Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2022. július-augusztus

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Gáz van!

Szilágyi László |  433

Az Ukrajnában zajló háború közvetlen következményei, és az energiaárak drasztikus piaci áremelkedése miatt egy elképesztő gyorsaságú átalakulás zajlik. Ez az átalakulás nemcsak a gazdaságpolitikai intézkedésekben, jogszabálymódosításokban és politikai kommunikációban indult el, hanem az emberek fejében is. Nem meglepő, hogy a végfelhasználók félelemből, elővigyázatosságból elkezdtek szigetüzemű és önellátó energetikai megoldások után érdeklődni. Az egyetlen oka, hogy nem zúdult rá a piacra ez a vásárlói igény, hogy ezek az energetikai beruházások egyrészt drágábbak, másrészt a megfelelő megoldás kiválasztása komoly szakértelmet igényel.

Elektromos vízmelegítés

Lantos Tivadar |  1241
4 5 (4)

Az elektromos vízmelegítés jó megoldás, ha a felhasználók tisztában vannak a működési sajátosságokkal. A gázfűtésű, egykori átfolyós készülékek helyére gyakran szerelnek fel villanybojlereket, és a tulajdonosok utólag panaszkodnak, hogy nem azt várták, amit kaptak, kevés a meleg víz, drága az üzemeltetés. Mindez elkerülhető, ha előre tájékozódunk és tudatosan vásárolunk, nem a legolcsóbbat választjuk. De hogyan tájékozódjunk és mit vásároljunk?

Vízkár elleni védelem a BWT termékeivel

Támogatott cikk |  596

Az otthonok nagy részében legalább egyszer előfordul valamilyen kisebb-nagyobb vízkár. Ez a felmerülő költségek mellett sok bosszúságot is okoz. Bár az anyagi károkat nagy ráfordítással ugyan, de helyre lehet állítani, vannak olyan emlékek, amiket nem lehet visszahozni.

Brutális hálózati veszteségek

Amíg önköltségi ár alatt vesszük igénybe a szolgáltatást, egyre romlik az infrastruktúra állapota

Erdősi Csaba |  497
1 5 (1)

Van olyan víziközmű társaság Magyarországon, amely 2020-ban csaknem 50 százalékos hálózati veszteséggel dolgozott. Az országos átlag húsz százalék fölött van, azaz egyszerűen elfolyik a szolgáltatott vezetékes víz mintegy ötöde. A rengeteg meghibásodás oka a hálózat elöregedése. Mivel a szolgáltatók önköltség alatti áron értékesítik az ivóvizet, átfogó felújítás helyett csak toldozgatják, foltozgatják a hibákat, ami előbb-utóbb a szolgáltatás színvonalának drasztikus eséséhez vezet majd.

Egy lehetséges jövőkép 2.

A műszaki-technológiai fejlesztés irányai, innováció

Erdősi Csaba Szemán Róbert |  493
1

Cikksorozatunk második, egyben befejező részében részben azt vesszük sorra, hogyan változtatja meg a modern számítástechnika a tervezés és a kivitelezés munkáját, másrészt megpróbáljuk felvázolni, mik lehetnek azok a technológiák és berendezések, amelyek dominálni fogják a piacot a felújítások és az új építések tekintetében.

Konvektorkazánok

Lantos Tivadar |  726
2 5 (2)

Zömében a városokban sok olyan lakás van, amit eredetileg konvektorokkal szereltek fel, valamint egy termofor kéménybe kötött gázüzemű vízmelegítővel oldották meg a vízmelegítést. Az ilyen, és ehhez hasonló lakásokban jelentenek költséghatékony megoldást a konvektorkazánok.

Átállás gázkazánról hőszivattyúra meglévő épületeknél

Dezső Péter |  1139
1 5 (1)

Az egyre inkább előtérbe kerülő hőszivattyús fűtési-hűtési rendszerek kialakítása meglévő családi házak esetében igazi kihívást jelentenek a szakemberek számára. A szakmát leginkább foglalkoztató nagy kérdés az, hogy a meglévő gázkazán-radiátor fűtési rendszereket hogyan tudnánk átállítani hőszivattyús rendszerre, és a gázfelhasználásunkat mérsékelni, csökkenteni, esetleg teljesen megszüntetni. A hőszivattyús rendszereknél már előtérbe kerülhet a hűtési üzem is.

Mi lesz a földgáz jövője?

Szavazás

Erdősi Csaba |  601

Az utóbbi időben egyre-másra hallani a földgáz tüzelési és energetikai célú felhasználásának átalakulásáról. Egyrészt a klímasemlegesség, másrészt az ukrán-orosz konfliktus aspektusából. A sajtóban kész tényként jelennek meg pontos dátumok, hogy mikorra akarja kivezetni az EU a gázkészülékeket, ám ezek egyelőre csak felvetések és nem konkrét döntések. Internetes kiadásunk olvasóit arra kértük, szavazás formájában mondják el véleményüket, ismertessék velünk várakozásukat a tárgykör kapcsán.

Puffertartályok

Háztartási méretű, hőszivattyús rendszerbe illeszthető puffertartályok áttekintő táblázata

VGF&HKL online |  739

Táblázatunkban öt gyártó, a Domusa, a HAJDU, a Heizer, a Stiebel Eltron és a Vaillant termékeit hasonlítjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Puffertartály, mint hidraulikus váltó

Erdősi Csaba |  2247
7 5 (5)

Elcsépelt közhely, hogy egy fűtési/hűtési rendszer üzemeltetése akkor lesz igazán gazdaságos, ha a tervező optimális rendszert alakított ki – egyebek mellett a hőtermelő működési sajátosságai figyelembevételével. Különösen igaz ez a hőszivattyúkra, amelyek tervezésekor mindig meg kell felelnünk a gyártók előírásainak. Köztük a minimális térfogatáramnak és a minimális rendszertérfogatnak, hiszen, ha ezek nincsenek meg, a hőszivattyú működése akár le is állhat. Elkerülhetjük ezt, ha a rendszerbe egy hidrováltóként is működő puffertartályt illesztünk.

Zephir kályha

Dr. Chappon Miklós |  1892
2 4.5 (2)

Az Épületgépészeti Múzeum kincseit bemutató sorozatunkban most egy igazi különlegességről írunk. Egy kályháról, amely hatásfokában messze lekörözte a versenytársait, és amely nem mellesleg egy magyar szabadalomra épülve készült.

Mikrohullámú kazán? Ez komoly?

Egyre vadabb találmányokat szül a fosszilis energiahordozókról való leválás

Erdősi Csaba |  1231
1 4 (1)

Hűséges olvasóink biztosan emlékeznek még az ion- és kavitációs kazánokról, illetve az úgynevezett intelligens fűtőfóliáról szóló cikkeinkre, melyekben szóvá tettük, hogy a jól hangzó elnevezés finoman szólva sem fedi a mögötte lévő műszaki tartalmat. Magyarán arra hívtuk fel a figyelmet, hogy ne dőljünk be a kereskedői trükköknek, mert a fizika törvényeit nem írja felül a marketing. Most egy brit szaklapban bukkantunk egy olyan termékre, amelyik illik ebbe a sorba, ez pedig nem más, mint a mikrohullámú kazán.

Nem értjük, átmeneti, trón, komplexitás, kérdéses, zöld-sárga, gyerek, kerti csap

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  865

Nem értjük, átmeneti megoldás, közös trón, komplexitás, kérdéses elgondolás, zöld-sárga, gyerek, kerti csap. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Daikin, AUX, Siemens, Electrolux, Gree, Vogel&Noot, PURMO, REHAU

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  864

Ötödik generációs szuperhősök a Daikinnál, bemutatkozik a Construma-díjas AUX Kappa, ismét díjazott a Siemens, az otthon kényelme hidegben, melegben, Gree GMV6 rendszerek, listaárcsökkentés a Vogel&Noot-nál és a PURMO-nál, XI. REHAU Szakmai Nap

Faláttörés tisztán és csendesen

Erdősi Csaba |  922
1 5 (1)

Kis átmérőjű falátt örések kialakításához használhatunk egyszerű ütvefúrót vagy fúrókalapácsot. A munka hangos lesz, a végeredmény pedig kevéssé esztétikus: letöredezett lyukszélekkel, pontatlan vonalvezetéssel szembesülünk majd. Magfúró használatával viszont akár téglába vagy betonba, teljesen szabályos áttörést készíthetünk, rezgésmentesen.

Gyémantkoronás fúrógépek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  468

Táblázatunkban öt gyártó hat készülékét, a Bosch, a Makita, a Milwaukee, a Rems és a Ridgid gépeit hasonlítjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Ammóniás kishűtőgépek

Lantos Tivadar |  924
1 3 (1)

Egyre nagyobb teret kapnak a természetes hűtőközegek a hűtéstechnikai gyakorlatban. Az ipari hűtés, különösen az élelmiszeripar területén az R-717 folyamatosan jelen volt és van is, azonban a kis és közepes teljesítményű berendezések már nem használják. Az emelkedő árak, a folyamatosan változó hűtőközegek viszont egyre több teret engednek az ammóniának.

A hűtőberendezések hőcserélői

Csizmazia Gábor |  2433
4 5 (4)

Ez a cikk kezdő és gyakorló építő, telepítő ill. javítást végző szakemberek részére készült, a hiányzó ismeretek pótlására, ill. a már megszerzett ismeretek felelevenítése céljából. Amíg aktívan dolgoztam, sajnos sokszor szembesültem azzal, hogy a kollégák nem, vagy hibásan ismerték fel a berendezés által adott visszajelzéseket.