Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmatörténet

Zephir kályha

2022/7-8. lapszám | Dr. Chappon Miklós |  1778 |

Zephir kályha

Az Épületgépészeti Múzeum kincseit bemutató sorozatunkban most egy igazi különlegességről írunk. Egy kályháról, amely hatásfokában messze lekörözte a versenytársait, és amely nem mellesleg egy magyar szabadalomra épülve készült.

A 2022-es Construma kiállítás előtt egy nappal Kovács Péter úr adta át múzeumunk számára azt a Zephir kályhát, melyet másnap már mindenki az ő nevével láthatott a kiállításon. Talán kevesen tudják, hogy ez a „csodakályha” is magyar szabadalom, mégpedig Héber Sándoré. Ő 1896-ban alapított „Kályha és Tűzhelygyárat”, mely Budapesten, a Vilmos-császár út 39. sz. (ma Bajcsy-Zsilinszky út) alatt volt található.

A korabeli reklámanyagokból az derül ki, hogy a fatüzelésű kályha egyesíti a vaskályha és a cserépkályha előnyeit. Az úgynevezett légcsöveivel gyors felfűtést tesz lehetővé, míg a nagy mennyiségű, beépített samott anyaggal hosszan tartja a hőt. A katalógus adatai szerint ez a légfűtéses, folyton égő kályha 76 %-os hatásfokával eléri, hogy 10 kg fával 24 órán át képes fűteni egy szobát. Egy 1926-os szakvélemény szerint az akkori típusok hatásfoka már 82 % volt.

Konvekcióval és sugárzással is fűtött a berendezés

A képen látható vázlatrajz szerint a kályhában a forró füstgáz labirintus-szerűen halad felfelé, miközben a keresztben haladó, samott borítású csöveket felmelegítik. Ezeken a légcsöveken áramlik a felfűtött levegő a helyiségbe. A kályha aljától a tetejéig a hátsó fal mögötti (szintén szigetelt) felfelé szűkülő „légcsatorna” osztja szét a fűtő levegőt. Így a kályha nemcsak sugárzással, hanem konvekcióval biztosítja a helyiség fűtését. A füstcsonkban található pillangószelep nem tudja teljesen elzárni a füst útját, ezzel is hozzájárulva az úgynevezett parázségés eléréséhez, a hatásfok növeléséhez. Ez a parázségés gyakorlatilag egész éjszaka kitart, azaz reggel nem kell újra begyújtani.

A pillangószelep sosem zár le teljesen

A műszaki leírás szerint elegendő 2-3 hetente kihamuzni, amiből jól látható az egyszerű üzemeltetés is. Az elegáns megjelenésű kályhák méret választéka is lenyűgöző, a 2 légcsöves kiskályhától a 16 csöves nagy teljesítményűig terjed. Magasságuk 86 cm-től 180 cm-ig, súlyuk 70-350 kg.

A légcsövek elrendezése is változatos, az úgynevezett álló kiviteltől (ahol legtöbbször 2 cső van egymás mellett), a tömzsibb kialakításig. Végezetül a 6. kép bizonyítja azt a meggyőződésemet, hogy eleinknek nemcsak a jó működés volt fontos, hanem a megjelenés szépsége, még egy árajánlat vagy egy számla esetén is.

A Múzeum legújabb kiállítási tárgya. Tábla hirdeti az adományozó nevét.

A gyártó a kályha több pontján is otthagyta névjegyét

Zárszóként álljon itt 1928-ból egy humoros reklámvers:

RIADÓ!
Mindenki ide figyeljen!

Itt van kérem, itt a bót,
Amilyen még sohasem vót.
Van itt lámpa, vasaló
Patkószeg és daráló.

Szekérhez jó alkatrész
Szerszám, kulacs, mérőléc.
Bútor, stelázs, lábasok,
Azonkívül minden sok.

Felsorolni nem lehet,
Amit nálam meglelhet.
Az ára meg oly pici
Ember fia nem hiszi.

Végül mint, hogy jön a tél
Mitől minden magyar fél,
Pompás kályha remek jó
Melegit ha hull a hó.

Favágónak jó fejsze
Erös és éles persze.
Finom csengő szánkóra
Vagy csikóra vagy lóra.

Sporheltemnek nincs párja,
Aki nem vesz az bánja!
Itt a remek alkalom
Használja ki angyalom!

Papp Vazul
GYOMAI UJSÁG, 1928. okt. 28.

KályhaMúzeum

Kapcsolódó