Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fördős Norbert

 8218 | |

 Fördős Norbert

Fördős Norbert cikkei

41 cikk. Lapozó:

Fördős Norbert

Újabb korszakhatár

Szivattyúcsere a gázkészülékben: csak nagy hatékonyságú lehet?

2021. szeptember 29. |  5191

A rövid és tömör válasz: hamarosan (és elvileg) igen. Kevesebb mint 4 hónap múlva életbe lép egy uniós rendelet, amelyről – eddig – sajnos túl sok helyen nem hallhattunk, pedig a hatása (akárcsak a korábbi ErP direktíva) jelentős lesz, elsősorban a régebbi gázkészülékek javítási lehetőségeire.

Fördős Norbert

eloBLOCK: elektromos fali Vaillant termékcsalád

2017. május 3. |  929

Az energiával kapcsolatos termékekre vonatkozó uniós rendelet (ErP), valamint a környezettudatos tervezés elősegítését szorgalmazó előírások – többek között – a fosszilis tüzelőanyag-felhasználást, illetve az azok használatából eredő károsanyag-kibocsátást hivatottak csökkenteni, az úgynevezett 20-20-20-as célok teljesítése végett. Ehhez kíván hozzájárulni a Vaillant eloBLOCK termékcsaládja.

Fördős Norbert

ecoTEC pure

Az igazi nagyság a teljesítményben nyilvánul meg

2017. március 5. |  7860
1

Az Európai Unió 2015. szeptember 26-tól életbe lépett döntése után, amely deklarálja, hogy tilos forgalomba helyezni a legtöbb hagyományos működésű hőtermelőt, növeli a keresletet azon kondenzációs készülékek irányába, amelyek alapvető fűtési és HMV készítési követelményeket teljesítenek.

Fördős Norbert

ErP 2.0

2016. december 10. |  7563

Alig telt el valamivel több, mint egy év az ErP első fokozatának hatályba lépéséből, hamarosan újabb szigorításokkal kell – elsősorban a végfelhasználóknak – szembesülni. Szerencsére a hazai szakma ennek – meglátásom szerint – most nagyobb hangsúlyt és figyelmet szentel, mint az első fokozat előtti 2 évben. Idő tehát van a felkészülésre, de ehhez természetesen ismerni kell az újabb fokozat műszaki kritériumait és lehetőségeit is.

Fördős Norbert

Hatékonyságnövelés kondenzációs hőtermelőkben

2016. november 12. |  7129

Az 1 éve hatályba lépett ErP rendeletnek, valamint az ahhoz kapcsolódó hazai szabályozás július elsejétől érvényes előírásainak következményeként alapvetően már csak a kondenzációs üzemű gázkészülékeknek van a gyakorlatban igazi létjogosultsága az esetek jelentős hányadában. Közös jellemzőjük ezeknek a tüzelőberendezéseknek a kb. 91-93% közötti szezonális éves helyiségfűtő energiahatékonyság, tehát az energiacímke rendelet (ELD) szerinti „A” energiaosztály.

Fördős Norbert

Saunier Duval innovációk 2016-ban

2016. április 5. |  1727

A tavalyi év – főleg az ErP miatt – az aktuális követelményeket teljesítő berendezések cseréjéről, illetve bevezetéséről szólt a Saunier Duval márka hazai termékkínálatában, 2016-ban azonban már az innováció veszi át a főszerepet. „We make your life easier” – hirdeti a márka szlogenje, amelynek teljesítését – többek között – az alábbi két termék hivatott szolgálni.

Fördős Norbert

Vaillant hőszivattyú-újdonságok

2016. március 4. |  8808
1

A Vaillant Csoport – többek között – egyre szélesebb körben ismert, illetve elismert hőszivattyúgyártó Európában. Magyarországi jelenléte immár több mint 5 éves múltra tekint vissza, amelynek köszönhetően 2016-tól kezdve a magyar termékpalettán is bevezetésre kerülhetnek a tavalyi év legfrissebb fejlesztéseinek eredményei.

Fördős Norbert

Kondenzációs hőtermelők égésszabályozási technikái

2016. január 29. |  2410
2 4 (1)

Kétség sem fér ahhoz, hogy a földgázzal üzemelő fűtési hőtermelők között a kondenzációs működésű berendezések adják a legjobb, illetve leghatékonyabb alternatívát a lakosság és a közületek számára a kereskedelemben elérhető tüzelőberendezések kínálatában. Ezek a berendezések alacsonyabb égéstermék-hőmérséklettel, valamint károsanyag-kibocsátással működnek, ami a kedvezőbb üzemeltetési költségeken túl a légkör és a környezet védelmét is jobban szolgálja.

Fördős Norbert

Okostermosztát modulációs égőüzemmel

2015. december 17. |  12 086
1

A VGF szaklap korábbi lapszámaiban, illetve online felületein az utóbbi hónapokban kaptak egyre nagyobb teret, valamint bemutatkozási lehetőséget a különböző gyártmányú és tudású úgynevezett okostermosztátok. Jelen cikkünkkel egy újabb, már a hazai piacon is kapható résztvevő alapvető jellemzőinek bemutatásával szeretnénk bővíteni a rendelkezésre álló palettát, valamint az ahhoz kapcsolódó technikai hátteret.

Fördős Norbert

Azért a (fűtő)víz az úr!

2015. június 5. |  2319

Amikor Petőfi Sándor 1848 márciusában megjelentette „Föltámadott a tenger” című költeményét, még nem sejthette, mennyire helytálló a fűtéstechnikára (is) ez az abszolút mértékben igaz kijelentés. Akkoriban ugyanis még ismeretlen fogalom volt a központi fűtés, a kondenzációs technika, illetve a vízkezelés témaköre…

Fördős Norbert

Gyártói és forgalmazói kötelezettségek

2015. május 4. |  1784

Az ErP-vel kapcsolatos kommunikáció fókuszában gyakran csak maga a termék áll, így kevesebb hangsúlyt kap a rendszercsomag fogalma, illetve az ehhez kapcsolódó gyártói/kereskedői kötelezettség. A márciusi lapszámban megjelent cikkünk második, befejező részében most ennek hátterére szeretnénk kicsit alaposabban rávilágítani.

Fördős Norbert

ErP: tények és várható következmények

2015. március 2. |  2461
1 5 (1)

2014 szeptemberére tehető nagyjából annak az ideje, amikor Magyarországon is szélesebb körű nyilvánosságot nyert, hogy az ErP nem más, mint a környezetbarát tervezésről szóló előírások (Ecodesign), valamint az energetikai osztály (vagy energiacímke) besorolásainak (ELD) irányelve. Ezek a rendeletek az EU legfontosabb fenntarthatósági céljait támogatják, hogy ezzel is javítsuk az energiával működő készülékek kihasználtságát (hatásfokát).

Reload: ErP & ELD "újratöltve"

2014. október 3. |  3549

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika épületgépészeti szaklap múlt havi számában először jelent meg Magyarországon a fűtési hőtermelő, valamint melegvíz- készítő berendezések jövőjét alapjaiban meghatározó összefoglaló – és ha fogalmazhatok így –, figyelemfelhívó cikk Buczkó Tihamér tollából. A főszerkesztő kérésének értelmében azonban jelen cikk célja az új fogalmak definíciójának alaposabb tisztázása, illetve egy rövid visszatekintés az uniós szabályozás hátterére.

A nap- és geotermikus energia passzív hűtéssel

2014. július 31. |  6783
1 4 (1)

A hazai hőszivattyús piac a közeljövő trendváltozásait is figyelembe véve óriási lehetőségek előtt áll(hat). Ennek megvalósulása természetesen több összetevő függvénye, amihez elég és mindenképp érdemes megvizsgálni a szomszédos Ausztria utóbbi évtizedben lezajlott változásait, beleértve – többek között – az állami szerepvállalást (támogatási és pályázati lehetőségek), valamint a lakossági szemléletváltozást.

HMV-tárológyártási technikák

az új energetikai követelmények tükrében

2014. május 6. |  5045
1 5 (1)

ELD = Energy Labeling Directive, amit legjobban talán az energiaosztály, energetikai besorolás irányelv kifejezéssel tudunk magyarra fordítani. Ez a fogalom azonban csak az egyik része annak a politikai akaratnak, illetve döntésnek, amelyet az energiát fogyasztó készülékek fenn-tarthatóságának kihasználása érdekében hoztak az uniós döntéshozók.

Fördős Norbert

Fűtésrásegítés hőszivattyúval

2014. április 2. |  13 043
1

Abban az esetben, ha minden tél olyan lenne, mint egy enyhébb szezonban, akkor – talán nem vitás – nagyobb kereslet lenne Magyarországon a levegő/víz hőszivattyúkra. A néha félreértelmezhető hirdetéseket figyelmen kívül hagyva, kizárólag a műszaki lehetőségekre összpontosítva azonban ma már számos olyan példa létezik, amelyekben ez a hőtermelő a mindennapos gyakorlatban még ideálisabban alkalmazható.

Mekkora legyen a HMV-készítés teljesítménye?

2014. január 31. |  27 943
2 5 (1)

A fenti kérdésre sokak szerint nagyon egyszerű a válasz: minél nagyobb, annál jobb. Alaposabban végiggondolva azonban ez pont akkora legyen, amellyel még maximálisan biztosítható a fogyasztó által elvárt melegvíz-komfort – energiatakarékos HMV-előállítás és működési feltételek mellett. A lehetőségek tárházát tekintve ez ma már talán nem is olyan evidens, mert a döntés egy többlépcsős folyamat eredménye.

Drainback-rendszerek csőhálózat-számítása

2013. december 2. |  3264
1 4 (1)

A VGF szaklap idei kiadványaiban több alkalommal cikkeztünk a fűtésrásegítésre, illetve nagyobb rendszerek napenergiával támogatott használati melegvíz-készítésére is használható drainback szolár állomás működéséről és alkalmazási lehetőségeiről. Témakörünk lezárásaként most egy konkrét példán keresztül mutatjuk be a felhasználási lehetőségek szempontjából az egyik legfontosabb tényező, a csőhálózat-számítás lépéseit.

Az energiamenedzser funkció működése II.

2013. szeptember 5. |  2791

A VGF 2013/7-8. lapszámában átfogó képet adtunk a multifunkciós puffertárolók felépítéséről, a töltésüket vezérlő érzékelők szerepéről, valamint részben bemutattuk a tárolóhoz kapcsolódó frissvizes állomás működését. Cikkünk második, befejező részében röviden bemutatjuk a modern szolár töltőállomások belső funkcióit, illetve a teljes puffertárolós központi fűtési rendszer felhasználási lehetőségeit is. A fűtéstechnikai eszközök piacának napjainkban meghatározó szerepe van, hiszen a fűtés és a melegvízkészítés a teljes energiafelhasználás kb. 35-40%-át teszi ki, valamint a károsanyag-kibocsátás egyharmadáért felelős a legtöbb európai államban, illetve a világ fejlett országaiban is.

Az energia-menedzser funkció működése I.

2013. augusztus 5. |  4291

Előző lapszámunkban a fűtési trivalens pont szerepét mutattuk be, amely két, eltérő energiaforrást hasznosító hőtermelő optimális működését hivatott szolgálni, az adott pillanatban szükséges igények fedezése mellett. A több hőtermelőből álló, puffertárolós központi fűtési rendszerekben azonban az úgynevezett energiamenedzser funkció látja el – mint egy „kompetens karmester” – a különböző hőforrások által szolgáltatott fűtési energia betáplálását, valamint annak – igények szerinti – felhasználását.

41 cikk. Lapozó: