Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Dr. Szánthó Zoltán

 517 | |

Dr. Szánthó Zoltán cikkei

Szánthó Zoltán

Víztornyok

2023. április 4. |  519

A víztornyok alapvető feladata az ivóvíz közműhálózat vizének tárolása, ezzel a víz termelése és a fogyasztás közötti eltérés kiegyenlítése. A víztornyok egyben energiatárolók is, hiszen magas elhelyezésüknél fogva a közlekedő edények törvényét kihasználva helyzeti energia formájában tárolják a víz fogyasztóhoz való eljuttatásához szükséges energiát. A víztornyoknak fontos szerepük van a hálózat nyomásviszonyainak kiegyenlítésében is, ezért azt lehetőség szerint igyekeznek a hálózat alkalmasan megválasztott, lehetőleg a betáplálástól távolabbi pontján elhelyezni.

Szánthó Zoltán

Központi porszívók

2023. március 9. |  189

Hazánkban a központi porszívó rendszerek nem számítanak különösebben elterjedtnek. Holott az ilyen rendszerek számos előnnyel rendelkeznek: sokkal könnyebb általuk a munka, mert nem kell a térben a porszívó gépi berendezéseit mozgatni; a stabil központi elszívás nagyobb teljesítménye miatt nagyobb a szívóerő, ezáltal jobb a tisztítóhatás, ráadásul a takarított térben sokkal alacsonyabb a zajszint; az elszívott levegő a szabadba jut, így a szűrökön átjutó szennyeződések nem kerülnek vissza a térbe. A nyilvánvaló előnyökkel szemben áll az olcsó tömegtermékként forgalmazott hagyományos porszívókét lényegesen meghaladó ár, ezért ez a megoldás lakóingatlanokban ma is luxusmegoldásnak számít.

Szánthó Zoltán

Személyi számítástechnika

2022. október 3. |  313

Cikkünkben a hazai számítástechnika kezdeti korszakának egyes eszközeit mutatjuk be az Épületgépészeti Múzeum gyűjteményének darabjaival.

Szánthó Zoltán

Füstcsőhő-hasznosító „hődob”

2022. szeptember 1. |  430

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal egy olyan berendezést mutatunk be, amely egy időre kikopott a mindennapjainkból, ám a fafűtés kényszerű reneszánszával visszatérhet. Hiszen, ha már drágán vett tüzelővel fűtünk, azaz hőt állítunk elő, fontos, hogy annak minél nagyobb hányada hasznosuljon.

Szánthó Zoltán

120 éves öntöttvas radiátorok

2022. június 2. |  486

A funkcionalitás és művészi igényességű gyártás a régebbi korokban magától értetődő volt. Ezt az állítást nem is illusztrálhatnák meggyőzőbben, mint azokkal az öntöttvas radiátorokkal, amelyeket a múlt század legelején „fogtak munkára” a Magyar Királyi Pénzügyminisztériumban, s amelyeket nemrégiben, az épület felújításakor bontottak el. A míves növényi ornamentikával díszített hőleadók az Épületgépészeti Múzeumot alapító és vezető, e sorok írásában is tevékenyen segítő dr. Chappon Miklós jóvoltából menekültek meg a beolvasztástól.