Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ajánló

Rezsicsökkentés

2022/6. lapszám | Szilágyi László |  799 |

Rezsicsökkentés

Az idei évben újra előtérbe került ez a ma már fogalomként használt kifejezés, amelytől minden magára valamit is adó épületgépészt a hideg rázza. Pedig önmagában a rezsicsökkentés nagyon sok problémára nyújtana megoldást, de természetesen nem a politikában használt formájában, nem a mesterségesen alacsonyan tartott energiaár, egy „ajándék” formájában. Ez kontraproduktív, és nemcsak a szakmánk fejlődését, hanem pont a valódi rezsik csökkentését gátolja.

A közüzemi szolgáltatások alacsonyan tartott árai csak eszkalálják a bajt, hiszen pont arra ösztönzik az ingatlantulajdonosokat, hogy ne törekedjenek az energiafelhasználás csökkentésére. Ha nem fáj annyira a gázszámla, akkor nem fontos, hogy hatékonyabban használjuk fel a fűtőanyagot. Ha a villanyszámla nem a piaci árakon kerül hozzánk, akkor az se baj, ha egy olyan elektromos fűtőegységet használunk, ami 1 kW elektromos áramból 1 kW fűtési energiát termel. Minek szigeteljük le a házat, miért használjunk energiatakarékos szivattyút, minek szabályozni a fűtést, ha a beruházás nem térül meg pár éven belül? A rezsicsökkentés rövidtávú segély lehetett volna, mára viszont beépült nemcsak a propagandaüzenetekbe, de a lakossági felhasználók gondolataiba is. Ezt a támogatási formát ugyanúgy az adóforintjainkból fizetjük, csak más úton, így valós megtakarítást nem jelent.

Sajnos a szomszédban zajló háború egyik közvetlen hatásár az energiaellátásunk biztonsága veszélybe került. A gázimportunk árának növekedése és mennyiségének esetleges korlátozása miatt már nemcsak a szakemberek kongatják a vészharangot, hanem elindult egy erős társadalmi érdeklődés is az alternatív és független fűtés és áramellátás irányába. A rövidtávú, gyors és alacsony beruházási lehetőségek miatt nem feltétlenül a hőszivattyúk felé indult meg az érdeklődés, hanem egyre többen terveznek szilárdtüzelést is. Ezzel együtt jár a füstgázelvezetés megoldásának problematikája. Kiadónk elektromos fűtés konferenciát szervezett, ahol a szakemberekkel közösen kerestük az alternatív megoldásokat. Nem véletlenül jelennek meg a VGF&HKL hasábjain is olyan cikkek, amik a termálvizes fűtésről, energiafogyasztás-csökkentő szabályzásról, energiatakarékos szivattyúkról szólnak, hiszen az eddig is ilyen irányba történő gyártói fejlesztések a közeljövőben még nagyobb hangsúlyt kapnak majd, hiszen rendkívüli jelentősége van az energiapazarlás megállításának, a valós rezsicsökkentésnek!

Legyen Ön is előfizetőnk!

Lapunk nem létezhet előfizetők nélkül, ezért fontos, hogy minél több, szakmáját szerető, munkájára igényes épületgépészt, víz-, gáz-, fűtés-, hűtő-, klíma-, légtechnika-szerelőt tudhassunk olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor szavazzon nekünk bizalmat és a VGF&HKL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét! Az éves előfizetés díja 9990 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért az összegért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 999 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL AZ ELŐFIZETÉS →

VGF&HKL szaklap