszivattyúgyártó Európában. Magyarországi jelenléte immár több mint 5 éves múltra tekint vissza, amelynek köszönhetően 2016-tól kezdve a magyar termékpalettán is bevezetésre kerülhetnek a tavalyi év legfrissebb fejlesztéseinek eredményei.

Fördős Norbert

Kondenzációs hőtermelők égésszabályozási technikái

2016. január 29. |  2058
1 4 (1)

Kétség sem fér ahhoz, hogy a földgázzal üzemelő fűtési hőtermelők között a kondenzációs működésű berendezések adják a legjobb, illetve leghatékonyabb alternatívát a lakosság és a közületek számára a kereskedelemben elérhető tüzelőberendezések kínálatában. Ezek a berendezések alacsonyabb égéstermék-hőmérséklettel, valamint károsanyag-kibocsátással működnek, ami a kedvezőbb üzemeltetési költségeken túl a légkör és a környezet védelmét is jobban szolgálja.

Fördős Norbert

Okostermosztát modulációs égőüzemmel

2015. december 17. |  3477
1

A VGF szaklap korábbi lapszámaiban, illetve online felületein az utóbbi hónapokban kaptak egyre nagyobb teret, valamint bemutatkozási lehetőséget a különböző gyártmányú és tudású úgynevezett okostermosztátok. Jelen cikkünkkel egy újabb, már a hazai piacon is kapható résztvevő alapvető jellemzőinek bemutatásával szeretnénk bővíteni a rendelkezésre álló palettát, valamint az ahhoz kapcsolódó technikai hátteret.

Fördős Norbert

Azért a (fűtő)víz az úr!

2015. június 5. |  1954

Amikor Petőfi Sándor 1848 márciusában megjelentette „Föltámadott a tenger” című költeményét, még nem sejthette, mennyire helytálló a fűtéstechnikára (is) ez az abszolút mértékben igaz kijelentés. Akkoriban ugyanis még ismeretlen fogalom volt a központi fűtés, a kondenzációs technika, illetve a vízkezelés témaköre…

Fördős Norbert

Gyártói és forgalmazói kötelezettségek

2015. május 4. |  1437

Az ErP-vel kapcsolatos kommunikáció fókuszában gyakran csak maga a termék áll, így kevesebb hangsúlyt kap a rendszercsomag fogalma, illetve az ehhez kapcsolódó gyártói/kereskedői kötelezettség. A márciusi lapszámban megjelent cikkünk második, befejező részében most ennek hátterére szeretnénk kicsit alaposabban rávilágítani.

Fördős Norbert

ErP: tények és várható következmények

2015. március 2. |  1955
1 5 (1)

2014 szeptemberére tehető nagyjából annak az ideje, amikor Magyarországon is szélesebb körű nyilvánosságot nyert, hogy az ErP nem más, mint a környezetbarát tervezésről szóló előírások (Ecodesign), valamint az energetikai osztály (vagy energiacímke) besorolásainak (ELD) irányelve. Ezek a rendeletek az EU legfontosabb fenntarthatósági céljait támogatják, hogy ezzel is javítsuk az energiával működő készülékek kihasználtságát (hatásfokát).

Reload: ErP & ELD "újratöltve"

2014. október 3. |  3094

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika épületgépészeti szaklap múlt havi számában először jelent meg Magyarországon a fűtési hőtermelő, valamint melegvíz- készítő berendezések jövőjét alapjaiban meghatározó összefoglaló – és ha fogalmazhatok így –, figyelemfelhívó cikk Buczkó Tihamér tollából. A főszerkesztő kérésének értelmében azonban jelen cikk célja az új fogalmak definíciójának alaposabb tisztázása, illetve egy rövid visszatekintés az uniós szabályozás hátterére.

A nap- és geotermikus energia passzív hűtéssel

2014. július 31. |  5812
1 4 (1)

A hazai hőszivattyús piac a közeljövő trendváltozásait is figyelembe véve óriási lehetőségek előtt áll(hat). Ennek megvalósulása természetesen több összetevő függvénye, amihez elég és mindenképp érdemes megvizsgálni a szomszédos Ausztria utóbbi évtizedben lezajlott változásait, beleértve – többek között – az állami szerepvállalást (támogatási és pályázati lehetőségek), valamint a lakossági szemléletváltozást.

HMV-tárológyártási technikák

2014. május 6. |  3719
1 5 (1)

ELD = Energy Labeling Directive, amit legjobban talán az energiaosztály, energetikai besorolás irányelv kifejezéssel tudunk magyarra fordítani. Ez a fogalom azonban csak az egyik része annak a politikai akaratnak, illetve döntésnek, amelyet az energiát fogyasztó készülékek fenn-tarthatóságának kihasználása érdekében hoztak az uniós döntéshozók.

Fördős Norbert

Fűtésrásegítés hőszivattyúval

2014. április 2. |  4313
1

Abban az esetben, ha minden tél olyan lenne, mint egy enyhébb szezonban, akkor – talán nem vitás – nagyobb kereslet lenne Magyarországon a levegő/víz hőszivattyúkra. A néha félreértelmezhető hirdetéseket figyelmen kívül hagyva, kizárólag a műszaki lehetőségekre összpontosítva azonban ma már számos olyan példa létezik, amelyekben ez a hőtermelő a mindennapos gyakorlatban még ideálisabban alkalmazható.

Mekkora legyen a HMV-készítés teljesítménye?

2014. január 31. |  18 790
1

A fenti kérdésre sokak szerint nagyon egyszerű a válasz: minél nagyobb, annál jobb. Alaposabban végiggondolva azonban ez pont akkora legyen, amellyel még maximálisan biztosítható a fogyasztó által elvárt melegvíz-komfort – energiatakarékos HMV-előállítás és működési feltételek mellett. A lehetőségek tárházát tekintve ez ma már talán nem is olyan evidens, mert a döntés egy többlépcsős folyamat eredménye.

Drainback-rendszerek csőhálózat-számítása

2013. december 2. |  2645
1 4 (1)

A VGF szaklap idei kiadványaiban több alkalommal cikkeztünk a fűtésrásegítésre, illetve nagyobb rendszerek napenergiával támogatott használati melegvíz-készítésére is használható drainback szolár állomás működéséről és alkalmazási lehetőségeiről. Témakörünk lezárásaként most egy konkrét példán keresztül mutatjuk be a felhasználási lehetőségek szempontjából az egyik legfontosabb tényező, a csőhálózat-számítás lépéseit.

Az energiamenedzser funkció működése II.

2013. szeptember 5. |  2376

A VGF 2013/7-8. lapszámában átfogó képet adtunk a multifunkciós puffertárolók felépítéséről, a töltésüket vezérlő érzékelők szerepéről, valamint részben bemutattuk a tárolóhoz kapcsolódó frissvizes állomás működését. Cikkünk második, befejező részében röviden bemutatjuk a modern szolár töltőállomások belső funkcióit, illetve a teljes puffertárolós központi fűtési rendszer felhasználási lehetőségeit is. A fűtéstechnikai eszközök piacának napjainkban meghatározó szerepe van, hiszen a fűtés és a melegvízkészítés a teljes energiafelhasználás kb. 35-40%-át teszi ki, valamint a károsanyag-kibocsátás egyharmadáért felelős a legtöbb európai államban, illetve a világ fejlett országaiban is.

Az energia-menedzser funkció működése I.

2013. augusztus 5. |  3764

Előző lapszámunkban a fűtési trivalens pont szerepét mutattuk be, amely két, eltérő energiaforrást hasznosító hőtermelő optimális működését hivatott szolgálni, az adott pillanatban szükséges igények fedezése mellett. A több hőtermelőből álló, puffertárolós központi fűtési rendszerekben azonban az úgynevezett energiamenedzser funkció látja el – mint egy „kompetens karmester” – a különböző hőforrások által szolgáltatott fűtési energia betáplálását, valamint annak – igények szerinti – felhasználását.

Néhány szó a trivalens pontról

2013. június 10. |  2689
1 5 (1)

Első hallásra a trivalens pont sokaknak talán kicsit furcsán hat, pedig anno így „kezdhette” a bivalens pont fogalma is. Ez a kifejezés azonban – lényegét röviden összefoglalva – azt az értéket takarja, amellyel kombinált berendezéseknél (hőszivattyú és utánfűtő gázkészülék) a kiegészítő fűtésre történő átkapcsoláshoz a hőtermelő, illetve a hőszivattyú hatásfokát és a mindenkori energiaárakat vesszük alapul.

Szolár rendszerek

2013. május 6. |  6358

Előző lapszámunkban részletesen bemutattuk a drainback elven működő szolár állomás felépítését, illetve alkalmazási lehetőségeit. Kitértünk azokra az előnyökre, amelyek alapján ez a termék a nyomás alatt működő szolár berendezésekhez képest valós alternatívát kínál, ezenkívül felsoroltuk a főbb tervezési kritériumokat is.

Szolár rendszerek drainback modullal I.

2013. április 11. |  5367

A nyomás alatt működő szolár rendszerek alapvetően jók és elterjedtek, azonban a stagnálás sok esetben jelent gondot a kis és nagy rendszerekben egyaránt. Sajnos hiába a gondos méretezés, bizonyos alkalmazásoknál a túlhevülés megelőzésére kiegészítő intézkedések szükségesek, amelyek rontják a teljes szolár rendszer hozamát. A drainback elv azonban pont ebből a „hátrányból” próbál előnyt kovácsolni az alábbiakban bemutatott termék segítségével.

Az adaptív fűtési jelleggörbe

2012. november 26. |  13 116
1

Időjáráskövető szabályozót hosszú évek óta használunk a gyakorlatban, azonban jelentősebb elterjedése csak a kondenzációs hőtermelők térnyerésének köszönhető. Ezt a terméket szerencsére ma már egyre több laikus felhasználó keresi, most azonban egy olyan működési módot mutatunk be, ami remélhetőleg a szakembereket, illetve a fogyasztókat is a modern időjáráskövető szabályozók felé vezeti. Az időjáráskövető szabályozó működésének alapelve, hogy minden időpillanatban egy előre definiált, meghatározott fűtési jelleggörbe segítségével határozza meg a külső léghőmérséklet és az ahhoz hozzárendelt fűtővíz-hőmérséklet viszonyát. A fűtési jelleggörbének tehát csak az időjáráskövető szabályozók esetén van szerepe, mert ott külsőhőmérséklet-érzékelő segítségével mérjük a környezeti hőmérsékletet, ahol a fűtés komfortjára döntő befolyása van a jelleggörbe meredekségének (lásd

Kútvizes fűtési rendszerek szolár támogatással

2012. október 18. |  2392

Az augusztus végétől életbe lépett fűtéskorszerűsítési pályázatnak (is) köszönhetően ismét előtérbe helyezhetők a megújuló energiaforrásokat hasznosító hőtermelők. Magyarország e tekintetben különleges helyzetben van, mert mindkét hőforrásból (geotermikus és napenergia) nálunk bőven akad. Hazánkban sajnos általánosan még nem terjedt el ezek használata, pedig Nyugat-Európa számos országában jelentős szerepet töltenek be a geotermikus hőszivattyúk – minden szempontból más körülmények között.

Tároló-kiválasztási sajátosságok

2012. szeptember 7. |  7683
1 5 (1)

A magasabb komfortot biztosító használati melegvíz-készítő berendezések zöme tároló rendszerű. Ezek közül még ma is sok az energetikailag kevésbé hatékony, közvetlen fűtésű, de a szolár- és puffertárolós rendszerek jelentős térnyerésének, valamint az indirekt fűtésű hőközponti kialakításoknak köszönhetően egyre több háztartás használ innovatív melegvíz-készítési megoldásokat is.

Túlnyomásos gyűjtőkémény gyakorlati szemmel

2012. augusztus 22. |  3728
1 5 (1)

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Szaklap 2012 év eleji lapszámaiban egy kétrészes cikk keretein belül mutattuk be a többrészes, túlnyomással működő kéményrendszerek felépítését, elemtárát és alkalmazási feltételeit, illetve lehetőségeit. Ezt az égéstermék-elvezető rendszert most a megvalósítás oldaláról közelítjük meg – főként gyakorlati szemmel.

Diagnosztikai szoftver alkalmazása a gyakorlatban II.

2012. június 11. |  2071

Előző lapszámunkban a mindennapi szerviztevékenység egy általánosan még nem ismert, de egyre gyakrabban használt eszközét mutattuk be, amely az adott gyártó gázkészülékeinek felülvizsgálatához alkalmazható diagnózisszoftver. Az alapvető beállítások, valamint a működést felügyelő paraméterek felsorolása után cikkünk második, befejező részében a szervizszint néhány hasznos opcióját szeretnénk bemutatni.

Fördős Norbert

Diagnosztikai szoftver alkalmazása a gyakorlatban I.

2012. május 9. |  1976

Sok végfelhasználó szemében ma még biztosan furcsán hat, amikor a fali gázkészülék hibájához kihívott márkaszervizes szakember a csavarhúzó és a villáskulcs helyett először egy laptopot vesz elő a funkcióját nem teljesítő hőtermelő „javításához”. A most bemutatott diagnózisszoftver azonban egyáltalán nem kuriózum már, csak sajnos nagyon sok szervizszakember sem látja igazán át a benne rejlő lehetőségeket.

Tárolótöltési sajátosságok a különböző fali gázkészülékekben

2012. április 11. |  3025
1 5 (1)

Családi házak, illetve nagyobb méretű társasházi lakások esetén még mindig a tárolós rendszerek (hőközponti kialakítások vagy kompakt készülékek) nyújtják a legmagasabb melegvíz-komfortot. Persze ennek – a beruházás és az üzemeltetés szempontjából is – magasabb költségvonzata van, de takarékos használattal és innovatív gyártói ötletekkel gazdaságosabbá tehető az, ami a maximumot nyújtja.

Többrészes, túlnyomásos égéstermék elvezető rendszer telepítése II.

2012. március 7. |  3687

Előző lapszámunkban rövid „helyzetjelentést” adtunk a hazai gyűjtőkéményekről: ezek az égéstermék-elvezetők – néha, mint potenciális veszélyforrások – hiányosságaik, illetve elavult műszaki megoldásaik ellenére is jó alapot képezhetnek új típusú rendszerek, például a többrészes, túlnyomással működő égéstermék-elvezető rendszer telepítésére.

Új energiák zeolit kristályokkal

2011. október 11. |  4906

Szeptemberi lapszámunkban – a kémiai és fizikai alapok ismertetése mellett – rövid „történeti áttekintést” adtunk a zeolit kristályok felfedezésétől kezdve a gázipari és háztartási alkalmazásokon át egészen a „forró kövekkel” kombinált kondenzációs hőtermelők megjelenéséig. Cikksorozatunk mostani fejezetében ennek a készüléknek a felépítését, illetve működésének sajátosságait szeretnénk részletesebben bemutatni.

Fördős Norbert

Indirekt fűtésű vagy rétegtöltésű?

2011. április 12. |  42 150
Társszerző: Budavári István
1

A rétegtöltésű tároló ma már nem számít abszolút kuriózumnak, mégis nagyobb a kereslet a hagyományos működésű, indirekt fűtésű melegvíztárolók iránt. Igaz, ennek alapvetően pénzügyi okai vannak, és nem szabad teljesen háttérbe szorítani ezt a terméktípust sem. Innováció, illetve komfort tekintetében azonban a rétegtöltésű melegvíztároló többet és jobban ad, így – ártól függetlenül – versenyképes alternatíva a jövőorientált megoldást keresők számára.

Fördős Norbert

Változnak az idők...

2010. december 7. |  7061
Társszerző: Ceglédi Zoltán

...És változnak a fűtési rendszerek hidraulikai kapcsolásai is! Talán ezzel a bevezető gondolattal lehetne lezárni a fenti mondatot, illetve szemléle- tesen utalni arra, hogy a változások előszelét időben kell érezni az épületgépészet területén. Általában azonban az is igaz, hogy a tervező által összeállított energiatakarékos rendszereket időben még nem tolerálja, valamint keresi a felvevőpiac, anyagi forrásai pedig meglehetősen szűkösek. Mi lehet ilyenkor a megoldás? Először is a tisztánlátás, majd ezt követően a racionális döntés. A hazai lakásállomány jelentős része távfűtéssel rendelkezik, amelynek – mint általában minden fűtési megoldásnak – érvei, illetve ellenérvei vannak. A döntés előtt mérlegelendő tényezők között azonban nem szabad hinni a túlzásokban, melyekre minden, a saját termékét, valamint szolgáltatását előtérbe helyező cég vagy vállalat (tisztelet a kivételnek) hajlamos.

Fördős Norbert

Az univerzális fűtési puffertároló gyakorlati szemmel

2010. augusztus 2. |  4658
1

Előző lapszámunkban– a terjedelmi határok korlátain belül – bemutattuk az univerzális fűtési puffertárolót és annak legfontosabb részegységeit (szolár töltő-, illetve frissvizes állomás, központi rendszervezérlő). Ezt a kezdeményezést folytatva az alábbiakban rövid betekintést adnánk ennek a terméknek a létjogosultságáról egy mai, több fűtési hőtermelővel és szolár-berendezéssel kialakított komplex rendszer esetén az érvek, valamint a tervezési lépések tükrében.

Fördős Norbert

Néhány szó az univerzális fűtési puffertárolókról

2010. június 14. |  3567

A kezdetekben a melegvíztároló nem volt más, mint egy különálló egység a magasabb komfortú melegvíz-szolgáltatás kiszolgálására. Vele párhuzamosan persze megjelentek a puffertárolók is, amelyek mára teljesen „kinőtték” önmagukat: alapvető központi elemei lettek a megújuló energiahordozók használatán alapuló fűtési rendszereknek.

Fördős Norbert

A melegvízkomfort növelése kondenzációs kombi készüléken

2010. május 18. |  7210
1 5 (1)

Melegvízkészítés külső tárolóval, átfolyós rendszerben vagy esetleg beépített tároló által? Mindegyik megoldás mellett szólhat érv, illetve – több, kevesebb – ellenérv. Jelen cikk nem is akar egyik megoldás mellett sem állást foglalni, csupán egy lehetséges műszaki alternatívát kíván bemutatni egy átfolyós rendszerű kombi kondenzációs készülék esetén. Ma is sok ügyfél teszi fel a kérdést egy adott márkanév alatt a kondenzációs fűtési hőtermelő kiválasztása során, hogy melyik megoldás mellett tegye le a voksát. Ahány ház, annyi fűtési rendszer és melegvíz-vételezési szokás. Az ingatlanok fűtési hőszükséglete egyre kisebb, de a magasabb melegvízkomfort igénye jelentősen nőtt az utóbbi években. Az átfolyós kondenzációs készülékek fűtési modulációs tartománya alapvetően sok lakóingatlan kifűtését teszik lehetővé, azonban melegvízoldalról ők sem lépesek a lehetetlenre.