Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2022. június

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Rezsicsökkentés

Szilágyi László |  836

Az idei évben újra előtérbe került ez a ma már fogalomként használt kifejezés, amelytől minden magára valamit is adó épületgépészt a hideg rázza. Pedig önmagában a rezsicsökkentés nagyon sok problémára nyújtana megoldást, de természetesen nem a politikában használt formájában, nem a mesterségesen alacsonyan tartott energiaár, egy „ajándék” formájában. Ez kontraproduktív, és nemcsak a szakmánk fejlődését, hanem pont a valódi rezsik csökkentését gátolja.

Egy lehetséges jövőkép

A műszaki-technológiai fejlesztés irányai, innováció

Erdősi Csaba |  565

Hihetetlen tempóban változik a világunk, és benne az épületgépészet. Minden az egyre jobb szabályozhatóság és az összetett, bonyolult rendszerek irányába mutat, emellett azonban megjelent az igény, hogy visszatérjünk a régi, biztos és hálózatfüggetlen megoldásokhoz, például a fűtéstechnikában. Egyszerre állítunk rendszerbe hőszivattyút és rakatunk kályhát. Kétrészes cikksorozatunkban megpróbáljuk felvázolni, milyen jövő előtt állhat a szakmánk.

Okosgépház családi házaknak 4.

Könnyen kezelhető, energiatakarékos helyiségenkénti szabályozás

Dezső Péter |  477

Napjainkban kiemelkedően fontos az energiatakarékos üzem a hűtési/ fűtési hőszivattyús rendszerünknél. Az energiatakarékosság mértéke az okosgépház-szabályozó beállításán múlik, melynek eléréséhez nélkülözhetetlen a hűtési/fűtési rendszerünk paramétereit könnyen átláthatóvá tenni a szakértő és a felhasználó szintjén is. Ebben segít minket a szabadon programozható színes, képnézet megjelenés, mellyel a bonyolult és összetett rendszerek is átláthatóak lesznek okosgépházunkban, így kezelőbarát formában tudjuk azt felprogramozni.

Fémötvözet nélküli csatlakozások

Guba Roland |  4438
1

A csőszerelő rendszerek gyártása, telepítése és üzemeltetése terén egy teljesen innovatív műszaki megoldás jelent meg a piacon. A szabad rendszerkonfiguráció, az O-gyűrűs csatlakozások egyszerű kialakítása, a beépítési hibák kockázatának minimalizálása, a telepítés egyszerűsége, valamint a megbízhatóság, a problémamentes működés és a hosszú élettartam a fő tényezők, amelyek az új műszaki megoldását jellemzik.

Amit csak a szerelő tud: gázkazánok speciális beállítása

Nem csak a termosztát letekerésével spórolhatunk

Lantos Tivadar |  1303
4 4 (3)

A modern gázkazánokon egyre több beállítási lehetőség van, a beüzemelő szakemberek azonban hajlamosak elhanyagolni ezeket. Ennek részint az idő hiánya, részint a hozzá nem értés az oka. Nézzük át azonban, milyen lehetőségeink lehetnek, hátha érdemes vele foglalkozni!

Megújuló energia hasznosítása Szolnokon

Dr. Barcsik József |  469
1

A MÁV Kórház és Rendelőintézet Szolnokon a Zagyva folyó hídján áthaladva, a Besenyszögre vezető út bal oldalán, a Vártemplommal szemben található. Az intézmény 1964–1967 között épült. A kórházi ágyszám 269, a rendelők száma 22. Az épület fűtött térfogata 42 708 légköbméter. Az energetikai korszerűsítés során a kórházban először a termálenergiát hasznosították, majd néhány év múlva a következő lépésben napelemekkel villamos energiát is állítottak elő. Ezt követően, úgy vélem, már beszélhetünk úgynevezett „zöldkórházról”.

Dugulások szakszerű kezelése

Lantos Tivadar |  679
1 5 (1)

A duguláselhárítás az épületgépészetben nem mindig a legegyszerűbb feladat. A rutinmunkákon túl komoly szerszámozottságot és technológiai ismeretet kívánó feladatokkal is szembesülhetünk. A nem megfelelő szerszám és a kellő hozzáértés hiánya gyakran halmozza a meghibásodásokat.

Teljeskörű vízkezelés

Petró Vera |  564
2 5 (2)

Mint minden paraméter, úgy a víz minősége is optimalizálható. Ezzel megvédhetjük a gépészeti berendezéseinket az idő előtti meghibásodástól, a felületeket a vízkő okozta esztétikai és higiéniai problémáktól és a csapvizet pedig kiváló minőségű, az életstílushoz illeszkedő összetételű szűrt vízzé alakíthatjuk. Ha lehetőség nyílik rá, ki mondana le ezekről? Egy neves gyártó megoldásait ismertetjük.

Ólom a vízben

Az összes gyermekintézményben fel kell mérni a helyzetet

Erdősi Csaba |  749

Mindenképpen szükséges a gyermekintézmények teljes körű felmérése – erre a megállapításra jutott a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Ólom munkacsoportjának jelentése. A kutatók 2013 és 2019 között levett vízmintákat vizsgáltak meg. Az 1274 gyermekintézményből levett 4 485 származott vízmintából 105 mutatott határérték feletti (10 μg/l) ólomtartalmat, és 7,65% haladta meg az Európai Unió által kitűzött célértéket (5 μg/l). Bár a kifogásolt minták kis hányada megnyugtató, az eredmények rámutatnak a csapvíz ólomtartalmának jelentős térbeli és időbeli ingadozására egy épületen belül is.

120 éves öntöttvas radiátorok

Dr. Szánthó Zoltán |  699

A funkcionalitás és művészi igényességű gyártás a régebbi korokban magától értetődő volt. Ezt az állítást nem is illusztrálhatnák meggyőzőbben, mint azokkal az öntöttvas radiátorokkal, amelyeket a múlt század legelején „fogtak munkára” a Magyar Királyi Pénzügyminisztériumban, s amelyeket nemrégiben, az épület felújításakor bontottak el. A míves növényi ornamentikával díszített hőleadók az Épületgépészeti Múzeumot alapító és vezető, e sorok írásában is tevékenyen segítő dr. Chappon Miklós jóvoltából menekültek meg a beolvasztástól.

Háztartási HMV cirkulációs szivattyúk

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  580
1 4 (1)

Táblázatunkban négy gyártó hat készülékét, a Grundfos, a Dab, a Ferro és a Wilo termékeit hasonlítjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Tömegáram, szép munka, PI-védelem, csőlíra, vízlopás

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  879

Nincs tömegáram, szép munka, PI-védett kazán, elég csak ránézni egy munkára, Angliában is vannak csudák, csőlíra, vízlopás. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Vaillant, távhő, elismerés, Siemens, felújítás

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  506

Vaillant termékkatalógus 2022, elégedett távhőfogyasztók, rangos elismerés szerzőnknek, új szelepmozgatók a Siemens-től, bizonytalanok a lakásfelújítók.

Szavazás a gyártói tanfolyamokról

Erdősi Csaba |  523

A nagyobb épületgépészeti készülékgyártók, kazánosok, klímások, hőszivattyúsok minden évben tartanak olyan tanfolyamokat, amelyeken bemutatják az új készülékeiket, valamint a régebbi típusokról is információkat adnak. A szakemberek egy része hálás ezekért a szakmai napokért, más részüket hét lóval sem lehet elvontatni rájuk. Megkérdeztük lapunk online kiadásának olvasóit, ők hogyan állnak ehhez a kérdéshez. Íme az eredmény.

Új tipusú HG-HA-kompresszorok

Csizmazia Gábor |  490

A szívógáz-hűtéses kereskedelmi kompresszorok jobb hatékonyságot, nagyobb szállítóteljesítmény-lépcsőket, kompaktabb szerkezeti felépítést és új csatlakozási konfigurációt kínálnak. Az újratervezett csatlakozások illeszkednek a szektorban szokásos gázcsatlakozásokhoz, így egyszerűbb beépíthetőséget biztosítanak, ha a felhasználó cserekompresszort épít be. Az új kompresszorok lábtartói szintén megfelelnek az ágazati szabványoknak. A hatékonyság növelése és az energiafogyasztás csökkentése érdekében az új modelleket új és fejlett szelepezés, legújabb generációs elektromos motorok és fokozott gázáramlás jellemzi. Az új kompresszorok a legkülönbözőbb feladatokra használhatók, legyen az mélyhűtés, hűtés vagy klimatizálás.

Régi és új, jó és jobb

Támogatott cikk |  439

Az elmúlt több mint 20 éves magyarországi fennállásunk alatt régi partnereink még ATC vagy SigAIR néven ismerhették meg vállalatunkat, mely 2020 februárjától egy francia, Lyon melletti székhelyű családi tulajdonban lévő nemzetközi cégcsoport tagjává vált és azóta CAIROX név alatt folytatjuk tevékenységünket.

Digitális hűtőközeg-mérlegek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  744

Táblázatunkban öt gyártó/forgalmazó, a REFCO, a Rothenberger, a Testo, a Value és a Rotovill készülékeit hasonlítjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Nem tanult a múltból a társasház

Újra a szakértőnél landolt az ügye

Lantos Tivadar Bokor András |  550
3 4.67 (3)

Nem ritka, hogy újra felbukkan egy olyan eset, amelyről már volt szó lapunk hasábjain. Még 2018 októberében írtunk egy olyan társasházról, melynek kicserélt cirkulációs vezetékét a kivitelező nemes egyszerűséggel a légcsatornába vezette el. Most ugyanebben a házban, éppen a fenti hiba miatt, szerették volna rendbe tenni a szellőzést, ám ezúttal is rossz szakembert választottak. Mondanunk sem kell, hogy ez alkalommal is a legolcsóbb vállalkozó nyerte el a munkát.

Hűtés, fűtés energiatakarékosan

Erdősi Csaba |  835
1 5 (1)

Jövőre már a szomszédos adatközpont hulladékhőjével, pontosabban a szerverterem hűtési visszatérő ágából nyert hővel fűtik majd a bécsi Klinik Floridsdorf kórházat. A beruházás 3,5 millió forintot emészt fel, cserébe mind a kórház fűtési, mind a szerverpark hűtési energiafogyasztását csökkenti, nem mellesleg évi 4 millió tonna szén-dioxid kibocsátásától szabadítja meg a világot.