Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Mivel fűtsünk?

Gyakorlati áttekintés a megfelelő elektromos kazán kiválasztásához

2023/3. lapszám | Sasi Gábor |  455 |

Mivel fűtsünk?

Annak ellenére, hogy az elektromos kazánok használatának megítélése megosztja az épületgépészeti szakembereket, a piaci igényeket követve az elmúlt években Magyarországon is évről évre nőtt az elektromos kazánt használók száma. Jelen cikknek nem célja állást foglalni ökonómiai vagy ökológiai szempontból az elektromos kazánok használatának előnyéről, vagy esetleges hátrányáról. Kiegészítő vagy fő fűtésként, nyaralóba, lakásba vagy ipari ingatlanba, napelemmel vagy anélkül, többféle variálható kombináció is a végfelhasználók rendelkezésére áll.

Minden élethelyzet más és más, különösen a tavaly óta tartó energiapiaci kilengések késztették a fogyasztókat a fűtési energiafelhasználásuk szempontjából a többlábon állásra, az energiamix ún. diverzifikálására. Általánosságban az elektromos kazánokról elmondható, hogy működésük pontosan szabályozható, maximális teljesítményük és előremenő vízhőmérsékletük széles tartományban beállítható. A hőigényre gyorsan képesek reagálni. Működési hatásfokukat a teljes modulált teljesítménytartományban megőrzik. Telepítésük gyors és egyszerű, használatuk halk és biztonságos, sem kéményt, sem frisslevegő-csatlakozást nem igényel. Sok esetben hőszivattyús vagy biomassza tüzelésű rendszerek kiegészítő hőforrásaként is megelégedéssel használják.

Telepítésük és üzemeltetésük sarkalatos pontja, hogy a szükséges teljesítményhez a megfelelő teljesítményt biztosító elektromos csatlakozás rendelkezésre álljon. A következőkben bemutatom felszereltség és kialakítás szempontjából a piacon elérhető, legjellemzőbb elektromos kazánfajtákat.

A cikk még 6 078 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

elektromos fűtéskazán

Kapcsolódó

Megéri villannyal fűteni?

Megéri villannyal fűteni?

A támogatott határ fölött kicsit olcsóbb az áram, mint a gáz, alatta jóval drágább