Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

KonyhatechnikaLégtechnika

Ne fűtsünk gáztűzhellyel!

Az „A” típusú tüzelőberendezések biztonságos üzemeltetésének kulcsa a légellátás és a szakaszos üzem

2023/3. lapszám | Erdősi Csaba |  349 |

Ne fűtsünk gáztűzhellyel!

A tankönyvek szerint a földgáz tökéletes, gyakorlatilag csak szén-dioxid és vízgőz képződik égéstermékként – a gyakorlatban persze nem. Mostanában emiatt egyre többször hallani, hogy be kellene tiltani a gáztűzhelyeket, mert számos légúti megbetegedés vezethető vissza a használatukra. Mindemellett egy tragikus szénmonoxid-mérgezést is az éjszakára bekapcsolva felejtett gáztűzhely számlájára írtak nemrégiben Magyarországon. Szögezzük le: a gáztűzhelyek használata hétköznapi értelemben nem veszélyes, feltéve, ha betartjuk a működtetésükre vonatkozó szabályokat.

Futótűzként söpört végig a hír a magyar sajtón, hogy az USA-ben betiltanák a gáztűzhelyeket. Erről persze nincs szó, az viszont tény, hogy több olyan elemzés is született a közelmúltban, amely a gáztűzhelyek használatának egészségügyi kockázataira hívja fel a figyelmet. Egy tavaly év végi felmérés szerint az amerikai asztmás gyermekek 12,7 százalékánál azért alakult ki a betegség, mert a konyhában gáztűzhelyt használtak, egy másik kutatás szerint pedig Európában 7,3 százalékos ez az arány. Ezek alapján felmerült, hogy legalábbis új, szigorúbb szabályokat kellene életbe léptetni a gáztűzhelyekkel kapcsolatban, s meg kellene fontolni, hogy az új építésű ingatlanokban egyáltalán ne lehessen ilyen főző-sütő alkalmatosságot beállítani.

Nem tett jót a gáztűzhelyek renoméjának az sem, hogy a közelmúltban egy tragikus szén-monoxid-mérgezés miatt bekövetkezett haláleset okaként is felmerült a bekapcsolva felejtett gáztűzhely. Nézzük, mit kell tudnunk a gáztűzhelyek biztonságos üzemeltetéséről!

A cikk még 10 712 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

egészségjogszabályoktűzhely

Kapcsolódó