Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Megéri villannyal fűteni?

A támogatott határ fölött kicsit olcsóbb az áram, mint a gáz, alatta jóval drágább

2022/12. lapszám | Erdősi Csaba |  395 |

Megéri villannyal fűteni?

Nyíltan az elektromos megoldások felé tolta el a fűtési rendszereket a nyáron bevezetett kettős tarifaszerkezet. Ez utóbbin persze ideális esetben hőszivattyút értünk, amely egységnyi villamos energia felvétele mellett 3-4 egységnyi hőt ad le, míg egy elektromos kazánnál az arány 1:1-es. Ennek ellenére van létjogosultságuk az elektromos kazánoknak, akár a gázkazánokkal összevetve is.

Amikor kiderült, hogy az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók számára egy limit fölött jelentősen megdrágul mind a földgáz, mind a villamos energia, azonnal mindenki vad számolgatásba kezdett. Első körben a földgáz ára 102 forintról 747 forintra emelkedett köbméterenként (az árak valójában megajoule-ban vannak meghatározva, de maradjunk az egyszerűség kedvéért a köbméternél), a villamos energia pedig 36 forintról 70,10 forintra emelkedett kilowattóránként a támogatott fogyasztási szint fölött, sokan úgy érezték, érdemes villanyra váltaniuk, mert az áram áremelkedése nem érte el a 100 százalékot sem, míg a földgázé meghaladta a 700-at is. Vagyis – legalábbis ez volt az érzet – az elektromos fűtési megoldások kifizetődőbbek. De számoljunk egy kicsit, valóban így van-e.

A cikk még 5 074 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Elektromos fűtés

Kapcsolódó

Mikrohullámú kazán? Ez komoly?

Mikrohullámú kazán? Ez komoly?

Egyre vadabb találmányokat szül a fosszilis energiahordozókról való leválás