Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Erdősi Csaba

Vezető szerkesztő, Media12

 17 130 | |

 Erdősi Csaba

1975-ben született, az ELTE Bölcsészettudományi Karán diplomázott. 1998 óta tevékenykedik a médiában. A Magyar Nemzetnél 15 évig dolgozott előbb gazdasági újságíróként, később rovatvezetőként, végül lapszerkesztőként. Kitüntették a napilap Aranytoll és az MVM Paksi Atomerőmű Urántoll díjával. 2018 őszén csatlakozott a VGF&HKL csapatához újságíró-szerkesztőként. 2018 ősze óta dolgozik a Media12 kiadónál, mint a VGF&HKL szaklap szerkesztője, újságírója. A 2019-es Construma Magazint szerkesztette.

Erdősi Csaba cikkei

277 cikk. Lapozó:

Erdősi Csaba

Egy lehetőség ott, ahol nincs gáz, vagy elavult a fűtésrendszer

2024. június 2. |  102

Ez az írás egy olyan anyagból készült, amelyet a Magyar Hőszivattyú Szövetség készített azért, hogy érveljen a hőszivattyús energetikai felújítások központi támogatása mellett. Jelen sorok írásakor még nem lehetett tudni, hogy az otthonfelújítási pályázat végül milyen formában fog megjelenni, maga az anyag ugyanakkor alkalmas arra, hogy érveket sorakoztasson föl a hőszivattyús beruházások mellett az esetleges támogatásoktól teljesen függetlenül.

Erdősi Csaba

R454B, az új tengerentúli kedvenc

2024. június 2. |  47
1 5 (1)

Ahogy szigorodnak a környezetvédelmi előírások, úgy jelennek meg egy csapásra a piacon az ózonnal szemben közömbösen viselkedő, és a globális felmelegedést is egyre kisebb mértékben fokozó hűtőközegek a klíma- és hőszivattyútechnikában. Nemrégiben több írásban is foglalkoztunk az R290-nel (propánnal), amely a monoblokkos rendszerek sztár hűtőközegévé vált igen rövid idő alatt, mostani írásunk tárgya pedig az R454B, amely a split rendszerek kedvelt klímagázát, az R410A-t válthatja le a közeljövőben – leginkább a tengerentúlon.

Erdősi Csaba

A napkollektorokról szavaztak olvasóink

2024. június 2. |  75

Kikértük a szakma véleményét a napkollektorok jövőjéről. Nos, ez az egykor rendkívül népszerű, mostanra viszont háttérbe szorult megoldás a lapunk online kiadását olvasó épületgépészek szerint egyáltalán nem elvetendő. Sőt.

Erdősi Csaba

Aranydiplomát vehetett át állandó szerzőnk, dr. Chappon Miklós

Beszámoló a jubileumi díszoklevelek átadásáról

2024. május 15. |  284
Társszerző: Dr. Chappon Miklós

A VGF&HKL nem jelenhet meg anélkül, hogy ne mutatnánk be az éppen aktuális lapszámban a Magyar Épületgépészeti Múzeum kiállítási tárgyainak valamelyikét. E cikkeket jelentős részben a kiállítóhely megálmodója, alapítója és szellemi irányítója, dr. Chappon Miklós, neves épületgépész mérnök írja, aki kereken ötven éve, 1974 júniusában vette át műegyetemi diplomáját, s ennek eredményeképpen a közelmúltban az aranydiplomáját. Az eseményen évfolyama nevében ő mondta el az ünnepi beszédet, amelyet – az ünnepségről írt beszámolója mellett – alább teljes terjedelmében elolvashatnak. Szaklapunk gratulál az összes díjazottnak, külön megkülönböztetett tisztelettel szerzőnknek!

Erdősi Csaba

A legtermészetesebb hűtőközeg

2024. április 29. |  498
1 5 (1)

A hűtéstechnikai eszközökben használt közegeket egyebek mellett azzal jellemezzük, hogy milyen mértékben járulnak hozzá a felmelegedést fokozó üvegházhatáshoz. Mértékegysége az úgynevezett globális felmelegedési potenciál, angol rövidítéssel GWP. Referenciának a szén-dioxidot veszik alapul, amelynek GWP-je 1. Ehhez képest az első fluorozott szénhidrogéneké akár 17 000 is lehet, nem véletlen, hogy a törvényi előírások nyomán lassan mindenhonnan kiszorulnak, és átveszik helyüket a természetes hűtőközegek – mint amilyen maga a referenciának használt szén-dioxid is.

Erdősi Csaba

Polifoszfát szűrő a vízhálózaton?

Az általunk megkérdezett szakemberek nagy többsége ódzkodik a megoldástól

2024. április 29. |  547
1

Legfrissebb szavazásunk témáját egy olvasói levél inspirálta. A levélíró azt kérdezte tőlünk, okozhat-e egészégügyi problémát, ha polifoszfát szűrővel/vízlágyítóval kezelt vizet használnak főzésre és mosogatásra, mert a készüléküket közvetlenül a vízóra után építette be a szakember.

Erdősi Csaba

Esővízgyűjtés a fővárosban

2024. április 29. |  569

Nemrégiben bemutattuk, milyen módon biztosítják ivóvízellátásukat a Bermudán lakók már több száz éve (Bermudai háztetők: Az előremutató hagyomány, 2024. 3. szám), s feltettük a kérdést, hogy hasonló elképzelés működhetne-e idehaza is. Nos, ivóvízellátásra aligha, de öntözésre minden további nélkül, akár nagyvárosi környezetben is. Erre találtak egy remek megoldást a fővárosi Klauzál tér felújítói az ott lévő piaccsarnok hatalmas tetőfelületét használva ki. Az onnan lezúduló víz egy hatvan köbméteres tartályba kerül, onnan aztán szükség szerint fel lehet használni locsolásra vagy tisztításra. De léteznek a piacon olyan megoldások is, amelyek egyaránt lehetővé teszik a csapadékvíz lassú elszikkasztását és szükség esetén tárolását.

Erdősi Csaba

Mutatjuk az idei Construma-díjazottakat

2024. április 29. |  488

A Construma kiállítások egyik fénypontja a díjazott termékek bemutatása és a díjak átadása. Örömünkre szolgál, hogy idén két az épületgépészet tárgykörébe tartozó terméket is elismerésre méltónak talált a zsűri.

Erdősi Csaba

A víztakarékosság eszközei

2024. április 29. |  521

A vezetékes vízzel való takarékoskodásnak nemcsak fenntarthatósági okai vannak. Mert való igaz, hogy a víz közös globális kincsünk, így meg kell őriznünk az utókor számára, de egyre drágább kincsünk is, lévén alaposan felment az ára a nem lakossági szegmensben. A vízzel való takarékosságot így bizonyos ágazatokban – például a turizmus-vendéglátásban, magánegészségügyben stb. – szinte kikényszeríti az üzleti sikeresség elvárása. Emellett persze odahaza is érdemes azért takarékoskodnunk a vízzel, mutatjuk, milyen eszközöket, szerelvényeket kínál ehhez az épületgépészet.

Erdősi Csaba

Vásárok után

2024. április 29. |  431
1 5 (1)

Sűrű volt a mögöttünk hagyott hónap; áprilisban két szakmai kiállításon és vásáron, a budapesti Construmán és a pécsi Pollack Expón is standdal képviseltük a VGF&HKL szaklapot.

Erdősi Csaba

Értelmetlen, szakmaiatlan elvárás a köbön

Pályázati támogatás segíti a kkv-k hőszivattyús beruházásait, de olyan monitoringrendszert kötelező hozzájuk kiépíteni, ami drága, de semmi haszna

2024. április 5. |  757
2 4.5 (2)

Egy szakmailag nem megindokolható, értelmetlen elvárás borzolja a hőszivattyús támogatásra vágyó kisvállalkozók idegeit. Nevezetesen arról van szó, hogy az elmúlt években számos olyan pályázat látott napvilágot, amelynek révén mikro- kis- és közepes méretű gazdasági társaságok nyerhettek el támogatást hőszivattyús rendszerek beszerzésére és üzembe állítására.

Erdősi Csaba

Hőtárolás homokban, kőben

2024. április 5. |  514
1 5 (1)

Az időjárásfüggő áramtermelés felfutásával párhuzamosan megnőtt az igény olyan energiatárolási megoldásokra, amelyek segítenek kisimítani azok hektikus termelését. A villamos energiát tárolhatjuk vegyi energia (hagyományos akkumulátor, elem), helyzeti energia (szivattyústározós erőmű) vagy hőenergia formájában. Utóbbival egyre több helyen kísérleteznek. Egy finn kisvárosban például hamarosan beüzemelik a világ első ipari méretű hőakkumulátorát egy innovatív fejlesztőcég és a helyi távfűtőművek együttműködésének köszönhetően.

Erdősi Csaba

Visszaesést érzékel a szakma

2024. április 5. |  468

Egymás után érkeznek a rossz hírek és elemzések a magyar építőipar kilátásairól. A várakozások és az ismert adatok, például a rendelésállományok alapján vaskos visszaesés várható, és ez bizony rányomja a bélyegét az épületgépészet alágazat tevékenységére is. Feleletválasztós online tesztünkben arra voltunk kíváncsiak, mit érzékelnek ebből a szakmagyakorló gépészek. Bár e sorok írásakor a szavazás még nem zárult le, a végeredmény így is beszédes: a válaszadók döntő többségének határozottan kevesebb a munkája, mint volt korábban, negyedrészük jelentős, ugyancsak negyedrészük valamelyes visszaesést tapasztal.

Erdősi Csaba

Az F-gázok kivezetése megosztja a szakmát

2024. február 29. |  243
1 4 (1)

A hűtőberendezésekben használt hűtőközegek a technológia hajnalán, a 20. század első évtizedeiben rendkívül hatékonyak, de ugyanakkor rendkívül mérgezőek és gyúlékonyak is voltak. Szivárgásuk miatt számos haláleset történt, ezért a gyártók – részben törvényi előírások nyomása alatt – halogénezett szénhidrogén (CFC) közegekre váltottak. Ezekről viszont az derült ki, hogy elvékonyították, kilyukasztották az ózonréteget. Ekkor a fluorozott szénhidrogénekre (HFC-kre, másképpen F-gáz-okra) váltott a hűtéstechnika, most ezeknek is menniük kell, mert fokozzák a légköri felmelegedést. Online kiadásunk olvasóit arra kértük, feleltválasztós szavazással mondják el véleményüket az F-gázok kivezetéséről. A végeredmény nem meglepő: a szakemberek megosztottak a kérdésben.

Erdősi Csaba

Hőszivattyúk előfizetéssel

Egy svéd zöldenergia-startup érdekes modellel próbál befutni

2024. február 29. |  290
1

Sokan szeretnének hőszivattyúra váltani, de többeket közülük elriasztanak a rendkívül magas kezdeti költségek. De mi lenne, ha a rendszer kiépítése egy fillér kezdeti költséggel sem járna, és beleértve a szervizelést is, a felhasználó valamilyen más konstrukcióban fizetné ki mindennek az árát? Egy svéd vállalat a Spotify és a Netflix konstrukcióját adaptálva egy előfizetéses modell elterjesztésén dolgozik. Ez nemcsak a végfelhasználóknak lehet kényelmes és megfizethető megoldás a hőszivattyús átállásra, de segíthet a légkörvédelmi, környezetvédelmi célok elérésében is.

Erdősi Csaba

Polifoszfát szűrő az ivóvízhálózaton?

Megkérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK), mi erről a véleményük

2024. február 29. |  1009
4 4.75 (4)

Alábbi cikkünknek egy olvasói levél adta az apropóját. A hozzánk forduló azt kérdezte, hogy vajon jár-e egészségügyi kockázatokkal, ha a polifoszfátot tartalmazó vízlágyítóval / -szűrővel kezelt csapvizet mosogatásra, illetve főzésre használják. A kérdést továbbítottuk az NNGYK-nak, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy polifoszfátra, illetve a foszfátra sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO), sem az európai uniós, sem az USA szabályozása nem határoz meg egészségügyi határértéket. Tanácsuk szerint olyan berendezést használjunk, amelyik rendelkezik ivóvízbiztonsági engedéllyel. A kérdés csak az, hol találunk ilyet.

Erdősi Csaba

Bermudai háztetők

Az előremutató hagyomány

2024. február 29. |  202
2 5 (1)

Bermuda, a Karib-térség egyik gyöngyszeme, nem csupán a kristálytiszta tengervizeiről és káprázatos tájairól híres, hanem egy olyan építészeti jelenségről is, ami egyesíti az esztétikát és a funkcionalitást. A hófehér bermudai háztetők nem csupán jellegzetes karaktert kölcsönöznek a sziget településeinek, hanem évszázadok óta fontos szerepet töltenek be az itt élők ivóvízellátásában. Vajon működhetne ez nálunk is?

Erdősi Csaba

Viszlát, TNM!

Elkészült az új épületenergetikai szabályozás alkalmazásának segédlete

2024. január 30. |  282
1 5 (1)

Mint az közismert, az épületenergetikai rendeleteket illetően lényegi változásokra került sor. A változás jelentősen érinti a számítási módszert, a követelményeket és a tanúsítást egyaránt. Az új számítási módszer jelölésrendszerében és bizonyos mértékig logikájában is eltér a megszokott TNM rendelet módszertanától. Nemrégiben elkészült egy szakmai feldolgozása az épületenergetikai rendeletnek, közel 550 oldalon, Alkalmazott Épületenergetika címmel. A segédlet elsősorban a már gyakorlott, TÉ jogosultsággal rendelkező szakmagyakorlóknak segít az új módszer elsajátításában.

Erdősi Csaba

A szakemberek nem tiltanák a gázfűtést!

2024. január 30. |  158
2 5 (2)

Körbefutott a hír a magyar sajtóban, hogy az EU-ban „betiltanák a gázfűtést”. Ez ebben a formában persze nem egészen igaz, de nem is teljesen valótlan. Online kiadásunk olvasóit a témában szavazásra kértük, amelynek egyértelmű lett a végeredménye. Ezt ismertetjük most, továbbá egy olyan szempontot, amellyel szakember kommentelőnk gazdagította a diskurzust.

Erdősi Csaba

Paksnyi áram kellene a hazai lakossági gázfűtés kiváltására

2023. december 14. |  2551

Körbefutott a magyar sajtón a hír, hogy az Európai Unió betiltaná a gázfűtést. Ez egy picit pongyola és felületes megfogalmazás, de tulajdonképpen fedi a valóságot. Mivel a magyar lakosság zöme gázzal fűt, elkezdtünk számolgatni, mennyi áram kellene hozzá, ha csak ezt a szegmenst hőszivattyúra állítanánk át. Nos, annyi, amennyi elvinné a Paksi Atomerőmű teljes termelését a fűtési szezonban, és ebben még nincs benne a távhőszolgáltatók, közintézmények, irodák, bevásárlóközpontok stb. fűtési célú gázfogyasztásának kiváltását lehetővé tevő, kibocsátásmentes megoldások áramigénye. Számításaink nem tizedesjegyre pontosak, de nagyságrendileg rendben vannak. A szakértők óvatosságra intenek az elképzeléssel kapcsolatban.

277 cikk. Lapozó: