Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Erdősi Csaba

Vezető szerkesztő, Media12

 12 860 | |

 Erdősi Csaba

1975-ben született, az ELTE Bölcsészettudományi Karán diplomázott. 1998 óta tevékenykedik a médiában. A Magyar Nemzetnél 15 évig dolgozott előbb gazdasági újságíróként, később rovatvezetőként, végül lapszerkesztőként. Kitüntették a napilap Aranytoll és az MVM Paksi Atomerőmű Urántoll díjával. 2018 őszén csatlakozott a VGF&HKL csapatához újságíró-szerkesztőként. 2018 ősze óta dolgozik a Media12 kiadónál, mint a VGF&HKL szaklap szerkesztője, újságírója. A 2019-es Construma Magazint szerkesztette.

Erdősi Csaba cikkei

206 cikk. Lapozó:

Erdősi Csaba

Jó ötlet eltakarni a kültéri egységet?

2022. november 3. |  323

Megjelentek a piacon olyan dekorpanelek, amelyeket kifejezetten a klímaberendezések, hőszivattyúk kültéri egységeinek elrejtése céljából forgalmaznak. Rendkívül esztétikusak, viszont felmerül a kérdés, hogyan befolyásolják a kültéri egység működését. Állandó szakértő szerzőnket, Csizmazia Gábor kérdeztük meg erről; szerinte a gyártók nem véletlenül határozzák meg a telepítés helyére vonatkozó követelményeket. Ha ezeket nem tartjuk be, azzal akadályozzuk a berendezés optimális munkáját.

Erdősi Csaba

Páramentesítők működése

2022. november 3. |  154
1 5 (1)

Dohos pincékben, párás fürdőszobákban vagy konyhákban jó szolgálatot tehet egy háztartási páramentesítő készülék. Használatával elkerülhető, hogy a hideg felületeken, például az ablakok üvegén vagy a tükrön kicsapódjon a pára, s megelőzhető a rosszul szigetelt falak, sarkok penészesedése. Ezek a berendezések alapjában véve éppen úgy működnek, mint a hőtőszekrények vagy a klímaberendezések.

Erdősi Csaba

Tartunk a fatüzelés terjedésétől

2022. november 3. |  162

Szokás szerint megszavaztattuk lapunk internetes kiadásának olvasóit; ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a véleményük arról, hogy újra kezd elterjedni idehaza a fatüzelés. Nos, a válaszok alapján a szakmai közvéleményt megosztja ez a jelenség. Egynegyedük szerint a legszegényebbeknek nincs más választásuk, többségük szerint ugyanakkor nem ez a jó irány, környezetszennyezés és egészségkárosodás lesz a vége.

Erdősi Csaba

Így tedd tönkre a hőszivattyúd!

2022. november 3. |  286
4 5 (3)

Tombol a hőszivattyúláz, és ennek nyomán szinte biztos, hogy tömegesen fognak kibukni a telepítési, méretezési és egyéb hibák a közeljövőben. Nekünk máris sikerült belefutni egy szinte hihetetlen kudarcba, ahol a frissen telepített monoblokkos hőszivattyú úgy ment tönkre, hogy gyakorlatilag egy percig sem működött. A telepítő természetesen felszívódott, összesen 4,5 millió forint „ment a levesbe”.Erdősi Csaba

Rossz hír a napelemben és hőszivattyúban gondolkodóknak

Amíg nem jönnek az uniós források, megszűnik a hálózati betáplálás lehetősége

2022. október 13. |  51 395

A jövőben telepítendő napelemek mindaddig nem kapnak hálózati betáplálási engedélyt, amíg az Európai Unió Helyreállítási Alapjának hitelrészéből nem sikerül „napelemállóvá” tenni a magyar villamosenergia-hálózatot – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos szerdai kormányinfón. Bár Gulyás Gergely a részletekbe nem ment bele, szavaiból az tűnt ki, hogy szigetüzemű rendszerek telepítésére lesz lehetőség. Ez nyilvánvalóan rossz hír azoknak, akik gázfűtésről napelemmel támogatott hőszivattyús rendszerre szeretnének áttérni.

Erdősi Csaba

Sevilla visszatér az „ókorba”

2022. október 3. |  133

Egy ősi, többezer éves módszerrel fogják csökkenti Sevilla utcáinak hőmérsékletét a legforróbb nyári napokban. Az úgynevezett Qanat technológia segítségével a rendszer környezetének hőmérséklete akár 8-10 Celsius-fokkal is mérsékelhető, amire szükség is van, hiszen enélkül a város lassan élhetetlenné válik, és a turisták is elkerülik majd a július-augusztusi időszakban.

Erdősi Csaba

Magas hőmérsékletű hőszivattyúk

2022. október 3. |  409

Tévhit, hogy a hőmérséklet csökkenésével a hőszivattyúk szezonális jóságfoka (SCOP, ez mutatja meg, hogy a készülék egy kWh villamos energia felhasználásával hány kWh hőt állít elő) olyan meredeken esik, hogy nagy felületű, sugárzó hőleadók nélkül nem érdemes hőszivattyús fűtésben gondolkodnunk. A legtöbb készülékre ez persze igaz, mint ahogy az is, hogy a levegő-vizes hőszivattyúk igazán jól legfeljebb 35 Celsius-fokos előremenő vízhőmérséklet mellett működnek a legoptimálisabban, a gyártók azonban mára olyan berendezéseket is piacra dobtak, amelyek viszonylag magas hőmérsékleten is hatékonyak, így bizonyos megkötések mellett alkalmasak.

Erdősi Csaba

Spórolás elektromos termofejekkel

2022. október 3. |  472
1

Viszonylag olcsón, egyszerű, szaktudás nélkül is elvégezhető telepítéssel elég sokat spórolhatunk a gázfogyasztásunkon, ha manuális szeleppel szerelt radiátorainkat programozható, termosztatikus radiátorfejekkel szereljük fel. A fűtési rendszert nem kell megbontanunk hozzá, mert a legtöbb kézi állítású szelep szárára egy adapter segítségével könnyen illeszthető. Segítségükkel pontos hőmérsékletet tarthatunk a lakás helyiségeiben, igazodva a szokásainkhoz, életritmusunkhoz.

Erdősi Csaba

H tarifa és fűtőpatron

2022. október 3. |  854
1 5 (1)

Komoly szakmai vitákat generál, hogy a kedvezményes H tarfiáról üzemeltethető-e a hőszivattyú fűtőpatronja. Mivel legalább kettő tökéletesen ellentétes, egymásnak ellentmondó állásponttal találkoztunk háttérbeszélgetéseink során, megkérdeztük a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalt (MEKH). Válaszuk szerint igen, de csak abban az esetben, ha a kiegészítő villamos fűtés csatlakozás szempontjából nem különválasztható, a hőszivattyú üzemeltetését közvetlenül szolgáló berendezésnek minősül, és a kiegészítő villamos fűtés villamosenergia-fogyasztását is figyelembe véve teljesül a szezonális fűtési jóságfokra vonatkozó kritérium.

Erdősi Csaba

Hogyan takarékoskodjunk?

Szavazásra kértük online kiadásunk olvasóit

2022. október 3. |  153

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, de épületgépészként talán úgy módosítanánk ezt, hogy ahány ház, annyi lehetőség az optimális fűtési rendszerre. Most, amikor sokan a bőrükön érzik, hogy fűtési rendszerük – vagy éppen a házuk – nem éppen optimális, kétségbeesetten igyekeznek valamilyen megoldást találni. Megkérdeztük lapunk online kiadásának olvasóit, ők milyen megoldást tartanak jónak a földgázfogyasztás csökkentésére. A többségük a gázkazán-hőszivattyú kombináció mellett tette le a voksát.

Erdősi Csaba

Fűtés alacsony hőmérséklettel

2022. október 3. |  331
2 5 (2)

A régi, nagy vízterű, lomha radiátoros rendszerek már jó ideje kikoptak az új építésű ingatlanokból, helyüket a fürgébb reagálású, kevesebb vízzel és alacsonyabb előremenő hőmérséklettel működő rendszerek vették át. Ez nyilvánvalóan a kondenzációs kazánok megjelenésének köszönhető, hiszen bizonyos hőmérséklet fölött kondenzációról nem beszélhetünk. Egy másodlagos hasznuk, hogy most jól jöhetnek, ha valaki hőszivattyú telepítésén gondolkodik.

Erdősi Csaba

Megéri pellettel fűteni az iskolákat? Most éppen igen

2022. szeptember 15. |  1652

Konténeres kazánházakat vásárol a kormány, hogy fapellet-, illetve faapríték-tüzelésű kazánokkal oldja meg 400 iskola fűtését és melegvízellátását. Jelen árak szerint fapellettel nagyjából 60-62 forintból állítható elő egy kilowattóra hő, faaprítékkal körülbelül 16 forintra jön ki ugyanez. Ha azt tekintjük piaci árnak, hogy egyes önkormányzatok 1600 forintos vagy még ennél is drágább ajánlatot kaptak egy köbméter földgáz beszerzésére, akkor földgázzal körülbelül 160 forintért tudunk előállítani egy kWh hőenergiát – vagyis jelen állás szerint vastagon megéri átváltani pellet- vagy faapríték-tüzelésre. Persze ez csupán a tüzelőanyag árára vetített számítás, nem tartalmazza a hőközpontok és a kazánok beszerzését, telepítését és az üzemeltetésük költségét.

Erdősi Csaba

A 18 fok jelenleg törvénytelen, de nem észszerűtlen

Hány fokon érezzük jól magunkat fűtési szezonban?

2022. szeptember 8. |  1515

Az alcímben feltett kérdésre nem adhatunk egzakt választ, hiszen a hőérzet egyéni tulajdonság, nem meghatározható. Viszont épületgépészként az előírásokra kell támaszkodnunk. A 7/2006-os TNM rendelet előírásai szerint lakóépület huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségeiben, illetve irodákban, konferencia- és osztálytermekben, éttermekben és büfékben legalább 20 °C-nak kell lenni. A konyhában, a spájzban, a folyosón lehet akár 16 Celsius-fokosra is méretezni a fűtési rendszert, ahogyan az előírások szerint áruházakban is elegendő ez a hőmérséklet. Az óvodákban viszont minimum 22 °C kell.

Erdősi Csaba

Amikor a rezsiszabályok veszik át a szerkesztést

2022. szeptember 7. |  458

Általában előre gondolkodunk, s igyekszünk jóval azelőtt eldönteni, milyen anyagok kerüljenek egy-egy lapszámba, hogy az érdemi munka, a cikkek írása, szerkesztése, illusztrálása megkezdődne. Olyakor azonban megesik, hogy tervezzünk bármilyen előrelátóan is, az élet közbeszól.

Erdősi Csaba

A biztonság az első

Néhány szó a légfűtő kandallók valódi jelentőségéről egy bizonytalan korban

2022. szeptember 1. |  126

Fával fűteni nem olcsó, kandallót építeni szintén nem mondható annak. Miért éri meg mégis? Mert biztonságot nyújt. Ha van egyszerű, légfűtéses kandallónk – meg persze megfelelő tűzifánk – függetlenek tudunk lenni a vezetékes energiaszolgáltatástól. Akkor is befűthetünk, ha nincs se áram, se gáz. Éppen ezért érdemes gondolni erre a lehetőségre új ingatlan építésekor, még akkor is, ha soha be sem gyújtunk, vagy csak a hangulat kedvéért rakjuk meg a kandallónkat olykor-olykor.

Erdősi Csaba

Kazánhiánytól tartanak a britek

2022. szeptember 1. |  103

A közelmúlt eseményei, köztük a világjárvány és a folyamatban lévő energiaválság hatással voltak az Egyesült Királyság kazániparára és annak ellátási láncára. Még a nyár folyamán is kihívást jelentett a kazánellátás, és a szigetország szakemberei attól tartanak, télen hiány alakulhat ki.

Erdősi Csaba

Drasztikus javaslat

Tényleg megéri lekötni a gázt ott, ahol csak főzéshez használják a fűtőanyagot?

2022. szeptember 1. |  106
1 5 (1)

Az épületszektor zöldítésével kapcsolatos rövid távú kihívások kezeléséről publikált nemrégiben egy szakpolitikai javaslatcsokrot az Egyensúly Intézet. Egyik legnagyobb megütközést keltő elképzelésük, hogy azokat a háztartásokat, ahol a vezetékes földgázt csak sütéshez és főzéshez használják, egyszerűen le kellene vágni a földgázról, az ottlakóknak pedig támogatást kellene adni, hogy villanytűzhelyt vásárolhassanak maguknak. Sajna, ez nem ilyen egyszerű.

Erdősi Csaba

Kalamajka a légbevezetővel

2022. szeptember 1. |  271
1 5 (1)

Aki régóta forgatja lapunkat, emlékezhet rá, hogy számos alkalommal foglalkoztunk a homlokzati égéstermék-elvezetés szabályozása körüli visszásságokkal. Volt okunk rá, mert számos konfliktus adódott ebből. De ki gondolná, hogy egy homlokzati égésilevegő-bevezető telepítése is okozhat bonyodalmakat? Pedig okozhat. Csak ebben az esetben nem a gázosok és a kéményseprők, hanem a tulajdonos és a közös képviselő között húzódik a frontvonal. De vajon kinek van igaza?206 cikk. Lapozó: