Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Dr. Barcsik József

 8871 | |

Dr. Barcsik József cikkei

34 cikk. Lapozó:

Barcsik József

A fatüzelésről

2023. július 4. |  435

Reneszánszát éli a fatüzelés. Ennek különböző okai vannak, de biztosan közrejátszott benne a földgáz árának emelkedése, illetve a földgázellátás körüli – eddig csak a hírek által táplált, de a gyakorlatban még meg nem élt – bizonytalanságérzet. Főként vidéki intézményekben, önkormányzati fenntartású épületekben a fatüzelés jó alternatívája lehet a gáztüzelésnek, de akár kistelepülési távfűtőművek fűtőanyaga is lehet a fa, vagy a fából készült tüzelőanyag.

Barcsik József

Zöld energiából biogáz, áram és üzemanyag

2022. november 3. |  438

A megújuló energiaforrások felhasználásában Németország messze előrébb jár, mint Magyarország. Bár idehaza is történtek komoly beruházások például a biológiai eredetű hulladékok feldolgozására, ezek összességében nem képviselnek jelentős volument. Németországban egy olyan farmon jártunk, amely komplex módon használja fel a szolárpanelek nyújtotta lehetőséget és a biogáztermelést, hogy a végeredménnyel autókat lehessen megtankolni környezetbarát üzemanyaggal.

Barcsik József

Megújuló energia hasznosítása Szolnokon

2022. június 2. |  456
1

A MÁV Kórház és Rendelőintézet Szolnokon a Zagyva folyó hídján áthaladva, a Besenyszögre vezető út bal oldalán, a Vártemplommal szemben található. Az intézmény 1964–1967 között épült. A kórházi ágyszám 269, a rendelők száma 22. Az épület fűtött térfogata 42 708 légköbméter. Az energetikai korszerűsítés során a kórházban először a termálenergiát hasznosították, majd néhány év múlva a következő lépésben napelemekkel villamos energiát is állítottak elő. Ezt követően, úgy vélem, már beszélhetünk úgynevezett „zöldkórházról”.

Barcsik József

Henning Boetius: Hidrogénforradalom

2022. április 8. |  565

Az elmúlt időszakban számos szaklap hasábjain jelentek meg publikációk a hidrogén előállításáról és a felhasználásáról. Érdeklődéssel olvastam ezeket az írásokat és a szakirodalmi hivatkozásokat is. Nem találtam köztük az egyik, számomra alapismereteket nyújtó, Hidrogénforradalom című ismeretterjesztő könyvet. Levettem a könyvespolcomról, és azt gondoltam, a szakmai közönségnek ajánlom ezt a könyvet.

Barcsik József

Zöld távfűtés Leibnitzben

2021. június 30. |  7933

A távfűtésről idehaza valamiért a nagyvárosok jutnak az eszünkbe, pedig a megoldás kisebb településeken is hatékony, olcsó és környezetbarát fűtési megoldást jelent. Persze a nagyobb üzemméret hatékonyabb működtetést jelent, ezért Ausztriában például azon dolgoznak, hogy összekössék a települések távhőrendszereit. Megnéztük, hogyan.

Barcsik József

Távfűtés Fernitz-ben

2021. április 7. |  7873

Ausztriában, a Stájer tartomány fővárosában, a Grazi Vásár és Konferencia monumentálisnak mondható épületének termeiben, még a koronavírus-járvány előtt rendezték meg a 6. Közép- európai Biomassza Konferenciát. A rendezvény Hatékony fűtési berendezések című programpontja a Fernitz-ben létesült, biomasszára alapuló távfűtési hőközponttal ismertette meg a résztvevőket.

Barcsik József

Távfűtés Raibachban bioenergiával

A rendszer egy állattartó telep gázát hasznosítja

2020. március 31. |  8044

Vezetett szakmai túrán ismerkedhettünk meg a németországi Rosengarten településen létesült biogázüzemmel. A környezetbarát módon megtermelt fűtőanyag hőjét a távfűtőművek használja fel.

Barcsik József

Biobrikett-gyártás Nagyivánban

2016. május 10. |  7719

Nagyiván község Jász-Nagykun–Szolnok megye északkeleti csücskén található, a Hortobágy szélén. Közel harminc éve voltam először a községben, amikor azt láttam, hogy a dolgos emberek a learatott nádat feldolgozzák, a keletkező hulladékot pedig eltüzelik az általuk konstruált kazánban, mellyel a műhelyt, valamint a baromfitelepet fűtötték.

Barcsik József

Már nem termel áramot a biogáz-kiserőmű

2017. július 7. |  1508

A VGF 2017/4. számában Dobai Gábor tollából jelent meg „A biogáz ügyének helyzete Magyarországon” című cikk. Elolvasva a mezőgazdasági hulladékok feldolgozása és ártalmatlanítása fejezetben felfedeztem a Kenderes-Bánhalma biogáztelepet, melynek avatására 2007 szeptemberében került sor, és amit az akkor még létező Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára, Dióssy László nyitott meg.

Faapríték energetikai hasznosítása

2014. november 4. |  2677
1

2014. január 15. és 18. között rendezték meg Grazban a 4. Közép-európai Biomassza Konferenciát, melynek első napján szakmai kirándulások közül választhattak a szakemberek. Az egyik kirándulás programjában a kis faelgázosító – KWK – berendezések szerepeltek.

Az első mélygeotermia Németországban

2014. január 31. |  4614

A „Geotermikus energia hasznosításának lehetőségei" címmel szervezett a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara egy szakmai utat Németországba. Az út egyik állomása Waren (Müritz) volt, ahol egy több mint 25 éve üzemelő, a geotermikus energiát komplexen hasznosító rendszert tekinthettek meg az érdeklődő szakemberek.

Mese a nyíltszívű beruházóról

2011. június 15. |  2591

Nem mese, amit elmondok, bár mint minden mesének, van eleje, mellyel a történet elkezdődött. Egy szakmafüggetlen, nem épületgépész cég munkatársai mondták el történetüket az épületükben megvalósuló fűtési rendszerrel kapcsolatban.

Barcsik József

Válaszlehetőségek a gázválságra

2010. április 13. |  6964

2009. január 6. és 20. között Oroszország és Ukrajna között árvita miatt szünetelt a... gázszállítás az orenburgi gázszállító vezetéken, melyen a földgáz Oroszországból a kitermelés helyétől Ukrajna nyugati határig eljut. Ennek hatására Közép- és Nyugat-Európa számos országában eltérő jellegű, nagyságú földgázellátási gondok merültek fel. Hazánkban ezen időszak alatt gázkorlátozásra került sor az 500 m³/h teljesítmény feletti fogyasztók körében. A teljes időtartam alatt az ún. I. kategóriájú korlátozás az erőműveket és a nagyobb ipari fogyasztókat érintette. Két napon, január 7-én és 8-án sor került a következő, II. kategória elrendelésére is. A hazai jelentős földalatti gáztároló-kapacitásnak – 53 millió m³/nap – köszönhetően a lakosság és a kommunális fogyasztók korlátozására nem került sor. Ha visszagondolunk, akkor rövid időn belül ez már a második gázszállítási anomália volt, mely az orosz–ukrán gázárvita kapcsán jelentkezett.

Távfűtés biomasszára alapozva

2008. augusztus 29. |  4230
1 5 (1)

Az egyik szakmai kirándulás keretében a Hartbergben megépült biomassza tüzelésű erőművet látogatták meg az érdeklődő szakemberek. A település Ausztriában Szombathelytől „átellenben” 30-40 km-re található, amely a tengerszint felett 365 m magasságban helyezkedik el. A kisváros területe 21,53 km2. A települést 437 ha erdő övezi, mely a jó levegőt biztosítja az ott élő 6547 lakosnak.

Megújulók - Biogáztelepek Németországban V.

2012. december 11. |  3219

Megújulók - Biogáztelepek Németországban V. cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Biogáztelepek Németországban III.

2012. december 11. |  3386

Biogáztelepek Németországban III. cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Biogáztelepek Németországban II.

2012. december 11. |  3103

Arne Ritzmann mérnök 2007 júliusában szervezett szakmai utat Németország egyik tartományába, Szászországba, ahol hét biogáztelepet tanulmányoztak az érdeklődő magyar szakemberek. Az általában gazdaságokban, szövetkezetekben kialakított telepeken a biogázt főként szarvasmarhatrágyából és a gazdaság földjén megtermelt növényi anyagok felhasználásával állítják elő. Mostani számunkban a Gundorf-i létesítményt mutatjuk be.

Megújulók – Biogáztelepek Németországban

2012. december 11. |  3225

Arne Ritzmann mérnök 2007 júliusában szervezett szakmai utat Németország egyik tartományába, Szászországba, ahol hét biogáztelepet tanulmányoztak az érdeklődő magyar szakemberek. Az általában gazdaságokban, szövetkezetekben kialakított telepeken a biogázt főként szarvasmarhatrágyából, és a gazdaság földjén megtermelt növényi anyagok felhasználásával állítják elő. Mostani számunkban a Tirschendorf-ban épült létesítményt mutatjuk be.

Biogáz- és villamosenergia-termelés Schulwitzban

2012. december 11. |  3003

Németország keleti tartományaiban is egyre dinamikusabban épülnek a biogáztelepek a nagy állattartó telepek trágyájára alapozva. Ezzel a technológiával a keletkező trágya korszerű kezelését is megoldják, és mellette villamos energiát termelnek, a technológia hulladékhőjével pedig további fosszilisenergia-megtakarítást érnek el.

Barcsik József

Üzemanyag növényekből

2012. december 11. |  4945
1

Kis túlzással mondhatjuk, hogy reneszánszát éli a növényekből történő üzemanyaggyártás. Az 1970-es évek első olajválsága ráirányította a figyelmet a bio-üzemanyagokra. De visszatekintve a korábbi évtizedek történéseire, olvashatunk arról, hogy a dízelmotor feltalálója, Rudolf Diesel az új motorjában üzemanyagként, a párizsi világkiállításon 1900-ban földimogyoróból készült növényolajat használt fel. A háborús idők faelgázosító autóját is a bioüzemanyag előfutárának lehet tekinteni.

34 cikk. Lapozó: