Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Biobrikett-gyártás Nagyivánban

2016/3. lapszám | Dr. Barcsik József |  7711 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Biobrikett-gyártás Nagyivánban

Nagyiván község Jász-Nagykun–Szolnok megye északkeleti csücskén található, a Hortobágy szélén. Közel harminc éve voltam először a községben, amikor azt láttam, hogy a dolgos emberek a learatott nádat feldolgozzák, a keletkező hulladékot pedig eltüzelik az általuk konstruált kazánban, mellyel a műhelyt, valamint a baromfitelepet fűtötték.

Ez a hagyomány megmaradt, és talán ennek tudható be, hogy néhány éve a lelkes szakemberek megalakították egy céget. A céljuk világos és egyértelmű volt: a mezőgazdaságban keletkező, hasznosítható melléktermékekre alapozva, mely a természetben minden évben megújul, egy biobrikett-gyártósort kell megépíteni. A technológiához szükséges épület rendelkezésre állt, ebbe kellett betervezni a technológiai berendezéseket. A létesítmény tervezője Hársvölgyi István volt.

Az agrobrikett-előállító üzem létesítésére benyújtott a pályázatukkal az Európai Uniótól és a magyar államtól több mint 48,5 millió forintot nyertek. A kivitelezésre 2009-ben került sor, ezt egy hazai, hosszúhetényi székhelyű cég végezte el. Az elkészült létesítményt Czinege Lajos, a kft. vezetője mutatta be, ő kalauzolt végig a gyártósoron.

A cikk még 7 823 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Megújulók