Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2016. március

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Egyszerűsített építési bejelentés – valóban egyszerű?

Lantos Tivadar |  4367

Egyszerűbbek és olcsóbbak lesznek az építkezések a 300 négyzetméter alatti új lakóépületek jogszabályváltozása miatt, ám egyelőre rengeteg a kérdőjel. A kérdések megválaszolására építési jogi konferenciát szerveznek a Szent István Egyetemen, ennek alapján foglaltuk össze a legjelentősebb változásokat.

Vaillant hőszivattyú-újdonságok

Fördős Norbert |  9033
1

A Vaillant Csoport – többek között – egyre szélesebb körben ismert, illetve elismert hőszivattyúgyártó Európában. Magyarországi jelenléte immár több mint 5 éves múltra tekint vissza, amelynek köszönhetően 2016-tól kezdve a magyar termékpalettán is bevezetésre kerülhetnek a tavalyi év legfrissebb fejlesztéseinek eredményei.

Energiatudatos építés: több mint hőszigetelés!

Támogatott cikk |  1632

Átfogó, komplex tájékozódásra ad lehetőséget az Öko City kiállítás. Ha energiamegtakarítási célú épületfelújítás kerül szóba, a laikus embernek jó eséllyel először a homlokzati falak hőszigetelése jut eszébe; talán azért, mert az ilyen témájú cikkeket leggyakrabban efféle „hőszigeteléses” fotókkal szokták illusztrálni. Aki kicsit utánajár a dolognak, az már tudja, hogy ennél jóval többről van szó, és az alaposabb tájékozódás igénye is felébred benne.

Fűtési rendszerek hidraulikai nyomáskiegyenlítése családi és társasházakban

Németh Roland |  7042
1

Bizonyára sokat hallottunk a hidraulikus nyomáskiegyenlítésről, de hogyan is működik? Mikor lehet használni? Mi az előnye? Megéri?

Energiatakarékosság és komfort egyszerre

Chiovini György |  1736

Lakásunkban jól akarjuk érezni magunkat, arra törekszünk, hogy egészséges és kellemes környezetben éljünk, lakjunk. Az ezt szolgáló fűtéssel, gépi szellőzéssel és esetleg hűtéssel szemben szigorú minőségi követelményeket támasztunk. Rendelkezésre állnak azok a berendezések, melyek képesek ezek megvalósítására, a tényleges eredmény azonban jelentősen eltérhet az elvi lehetőségtől.

Változik az épületek energetikai tanúsítása

Lantos Tivadar |  1666

2016. január 1-től jelentős mértékben módosultak az energetikai tanúsításra vonatkozó követelmények, jogszabályok. Ennek köszönhetően az épületre vonatkozó besorolás, a számítás módja is változott. A változások számos kérdést, problémát vetítenek a szakma elé, melyeket dr. Csoknyai Tamás, a BME docense ismertetett a VGF szaklappal.

Padlófűtés nagy belmagasságú csarnokokba

Kiss Péter |  5257
1 1

Az ipari csarnokok esetében legtöbbször az ipari padlófűtés nem is kerül szóba a magasabb beruházási költségek miatt. Ha a döntésben a későbbi üzemeltető is részt vesz, mindjárt változik a kép. Az üzemeltető szinte minden esetben fontosnak tartja egy energia- és költséghatékony fűtési rendszer kiépítését.

Új mértékegységek a földgázpiacon

Szilágyi Zsombor |  3564
1 5 (1)

Az Európai Unió 312/2014/EU rendelete 2014. áprilisban lépett hatályba. A rendelet a földgáz szállítóvezeték-rendszeren kapcsolatban lévő piaci szereplők közötti együttműködés szabályait tartalmazza, ennek megfelelően a magyar földgázpiacon a szállítókra, a kereskedőkre, az állami egyetemes szolgáltatóra és a szállítóvezetékről közvetlenül kiszolgált felhasználókra vonatkozik.

A földgáz alternatív felhasználása II.

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XV.

Dobai Gábor |  3028

A földgázból, illetve annak kitermelésével együtt igen értékes anyagokra tehetünk szert. Cikksorozatunk eme darabjában a gazolin és a hélium lesz a téma.

Az optimális higiéniai berendezés

|  1445

Vannak wc-ülőkék, amelyeken ülni egyszerűen kényelmesebb. Vannak wc-kerámiák, amelyek öblítése jobb és halkabb. És vannak zuhany wc-fúvókák, melyek egyszerűen kényelmesebben és kevesebb víz felhasználásával tisztítanak.

Napkollektorok alkonya

Veresegyházi Béla |  8838
1 5 (1)

Amikor a napkollektorok áttekintő táblázatának kérdéssorához kértünk ötleteket, véleményt kollégáktól, akkor történt, hogy egyikük jelezte; jó, jó, hogy táblázatot csinálunk a kollektorokról, és informáljuk a piacot a lehetőségekről, de minek, amikor a forgalom ezen területen drasztikusan visszaesett, nála például 2015-ben a nullát érte el. Megkérdeztünk más gyártókat, forgalmazókat is, és ha a kép nem is ilyen egyértelműen fekete, de nem is rózsás.

Síkkollektorok

Áttekintő táblázat

|  9711

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat.

Zalaegerszegen mustráltuk a kereskedőket

Lantos Tivadar |  1482

E havi mustránkat Zalaegerszegen ejtettük meg, ahol öt épületgépész kereskedést látogattunk végig. Vegyes volt a kép; udvariasság tekintetében nem volt kirívó eset, azonban szakmaiság szempontjából bizony volt olyan üzlet, ahol erősen rezgett a léc.

Ivóvíz-higiénia a pangás elkerülése révén

Szebellédi Tamás |  1056
1 5 (1)

Sok más országgal ellentétben Magyarországon bőven áll rendelkezésre kiváló minőségű víz. Az, hogy a drága ivóvíz mindig tiszta, friss és higiéniai szempontból kifogástalan állapotban érkezzen a vezetékből a csapolókhoz, alapkövetelmény az épületgépészeti rendszerekkel szemben. A tervezés, a kivitelezés, az üzemeltetés és a karbantartás területén is különösen magasak az elvárások. Az ivóvíz-higiéniával szemben támasztott követelmények a jövőben tovább fognak nőni. A higiénia mellett az ivóvízrendszerek megbízhatósága és tartóssága is döntő szerepet fog játszani.

WELL

Lantos Tivadar |  1130

A csaptelepek működésénél fontos szempont a takarékos üzemeltetés, de úgy, hogy közben ne adjunk le a higiéniai követelményekből.

Kik végezhetnek egyszerűsített gázkészülékcserét?

VGF online |  1689
1 5 (1)

Olvasói levél arról, hogy mi a különbség gázszerelő szakmunkás, gázszerelő mester, épületgépész mérnök gázszerelő és arcképes gázszerelő között.

Grundfos tervezői oktatások 2016

Támogatott cikk |  1073

Az Európai Unió területén az elmúlt években több, a szivattyú technikát is érintő direktíva lépett életbe. Ezen irányelvek célja a környezetünk fokozottabb védelme, az energiahatékonyság növelése, ezáltal a villamosenergia-fogyasztás csökkentése. Az Európai Unió teljes villamosenergia-fogyasztásának mintegy 30%-át a környezetünkben sokszor észrevétlenül üzemelő villanymotorok energiafelhasználása teszi ki.

Biobrikett-gyártás Nagyivánban

Dr. Barcsik József |  7697

Nagyiván község Jász-Nagykun–Szolnok megye északkeleti csücskén található, a Hortobágy szélén. Közel harminc éve voltam először a községben, amikor azt láttam, hogy a dolgos emberek a learatott nádat feldolgozzák, a keletkező hulladékot pedig eltüzelik az általuk konstruált kazánban, mellyel a műhelyt, valamint a baromfitelepet fűtötték.

Szivattyúkra vonatkozó EU rendeletek hatása a gyakorlatban

Lantos Tivadar |  1812
2 5 (2)

Az ErP (Energy related Product) irányelv szivattyúkra vonatkozó rendeletét korábbi cikkünkben már megvizsgáltuk. Ennek folytatásaként nézzük meg részletesebben, hogy az EU rendeleteknek milyen hatása van a gyakorlatban. Erdei Istvánnal beszélgettünk a témával kapcsolatban.

Idén a légkezelőket is utolérte az ErP

Lantos Tivadar |  1228

Tovább dübörög az ErP, ez alkalommal megnézzük, hogy az ökodizájn irányelvek fényében mi változott a légtechnikában 2016. január 1-jével.

Hővisszanyerő szellőztetőgépek

500 m³/h normál üzemű légszállításra, összehasonlító táblázat

VGF online |  8257

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

CO a mélygarázsokban, alagutakban

Szita Sándor Attila |  2125

Jelenleg Magyarországon nincs semmilyen jogszabály, amely a mélygarázsok, zárt parkolók, parkolóházak CO-védelmét érintené. A dr. Rudnai Péter, Országos Környezetegészségügyi Intézet munkatársa által szerkesztett, 2007-es „Lakás és egészség” című kiadvány ugyan ad egy viszonylag konkrét támpontot, miszerint: „Parkolóházaknál, mélygarázsoknál olyan szellőzést kell biztosítani, hogy a szén-monoxid-koncentráció a legforgalmasabb 30 percben se haladja meg a 40 mg/m3-es értéket”, ugyanakkor ez semmilyen jogszabályban vagy előírásban nem jelenik meg.

Céges autók a vállalkozók szolgálatában

Lantos Tivadar |  1650

A céges kocsi ma már szinte nélkülözhetetlen a vállalkozások életében. Ami egykoron még a nagyvállalati vezérek kiváltsága volt, ma már hétköznapi munkaeszköz. Annak jártunk utána, hogy mit kell tudni a KKV-szektor résztvevőinek, és hogyan lehet spórolni a céges autózáson.

Vegyünk elégtételt a h–x diagramon!

Fehér Zsolt |  1214

A bajok sokak tanulmányai során már felütötték a fejüket. Mire is gondolok? Itt van mindjárt a Mollier- vagy h–x diagram! Jó-jó, hagyjuk az ijesztgetést. Nyilván ez a diagram volt az, ami vizsgákon beugróként jó pár kollégának komoly felindulást és rémületet okozott. Nem baj, túl van rajta mindenki. Most inkább jellemzően kedves félmosolyt csal az arcunkra, hiszen régi „szép” emlékeket hív elő bennünk.

Folyadék-hűtőtornyok

Csizmazia Gábor |  8571
1 4 (1)

Hűtőberendezéseinknél a kompresszorból kilépő, forró, gőzállapotú hűtőközeget cseppfolyósítani kell azért, hogy a hűtőkörfolyamat működni tudjon. A kondenzációhoz igénybe vehetünk lég- vagy vízhűtéses kondenzátorokat. Jelen cikkben a vízhűtéses kondenzátorokkal, illetve a hozzájuk tartozó hűtőtornyokkal kívánok foglalkozni.