VGF szaklap

Erdősi Csaba

Szerkesztő, Media12

 97 | |

 Erdősi Csaba

1975-ben született, az ELTE Bölcsészettudományi Karán diplomázott. 1998 óta tevékenykedik a médiában. A Magyar Nemzetnél 15 évig dolgozott előbb gazdasági újságíróként, később rovatvezetőként, végül lapszerkesztőként. Kitüntették a napilap Aranytoll és az MVM Paksi Atomerőmű Urántoll díjával. 2018 őszén csatlakozott a VGF&HKL csapatához újságíró-szerkesztőként. 2018 ősze óta dolgozik a Media12 kiadónál, mint a VGF&HKL szaklap szerkesztője, újságírója. A 2019-es Construma Magazint szerkesztette.

Erdősi Csaba cikkei

Erdősi Csaba

Szurkoljunk a magyaroknak a szakmák olimpiáján!

A víz- gáz- és fűtésszerelők mezőnyében a budapesti Török Balázs Máté képviseli hazánkat

2019. augusztus 22. |  170

Augusztus 22-étől 27-éig zajlanak a WorldSkilss Kazan 2019 eseményei. Az oroszországi városban rendezett szakmai versenyen 22 számban indul magyar versenyző, ami rekordnak számít a rendezvény eddigi történetében.

Erdősi Csaba

Heti 400 ezer forintos fizetés

Az egyéni vállalkozók krémjébe tartoznak a vízvezeték-szerelők Angliában

2019. augusztus 15. |  759

Júliusban átlagosan heti 1139 font – nagyjából 400 000 forint – jövedelemre tettek szert a szigetországban egyéni vállalkozóként dolgozó vízvezeték-szerelők – tette közzé egy brit társaság. Ebből a pénzből persze még adózni is kell, de ami marad, még mindig sokkal több, mint az ottani átlagbér.

Erdősi Csaba

Fontosabb a festés, mint a kazán karbantartása?

2019. augusztus 6. |  559

Sokszor foglalkoztunk már azzal, miért elengedhetetlen rendszeresen ellenőriztetni és megfelelő műszaki állapotban tartani a gázkészülékeinket, s egy friss brit felmérés adatai szerint a szigetországban sem felesleges erre felhívni a figyelmet. A válaszadók huszonnégy százaléka még soha nem hívott kazánszerelőt készüléke átvizsgálására, karbantartására.

Erdősi Csaba

Gáztöltőállomást fabrikált otthon a feldebrői ezermester

2019. augusztus 2. |  1108

Legyen szó akár mosógépmotorral szerelt fűnyíróról, tejes kannából fabrikált pálinkafőzőről vagy kimustrált parancsnoki GAZ-ból épített mobil fűrészgépről, a magyar buheralendületet sosem volt egyszerű megállítani. Az erős mezőnyből is kitűnik ugyanakkor egy feldebrői férfi, aki a szokásosnál is nagyobbat mert álmodni, és gáztöltőállomást telepített a kertjébe. A gázt persze lopta.

Erdősi Csaba

A gáz lobbant be

Tűz pusztított egy orosz erőműben

2019. július 11. |  431

Bár néhány óra alatt eloltották, így is emberéletet követelt egy orosz gáztüzelésű erőműben fellobbant tűz. A lángok ötven méter magasra is felcsaptak.

Erdősi Csaba

Ki lehet a felelős a hibáért?

2019. július 11. |  1134

Ismét kaptunk egy levelet, ezúttal egy generálkivitelezőtől, akinek a vadonatúj társasháza egyik lakásában kellett kivésetnie és kicseréltetnie egy repedt, ezért csöpögést, ázást okozó lefolyóidomot. A kivitelezők képviselői egymásra mutogatnak, ő pedig nem tudja, kivel szemben érvényesítse visszatartási jogát. Szerintetek ki hibázhatott? Aki az alapvezetéket fektette? A gépi vakolást végző kőműves? A burkoló? Vagy a vízvezetékszerelő, aki bekötötte az idomba a mosdószifont?

Erdősi Csaba

Az ivóvízellátás a tét Németországban

Az aszály már nem csak a mezőgazdaság számára jelent problémát

2019. július 10. |  807

Németország egyes részein már tavaly is csak a szokásos évi csapadékmennyiség kétharmada hullott le, és idén sem javult a helyzet. A folyók vízszintje olyannyira alacsony, hogy az már a lakosság vezetékes vízellátását veszélyezteti.

Erdősi Csaba

Adalékanyagok a vizes fűtési rendszerekben

2019. július 8. |  94
Társszerző: Viola Krisztián
1

Visszatekintő rovatunkban egy-egy régebbi cikkünket vesszük elő újra, hogy megnézzük, az abban írtak megállják-e még a helyüket, vagy az egykori előírások, műszaki megoldások, anyagok és technológiák felett már eljárt az idő. Ezúttal a meleg vizes fűtési rendszerekben használt adalékanyagokkal foglalkozunk ebből a dupla nézőpontból.

Erdősi Csaba

„Zöld” zuhanyzók

2019. július 8. |  89

Európai cégek járnak az élen a lefolyóba kerülő háztartási meleg víz hőjének visszanyerésében. A fejlesztések nagyjából tíz éve kezdődtek, és ma már idehaza is kaphatók olyan zuhanylefolyók, amelyeket eleve beépített hőcserélővel szereltek.

Erdősi Csaba

Szteatit fűtőbetéses bojlerek

2019. július 8. |  90
1 5 (1)

Aki elektromos felfűtésű forróvíztárolót használ, alighanem találkozott már a vízkövesedés okozta problémákkal. Kaphatók ugyanakkor a kereskedelemben már olyan készülékek is, amelyek nem a hagyományos fűtőszállal, hanem csőtokozott, szetatitos fűtőbetéttel üzemelnek. Felépítésüknél fogva ezek a berendezések kevésbé hajlamosak a vízkövesedésre.

Erdősi Csaba

Homlokzati égéstermék-elvezetés. Mikor szabályos?

2019. július 3. |  1337

Az egyik olvasónk arra kíváncsi, hogy gázkészülékek homlokzati fali füstgázelvezetése esetén mekkora távolságot kell tartani a szomszédos épülettől. A kérdést látszólag egyértelműen rendezik a vonatkozó előírások, értelmezési különbségek ugyanakkor bonyolíthatják a helyzetet. Ön szerint mi az igazság?

Erdősi Csaba

Robot dolgozik az NKM ügyfélszolgálatán

2019. július 2. |  632

Chatbotot helyezett szolgálatba az NKM Energia Zrt. a honlapján, és a társaság online ügyfélszolgálatán. A csevegőrobot egyelőre tanuló üzemmódban nyújt teljes körű és azonnali (7/24) segítséget az ügyfelek számára.

Erdősi Csaba

Egészségre veszélyes a Vidi-stadion vize

2019. június 26. |  480

Palackos vizet isznak a Mol Vidi labdarúgói, mert a sóstói stadion csapvize baktériummal szennyezett. Még nem tudni, hogy e konkrét esetben miként került kórokozó a hálózatba, lapunk korábban azonban többször is írt arról, általában hogyan kerülhető el a fertőzés.

Erdősi Csaba

Kivételből lesz a szabály?

Az ingatlanfejlesztők a kedvezményes lakásáfa fenntartását javasolják

2019. június 25. |  1228

A gazdasági növekedés tartós biztosítása érdekében az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) az új lakásoknál alkalmazható 5 százalékos áfakulcs hosszabb távú fenntartását javasolja – közölte az IFK az MTI-vel. Az EU szabályai ugyanakkor csak szociálpolitikai okokból engedik meg kedvezményes áfakulcs használatát, kérdés tehát, hogy a gazdasági növekedés fenntartása megfelelő érv-e az intézkedés mellett.

Erdősi Csaba

Tudatlan tulajok?

Olvasói levél

2019. június 21. |  623

Levelet kaptunk egy vízlágyító berendezéseket beüzemelő szakembertől, aki a napi munkája során megfogalmazódott kérdéseit, kételyeit szeretné a szakmai közösség elé tárni. A levelet tartalmilag változatlan formában közöljük. Várjuk a válaszokat, illetve a kapcsolódó tanulságos történeteket, szerelői tapasztalatokat!

Erdősi Csaba

A távfűtés reneszánsza

2019. június 4. |  86

Visszatekintő rovatunkban egy-egy régi lapszámunk írását vesszük elő, hogy az abban foglaltakat összevessük a mai helyzettel. Ezúttal a távhőszolgáltatásról lesz szó, amely, úgy tűnik, végre kikerült a tévesen ráhúzott „elavult technológia” skatulyájából, sőt, mára második virágkorát éli.

Erdősi Csaba

Csináld magad épületgépészet?

2019. június 4. |  102
2 5 (2)

Kényes téma következik egy szaklapban: azt járjuk körül, van-e létjogosultsága idehaza egy olyan szolgáltatásnak, amely gázszerelésen kívül komplex „csináld magad” kivitelezési csomagot kínál főleg családi házak építtetőinek. A csomag része a berendezések, a kiviteli tervek és a műszaki dokumentációk mellett az oktatás és a folyamatos segítségnyújtás is. A szakma általunk megismert véleménye felemás, de végső soron a piac dönt majd az ötletről.

Erdősi Csaba

Szilárdtüzelésű kazánok bekötése

2019. június 4. |  131
1 5 (1)

Több kazánrobbanás is történt Magyarországon a mögöttünk hagyott fűtési szezonban. Minden esetben szilárdtüzelésű fűtőberendezést vetett szét a túlhevített vízből származó gőz nyomása. Szakszerű tervezéssel és beüzemeléssel az ilyen – nem ritkán halállal, és minden esetben jelentős anyagi kárral járó – esetek elkerülhetők lennének.

Erdősi Csaba

Megelőzött tragédiák

2019. május 28. |  426

A május általában nem a szén-monoxid-mérgezésveszély szezonja, ez a május azonban nem olyan, mint általában. A szokatlanul hideg időjárás miatt sokan kapcsolták vissza a fűtést, s emiatt több helyre is vészhelyzet miatt kellett kivonulnia a katasztrófavédelemnek a hétvégén. Az esetek mindegyike szerencsésen végződött, mert jelzett a szén-monoxid-riasztó készülék.

Erdősi Csaba

Naplemente

Megállítható-e a napkollektorok piacának zsugorodása?

2019. május 7. |  405

Visszatekintő rovatunkban egy-egy régi számunk cikkében foglaltakat vetjük össze a jelennel, keresve, mi az, ami megváltozott az évek alatt, s mi maradt változatlan. Legutóbb egy örök anyag, a réz szerepével foglalkoztunk, most egy olyan technológiáról lesz szó, ami egyelőre nem tűnik öröknek. De mi lehet az oka, hogy egyre veszít népszerűségéből a napkollektor?

Erdősi Csaba

Az új Néprajzi Múzeum épületgépészete

2019. május 7. |  165
1 4 (1)

Építészeti megoldásai miatt a Városligetbe tervezett Néprajzi Múzeum elnyerte az International Property Awardson a „Világ legjobb közintézménye” díjat, de az „Európa legjobb közintézménye elismerést” is besöpörte. A tervezett épület ugyanakkor nem csak építészeti, épületgépészeti szempontból is különleges. Nem érdemtelenül kapta meg tehát az Év Épületgépész Tervezője díjat Lucz Attila a múzeum épületgépészeti terveinek az elkészítéséért. A tervezés és újratervezés részleteibe és a szakmai kulisszatitkokba a díjazott szakember segítségével pillanthatunk be.

Erdősi Csaba

Konvektor vizes fűtési rendszerre

2019. május 6. |  306
5 4.5 (4)

Számos olyan lakás van ma Magyarországon, amely csak lokális fűtőberendezéssel – konvektorral –fűthető. A lakók nem tudnak kazánra és központi fűtésre váltani, hiszen ehhez nincs megfelelő kémény. Egy magyar fejlesztésű berendezés megoldást kínál erre a problémára.

Erdősi Csaba

Okosbérházak gépészete

2019. április 11. |  87

Az intelligens otthonok számos kényelmi funkciót kínálnak, cserébe az áruk meglehetősen borsos. Nem feltétlenül kell ugyanakkor építkezésbe vagy új építésű lakás vásárlására adnia a fejét annak, aki ilyen otthonban szeretne élni – akár hosszú távon akár csak átmenetileg –, hiszen a bérlés is megoldás lehet.

Erdősi Csaba

A réz jelene és jövője az épületgépészetben

2019. április 11. |  119
1 4 (1)

Legutóbbi visszatekintőnkben egy 2000-ben megjelent, az ötrétegű műanyag csövekről írt cikkünket „vetettük revízió alá”, s megnéztük, hogy a majd’ húsz éve még vadonatúj technológia felhasználása hogyan változott meg mostanra. Most szintén egy 19 éve megjelent cikk állításait vetjük szembe a ma gyakorlatával, de újdonságról, legalábbis az anyag tekintetében szó sincs. Ellenkezőleg, egy évezredek óta használt fémről, a rézről lesz szó az alábbiakban.

Erdősi Csaba

Abszorpciós épülethűtés a gyakorlatban

2019. április 11. |  104
Társszerző: Lantos Tivadar

Megéri-e egy napkollektorokra telepített abszorpciós épülethűtési rendszer működtetése a jelen gazdasági és éghajlati körülmények között Magyarországon? A kérdés megválaszolásához egy hazánkban is jelenlévő multinacionális áruházláncot kerestünk meg. ugyanis a társaságcsoport egyik épületében néhány éve megvalósult egy ilyen rendszer. Csakhogy atulajdonos megkeresésünkre elutasítóan reagált, így annak ellenére sem szerezhettünk információkat az üzemeltetés tapasztalatairól, hogy a beruházás annak idején komoly támogatást kapott.Az egykori tervező- és kivitelező cég már nem áll kapcsolatban az árházzal, a rendszer pedig jelenleg áll.

Erdősi Csaba

Komfort és utcakép

A klímaberendezések kültéri egységeinek elhelyezési szabályai

2019. március 4. |  102

A tavasz közeledtével ügyfelek rohama zúdul a klímaszerelő cégekre. Bár egy split rendszerű klíma felszerelése általában gyors és egyszerű feladat, olykor nehézségekkel kell megbirkóznia kivitelezőnek és tulajdonosnak egyaránt, ha minden szabálynak meg akar felelni. Ebből a szempontból neuralgikus pont lehet a kültéri egységek elhelyezése, hiszen az országos rendeleteken túl a helyi előírásokat, a társasházi törvényvonatkozó passzusait, sőt, a lakóközösség szervezeti, működési szabályait is figyelembe kell venni a berendezés helyének megválasztásakor.

Erdősi Csaba

Komfort egyszerűen

Gipszkartonba integrált fűtő-hűtőpanelek alkalmazása

2019. március 4. |  114

A fal vagy a mennyezet felületének temperálása komfortos formája a fűtés-hűtésnek, hiszen nem kelt huzatot, nem lebegteti a port, csendes, gazdaságos és láthatatlan. A gipszkartonba integrált rendszerek utólagosan is könnyen és gyorsan kialakíthatóak. Beépítésük ésszerű és gazdaságilag is indokolt olyan esetekben, például tetőtér-beépítésnél, ahol szükség van hűtésre, és amúgy is gipszkartonozni kell.

Erdősi Csaba

Okos vízlágyítók a gyakorlatban

2019. március 4. |  145
Társszerző: Czire Attila

Számos előnnyel jár, ha a háztartási rendszereink állapotáról, működéséről akkor is tudunk, ha nem vagyunk éppen otthon. Ezeket a berendezéseket szükség esetén távolról is irányíthatjuk, ráadásul figyelmeztetnek, ha valami rendellenesség történt, vagy karbantartási, feltöltési időszak közeleg. Az új generációs berendezések az ipari felhasználók figyelmét is felkeltették.

Erdősi Csaba

Az előny maradt, a felhasználás megváltozott

Többrétegű műanyag csövek alkalmazása ma, illetve tizenkilenc évvel ezelőtt

2019. március 4. |  133
Társszerző: Kugler Géza
1

Lapunk első évfolyamának legelső számában, 2000 áprilisában egyebek mellett a több rétegű műanyag csövekről közöltünk szakcikket. Általában mutattuk be az akkor újdonságnak, ma már bevettnek számító technológiát, s most régi írásunkra visszatekintve azt tekintjük át, hogy a gyártási technológiában, a felhasználás módjában, az illesztési módszerekben mi változott az elmúlt csaknem 19 év alatt, s mi az, ami az állandóságot képviseli. Ebben akkori szerzőnk (Kugler Géza – a szerk.) volt ismét a segítségünkre.

Erdősi Csaba

Cannes-ban is bemutatkozik az új Néprajzi

A világ legjobb középületének választott múzeum gépészeti terve is rangos elismerést kapott

2019. február 13. |  836

Rekordértékű, 4 milliárd eurót meghaladó magyarországi fejlesztés mutatkozik be március 12-től 15-ig a MIPIM-en, a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán a franciaországi Cannes-ban. A rendezvényen más épületek mellett bemutatják a Városligetben épülő Néprajzi Múzeum terveit is. A fejlesztés gépészeti megoldásaiért tavaly rangos elismerést vehetett át a tervező, Lucz Attila.

Erdősi Csaba

Horganyzott csövek illesztése keményforrasztással

2019. február 2. |  116

Számos épületgépészeti csővezeték szerelésére ideálisak a horganyzott acélcsövek, a közelmúltbeli rossz tapasztalatok miatt sokan mégis félnek az alkalmazásuktól. Holott a megfelelő minőségű termék választása mellett a szakszerű, keményforrasztásos technológiával ma már biztosítható, hogy az acélt védő horganyréteg sértetlen maradjon az illesztéseknél is, megelőzve ezzel a kilyukadással fenyegető korróziót.

Erdősi Csaba

Temperálás alacsony rétegrendű padlófűtéssel

2019. február 2. |  286

Egy régebbi építésű lakás komplex energetikai felújításakor felmerülhet az igény a fűtési rendszer átalakítására is. Az alacsony rétegrendű, moduláris felületfűtési rendszerek megjelenésével a padlófűtés utólagos kialakítására is lehetőség nyílik. Gondos tervezés, szakszerű kivitelezés és megfelelő vezérlés mellett egy ilyen rendszer takarékos és komfortos fűtési megoldást kínál.

Erdősi Csaba

Névjegyzékbe veszik az energetikai szakreferenseket

2018. november 29. |  462

Az energiahatékonyságról szóló törvény módosítása értelmében létrejön az energetikai szakreferensek névjegyzéke – egyebek mellett ez áll abban a törvénymódosítási csomagban, amelyet mai ülésén tárgyalt az Országgyűlés.

Erdősi Csaba

Ügyeljünk rá, hogy csak a péntek legyen fekete!

2018. november 23. |  307

Egyre több nagy értékű háztartási berendezés, például elektromos vízmelegítő, gáztűzhely vagy gázkazán kerül fel az internetes áruházak fekete pénteki akciós kínálatába. A vásárlóknak tudniuk kell, hogy a leárazott termékeknek éppúgy kell felelniük a törvényi előírásoknak, mint az akción kívül kínált berendezéseknek, és természetesen a beüzemelésükre vonatkozó szabályokat sem hagyhatják figyelmen kívül.