VGF&HKL szaklap

Fördős Norbert

 485 | |

 Fördős Norbert

Fördős Norbert cikkei

Fördős Norbert

eloBLOCK: elektromos fali Vaillant termékcsalád

2017. május 3. |  424

Az energiával kapcsolatos termékekre vonatkozó uniós rendelet (ErP), valamint a környezettudatos tervezés elősegítését szorgalmazó előírások – többek között – a fosszilis tüzelőanyag-felhasználást, illetve az azok használatából eredő károsanyag-kibocsátást hivatottak csökkenteni, az úgynevezett 20-20-20-as célok teljesítése végett. Ehhez kíván hozzájárulni a Vaillant eloBLOCK termékcsaládja.

Fördős Norbert

ecoTEC pure

Az igazi nagyság a teljesítményben nyilvánul meg

2017. március 5. |  922
1

Az Európai Unió 2015. szeptember 26-tól életbe lépett döntése után, amely deklarálja, hogy tilos forgalomba helyezni a legtöbb hagyományos működésű hőtermelőt, növeli a keresletet azon kondenzációs készülékek irányába, amelyek alapvető fűtési és HMV készítési követelményeket teljesítenek.

Fördős Norbert

ErP 2.0

2016. december 10. |  504

Alig telt el valamivel több, mint egy év az ErP első fokozatának hatályba lépéséből, hamarosan újabb szigorításokkal kell – elsősorban a végfelhasználóknak – szembesülni. Szerencsére a hazai szakma ennek – meglátásom szerint – most nagyobb hangsúlyt és figyelmet szentel, mint az első fokozat előtti 2 évben. Idő tehát van a felkészülésre, de ehhez természetesen ismerni kell az újabb fokozat műszaki kritériumait és lehetőségeit is.

Fördős Norbert

Hatékonyságnövelés kondenzációs hőtermelőkben

2016. november 12. |  334

Az 1 éve hatályba lépett ErP rendeletnek, valamint az ahhoz kapcsolódó hazai szabályozás július elsejétől érvényes előírásainak következményeként alapvetően már csak a kondenzációs üzemű gázkészülékeknek van a gyakorlatban igazi létjogosultsága az esetek jelentős hányadában. Közös jellemzőjük ezeknek a tüzelőberendezéseknek a kb. 91-93% közötti szezonális éves helyiségfűtő energiahatékonyság, tehát az energiacímke rendelet (ELD) szerinti „A” energiaosztály.

Fördős Norbert

Saunier Duval innovációk 2016-ban

2016. április 5. |  1165

A tavalyi év – főleg az ErP miatt – az aktuális követelményeket teljesítő berendezések cseréjéről, illetve bevezetéséről szólt a Saunier Duval márka hazai termékkínálatában, 2016-ban azonban már az innováció veszi át a főszerepet. „We make your life easier” – hirdeti a márka szlogenje, amelynek teljesítését – többek között – az alábbi két termék hivatott szolgálni.

Fördős Norbert

Vaillant hőszivattyú-újdonságok

2016. március 4. |  1433
1

A Vaillant Csoport – többek között – egyre szélesebb körben ismert, illetve elismert hőszivattyúgyártó Európában. Magyarországi jelenléte immár több mint 5 éves múltra tekint vissza, amelynek köszönhetően 2016-tól kezdve a magyar termékpalettán is bevezetésre kerülhetnek a tavalyi év legfrissebb fejlesztéseinek eredményei.

Fördős Norbert

Kondenzációs hőtermelők égésszabályozási technikái

2016. január 29. |  1888
1 4 (1)

Kétség sem fér ahhoz, hogy a földgázzal üzemelő fűtési hőtermelők között a kondenzációs működésű berendezések adják a legjobb, illetve leghatékonyabb alternatívát a lakosság és a közületek számára a kereskedelemben elérhető tüzelőberendezések kínálatában. Ezek a berendezések alacsonyabb égéstermék-hőmérséklettel, valamint károsanyag-kibocsátással működnek, ami a kedvezőbb üzemeltetési költségeken túl a légkör és a környezet védelmét is jobban szolgálja.

Fördős Norbert

Okostermosztát modulációs égőüzemmel

2015. december 17. |  2810
1

A VGF szaklap korábbi lapszámaiban, illetve online felületein az utóbbi hónapokban kaptak egyre nagyobb teret, valamint bemutatkozási lehetőséget a különböző gyártmányú és tudású úgynevezett okostermosztátok. Jelen cikkünkkel egy újabb, már a hazai piacon is kapható résztvevő alapvető jellemzőinek bemutatásával szeretnénk bővíteni a rendelkezésre álló palettát, valamint az ahhoz kapcsolódó technikai hátteret.

Fördős Norbert

Azért a (fűtő)víz az úr!

2015. június 5. |  1798

Amikor Petőfi Sándor 1848 márciusában megjelentette „Föltámadott a tenger” című költeményét, még nem sejthette, mennyire helytálló a fűtéstechnikára (is) ez az abszolút mértékben igaz kijelentés. Akkoriban ugyanis még ismeretlen fogalom volt a központi fűtés, a kondenzációs technika, illetve a vízkezelés témaköre…

Fördős Norbert

Gyártói és forgalmazói kötelezettségek

2015. május 4. |  1275

Az ErP-vel kapcsolatos kommunikáció fókuszában gyakran csak maga a termék áll, így kevesebb hangsúlyt kap a rendszercsomag fogalma, illetve az ehhez kapcsolódó gyártói/kereskedői kötelezettség. A márciusi lapszámban megjelent cikkünk második, befejező részében most ennek hátterére szeretnénk kicsit alaposabban rávilágítani.

Fördős Norbert

ErP: tények és várható következmények

2015. március 2. |  1764
1 5 (1)

2014 szeptemberére tehető nagyjából annak az ideje, amikor Magyarországon is szélesebb körű nyilvánosságot nyert, hogy az ErP nem más, mint a környezetbarát tervezésről szóló előírások (Ecodesign), valamint az energetikai osztály (vagy energiacímke) besorolásainak (ELD) irányelve. Ezek a rendeletek az EU legfontosabb fenntarthatósági céljait támogatják, hogy ezzel is javítsuk az energiával működő készülékek kihasználtságát (hatásfokát).

Reload: ErP & ELD "újratöltve"

2014. október 3. |  2698

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika épületgépészeti szaklap múlt havi számában először jelent meg Magyarországon a fűtési hőtermelő, valamint melegvíz- készítő berendezések jövőjét alapjaiban meghatározó összefoglaló – és ha fogalmazhatok így –, figyelemfelhívó cikk Buczkó Tihamér tollából. A főszerkesztő kérésének értelmében azonban jelen cikk célja az új fogalmak definíciójának alaposabb tisztázása, illetve egy rövid visszatekintés az uniós szabályozás hátterére.

A nap- és geotermikus energia passzív hűtéssel

2014. július 31. |  5456
1 4 (1)

A hazai hőszivattyús piac a közeljövő trendváltozásait is figyelembe véve óriási lehetőségek előtt áll(hat). Ennek megvalósulása természetesen több összetevő függvénye, amihez elég és mindenképp érdemes megvizsgálni a szomszédos Ausztria utóbbi évtizedben lezajlott változásait, beleértve – többek között – az állami szerepvállalást (támogatási és pályázati lehetőségek), valamint a lakossági szemléletváltozást.

HMV-tárológyártási technikák

2014. május 6. |  3315

ELD = Energy Labeling Directive, amit legjobban talán az energiaosztály, energetikai besorolás irányelv kifejezéssel tudunk magyarra fordítani. Ez a fogalom azonban csak az egyik része annak a politikai akaratnak, illetve döntésnek, amelyet az energiát fogyasztó készülékek fenn-tarthatóságának kihasználása érdekében hoztak az uniós döntéshozók.

Fördős Norbert

Fűtésrásegítés hőszivattyúval

2014. április 2. |  3558
1

Abban az esetben, ha minden tél olyan lenne, mint egy enyhébb szezonban, akkor – talán nem vitás – nagyobb kereslet lenne Magyarországon a levegő/víz hőszivattyúkra. A néha félreértelmezhető hirdetéseket figyelmen kívül hagyva, kizárólag a műszaki lehetőségekre összpontosítva azonban ma már számos olyan példa létezik, amelyekben ez a hőtermelő a mindennapos gyakorlatban még ideálisabban alkalmazható.

Mekkora legyen a HMV-készítés teljesítménye?

2014. január 31. |  15 222
1

A fenti kérdésre sokak szerint nagyon egyszerű a válasz: minél nagyobb, annál jobb. Alaposabban végiggondolva azonban ez pont akkora legyen, amellyel még maximálisan biztosítható a fogyasztó által elvárt melegvíz-komfort – energiatakarékos HMV-előállítás és működési feltételek mellett. A lehetőségek tárházát tekintve ez ma már talán nem is olyan evidens, mert a döntés egy többlépcsős folyamat eredménye.

Drainback-rendszerek csőhálózat-számítása

2013. december 2. |  2447
1 4 (1)

A VGF szaklap idei kiadványaiban több alkalommal cikkeztünk a fűtésrásegítésre, illetve nagyobb rendszerek napenergiával támogatott használati melegvíz-készítésére is használható drainback szolár állomás működéséről és alkalmazási lehetőségeiről. Témakörünk lezárásaként most egy konkrét példán keresztül mutatjuk be a felhasználási lehetőségek szempontjából az egyik legfontosabb tényező, a csőhálózat-számítás lépéseit.

Az energiamenedzser funkció működése II.

2013. szeptember 5. |  2191

A VGF 2013/7-8. lapszámában átfogó képet adtunk a multifunkciós puffertárolók felépítéséről, a töltésüket vezérlő érzékelők szerepéről, valamint részben bemutattuk a tárolóhoz kapcsolódó frissvizes állomás működését. Cikkünk második, befejező részében röviden bemutatjuk a modern szolár töltőállomások belső funkcióit, illetve a teljes puffertárolós központi fűtési rendszer felhasználási lehetőségeit is. A fűtéstechnikai eszközök piacának napjainkban meghatározó szerepe van, hiszen a fűtés és a melegvízkészítés a teljes energiafelhasználás kb. 35-40%-át teszi ki, valamint a károsanyag-kibocsátás egyharmadáért felelős a legtöbb európai államban, illetve a világ fejlett országaiban is.

Az energia-menedzser funkció működése I.

2013. augusztus 5. |  3545

Előző lapszámunkban a fűtési trivalens pont szerepét mutattuk be, amely két, eltérő energiaforrást hasznosító hőtermelő optimális működését hivatott szolgálni, az adott pillanatban szükséges igények fedezése mellett. A több hőtermelőből álló, puffertárolós központi fűtési rendszerekben azonban az úgynevezett energiamenedzser funkció látja el – mint egy „kompetens karmester” – a különböző hőforrások által szolgáltatott fűtési energia betáplálását, valamint annak – igények szerinti – felhasználását.

Néhány szó a trivalens pontról

2013. június 10. |  2383
1 5 (1)

Első hallásra a trivalens pont sokaknak talán kicsit furcsán hat, pedig anno így „kezdhette” a bivalens pont fogalma is. Ez a kifejezés azonban – lényegét röviden összefoglalva – azt az értéket takarja, amellyel kombinált berendezéseknél (hőszivattyú és utánfűtő gázkészülék) a kiegészítő fűtésre történő átkapcsoláshoz a hőtermelő, illetve a hőszivattyú hatásfokát és a mindenkori energiaárakat vesszük alapul.

Szolár rendszerek

2013. május 6. |  6177

Előző lapszámunkban részletesen bemutattuk a drainback elven működő szolár állomás felépítését, illetve alkalmazási lehetőségeit. Kitértünk azokra az előnyökre, amelyek alapján ez a termék a nyomás alatt működő szolár berendezésekhez képest valós alternatívát kínál, ezenkívül felsoroltuk a főbb tervezési kritériumokat is.

Szolár rendszerek drainback modullal I.

2013. április 11. |  5176

A nyomás alatt működő szolár rendszerek alapvetően jók és elterjedtek, azonban a stagnálás sok esetben jelent gondot a kis és nagy rendszerekben egyaránt. Sajnos hiába a gondos méretezés, bizonyos alkalmazásoknál a túlhevülés megelőzésére kiegészítő intézkedések szükségesek, amelyek rontják a teljes szolár rendszer hozamát. A drainback elv azonban pont ebből a „hátrányból” próbál előnyt kovácsolni az alábbiakban bemutatott termék segítségével.

Az adaptív fűtési jelleggörbe

2012. november 26. |  11 660
1

Időjáráskövető szabályozót hosszú évek óta használunk a gyakorlatban, azonban jelentősebb elterjedése csak a kondenzációs hőtermelők térnyerésének köszönhető. Ezt a terméket szerencsére ma már egyre több laikus felhasználó keresi, most azonban egy olyan működési módot mutatunk be, ami remélhetőleg a szakembereket, illetve a fogyasztókat is a modern időjáráskövető szabályozók felé vezeti. Az időjáráskövető szabályozó működésének alapelve, hogy minden időpillanatban egy előre definiált, meghatározott fűtési jelleggörbe segítségével határozza meg a külső léghőmérséklet és az ahhoz hozzárendelt fűtővíz-hőmérséklet viszonyát. A fűtési jelleggörbének tehát csak az időjáráskövető szabályozók esetén van szerepe, mert ott külsőhőmérséklet-érzékelő segítségével mérjük a környezeti hőmérsékletet, ahol a fűtés komfortjára döntő befolyása van a jelleggörbe meredekségének (lásd

Kútvizes fűtési rendszerek szolár támogatással

2012. október 18. |  2261

Az augusztus végétől életbe lépett fűtéskorszerűsítési pályázatnak (is) köszönhetően ismét előtérbe helyezhetők a megújuló energiaforrásokat hasznosító hőtermelők. Magyarország e tekintetben különleges helyzetben van, mert mindkét hőforrásból (geotermikus és napenergia) nálunk bőven akad. Hazánkban sajnos általánosan még nem terjedt el ezek használata, pedig Nyugat-Európa számos országában jelentős szerepet töltenek be a geotermikus hőszivattyúk – minden szempontból más körülmények között.

Tároló-kiválasztási sajátosságok

2012. szeptember 7. |  6615
1 5 (1)

A magasabb komfortot biztosító használati melegvíz-készítő berendezések zöme tároló rendszerű. Ezek közül még ma is sok az energetikailag kevésbé hatékony, közvetlen fűtésű, de a szolár- és puffertárolós rendszerek jelentős térnyerésének, valamint az indirekt fűtésű hőközponti kialakításoknak köszönhetően egyre több háztartás használ innovatív melegvíz-készítési megoldásokat is.

Túlnyomásos gyűjtőkémény gyakorlati szemmel

2012. augusztus 22. |  3406

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Szaklap 2012 év eleji lapszámaiban egy kétrészes cikk keretein belül mutattuk be a többrészes, túlnyomással működő kéményrendszerek felépítését, elemtárát és alkalmazási feltételeit, illetve lehetőségeit. Ezt az égéstermék-elvezető rendszert most a megvalósítás oldaláról közelítjük meg – főként gyakorlati szemmel.

Diagnosztikai szoftver alkalmazása a gyakorlatban II.

2012. június 11. |  1939

Előző lapszámunkban a mindennapi szerviztevékenység egy általánosan még nem ismert, de egyre gyakrabban használt eszközét mutattuk be, amely az adott gyártó gázkészülékeinek felülvizsgálatához alkalmazható diagnózisszoftver. Az alapvető beállítások, valamint a működést felügyelő paraméterek felsorolása után cikkünk második, befejező részében a szervizszint néhány hasznos opcióját szeretnénk bemutatni.

Fördős Norbert

Diagnosztikai szoftver alkalmazása a gyakorlatban I.

2012. május 9. |  1833

Sok végfelhasználó szemében ma még biztosan furcsán hat, amikor a fali gázkészülék hibájához kihívott márkaszervizes szakember a csavarhúzó és a villáskulcs helyett először egy laptopot vesz elő a funkcióját nem teljesítő hőtermelő „javításához”. A most bemutatott diagnózisszoftver azonban egyáltalán nem kuriózum már, csak sajnos nagyon sok szervizszakember sem látja igazán át a benne rejlő lehetőségeket.

Tárolótöltési sajátosságok a különböző fali gázkészülékekben

2012. április 11. |  2649
1 5 (1)

Családi házak, illetve nagyobb méretű társasházi lakások esetén még mindig a tárolós rendszerek (hőközponti kialakítások vagy kompakt készülékek) nyújtják a legmagasabb melegvíz-komfortot. Persze ennek – a beruházás és az üzemeltetés szempontjából is – magasabb költségvonzata van, de takarékos használattal és innovatív gyártói ötletekkel gazdaságosabbá tehető az, ami a maximumot nyújtja.

Többrészes, túlnyomásos égéstermék elvezető rendszer telepítése II.

2012. március 7. |  3458

Előző lapszámunkban rövid „helyzetjelentést” adtunk a hazai gyűjtőkéményekről: ezek az égéstermék-elvezetők – néha, mint potenciális veszélyforrások – hiányosságaik, illetve elavult műszaki megoldásaik ellenére is jó alapot képezhetnek új típusú rendszerek, például a többrészes, túlnyomással működő égéstermék-elvezető rendszer telepítésére.

Új energiák zeolit kristályokkal

2011. október 11. |  4748

Szeptemberi lapszámunkban – a kémiai és fizikai alapok ismertetése mellett – rövid „történeti áttekintést” adtunk a zeolit kristályok felfedezésétől kezdve a gázipari és háztartási alkalmazásokon át egészen a „forró kövekkel” kombinált kondenzációs hőtermelők megjelenéséig. Cikksorozatunk mostani fejezetében ennek a készüléknek a felépítését, illetve működésének sajátosságait szeretnénk részletesebben bemutatni.

Fördős Norbert

Indirekt fűtésű vagy rétegtöltésű?

2011. április 12. |  35 265
Társszerző: Budavári István
1

A rétegtöltésű tároló ma már nem számít abszolút kuriózumnak, mégis nagyobb a kereslet a hagyományos működésű, indirekt fűtésű melegvíztárolók iránt. Igaz, ennek alapvetően pénzügyi okai vannak, és nem szabad teljesen háttérbe szorítani ezt a terméktípust sem. Innováció, illetve komfort tekintetében azonban a rétegtöltésű melegvíztároló többet és jobban ad, így – ártól függetlenül – versenyképes alternatíva a jövőorientált megoldást keresők számára.

Fördős Norbert

Változnak az idők...

2010. december 7. |  6568
Társszerző: Ceglédi Zoltán

...És változnak a fűtési rendszerek hidraulikai kapcsolásai is! Talán ezzel a bevezető gondolattal lehetne lezárni a fenti mondatot, illetve szemléle- tesen utalni arra, hogy a változások előszelét időben kell érezni az épületgépészet területén. Általában azonban az is igaz, hogy a tervező által összeállított energiatakarékos rendszereket időben még nem tolerálja, valamint keresi a felvevőpiac, anyagi forrásai pedig meglehetősen szűkösek. Mi lehet ilyenkor a megoldás? Először is a tisztánlátás, majd ezt követően a racionális döntés. A hazai lakásállomány jelentős része távfűtéssel rendelkezik, amelynek – mint általában minden fűtési megoldásnak – érvei, illetve ellenérvei vannak. A döntés előtt mérlegelendő tényezők között azonban nem szabad hinni a túlzásokban, melyekre minden, a saját termékét, valamint szolgáltatását előtérbe helyező cég vagy vállalat (tisztelet a kivételnek) hajlamos.