Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Sasi Gábor

 7878 | |

Sasi Gábor cikkei

Sasi Gábor

Mi a megoldás, ha nincsen elég szervizes?

Néhány egyszerű szerkezettel csökkentett szervizigényűvé lehet tenni a villanybojlereket

2024. február 29. |  186
1 5 (1)

Évek óta visszatérő panasz, hogy országszerte hiány van azokból a szerviz szakemberekből, kivitelezőkből, akik a villanybojlerek időszakos karbantartását, vízkőtlenítését, vagy az elektromos fűtőbetétek cseréjét végzik. Nem egyedi eset még az ismert márkák esetében sem, hogy az interneten elérhető szervizes lista telefonszámok egy része már nem elérhető. A korábban évtizedekig aktív szakemberek egy jelentős része mára már nyugdíjba ment, vagy a behatárolt munkaidejében inkább kivitelezésekre összpontosít, nagyobb értékű munkákat végez. Akihez mégis kiér a villanybojler szervizes, annak sok esetben azzal kell szembesülnie, hogy míg 10-15 évvel ezelőtt, egy villanybojler karbantartást baráti áron, egy kávé mellett, néhány ezer forintért elvégzett az ismert szaki, ma ezért több tízezer forintot is ki kell fizetnie.

Sasi Gábor

Kültéri elektromos fűtési megoldások

2023. május 3. |  385

Bár az idei tél elkényeztetett bennünket abban a tekintetben, hogy alig-alig kúszott tartósan nulla fok alá a hőmérséklet, bizonyos helyeken mégis felmerül a hó- és jégmentes, ezáltal biztos tapadást kínáló járófelület biztosítása. Emellett szükség lehet kültéri csővezetékek védelmére is. Cikkünkben azt mutatjuk meg, hogy ezeket a célokat milyen elektromos megoldásokkal érhetjük el.

Sasi Gábor

Elektromos padlófűtés

Kendőzetlenül a témáról

2023. április 4. |  640
4 1 4.67 (3)

Kevés megosztóbb terület van az épületgépészet világában, mint az elektromos padlófűtésé. Bár több olyan felhasználóval is találkoztam az elmúlt években, akik 20-22 éve megelégedéssel üzemeltetnek elektromos padlófűtést, én magam 2016-ban találkoztam az első ilyen rendszerrel. Az, hogy az elektromos padlófűtés egy jól használható alternatívát képvisel-e, azt sok esetben az ingatlan vagy a végfelhasználó lehetőségei is meghatározzák. A teljesebb kép érdekében, a következőkben vizsgálat alá vettük azokat a tényezőket, amelyeket célszerű figyelembe venni a mérlegelés során. Úgymint a telepítés körülményeit, a beruházás költségeit és a felhasználás lehetőségeit.

Sasi Gábor

Mivel fűtsünk?

Gyakorlati áttekintés a megfelelő elektromos kazán kiválasztásához

2023. március 9. |  635
1 1 4 (1)

Annak ellenére, hogy az elektromos kazánok használatának megítélése megosztja az épületgépészeti szakembereket, a piaci igényeket követve az elmúlt években Magyarországon is évről évre nőtt az elektromos kazánt használók száma. Jelen cikknek nem célja állást foglalni ökonómiai vagy ökológiai szempontból az elektromos kazánok használatának előnyéről, vagy esetleges hátrányáról. Kiegészítő vagy fő fűtésként, nyaralóba, lakásba vagy ipari ingatlanba, napelemmel vagy anélkül, többféle variálható kombináció is a végfelhasználók rendelkezésére áll.

Sasi Gábor

Melyik tartályt mihez?

Gyors tartálykínálat-áttekintés, a puffertárolótól az indirekt használatimelegvíz-tartályig

2023. március 9. |  626
2 5 (2)

Az utóbbi évtized érzékelhetően jelentős piaci igénynövekedést hozott a különféle fűtési és melegvíztartályok iránt. A piacon értékesített darabszám növekedése mögött részben a meglévő vegyestüzelésű kazánok mellé telepített puffertartályok álltak, melyekkel a meglévő fűtési rendszereket kiegészítve és korszerűsítve, a kazánok autonómiáját növelték a tulajdonosok. Másik oldalról, különösen a tavalyi évtől, a növekvő mennyiségben beépített hőszivattyús fűtési rendszerekhez telepített puffer és indirekt használatimelegvíztartályok vezettek a megnövekedett igényekhez.

Sasi Gábor

Megújuló energia fűtési célú hasznosítása a napelemen túl

2023. március 9. |  480
2 5 (2)

Az európai gyártókkal való megbeszélések során rendszeresen elhangzik viszonyítási pontként, hogy a magyar energiapiac túlnyomó részben földgázalapú. Így beszélhetünk elektromos fűtési megoldásokról, hőszivattyúról és fűtésre optimalizált légkondicionálókról, vagy a különféle biomassza tüzelésű fűtéstechnikákról, az összehasonlítás szempontja minden esetben a gázkazánokhoz viszonyított felhasználói kényelem, telepítési vagy üzemeltetési költség.

Sasi Gábor

Általában a pellettüzelésről

2021. április 7. |  8025

A pellettüzelésű kazán vagy kályha a termosztáttal vezérelve, a kívánt hőmérsékletet automatikusan biztosítja. A tüzelőanyag jellemzően 15 kilogrammos zsákokba előre csomagoltan, raklapra szerelten érkezik a felhasználóhoz, melyet a továbbiakban a fával szemben sem hasogatni, sem szárítani nem szükséges. A felhasználó egyszerűen kibontja a zsákokat és feltölti a pellettartályt, mely a méretétől függően, kandallók esetében 1-2 napra, pellet égőfejek és kazánok esetén 1-2 hétre elegendő, majd egy gombnyomással elindítja a berendezést, és ezután csak élvezi a pelletfűtés nyújtotta meleget és kényelmet.