Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2021. április

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Trendek és technológiák

Szilágyi László |  7916

Az év legerősebb hónapja a szakmánkban az április, legalábbis a szakmai újdonságok tekintetében, hiszen ilyenkor rendszerint már túlvagyunk a nemzetközi épületgépész kiállításokon, amelyeken a gyártók bemutatják a legújabb fejlesztéseiket, és itthon is megjelennek az első termékújdonságok a kereskedések polcain. Nem véletlen, hogy ez a lapszámunk tartalmazza a legtöbb szakcikket is és ezért emelt oldalszámban publikáljuk az előfizetőink örömére.

Beindulnak a felújítások

Lesznek itt problémák, érdemes az építkezés előtt tiszta műszaki-jogi helyzetet teremteni

Erdősi Csaba |  7875

A meghirdetett állami támogatásoknak köszönhetően országszerte beindulnak a házfelújítások és tetőtérbeépítések. Az epitkezes.info.hu weblap sajtóközleménye szerint valószínűleg olyanok is belevágnak most a munkálatokba, akik korábban még nemigen építkeztek, így nincs tapasztalatuk abban sem, hogy az igényeiket, elvárásaikat hogyan kell pontosan és szakszerűen megfogalmazniuk. Legalább ekkora gond, hogy a kivitelező vállalkozók között is lehetnek olyanok, akik nincsenek eléggé felkészülve egy-egy ilyen feladat professzionális elvégzésére. Ebben a helyzetben nem lehet kizárni, hogy jó néhány reménytelien induló felújítás kisebb-nagyobb vitákba – súlyosabb esetekben akár pereskedésbe – torkollik, vagy éppen el kell bontani és újra megcsinálni a munkát. Mindkét fél alapvető érdeke tehát, hogy már a kezdetektől a biztonságra törekedve, megfelelő műszaki-jogi előkészítéssel induljanak a munkálatok.

A jövő trendjei

Erdősi Csaba |  8146
1 1

Az európai szaksajtó rendre megpróbálja felvázolni, hogy milyen megoldások jellemzik majd a közeljövő fűtési rendszerét. Ezekből szemezgetve állítottunk össze egy összefoglalót – korántsem a teljesség igényével, csak felvillantva néhányat a lehetséges irányokból, megoldásokból.

Vízteres kandallók és a biztonság

Kohán Károly |  1046
4 5 (4)

A vízteres kandallók biztonságos üzemeltetésére számos technikai megoldás kínálkozik. A biztonságot garantálja egy új típusú, hibrid tűztér is. A megoldás lényege, hogy a tűztér kialakítása lehetővé teszi annak eldöntését, hogy a megtermelt hőmennyiség – leszámítva az üvegfelület sugárzó hőjét – egy víztartály fűtését szolgálja, vagy a cserépkályhákhoz hasonlóan a felépítményen belül található füstjáratokat fűtse.

Váratlanul változó jogszabályok

Haladék a közel nulla energiaigényű épületeknek, új előírások a TNM rendeletben

Erdősi Csaba |  8434

Újabb egy évvel tolta ki kormány a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó előírásokat, így 2022 június 30-ig haladékot kaptak az építtetők és a beruházók a követelmények teljesítése alól. Eldőlt a „nagy szellőztetésvita” is, a vonatkozó TNM rendelet módosításával világossá vált, hogy nem kötelező szabályozott működésű hővisszanyerős vagy központi elszívásos szellőztetőrendszer kiépítése minden új épületben, ahol viszont van ilyen, ott az ablaknyitást nem vehetik figyelembe az előírt frisslevegő-utánpótlás biztosítására.

Fűtési víz kezelése

Sótalanítás és vegyszeres kezelés

Paller Tamás Lantos Tivadar |  8341
5 4.75 (4)

A fűtési víz kezelésének témaköre meglehetősen szerteágazó. Vannak, akik a vegyszeres kezelés mellett teszik le a voksukat, mások a fűtővíz sótalanítására esküsznek. Mindkét módszer mellett, és ellen is lehet felhozni érveket. Tény ugyanakkor, vízkezelésre szükség van, éppen ezért most mindkét módszert részrehajlás nélkül vesszük górcső alá.

Művezető az Épületgépészeti Múzeumban 3.

Morvay Béla |  615

Rendhagyó múzeumi sorozatunk harmadik darabját olvashatják. Szerzőn 1983-ban zárta le az előző részt, onnan folytatjuk most a már magas beosztásban dolgozó művezetőnk történetét.

A cserépkályha hosszú és eredményes fejlődése

Nagy András |  1093
1 5 (1)

Évszázadok óta használjuk lakásunk fűtésére a cserépkályhákat Európa középső részén, de különösen az Alpok és a Kárpátok vidékén. Az általa biztosított sugárzó meleg és a tűz hangulata sok ember alapvető élménye. Emellett napi egy befűtéssel biztosítja a megfelelő komfortérzetet és ma már állíthatjuk, hogy gondos tervezéssel, kivitelezéssel és helyes üzemeltetéssel környezetbarát is.

Általában a pellettüzelésről

Sasi Gábor |  8014

A pellettüzelésű kazán vagy kályha a termosztáttal vezérelve, a kívánt hőmérsékletet automatikusan biztosítja. A tüzelőanyag jellemzően 15 kilogrammos zsákokba előre csomagoltan, raklapra szerelten érkezik a felhasználóhoz, melyet a továbbiakban a fával szemben sem hasogatni, sem szárítani nem szükséges. A felhasználó egyszerűen kibontja a zsákokat és feltölti a pellettartályt, mely a méretétől függően, kandallók esetében 1-2 napra, pellet égőfejek és kazánok esetén 1-2 hétre elegendő, majd egy gombnyomással elindítja a berendezést, és ezután csak élvezi a pelletfűtés nyújtotta meleget és kényelmet.

Kinek garancia a garanciális visszatartás?

Lantos Tivadar |  618

A garanciális visszatartás az építési szerződések egyik leggyakoribb biztosítéka, melyet az elvégzett munka minőségének biztosítékaként akár évekig is fenntarthatnak. De mi történik, bármelyik szerződő fél felszámolása vagy fizetésképtelensége esetén? Milyen visszaélésekre adhat okot a biztosítékok e formája?

Ruhatár a csatornában?

Mindent elvitt a szennyvíz

Lantos Tivadar Bokor András |  8057
4 4.75 (4)

A vízelvezető lefolyók akkor működnek rendesen, ha észrevétlenek. Ha felhívják magukra a figyelmet, akkor színes, szagos meglepetések érhetnek. Különösen akkor kellemetlen mindez, ha egy étteremben van a probléma helye. Kiadhatatlanná vált az üzlethelyiség az egyik bevásárlóközpontban. De ki is mindezért a felelős? A tulajdonos? Az üzemeltető? A többi üzlethelyiség bérlője? Választ kapunk soron következő tanulságos történetünkből.

Távfűtés Fernitz-ben

Dr. Barcsik József |  7866

Ausztriában, a Stájer tartomány fővárosában, a Grazi Vásár és Konferencia monumentálisnak mondható épületének termeiben, még a koronavírus-járvány előtt rendezték meg a 6. Közép- európai Biomassza Konferenciát. A rendezvény Hatékony fűtési berendezések című programpontja a Fernitz-ben létesült, biomasszára alapuló távfűtési hőközponttal ismertette meg a résztvevőket.

Vaillant termékújdonságok 2021-ben

Támogatott cikk |  1120

Vezető európai gyártóként a Vaillant Group minden évben számos fűtéstechnikai újdonságot mutat be, amelyek közül több termékkör Magyarországon is szerepet kap. Ebben az évben a gázüzemű és hőszivattyús hőtermelés egy-egy új termékcsaládja lép hazai szinten porondra.

24 kW-os kombi gázkazánok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  925

Táblázatunkban a BSG, a Cosmogas, a Daikin, az E.C.A., a Fondital, a HAJDU, a Weishaupt, a Remeha, a Vaillant Saunier Duval, a Termet, az Unical és a Viessmann termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Radiátorburkolat? Jobb számolni vele!

Erdősi Csaba |  813
1 5 (1)

Rengeteg lakás fűtését biztosítják radiátorokkal. A helyi adottságok ismeretében a tervezők egyre optimálisabb teljesítményű rendszereket terveznek, néha azonban a lakók összekuszálhatják a számításokat. Például, ha esztétikai megfontolásokból el akarják rejteni a radiátorokat. Persze egy radiátorburkolat felszerelése nem ördögtől való, de tisztában kell lenni azzal, hogy még egy túl mélyre lógó függöny is rontja a teljesítményt, úgyhogy nem árt óvatosan élni ezzel a lehetőséggel. 10–15 százalékos teljesítménycsökkenéssel mindenképpen számolhatunk.

Ha nagy a szükség, van segítség?

Nyilvános illemhelyek a fővárosban

Lantos Tivadar |  817

Egy korszerű világváros elképzelhetetlen elegendő számú, higiénikus, és komfortos nyilvános illemhely nélkül. Ma Budapesten minden igényt kielégítenek a személyzettel ellátott vagy éppen az automata WC-k, mind gépészetileg, mind technikai felszereltségüket tekintve. A számuk lehetne több, bár, ha jön a szükség semmi sem lehet elég közel.

Ingyen szaktanács a mérnökkamarától

Erdősi Csaba |  632

Az építkezők és lakásfelújítók gyakran nem tudják, milyen irányba induljanak el, ha energetikai beruházásról van szó. A magánszemélyek és a kisvállalkozások ebben kérhetik a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) szakembereinek ingyenes tanácsait. Tervezést, kivitelezést, energiatanúsítást és ehhez hasonló munkát nem vállalnak, viszont segítenek megtalálni a felmerülő problémák lehetséges megoldásait.

OKJ helyett szakmai képzés?

Lantos Tivadar |  692
1 4 (1)

Sokak számára ismert, hogy 2021. január 1-jétől a korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szerinti képzések már nem indulnak, a folyamatban lévő képzések szakmai vizsgáit pedig legkésőbb 2022. december 31-ig kell teljesítenie a képzésben már résztvevőknek. De egyes helyeken még van becsatlakozási lehetőség az épületgépészet területén.

BIM – szabványok magyarul

Erdősi Csaba |  8822

A Magyar Szabványügyi Testület MSZT megjelentette a teljes építésgazdasági szektor szabványos BIM-gerincű modernizációját megalapozó MSZ EN ISO 19650 szabványsorozat két kulcsfontosságú szabványának magyar nyelvű változatát.

Radiátor, kondenzvíz-elvezetés, csaptelep, flexicső

VGF&HKL online |  1410
1 5 (1)

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.

KAN-therm, Filomuro, HL, Stiebel Eltron, TECE, La Nordica-Extraflame, Testo, Construma, Hansgrohe

Áprilisi hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  681
2 5 (1)

KAN-therm UltraLine szerelvényrendszer, Filomuro SLW XL800 magasfali fan-coil, Termékújdonság a HL-től, új hűtőközeg a monoblokkos levegő-víz hőszivattyúkban, egy zuhanyfolyóka minden szakmához, Magyarországon a La Nordica-Extraflame cégcsoport, hiánypótló okosérzékelő a Testo kínálatában, Júniusban lesz a Construma, mattfekete csaptelepek a fürdőszobában.

A jövő az okosműszereké

Zuna László |  668

Manapság, habár előfordul néha, mégis ritka az olyan felhasználási területeken, ahol némi előnnyel bírhat az analóg műszerek használata. Ezen esetekben is kis mértékű anyagi ráfordítással már digitális műszerrel is kiválthatóak az egyszerű, analóg műszerek. A digitális eszközök egyre kedvezőbb árral és nagyobb tudással bírnak. A digitális műszereken belül külön kategóriát képeznek az okosműszerek, melyek a többi digitális műszer nyújtotta előnyön felül sok esetben vezeték nélküli vezérlést, digitális dokumentálást és széles felhasználási lehetőséget is kínálnak.

14-16 kW-os, split rendszerű, levegő-víz hőszivattyúk

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  707
2 5 (2)

Tizenkét gyártó, az Ariston, a CTC, a Chigo, a Daikin, az LG, a Weishaupt, a Panasonic, a Remeha, a Samsung, az Unical, a Vaillant és a Viessmann készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A klímapiac új szereplője

AUX klímák a Rotovilltól

Támogatott cikk |  1353
1

A pécsi székhelyű Rotovill Kft. 1993 óta segíti a szakemberek mindennapi munkáját. Ez idő alatt a vállalat az ország piacvezető háztartásigép-alkatrész nagykereskedőjévé, valamint széles termékportfóliójának köszönhetően a lakossági klímatechnika meghatározó szereplőjévé vált. A cég az idei évre egy hatalmas bejelentéssel is készült: piacra vezetik Magyarországon a világszerte méltán népszerű, megújult és megbízható AUX klímákat!

Újabb klimatizált utca Bécsben

Erdősi Csaba |  752

Az osztrák fővárosban júniusban nyári üzemmódra állítanak át, vagyis aktív és passzív eszközökkel klimatizálnak egy újabb sűrűn beépített, belvárosi utcát. A „rendszer” lelke egy 25 éves platánokból ültetett fasor, és a víz megfelelő használata.

Adiabatikus hűtés

Vári Csaba |  8197

Méltatlanul mellőzzük az adiabatikus hűtést a technológiai és komfort hűtési igények esetén. Elvétve szólnak híradások a szakmai folyóiratokban megvalósult adiabatikus hűtési rendszerekről. Ezek a híradások azonban kivétel nélkül arról számolnak be, hogy az adiabatikus hűtések meglepően hatásosak, megbízhatóan működnek, és töredéknyi energiát használnak fel, amellett, hogy a beruházási költségük is jelentősen alacsonyabb a szokásos gépi hűtésekkel összehasonlítva.

Miért az új hűtőközeg?

Blizman Tamás |  968
4 5 (3)

Az európai unió zöld megállapodás (Green Deal) tervet állított össze 2019. év végén, melynek fő irányvonalai az erőforrások hatékony felhasználásának elősegítése a tiszta, körforgásos gazdaságra való átállás révén, valamint a biológiai sokféleség helyreállítása és a környezetszennyezés mértékének csökkentése. Az új, R454C hűtőközeggel feltöltött monoblokk kialakítású hőszivattyú nem csak „zöldebb” az elődjénél, de a hűtőközeg kedvező tulajdonságai miatt javult a készülékek hatásfoka és bővült a felhasználhatóságának köre is.

A körforgásos hűkőközeg-gazdálkodás

Csizmazia Gábor |  1030

Lapunk is beszámolt az egyik neves klíma- hűtéstechnikai világcég körforgásos modelljéről. Ennek kapcsán most azt vizsgáljuk meg, hogyan kell szakszerűen bánni a hűtöközegekkel a modell működtetéséhez.

Szellőzőrendszer kialakítása a TNM változás fényében

Tények és tévhitek

Engel-Ziegler György |  701
1 4 (1)

A frisslevegő-igény nem opció, hanem életünk alapvető feltétele. Ez szerencsére korlátlanul rendelkezésünkre áll, miért zárnánk ki épületeinkből? Tény: a kiváló hőszigetelés és a szinte légtömör nyílászárók megakadályozzák, hogy a megtermelt meleg levegő a kültérbe távozzon, de gátat vetnek annak is, hogy a friss levegő bejuthasson a beltérbe. Tartózkodási tereinkben, a használat függvényében 2-3 óra alatt teljes légcserére van szükség az egészséges levegőminőség fenntartásához. Tévedés azt gondolni, hogy természetes filtráció hiányában mindez csupán időszakos ablaknyitással biztosítható.

Lakásszellőzés felsőfokon

Támogatott cikk |  7962

A Zehnder magyarországi képviselete, és szakkereskedő hálózata 2011 óta foglalkozik a hővisszanyerős szellőzés termékeinek tervezésével, forgalmazásával, kivitelezésével. Az azóta eltelt idő alatt több ezer otthonban szereztünk tapasztalatokat a lakásszellőzésről. A Zehnder a nyugat-európai piac vezető vállalata a lakásszellőzés területén, olyan innovációk fűződnek a nevéhez, mint a laposított műanyag légcsatorna (2007), vagy a polimer membrános entalpia hőcserélő (2012).

Hogyan ne legyen dunsztosüveg a lakás

A felülethűtés viszonya a hővisszanyerős szellőzéssel a nyári magas páratartalom esetén

Erdősi Csaba |  756

A nyári időszakban elsősorban a külső időjárásból származó pára jelent kihívást a gépi szellőzéssel ellátott épületek számára. Különösen nagy problémát jelent ez olyan helyeken, ahol a földrajzi adottságok miatt a páratartalom amúgy is magas (ilyen helyek a vízpartok, erdő melletti területek). Ha a gépi szellőzés felülethűtéssel párosul, akkor feltétlen gondoskodni kell a kintről érkező pára csökkentéséről, ellenkező esetben a hűtőteljesítmény csökkenésére vagy teljes megszűnésére kell számítani. A nyári esős napokon a magas páratartalom és a magasabb hőmérsékletű határoló felület komfort szempontból igazi „büntetés” a lakó számára. Egyes szellőztetőgépek el vannak látva külső páratartalom-érzékelővel, amely megakadályozza az emelt szintű szellőztetést, ha a páratartalom-különbség ezt indokolja. A valódi megoldás azonban a beérkező levegő páratartalmának csökkentése.