Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Dr. Barcsik József

 572 | |

Dr. Barcsik József cikkei

Barcsik József

Távfűtés Fernitz-ben

2021. április 7. |  16

Ausztriában, a Stájer tartomány fővárosában, a Grazi Vásár és Konferencia monumentálisnak mondható épületének termeiben, még a koronavírus-járvány előtt rendezték meg a 6. Közép- európai Biomassza Konferenciát. A rendezvény Hatékony fűtési berendezések című programpontja a Fernitz-ben létesült, biomasszára alapuló távfűtési hőközponttal ismertette meg a résztvevőket.

Barcsik József

Távfűtés Raibachban bioenergiával

A rendszer egy állattartó telep gázát hasznosítja

2020. március 31. |  233

Vezetett szakmai túrán ismerkedhettünk meg a németországi Rosengarten településen létesült biogázüzemmel. A környezetbarát módon megtermelt fűtőanyag hőjét a távfűtőművek használja fel.

Barcsik József

Biobrikett-gyártás Nagyivánban

2016. május 10. |  831

Nagyiván község Jász-Nagykun–Szolnok megye északkeleti csücskén található, a Hortobágy szélén. Közel harminc éve voltam először a községben, amikor azt láttam, hogy a dolgos emberek a learatott nádat feldolgozzák, a keletkező hulladékot pedig eltüzelik az általuk konstruált kazánban, mellyel a műhelyt, valamint a baromfitelepet fűtötték.

Barcsik József

Már nem termel áramot a biogáz-kiserőmű

2017. július 7. |  885

A VGF 2017/4. számában Dobai Gábor tollából jelent meg „A biogáz ügyének helyzete Magyarországon” című cikk. Elolvasva a mezőgazdasági hulladékok feldolgozása és ártalmatlanítása fejezetben felfedeztem a Kenderes-Bánhalma biogáztelepet, melynek avatására 2007 szeptemberében került sor, és amit az akkor még létező Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára, Dióssy László nyitott meg.

Faapríték energetikai hasznosítása

2014. november 4. |  1967

2014. január 15. és 18. között rendezték meg Grazban a 4. Közép-európai Biomassza Konferenciát, melynek első napján szakmai kirándulások közül választhattak a szakemberek. Az egyik kirándulás programjában a kis faelgázosító – KWK – berendezések szerepeltek.

Az első mélygeotermia Németországban

2014. január 31. |  3951

A „Geotermikus energia hasznosításának lehetőségei" címmel szervezett a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara egy szakmai utat Németországba. Az út egyik állomása Waren (Müritz) volt, ahol egy több mint 25 éve üzemelő, a geotermikus energiát komplexen hasznosító rendszert tekinthettek meg az érdeklődő szakemberek.

Mese a nyíltszívű beruházóról

2011. június 15. |  2133

Nem mese, amit elmondok, bár mint minden mesének, van eleje, mellyel a történet elkezdődött. Egy szakmafüggetlen, nem épületgépész cég munkatársai mondták el történetüket az épületükben megvalósuló fűtési rendszerrel kapcsolatban.

Távfűtés biomasszára alapozva

2008. augusztus 29. |  3717

Az egyik szakmai kirándulás keretében a Hartbergben megépült biomassza tüzelésű erőművet látogatták meg az érdeklődő szakemberek. A település Ausztriában Szombathelytől „átellenben” 30-40 km-re található, amely a tengerszint felett 365 m magasságban helyezkedik el. A kisváros területe 21,53 km2. A települést 437 ha erdő övezi, mely a jó levegőt biztosítja az ott élő 6547 lakosnak.

Megújulók - Biogáztelepek Németországban V.

2012. december 11. |  2739

Megújulók - Biogáztelepek Németországban V. cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Biogáztelepek Németországban III.

2012. december 11. |  3023

Biogáztelepek Németországban III. cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Biogáztelepek Németországban II.

2012. december 11. |  2702

Arne Ritzmann mérnök 2007 júliusában szervezett szakmai utat Németország egyik tartományába, Szászországba, ahol hét biogáztelepet tanulmányoztak az érdeklődő magyar szakemberek. Az általában gazdaságokban, szövetkezetekben kialakított telepeken a biogázt főként szarvasmarhatrágyából és a gazdaság földjén megtermelt növényi anyagok felhasználásával állítják elő. Mostani számunkban a Gundorf-i létesítményt mutatjuk be.

Megújulók - Biogáztelepek Németországban

2012. december 11. |  2850

Megújulók - Biogáztelepek Németországban cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Biogáz- és villamosenergia-termelés Schulwitzban

2012. december 11. |  2580

Biogáz- és villamosenergia-termelés Schulwitzban cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Barcsik József

Üzemanyag növényekből

2012. december 11. |  3315
1

Kis túlzással mondhatjuk, hogy reneszánszát éli a növényekből történő üzemanyaggyártás. Az 1970-es évek első olajválsága ráirányította a figyelmet a bio-üzemanyagokra. De visszatekintve a korábbi évtizedek történéseire, olvashatunk arról, hogy a dízelmotor feltalálója, Rudolf Diesel az új motorjában üzemanyagként, a párizsi világkiállításon 1900-ban földimogyoróból készült növényolajat használt fel. A háborús idők faelgázosító autóját is a bioüzemanyag előfutárának lehet tekinteni.

Tőzegtüzelésű erőmű Finnországban

2006. december 10. |  2487

Hazánk energiaszerkezetében a földgáz felhasználás jelentős szerepet játszik. Az import földgáz mennyisége tovább növekszik. A jelenlegi tendenciák szerint a földgáz árában is jelentős drágulás következik be. Lényeges stratégiai cél és feladat, hogy a hazai energiahordozók részaránya növekedjen az energiastruktúrában.

A szolnoki Tisza Szálló története

2006. november 10. |  5417
1 5 (1)

75 évvel ezelőtt fejezték be Szolnokon a Tisza Szálló gyógyfürdő és színházépület fűtésberendezéseinek átalakítását. Szolnokon, a Tisza jobbpartján épült fel az 1920-as években a Tisza Szálló és Gyógyfürdő. Az épületen - a termálvíz szabad kifolyásától karnyújtásnyira - egy emléktábla állít mementót Pávai Vajna Ferencnek, hévizeink atyjának, a jeles geológusnak, aki a Tisza Szálló és Gyógyfürdő első termálvizét segítette felszínre hozni 1928-ban. A hévízkutat a Gyógyfürdő előtt fúrták meg, ahol jelenleg egy szobor áll.

Megújulók

2006. október 10. |  30 849

Gombamód szaporodnak a környezetet védő, segítő és zöldáramot termelő biogáztelepek Felső-Ausztriában is. Ezek egyike egy éve üzemel Michaelnbach-ban. Michaelnbach település mellett épült meg a Rückert Naturgas tervezésében az Agrarstrom GmbH. tulajdonát képező biogáztelep. A céget két család, a Humer és a Hutterer alapította, és Elizabeth Humer ügyvezető mutatta be az érdeklődőknek.

Biogáz tejsavóból és az üzem szennyvizéből

2012. december 11. |  2251

Biogáz tejsavóból és az üzem szennyvizéből cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Megújulók Biogáztelep Aspachban

2012. december 11. |  21 302

Megújulók Biogáztelep Aspachban cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Biogázt a földgázhálózatba

2012. december 11. |  3133
1 5 (1)

Biogázt a földgázhálózatba cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

A geotermikus energia környezetkímélő hasznosítása Unterschleissheimben

2012. december 11. |  2378

A németországi Bajor Tartomány fővárosától, Münchentől északra, Unterschleissheim városában a földhő kinyerésére és hasznosítására szövetkeztek. A megvalósult környezetbarát geotermikus projektet Dr. F.-J. Struffert, a Geothermie Unterschleissheim AG projekt vezetője, egyébként tanácsadó mérnök és geológus mutatta be.

Biogáz-berendezés Gut Karlshofban

2005. december 10. |  2395

A Német Szövetségi Köztársaság Bayern Tartományában is fontos feladatnak tekintik a mezőgazdaságban, az állattartás során keletkező trágya korszerű, környezetvédelmet is kielégítő kezelését. A tartomány fővárosától, Münchentől mintegy 20 km-re, Ismaning település mellett, Gut Karlshofban, a falu szélén az egyik gazdaságban 400 szarvasmarhát tenyésztenek.

Geotermikus energia felhasználása egy ipari üzemben

2005. szeptember 10. |  2531

Az üzem területén 1986-ban került lemélyítésre a K-43 sz. kút, amely 1250 m talpmélységből 68 °C hőmérsékletű, 910 l/min hozamú termálvizet ad. A termelt hévíz minősége alacsony keménységű, jellegét tekintve nátriumhidrogén-karbonátos. A termálvíz paraméterei kínálták az energetikai hasznosítás lehetőségét. Az üzem területén található épületek temperálására és a szociális meleg víz biztosítására alapjában széntüzelésű, kisnyomású gőzkazánok szolgáltak

A műszaki ellenőr a gyakorlatban

2003. április 10. |  5959
1 5 (1)

A műszaki ellenőri tevékenység a műszaki ellenőrzésről szóló 158/1997. (IX. 26.) Kormányrendelet, illetve az ezt módosító 167/2001. (IX.14.) számú Kormányrendelet hatályba lépését követően felértékelődött. A rendelet szerint az építtető a szerelési munka szakszerűségének ellenőrzésével, illetőleg helyszíni képviseletével műszaki ellenőrt köteles megbízni, ha az építési határt meghaladja a beruházás volumene. Ezt számára jogszabály írja elő.

Gépész műszaki ellenőri tevékenység a hőellátó rendszerek ellenőrzése során

2013. február 11. |  520

Műszaki ellenőr – a belső melós. Ő azért dolgozik, hogy az átvevő ne találjon hibát, hogy minden klappoljon. A műszaki ellenőr feladata az, hogy megtalálja és betömje a réseket, hogy minden a helyére kerüljön. A jó műszaki ellenőr nem ellenség, éppen ellenkezőleg! Sokszor rajta múlik, hogy a kivitelezőnek nem kell hatalmas presztízs- és anyagi veszteséggel kijavítani a már átadott rendszer hibáit, hanem felszerelés közben, csekély energiabefektetéssel korrigálja, amit kell. Cikkírónk több évtizedes tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, amit az alábbiakban megoszt olvasóinkkal.