Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Erdősi Csaba

Vezető szerkesztő, Media12

 15 831 | |

 Erdősi Csaba

1975-ben született, az ELTE Bölcsészettudományi Karán diplomázott. 1998 óta tevékenykedik a médiában. A Magyar Nemzetnél 15 évig dolgozott előbb gazdasági újságíróként, később rovatvezetőként, végül lapszerkesztőként. Kitüntették a napilap Aranytoll és az MVM Paksi Atomerőmű Urántoll díjával. 2018 őszén csatlakozott a VGF&HKL csapatához újságíró-szerkesztőként. 2018 ősze óta dolgozik a Media12 kiadónál, mint a VGF&HKL szaklap szerkesztője, újságírója. A 2019-es Construma Magazint szerkesztette.

Erdősi Csaba cikkei

257 cikk. Lapozó:

Erdősi Csaba

A propán a hűtőközegek régi-új sztárja

2023. október 31. |  89

Az elmúlt esztendőkben egyre inkább előtérbe kerülnek az alacsony globális felmelegedési potenciállal rendelkező hűtőközegek. Közöttük az újra felfedezett propán, vagyis az R290, amely remek tulajdonságokkal rendelkezik, de mivel erősen gyúlékony, ezért óvatosan kell vele bánni. Cserébe nem igényel F-gáz-vizsgát, és magas előremenő vízhőmérséklet érhető el általa.

Erdősi Csaba

Légcsatornás klímaberendezések

2023. október 31. |  86

A légcsatornás klíma egyik legfontosabb előnye, hogy rejtve marad. Összehasonlító táblázatunkban egycsatornás mono spliteket hasonlítottunk össze, amelyek kiválóan alkalmasak például üzlethelyiségek hűtésére és fűtésére.

Erdősi Csaba

Légkondi helyett festék?

Egy új, szuperreflexiós anyag akár 10,5 Celsius-fokkal is képes lehűteni a vele kezelt felületeket

2023. október 31. |  73

A tudósok kifejlesztették az állításuk szerint valaha volt legfehérebb festéket, amely a globális felmelegedés elleni küzdelem egyik módja lehet, mivel csökkenti a légkondicionálás szükségességét. A Purdue Egyetem mérnökei szerint a festék a napfény akár 98,1 százalékát is visszaveri, megakadályozva, hogy az épületek felülete átforrósodjon.

Erdősi Csaba

Felmérték, hogy mivel fűtünk

2023. október 31. |  129

Az ország fűtési célú energiatermelésének még mindig a gáz a legelterjedtebb energiahordozója; a hazai lakásállomány több, mint hatvan százalékában gázzal fűtenek. A második legnépszerűbb tüzelőanyag a fa, ezt követi az áram. A 2010 után épült lakásokban már megjelenik a hőszivattyú is, gyakran napelemmel kombinálva.

Erdősi Csaba

Meglestük a jövő kiválóságait

2023. október 31. |  79

Szeptember 28-án immáron hetedik alkalommal rendezték meg az Épületgépész Diák Nyílt Napot, melyre az ország több szakiskolájából is érkeztek diákok és tanárok. No és a VGF&HKL munkatársai, nyilván nem diákként, hanem tudósítóként.

Erdősi Csaba

Elindult a Felelős Fűtésért Akciócsoport

2023. október 31. |  143

Szakmai akciócsoport létrehozását hirdeti meg október 2-án, szűk két héttel a hivatalos fűtési szezon előtt a kazánokat gyártó Technorgáz Kft. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás azt szeretné elérni, hogy a 25-30 évnél régebbi gázfűtéses berendezéssel felszerelt magyarországi ingatlanok tulajdonosai állami vagy uniós támogatást kaphassanak arra, hogy az elavult fűtési rendszerüket naprakészebbre cserélhessék.

Erdősi Csaba

Brutális volt az áremelkedés a magyar gázpiacon

A nem lakossági fogyasztók euróban számolva idehaza csaknem kilencven százalékkal fizettek többet a fűtőanyagért az év első felében, mint tavaly ilyenkor, s ez abszolút uniós csúcs

2023. október 27. |  352

Továbbra is a magyar családok fizetik Európa legalacsonyabb energiaárait – így reagált az Energiaügyi Minisztérium az Európai Bizottság által közzétett uniós gázárstatisztikára. Ez igaz is – a támogatott mennyiségig. Akik viszont átlépik a határt, már csak értelmezhetetlenül drágán juthatnak fűtőanyaghoz, a nem lakossági szegmens – vállalkozások, önkormányzatok, intézmények stb. – pedig az előző év azonos időszakához képest hatalmas áremelkedést volt kénytelen elszenvedni az idei év első felében. Nagyobbat, mint Európa bármely más országában. Ennek háttrében felsejlik a piacot torzító keresztfinanszírozás (a rezsicsökkentés ára), a forint és az euró árfolyamának kedvezőtlen változása, illetve a 2022-ben a lehető legrosszabbkor, fix időre megkötött gázvásárlási szerződések hatása. A trend már az év második felében kedvezőbbre fordulhat.

Erdősi Csaba

VRV-rendszer egy budapesti hotelben

2023. október 2. |  247
1 5 (1)

Az egy kültéri és több beltéri egységből álló rendszereknek van egy különleges válfaja, amikor egy monoblokkos kültéri egységhez egy gerincvezetéken át akár 64 beltéri klímaegység is csatlakozik, és köszönhetően annak, hogy a megszokott kültériben való elhelyezéshez képest az adagolószelep itt a beltéri egységbe kerül, a szükségletekhez pontosan adagolható a hűtőközeg mennyisége.

Erdősi Csaba

Biztonság és megtakarítás

Egy felmérés szerint e kettő miatt váltak népszerűvé az okosotthonok

2023. október 2. |  117

Egy friss kutatása szerint a lakás és családiház tulajdonosok többsége nem a kényelmi funkciók, hanem a biztonság és a költségmegtakarítás miatt érdeklődik az okosotthonok iránt. Jelenleg a legtöbb ingatlanban a világítás, az elektromos berendezések, illetve a központi fűtés szabályozható okos eszközökkel. Bár a válaszadók túlnyomó többsége nyitott az ilyen megoldásokra, mégis sokan gyanakvással tekintenek a központi szabályzó, illetve távoli elérést biztosító rendszerekre. A Wavin Építőipari Trendmutatója szerint ugyan jelenleg kevesebb új otthon épül, a hatékony energiafelhasználás egyre fontosabbá válik, éppen ezért elsősorban a már meglevő ingatlanokban installálható, vezeték nélküli, ún. wireless megoldások iránt erősödhet a kereslet.

Erdősi Csaba

Hibrid fűtési rendszerek

2023. október 2. |  378

A kondenzációs gázkészülék-technológia következő szintje a hibridkazán-technológia lesz – jósoltuk 2021 márciusi számunkban. A gázkészülékek és hőszivattyúk egy rendszerben való üzemeltetéséről szóló cikkünket sokan olvasták, de a hőszivattyú-témában hozzánk fordulók által elmondottak alapján még korai lenne levenni a napirendről a megoldásról szóló ismertetőket. Nézzük meg nagy vonalakban, anélkül, hogy belemennénk a komolyabb háttértudást igénylő műszaki adatokba, hogy miről is van szó.

Erdősi Csaba

Mesterséges intelligencia és épületüzemeltetés

2023. október 2. |  145

Lapunkban idén már több alkalommal is foglalkoztunk a mesterséges intelligencia (MI) nyújtotta lehetőségekkel és kihívásokkal az épületgépészet szemszögéből. Márciusi számunkban készített interjúnkban például arra a kérdésre kerestük a választ, vajon maga az „érintett”, az MI-alapú csevegőprogram, a ChapGpt miként vélekedik saját jövőbeli szerepéről az ágazatban, szeptemberi számunkban pedig öt jeles magyar tervezőt faggattunk arról, ők mit gondolnak a technológia fejlődéséről. Ebben a cikkünkben egy gyors nyugati sajtószemle alapján azt igyekszünk felvázolni, miben látja az MI szerepét az angolszász szaksajtó az épületgépészet vonatkozásában. Röviden: a mesterséges intelligenciára alapuló épületüzemeltetésnek a jelenlegi várakozások szerint hatalmas haszna lehet. A gyártás, például a légkondicionáló berendezések, hőszivattyúk és egyéb HVAC-berendezések gyártásában is nagy haszonnal kecsegtet az MI alkalmazása, főként a termelés optimalizálása és a minőségellenőrzés területén.

Erdősi Csaba

Aranyérem Gdanskban

2023. október 2. |  226

Az első helyen végzett a Szakmák Európa-bajnokságán (EuroSkills) a víz- gáz, fűtésszerelők között a zalaegerszegi Offner Márton. Az egész magyar csapat is remekül helytállt, összességében a második helyet szerezte meg a 32 nemzet fiatal szakemberei között zajló versenyben.

Erdősi Csaba

Klímát extrém magas helyre? Inkább ne!

2023. október 2. |  210
1 5 (1)

A klímaszerelők többsége fontosnak tartja, hogy felhívja a megrendelője figyelmét: a kültéri egységet célszerű olyan helyre szerelni, amely viszonylag könnyen és biztonságosan megközelíthető, ellenkező esetben viszont tudomásul kell venni, hogy karbantartáskor a daru vagy állványzat bérlése, felállítása és az ezzel kapcsolatos összes pluszköltség a megrendelőt terheli. Ez derül ki legalábbis legújabb online szavazásunk végeredményéből, amelyet most ezeken a hasábokon ismertetünk.

257 cikk. Lapozó: