Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Általában a pellettüzelésről

2021/4. lapszám | Sasi Gábor |  8025 |

Általában a pellettüzelésről

A pellettüzelésű kazán vagy kályha a termosztáttal vezérelve, a kívánt hőmérsékletet automatikusan biztosítja. A tüzelőanyag jellemzően 15 kilogrammos zsákokba előre csomagoltan, raklapra szerelten érkezik a felhasználóhoz, melyet a továbbiakban a fával szemben sem hasogatni, sem szárítani nem szükséges. A felhasználó egyszerűen kibontja a zsákokat és feltölti a pellettartályt, mely a méretétől függően, kandallók esetében 1-2 napra, pellet égőfejek és kazánok esetén 1-2 hétre elegendő, majd egy gombnyomással elindítja a berendezést, és ezután csak élvezi a pelletfűtés nyújtotta meleget és kényelmet.

A pellet és a pellettüzelés története az 1980-as évek második felére nyúlik vissza. Kanadai mérnökök építették az első pellet-tüzelőberendezéseket, technológiája a 1990-es években került Európába. Elmondható, hogy ma az ukrán és orosz területektől kezdve, az erdélyi és bosnyák vagy magyar térségekig bezárólag, a fafeldolgozási melléktermékként keletkező fűrészpor és forgács jelentős része a nyugat-európai és egyre növekvő mértékben a hazai piacon, pellet formájában kerül felhasználásra.

A pellet egy klasszikus szezonális terméknek számít, és ennek megfelelően a nyári és téli pelletárak között akár 10 százalék körüli különbséggel is szembesülhetünk. A jelenség háttere, hogy az alapanyag nyáron is folyamatosan keletkezik, illetve a gyártói kapacitás is folyamatos üzemben állítja elő a pelletet. Mivel nyáron a tüzelőanyag-felhasználás elenyésző, így ennek értékesítése a gyártók részéről sok esetben valamivel alacsonyabb áron lehetséges. Az elmúlt évek tapasztalata alapján csak azt javasolhatjuk minden pelletfelhasználónak, ha teheti, akkor vásárolja meg legkésőbb augusztus végéig a téli pelletmennyiségét jelentős kedvezménnyel.

A cikk még 11 304 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

PelletSzilárd tüzelés