Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2023. március

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Mesterséges Intelligencia

Szilágyi László |  378
1 5 (1)

Mindössze 5 nap alatt érte el az OpenAI mesterséges intelligencia kommunikációs chatje az 1 millió regisztrációt. Ez nemzetközi viszonylatban az összes eddigi online platform regisztrációs rekordját megdöntötte, ami jól mutatja a szoftver iránti kíváncsiság mértékét és az alkalmazás egyediség.

Szép új világ – Interjú a mesterséges intelligenciával

Elveheti a mesterséges intelligencia a gépész tervezők munkáját? Megkérdeztük őt magát!

Erdősi Csaba |  709
2 4 (1)

Az OpenAI egy mesterséges intelligenciakutató és -telepítő cég. Önmeghatározásuk szerint azt akarják biztosítani, hogy a mesterséges általános intelligencia (MI vagy AI) az egész emberiség javát szolgálja. Tavaly novemberben indították el ChatGPT szolgáltatásukat, amely alapvetően emberinek tűnő társalgásra képes, de emellett számítógépes programok írására, azok hibáinak megkeresésére, zenék komponálására, mesék és tanulói esszék megalkotására és tesztkérdések megválaszolására is képes.

Megújuló energia fűtési célú hasznosítása a napelemen túl

Sasi Gábor |  470
2 5 (2)

Az európai gyártókkal való megbeszélések során rendszeresen elhangzik viszonyítási pontként, hogy a magyar energiapiac túlnyomó részben földgázalapú. Így beszélhetünk elektromos fűtési megoldásokról, hőszivattyúról és fűtésre optimalizált légkondicionálókról, vagy a különféle biomassza tüzelésű fűtéstechnikákról, az összehasonlítás szempontja minden esetben a gázkazánokhoz viszonyított felhasználói kényelem, telepítési vagy üzemeltetési költség.

A HMV előállításának és hozamnövelésének lehetőségei

Lantos Tivadar |  684
1 4 (1)

A használati melegvízigény kielégítése éppúgy hozzátartozik a komforthoz, mint a megfelelő fűtés. Sok esetben – főleg egyszerűsített kazáncseréknél – nem veszik ezt figyelembe. Olyan tárolós fali kazánokat választanak, melynek tárolókapacitása nem elegendő, illetve feleslegesen nagy tárolókkal is találkozni. Van, ahol elég lenne az átfolyós vízkészítés – albérlet, ahol egy zuhanyzó van –, mégis ott a tároló. Tekintsük át nagyvonalakban a háztartási meleg víz (HMV) készítésének legfontosabb tudnivalóit.

Melyik tartályt mihez?

Gyors tartálykínálat-áttekintés, a puffertárolótól az indirekt használatimelegvíz-tartályig

Sasi Gábor |  615
2 5 (2)

Az utóbbi évtized érzékelhetően jelentős piaci igénynövekedést hozott a különféle fűtési és melegvíztartályok iránt. A piacon értékesített darabszám növekedése mögött részben a meglévő vegyestüzelésű kazánok mellé telepített puffertartályok álltak, melyekkel a meglévő fűtési rendszereket kiegészítve és korszerűsítve, a kazánok autonómiáját növelték a tulajdonosok. Másik oldalról, különösen a tavalyi évtől, a növekvő mennyiségben beépített hőszivattyús fűtési rendszerekhez telepített puffer és indirekt használatimelegvíztartályok vezettek a megnövekedett igényekhez.

A gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgálatról

Lantos Tivadar |  1232
1 5 (1)

A gázhálózat- és gázkészülék-szerelők megfelelő jogosultság és szakmai gyakorlat után lehetnek gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgálók. Ezek a szakemberek végzik az épületbe belépő s az épületen belüli gázcsőhálózat ellenőrzését, valamint a gázkészülékek biztonságos üzemelését, üzemeltetési környezetét is ellenőrzik. Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban?

Mivel fűtsünk?

Gyakorlati áttekintés a megfelelő elektromos kazán kiválasztásához

Sasi Gábor |  624
1 1 4 (1)

Annak ellenére, hogy az elektromos kazánok használatának megítélése megosztja az épületgépészeti szakembereket, a piaci igényeket követve az elmúlt években Magyarországon is évről évre nőtt az elektromos kazánt használók száma. Jelen cikknek nem célja állást foglalni ökonómiai vagy ökológiai szempontból az elektromos kazánok használatának előnyéről, vagy esetleges hátrányáról. Kiegészítő vagy fő fűtésként, nyaralóba, lakásba vagy ipari ingatlanba, napelemmel vagy anélkül, többféle variálható kombináció is a végfelhasználók rendelkezésére áll.

Csatorna tisztítása vízzel

Vagyis a mosótechnikák

Wágner László |  487

Sorozatunk immár a harmadik részéhez érkezett. Az első részben általánosságban foglalkoztunk a csatornakivitelezés gyakran előforduló, dugulást okozó hibáival, a másodikban ezek elhárításának legegyszerűbb és legalapvetőbb eszközeivel, a spirálos tisztítószerszámokkal ismerkedtünk meg. Tovább haladva ezen a nyomvonalon, most a nagynyomású mosóberendezésekkel ismerkedhetünk meg.

Cső a csőben

Elöregedett gravitációs- és nyomóvezeték-rendszerek javítása NO DIG technológiával

Molnár Attila |  551
1 5 (1)

Január-februári lapszámunkban bemutattuk egy régi, százéves budapesti házban található ejtővezeték hibajavítását, s egyben ígéretet tettünk rá, hogy bemutatjuk annak menetét is, hogyan lehet egy elöregedett, elhasznált, esetleg lyukas, törött csővezetéket bontás nélkül is kifogástalan állapotba hozni. Jelen cikkünk egy sorozat első, bevezető darabja, amelyet terveink szerint több is követ majd, a felvezetéstől eljutva a szakmai fogásokig, precíz részletekig.

Hatékonyság ellenőrzése az épületüzemeltetésben

Gordos László |  395

Egy épületüzemeltető vagy -karbantartó szakember, ha jól akarja végezni a munkáját, ma már nem hagyatkozhat csupán a bevált szakmai fogásokra és szokásokra. Modern korunkban, amikor az energiahatékonyság és az ezt feltételező hatékony működés kulcsszerepbe került, az épületgépészeti rendszerek működését, legyen szó akár hűtésről és fűtésről, akár légtechnikáról vagy légminőségről, olyan műszerekre van szükség, amelyek nemcsak mérni képesek a különböző paramétereket, de el is tárolják azokat digitális, bármikor előkereshető és összevethető formában.

A gőzfejlesztők jelentősége

Biberika János |  461

Húsz-huszonöt évvel ezelőtt Magyarországon a gőzfejlesztő szó, akár a szűkebb körben vett szakmában is sokszor csak a magasnyomású mosót, esetleg valami mobil eszközt jelentett. Ipari gőzigények kielégítésére akkoriban még szinte csak ún. vízteres gőzkazánokat használtak, akár csak néhány száz kg/h teljesítményigényre is (ez néhány száz kW-nak felel meg, ipari gőzben relatíve kicsi teljesítmény). Cikkünk egy korábbi, 2014 decemberében megjelent cikk átdolgozásán alapul.

Központi porszívók

Dr. Szánthó Zoltán |  357

Hazánkban a központi porszívó rendszerek nem számítanak különösebben elterjedtnek. Holott az ilyen rendszerek számos előnnyel rendelkeznek: sokkal könnyebb általuk a munka, mert nem kell a térben a porszívó gépi berendezéseit mozgatni; a stabil központi elszívás nagyobb teljesítménye miatt nagyobb a szívóerő, ezáltal jobb a tisztítóhatás, ráadásul a takarított térben sokkal alacsonyabb a zajszint; az elszívott levegő a szabadba jut, így a szűrökön átjutó szennyeződések nem kerülnek vissza a térbe. A nyilvánvaló előnyökkel szemben áll az olcsó tömegtermékként forgalmazott hagyományos porszívókét lényegesen meghaladó ár, ezért ez a megoldás lakóingatlanokban ma is luxusmegoldásnak számít.

KAN-therm ultraLINE rendszer

Modern megoldás a csővezetékpiacon

Támogatott cikk |  618

A szaniteripar jelenleg szerelési anyagok és eszközök óriási választékát kínálja. Kínálatunk válaszul szolgál nem csak a felhasználók konkrét igényeire, hanem a meghatározott rendszereket telepítő szakemberek igényeire is, különösen a nem kereskedelmi célú kivitelezések esetén.

Kültéri, alufólia, karbantartás, előtte és utána, letekerték

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  559

Nem teheted ki csak úgy a kültérit, nemes matéria a füstgáz-visszaáramlás ellen, az ügyfél volt a Mekk Mester, előtte és utána, valahol Olaszországban. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Kazáncsere a harmadikon

Erdősi Csaba |  399

A hagyományos gázkazánok kondenzációs kazánra cserélése ajánlott, ha a meglévő kazán elavult vagy nem működik hatékonyan, mivel a kondenzációs kazán nagyobb energiahatékonyságot, alacsonyabb üzemeltetési költségeket és kevesebb károsanyagkibocsátást biztosít a régebbi gázkazánhoz képest. A gázkazán kondenzációs kazánra történő cseréjére vonatkozó döntést befolyásoló tényezők közé tartozik a meglévő kazán kora, a javítási költségek, a meglévő kazán energiahatékonysága és a meglévő fűtési rendszer típusa. Esetenként gondot okozhat a kondenzációs kazán égéstermékének elvezetése. Most következő rövid történetünkben egy sikeres kazáncserét mesélünk el.

Gázkazánok

~24 kW-os kombi gázkazánok áttekintő táblázata

VGF&HKL online |  381

Tíz gyártó, a Caldaie a Gas, a COSMOGAS, az E.C.A, a Fondital, a HAJDU, a Max Weishaupt, a Remeha, a Termet, az Unical és a Vaillant termékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Ne fűtsünk gáztűzhellyel!

Az „A” típusú tüzelőberendezések biztonságos üzemeltetésének kulcsa a légellátás és a szakaszos üzem

Erdősi Csaba |  525

A tankönyvek szerint a földgáz tökéletes, gyakorlatilag csak szén-dioxid és vízgőz képződik égéstermékként – a gyakorlatban persze nem. Mostanában emiatt egyre többször hallani, hogy be kellene tiltani a gáztűzhelyeket, mert számos légúti megbetegedés vezethető vissza a használatukra. Mindemellett egy tragikus szénmonoxid-mérgezést is az éjszakára bekapcsolva felejtett gáztűzhely számlájára írtak nemrégiben Magyarországon. Szögezzük le: a gáztűzhelyek használata hétköznapi értelemben nem veszélyes, feltéve, ha betartjuk a működtetésükre vonatkozó szabályokat.

Csőkötések és csővezetékek a hűtésben és a fűtésben

Lantos Tivadar |  530
2 4 (1)

Hiába vannak jól megválasztva a hűtési, klímarendszerhez szükséges csövek, ha azok illesztése nem megfelelő, működésképtelen lesz a rendszer. A csövek csatlakoztatásának alapvetően két módja van, az oldható és az oldhatatlan kötések. Mindemellett a csővezetékek precíz kialakítására is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Testo, ISH, MAHŐSZ, Grundfos, MÉGMA, Wien Energie

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  309

Új HVAC-mérőműszerek a Testotól, ISH, jövünk! MAHŐSZ konferencia áprilisban, régi ismerős a hazai Grundfos élén. Őrizzük meg a múltat! Távhő szennyvízből.

Hőszivattyús problémák

A legtöbben akkor követik el a hibát, amikor gépben, és nem rendszerben gondolkodnak

Erdősi Csaba |  491
1 5 (1)

Az új rezsiárak kihirdetése nyomán őrült tempóban zúdultak rá a gázfogyasztásuk csökkentésére vágyó végfelhasználók a szakkereskedésekre hőszivattyú után érdeklődve. A roham olyan nagy volt, hogy gyakorlatilag készlethiánnyal találták magukat szemben a vásárlók, és kis túlzással szólva vettek bármit, ami hőszivattyú. A roham várható következménye nem is maradt el. Mostanra elárasztották az online szakmai csoportokat, fórumokat a segítséget kérő, csalódott, rossz tapasztalatokat szerző felhasználók. A hiba nem a készülékükben van.

Hőszivattyúk

14-16 kW-os, split rendszerű, levegő-víz hőszivattyúk áttekintő táblázata

VGF&HKL online |  312
2 1 5 (1)

Táblázatunkban kilenc gyártó, a Bosch, a Cool, a Daikin, a Fujitsu, a Hisense-Hitachi, a Guangdong, a Midea, a Saunier Duval és az Unical készülékeit hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Az ISH-n debütál a Daikin Altherma 4

Támogatott cikk |  405

A piacvezető Daikin megváltoztatta a hőszivattyúk piacát az Altherma 3-mal, s a termékcsalád-sorozat újdonságai és minőségi megoldásai más gyártók számára is irányadóvá váltak. Az új Daikin Altherma 4-es sorozattal szintén ez a cél. A termékbevezetés 2024-ben várható, de a bemutatóra már márciusban sor kerül.

Egy kérdés, több válasz

Támogatott cikk |  405
1 5 (1)

Gondolkozott már azon, mi a különbség a klimatizálás és a légkondicionálás között? Köznapi használatban manapság a két szó alatt ugyanazt értjük, szigorúan véve mégis van különbség. Egy helyiség levegőjét alapvetően 4 jellemző tulajdonsággal lehet leírni, illetve egy klímaberendezés ezeket az alábbiak szerint tudja vagy nem tudja befolyásolni.

Midea M Thermal levegő-víz hőszivattyúk

Az energiahatékonyság élvonalában

Támogatott cikk |  364
2 5 (2)

Jelenleg Magyarországon a levegő-víz hőszivattyúk telepítését tekintve robbanásszerű növekedés figyelhető meg. Ennek fő oka az energia- és költségcsökkentés, valamint a földgáztól való függőség mérséklése. Ennek fényében hőszivattyú választásakor az egyik döntő szempont, hogy milyen energiahatékonyságra képes a készülék elsősorban fűtési üzemben.

Zűrök a kültérik körül

Miért is kellene elvezetni azt a kondenzvizet, ami nem is keletkezik?

Erdősi Csaba |  1175
1

Tavaly év végén komoly karriert futott be a magyar sajtóban az a hír, hogy egy óbudai paneltömbben százezer forintos büntetést kaptak azok a lakók, akik klímaberendezésük kondenzvizét az utcára vezették ki. Bár az eset egy olyan lakó feljelentése nyomán indult, akit zavar az utcára csepegő víz, így egyedi esetnek számít, vagyis a többi kerületi házat nem érinti, érdemes áttekintenünk, milyen szabályok vonatkoznak a kültéri egységek elhelyezésére, és felvázoljuk, miért van különbség kondenzvíz és kondenzvíz között .

Megérkeztek hazánkba is az AU X Evo hőszivattyúk

Támogatott cikk |  412
1

Különleges esztendőnek ígérkezik az idei év, többek között amiatt is, mert az ország egyik meghatározó klímaberendezéseket, klímatechnikához kapcsolódó szerelési anyagokat, valamint háztartásigép-alkatrészeket forgalmazó nagykereskedelmi vállalata, a Rotovill Kft. idén ünnepli fennállásának 30. jubileumát. A különleges évforduló jegyében a Rotovill Kft., mint az AUX légkondicionálók kizárólagos forgalmazója számos újdonsággal készül, ilyen újdonság az AUX Evo hőszivattyúk piaci bevezetése is.

A bűzzár nem csak a szagoktól véd

Mitől rohadt szét két VRF rendszer osztódoboza?

VGF&HKL online |  1363
7 4.83 (6)

Egy épületben több tucat VRF készülék működik, melyek közül kettő elosztódobozában teljesen korrodáltak a rézcsövek, míg a többi megfelelően teszi, tenné a dolgát. Az osztódobozokban keletkező kondenzvizet a bennük lévő csepptálca gyűjti, mely a csatornahálózatba van kivezetve. Mi okozhatta a problémát? Ennek jártunk utána az igazságügyi szakértővel.

Mono- vagy multisplit?

Sárközi Viktor |  510
3 5 (1)

A hőmérsékleti középértékek emelkedésével egyértelművé vált, hogy idehaza is megnőtt az igény az otthonok nyári hűtésére. Fűteni ettől függetlenül persze télen változatlanul szükséges, így, főleg új építésű ingatlanok esetén mindenképpen érdemes elgondolkodni egy olyan rendszer kiépítésén, amely mindkét funkcióra alkalmas. Egy ilyen rendszer alapja, hőtermelője a hőszivattyú.