VGF&HKL szaklap

Erdősi Csaba

Szerkesztő, Media12

 366 | |

 Erdősi Csaba

1975-ben született, az ELTE Bölcsészettudományi Karán diplomázott. 1998 óta tevékenykedik a médiában. A Magyar Nemzetnél 15 évig dolgozott előbb gazdasági újságíróként, később rovatvezetőként, végül lapszerkesztőként. Kitüntették a napilap Aranytoll és az MVM Paksi Atomerőmű Urántoll díjával. 2018 őszén csatlakozott a VGF&HKL csapatához újságíró-szerkesztőként. 2018 ősze óta dolgozik a Media12 kiadónál, mint a VGF&HKL szaklap szerkesztője, újságírója. A 2019-es Construma Magazint szerkesztette.

Erdősi Csaba cikkei

Erdősi Csaba

Távhűtés

Lehetőségek és dilemmák

2020. március 5. |  82

A szakértők szerint húsz év múlva Európának megközelítőleg annyi hűtési, mint fűtési energiára lesz szüksége. Ennek oka, hogy a globális felmelegedés miatt szokatlanul hosszú hőhullámok, korai kánikulai időszakok alakulnak ki. Az éghajlatváltozás kordában tartásának ugyanakkor az egyik kulcsa, hogy igyekezzünk minél kevesebb energiát fogyasztani. A minél kisebb fogyasztás és a növekvő hűtési igény látszólag nem összeegyeztetőek. Kivéve, ha valami olyan technológiát alkalmazunk, amely idehaza még alig-alig használatos, külföldön, például Ausztriában azonban már elterjedt – vagy legalábbis terjedőben van. Ez pedig a távhűtés.

Erdősi Csaba

Mennyi az annyi?

Néhány szó a teljesítményadatokról

2020. március 5. |  92

Ritkán indokolható meg, amikor egy sajtótermék egy-egy anyag elkészítésének a nehézségeiről, végső soron saját magáról beszél. Az ilyesmi rendszerint nem érdemel közfigyelmet. Kivéve, ha a szerkesztő problémáit a munkáján jóval túlmutató ok, mások számára is tanulságos külső körülmény okozza.

Erdősi Csaba

Tanuljunk és játsszunk együtt!

2020. március 5. |  64

A szakmák világbajnoksága (WorldSkills) és Európ-bajnoksága (EuroSkills) a fiatal szakemberek legnagyobb nemzetközi megmérettetései. Lapunk célja, hogy a szakmunkásképzésben részt vevő diákok és tanárok is megismerjék e versenyek felépítését, követelményrendszerét, s most induló cikksorozatunk révén lapunk egyfajta tudástárrá, jól hasznosítható tananyag-kiegészítővé váljon. Talán olvasóink számára sem lesz haszontalan a vállalkozásunk, tesztjeinken lemérhetik például a szakmában már régóta dolgozók, hogyan teljesítenének egy világversenyen vagy annak válogatóján.

Erdősi Csaba

A PP-R-csövek és a hőtágulás

2020. március 5. |  69

A polipropilén (PP-R) csőrendszereket széles körben használhatjuk. Alkalmasak ivóvíz- vagy HMV-hálózatok kialakítására, és ipari vízvezetékek területén (sótalanított vízre való tanúsítással, szilikonmentességi nyilatkozattal). A fűtési, padlófűtési, hűtési területen korlátozottan használhatóak, csak egyes speciálisan erre a területre fejlesztett változatuk alkalmas, mivel az oxigéndiffúzió mentesség itt alapkövetelmény. A sűrített levegő szállításánál vegyük figyelembe, hogy porlasztott kenőolajat tartalmaz általában, így erre a területre csak speciális típusa használható a PP-R csöveknek (poliolefinblend). Szabadon vezetett PP-R rendszereknél ugyanakkor gondoskodnunk kell róla, hogy a hőtágulásból adódó hosszirányú nyúlást megfelelően kompenzáljuk, különben a hálózatunk élettartalma lerövidül, idő előtt tönkremegy.

Erdősi Csaba

Mitől lehet sárga a gázláng?

2020. március 5. |  652
2 5 (2)

Elsősorban a tisztítatlanságra gondolhatunk, ha egy gázkészülék lángja sárga színben pompázik, de előfordulhat, hogy a hiba nem a készülékben van. Sőt, hiba sincs.

Erdősi Csaba

Így működik a bangladesi „légkondi”

2020. február 8. |  117

Százmilliók szenvednek manapság a hőség miatt, és főleg a szegényebb ázsiai, afrikai területeken jelentenek nem ritkán halálesetekhez vezető rendkívüli helyzetet a hőhullámok. Bangladesben egy olcsó és egyszerű szerkezettel próbálják enyhíteni a lakásoknak alig nevezhető bádogépületek belső hőmérsékletét. A rendszer működését egy magyar gépészmérnök mérte fel doktori értekezésében. Kiderült, a módszer működik, csak éppen fordítva, mint ahogyan azt eddig gondolták.

Erdősi Csaba

Külső hőcserélős szoláris tárolók

2020. február 8. |  118
Társszerző: Homor Miklós
1 5 (1)

Ha napkollektorral szeretnénk meleg vizet előállítani, a külső hőcserélős tárolók választása sokkal jobb döntés, mint ha hagyományos, belső csőkígyós tárolót használnánk. A külső hőcserélős megoldással ugyanis biztosíthatjuk az állandó szekunderoldali áramlást, ez pedig sokkal hatékonyabb felfűtést eredményez, mint amikor csupán a gravitációs alapon kialakuló áramlás áll a rendelkezésünkre.

Erdősi Csaba

Paksnyi áram kell majd a biodómnak?

2019. december 18. |  2352

Elképesztő adatok repkednek a sajtóban a Fővárosi Állat- és Növénykert területén épülő biodóm éves áramfogyasztása kapcsán. Az MTI Persányi Miklós igazgató szavait idézve azt írta, az épület 10-12 ezer GWh (gigawattóra) áramot fogyaszt majd évente. A számot több helyen is átvették, pedig nyilvánvaló képtelenség. A 10-12 ezer GWh ugyanis vetekszik a Paksi Atomerőmű éves áramtermelésével.

Erdősi Csaba

Új generációs légmosók

2019. december 2. |  145
Társszerző: Tollas Tünde
1 4 (1)

Lapunk előző számában a hagyományos légmosók működésével ismerkedhettünk meg. Ezek a levegő párásítása mellett alkalmasak ugyan a nagyobb átmérőjű porszemcsék, egyéb szennyező anyagok kimosására a beltéri levegőből, de légtisztító hatékonyságuk alacsony. Az új generációs légmosók ugyanakkor már megfelelő légtisztító képességgel is rendelkeznek.

Erdősi Csaba

Fürdőszobai ventilátor beépítése

2019. december 2. |  177
1 5 (1)

A háztartási kisventilátorok használata különösen indokolt a fürdőszobában, hiszen ebben a helyiségben rengeteg pára képződik, és persze a nemkívánatos szagok eltávolítása sem utolsó szempont. Mivel azonban vizes helyiségről van szó, szerencsés, ha az épületgépész tervező együttműködik a villamos tervezővel.

Erdősi Csaba

Kondenzációs kazán hőszivattyú mellé?

2019. december 2. |  465
Társszerző: Versits Tamás
2 5 (2)

Hőszivattyú használata a fűtési idény legnagyobb részében olcsó és takarékos módja az épületek fűtésének. Nem véletlen szerelnek ugyanakkor némelyik készülékekbe gyárilag elektromos fűtőpatront. A szokásosnál jóval hidegebb külső hőmérséklet mellett szükség lehet rá, hogy használjuk, viszont ez költségesebb. Kiegészítő fűtésként ugyanakkor nem csak a hőszivattyú elektromos fűtőpatronjára támaszkodhatunk, ha van a rendszerbe építve egy kondenzációs gázkazánunk.

Erdősi Csaba

Szaniterek gyermekeknek

2019. december 2. |  145

Egy kisgyermek testi-lelki fejlődésének fontos állomása a szobatisztaság kialakulása, illetve a higiéniai eszközök használatának elsajátítása. Ez a folyamat akkor lehet törésmentes, ha a gyermekek számára az életkoruknak, testi adottságoknak megfelelő, biztonságos, játékos környezetet teremtünk a fürdőszobában is – a megfelelő szabályok betartásával.

Erdősi Csaba

A légmosók működése

2019. november 4. |  192
1 4 (1)

A légmosók olyan hibrid berendezések, amelyek egyszerre párásítják és tisztítják a levegőt. Használatuk különösen a fűtési időszakban növelheti meg jelentősen a száraz levegőjű lakásokban élők komfortérzetét.

Erdősi Csaba

Fekvő bojlerek

A méretezés a lényeg!

2019. november 4. |  171

Ha vízszintes forróvíztárolót választunk, a legfontosabb tudnivaló az, hogy ezek a berendezések hatásfokukban elmaradnak a függőleges elhelyezésű bojlerektől. Nagyjából harminc százalékkal nagyobb térfogatra van szükségünk ahhoz, hogy egy fekvő bojlerből ugyanannyi meleg vízhez jussunk, mint egy hagyományosból.

Erdősi Csaba

Zellerin-ügy: tragédiák sorozata

A meglopott gyártulajdonos után a volt munkavezetője is öngyilkos lett

2019. október 24. |  961

Az első magyar épületgépész, Zellerin Mátyás önkezével vetett véget életének, miután rádöbbent: saját munkatársai, gyárának vezetői elsikkasztották minden vagyonát. A tragédiát újabb követte, Zellerin halála után fél évvel egykori munkavezetője is a mélybe vetette magát egy József-körúti bérház negyedik emeleti folyosójáról. A bűncselekmény valódi haszonélvezői ugyanakkor megúszták a felelősségre vonást.

Erdősi Csaba

Túl sok kötöttség, túl sok önerő?

Nem tekinthetünk sikertörténetként az idei konvektorcsere pályázatra

2019. október 4. |  200

Májusban nyílt meg és augusztus harmincadikán zárult az Otthon melege program meglévő konvektorok cseréjére kiírt alprogramja. Tekintettel arra, hogy a korábbi években pillanatok alatt lekötötték a pályázók a teljes támogatási keretet, számos kérdés vetődik fel annak kapcsán, hogy ebben az évben miért maradt el a szokásos roham.

Erdősi Csaba

Magyar sikerek a WorldSkills Kazan 2019-en

A szakmák olimpiáján részt vevő fiatalok példaképül szolgálhatnak a szakképzésben részt vevő diákoknak

2019. október 4. |  159

Egy aranyéremmel és számos kiválósági éremmel tértek haza a fiatal magyar szakemberek a szakmák olimpiájáról, vagyis az Oroszországban rendezett WolrdSkills Kazan 2019 versenyről. A kiugró eredmények, az egész verseny tematikája pozitív hatással lehet a hazai szakképzésre, természetesen a víz-, gáz és fűtésszerelők képzésére is. Ehhez persze az ágazati cégek aktív közreműködésére is szükség van.

Erdősi Csaba

Bizonytalanság a szakképzési rendszer átalakítása körül

2019. október 4. |  202
Társszerző: Illés József
3 5 (2)

Nagy a bizonytalanság a szakmai szervezetek, az oktatási intézmények, illetve a tanfolyamszervezők körében azzal kapcsolatban, hogy jövőre miként alakul át az Országos képzési jegyzékhez (OKJ) kapcsolódó oktatási rendszer. Sokan attól tartanak, hogy a mostaninál hosszabb lesz a képzési idő a nappali tagozatokon és a felnőttoktatásban egyaránt, és ezért a mostaninál is több időbe és pénzbe kerül majd egy-egy szakma részleges vagy teljes elsajátítása.

Erdősi Csaba

Szurkoljunk a magyaroknak a szakmák olimpiáján!

A víz- gáz- és fűtésszerelők mezőnyében a budapesti Török Balázs Máté képviseli hazánkat

2019. augusztus 22. |  326

Augusztus 22-étől 27-éig zajlanak a WorldSkilss Kazan 2019 eseményei. Az oroszországi városban rendezett szakmai versenyen 22 számban indul magyar versenyző, ami rekordnak számít a rendezvény eddigi történetében.

Erdősi Csaba

Heti 400 ezer forintos fizetés

Az egyéni vállalkozók krémjébe tartoznak a vízvezeték-szerelők Angliában

2019. augusztus 15. |  1052

Júliusban átlagosan heti 1139 font – nagyjából 400 000 forint – jövedelemre tettek szert a szigetországban egyéni vállalkozóként dolgozó vízvezeték-szerelők – tette közzé egy brit társaság. Ebből a pénzből persze még adózni is kell, de ami marad, még mindig sokkal több, mint az ottani átlagbér.

Erdősi Csaba

Fontosabb a festés, mint a kazán karbantartása?

2019. augusztus 6. |  1138

Sokszor foglalkoztunk már azzal, miért elengedhetetlen rendszeresen ellenőriztetni és megfelelő műszaki állapotban tartani a gázkészülékeinket, s egy friss brit felmérés adatai szerint a szigetországban sem felesleges erre felhívni a figyelmet. A válaszadók huszonnégy százaléka még soha nem hívott kazánszerelőt készüléke átvizsgálására, karbantartására.

Erdősi Csaba

Gáztöltőállomást fabrikált otthon a feldebrői ezermester

2019. augusztus 2. |  1561

Legyen szó akár mosógépmotorral szerelt fűnyíróról, tejes kannából fabrikált pálinkafőzőről vagy kimustrált parancsnoki GAZ-ból épített mobil fűrészgépről, a magyar buheralendületet sosem volt egyszerű megállítani. Az erős mezőnyből is kitűnik ugyanakkor egy feldebrői férfi, aki a szokásosnál is nagyobbat mert álmodni, és gáztöltőállomást telepített a kertjébe. A gázt persze lopta.

Erdősi Csaba

A gáz lobbant be

Tűz pusztított egy orosz erőműben

2019. július 11. |  607

Bár néhány óra alatt eloltották, így is emberéletet követelt egy orosz gáztüzelésű erőműben fellobbant tűz. A lángok ötven méter magasra is felcsaptak.

Erdősi Csaba

Ki lehet a felelős a hibáért?

2019. július 11. |  1514

Ismét kaptunk egy levelet, ezúttal egy generálkivitelezőtől, akinek a vadonatúj társasháza egyik lakásában kellett kivésetnie és kicseréltetnie egy repedt, ezért csöpögést, ázást okozó lefolyóidomot. A kivitelezők képviselői egymásra mutogatnak, ő pedig nem tudja, kivel szemben érvényesítse visszatartási jogát. Szerintetek ki hibázhatott? Aki az alapvezetéket fektette? A gépi vakolást végző kőműves? A burkoló? Vagy a vízvezetékszerelő, aki bekötötte az idomba a mosdószifont?

Erdősi Csaba

Az ivóvízellátás a tét Németországban

Az aszály már nem csak a mezőgazdaság számára jelent problémát

2019. július 10. |  1086

Németország egyes részein már tavaly is csak a szokásos évi csapadékmennyiség kétharmada hullott le, és idén sem javult a helyzet. A folyók vízszintje olyannyira alacsony, hogy az már a lakosság vezetékes vízellátását veszélyezteti.

Erdősi Csaba

Adalékanyagok a vizes fűtési rendszerekben

2019. július 8. |  226
Társszerző: Viola Krisztián
1

Visszatekintő rovatunkban egy-egy régebbi cikkünket vesszük elő újra, hogy megnézzük, az abban írtak megállják-e még a helyüket, vagy az egykori előírások, műszaki megoldások, anyagok és technológiák felett már eljárt az idő. Ezúttal a meleg vizes fűtési rendszerekben használt adalékanyagokkal foglalkozunk ebből a dupla nézőpontból.

Erdősi Csaba

„Zöld” zuhanyzók

2019. július 8. |  210
3 4.5 (2)

Európai cégek járnak az élen a lefolyóba kerülő háztartási meleg víz hőjének visszanyerésében. A fejlesztések nagyjából tíz éve kezdődtek, és ma már idehaza is kaphatók olyan zuhanylefolyók, amelyeket eleve beépített hőcserélővel szereltek.

Erdősi Csaba

Szteatit fűtőbetéses bojlerek

2019. július 8. |  280
1 5 (1)

Aki elektromos felfűtésű forróvíztárolót használ, alighanem találkozott már a vízkövesedés okozta problémákkal. Kaphatók ugyanakkor a kereskedelemben már olyan készülékek is, amelyek nem a hagyományos fűtőszállal, hanem csőtokozott, szetatitos fűtőbetéttel üzemelnek. Felépítésüknél fogva ezek a berendezések kevésbé hajlamosak a vízkövesedésre.

Erdősi Csaba

Homlokzati égéstermék-elvezetés. Mikor szabályos?

2019. július 3. |  2467

Az egyik olvasónk arra kíváncsi, hogy gázkészülékek homlokzati fali füstgázelvezetése esetén mekkora távolságot kell tartani a szomszédos épülettől. A kérdést látszólag egyértelműen rendezik a vonatkozó előírások, értelmezési különbségek ugyanakkor bonyolíthatják a helyzetet. Ön szerint mi az igazság?

Erdősi Csaba

Robot dolgozik az NKM ügyfélszolgálatán

2019. július 2. |  1031

Chatbotot helyezett szolgálatba az NKM Energia Zrt. a honlapján, és a társaság online ügyfélszolgálatán. A csevegőrobot egyelőre tanuló üzemmódban nyújt teljes körű és azonnali (7/24) segítséget az ügyfelek számára.

Erdősi Csaba

Egészségre veszélyes a Vidi-stadion vize

2019. június 26. |  739

Palackos vizet isznak a Mol Vidi labdarúgói, mert a sóstói stadion csapvize baktériummal szennyezett. Még nem tudni, hogy e konkrét esetben miként került kórokozó a hálózatba, lapunk korábban azonban többször is írt arról, általában hogyan kerülhető el a fertőzés.

Erdősi Csaba

Kivételből lesz a szabály?

Az ingatlanfejlesztők a kedvezményes lakásáfa fenntartását javasolják

2019. június 25. |  1745

A gazdasági növekedés tartós biztosítása érdekében az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) az új lakásoknál alkalmazható 5 százalékos áfakulcs hosszabb távú fenntartását javasolja – közölte az IFK az MTI-vel. Az EU szabályai ugyanakkor csak szociálpolitikai okokból engedik meg kedvezményes áfakulcs használatát, kérdés tehát, hogy a gazdasági növekedés fenntartása megfelelő érv-e az intézkedés mellett.

Erdősi Csaba

Tudatlan tulajok?

Olvasói levél

2019. június 21. |  886

Levelet kaptunk egy vízlágyító berendezéseket beüzemelő szakembertől, aki a napi munkája során megfogalmazódott kérdéseit, kételyeit szeretné a szakmai közösség elé tárni. A levelet tartalmilag változatlan formában közöljük. Várjuk a válaszokat, illetve a kapcsolódó tanulságos történeteket, szerelői tapasztalatokat!

Erdősi Csaba

A távfűtés reneszánsza

2019. június 4. |  160

Visszatekintő rovatunkban egy-egy régi lapszámunk írását vesszük elő, hogy az abban foglaltakat összevessük a mai helyzettel. Ezúttal a távhőszolgáltatásról lesz szó, amely, úgy tűnik, végre kikerült a tévesen ráhúzott „elavult technológia” skatulyájából, sőt, mára második virágkorát éli.

Erdősi Csaba

Csináld magad épületgépészet?

2019. június 4. |  263
2 5 (2)

Kényes téma következik egy szaklapban: azt járjuk körül, van-e létjogosultsága idehaza egy olyan szolgáltatásnak, amely gázszerelésen kívül komplex „csináld magad” kivitelezési csomagot kínál főleg családi házak építtetőinek. A csomag része a berendezések, a kiviteli tervek és a műszaki dokumentációk mellett az oktatás és a folyamatos segítségnyújtás is. A szakma általunk megismert véleménye felemás, de végső soron a piac dönt majd az ötletről.

Erdősi Csaba

Szilárdtüzelésű kazánok bekötése

2019. június 4. |  297
2 5 (2)

Több kazánrobbanás is történt Magyarországon a mögöttünk hagyott fűtési szezonban. Minden esetben szilárdtüzelésű fűtőberendezést vetett szét a túlhevített vízből származó gőz nyomása. Szakszerű tervezéssel és beüzemeléssel az ilyen – nem ritkán halállal, és minden esetben jelentős anyagi kárral járó – esetek elkerülhetők lennének.

Erdősi Csaba

Megelőzött tragédiák

2019. május 28. |  667

A május általában nem a szén-monoxid-mérgezésveszély szezonja, ez a május azonban nem olyan, mint általában. A szokatlanul hideg időjárás miatt sokan kapcsolták vissza a fűtést, s emiatt több helyre is vészhelyzet miatt kellett kivonulnia a katasztrófavédelemnek a hétvégén. Az esetek mindegyike szerencsésen végződött, mert jelzett a szén-monoxid-riasztó készülék.

Erdősi Csaba

Naplemente

Megállítható-e a napkollektorok piacának zsugorodása?

2019. május 7. |  509
2 5 (1)

Visszatekintő rovatunkban egy-egy régi számunk cikkében foglaltakat vetjük össze a jelennel, keresve, mi az, ami megváltozott az évek alatt, s mi maradt változatlan. Legutóbb egy örök anyag, a réz szerepével foglalkoztunk, most egy olyan technológiáról lesz szó, ami egyelőre nem tűnik öröknek. De mi lehet az oka, hogy egyre veszít népszerűségéből a napkollektor?

Erdősi Csaba

Az új Néprajzi Múzeum épületgépészete

2019. május 7. |  339
1 4 (1)

Építészeti megoldásai miatt a Városligetbe tervezett Néprajzi Múzeum elnyerte az International Property Awardson a „Világ legjobb közintézménye” díjat, de az „Európa legjobb közintézménye elismerést” is besöpörte. A tervezett épület ugyanakkor nem csak építészeti, épületgépészeti szempontból is különleges. Nem érdemtelenül kapta meg tehát az Év Épületgépész Tervezője díjat Lucz Attila a múzeum épületgépészeti terveinek az elkészítéséért. A tervezés és újratervezés részleteibe és a szakmai kulisszatitkokba a díjazott szakember segítségével pillanthatunk be.

Erdősi Csaba

Konvektor vizes fűtési rendszerre

2019. május 6. |  449
6 4.6 (5)

Számos olyan lakás van ma Magyarországon, amely csak lokális fűtőberendezéssel – konvektorral –fűthető. A lakók nem tudnak kazánra és központi fűtésre váltani, hiszen ehhez nincs megfelelő kémény. Egy magyar fejlesztésű berendezés megoldást kínál erre a problémára.

Erdősi Csaba

Okosbérházak gépészete

2019. április 11. |  169

Az intelligens otthonok számos kényelmi funkciót kínálnak, cserébe az áruk meglehetősen borsos. Nem feltétlenül kell ugyanakkor építkezésbe vagy új építésű lakás vásárlására adnia a fejét annak, aki ilyen otthonban szeretne élni – akár hosszú távon akár csak átmenetileg –, hiszen a bérlés is megoldás lehet.

Erdősi Csaba

A réz jelene és jövője az épületgépészetben

2019. április 11. |  225
2 4.5 (2)

Legutóbbi visszatekintőnkben egy 2000-ben megjelent, az ötrétegű műanyag csövekről írt cikkünket „vetettük revízió alá”, s megnéztük, hogy a majd’ húsz éve még vadonatúj technológia felhasználása hogyan változott meg mostanra. Most szintén egy 19 éve megjelent cikk állításait vetjük szembe a ma gyakorlatával, de újdonságról, legalábbis az anyag tekintetében szó sincs. Ellenkezőleg, egy évezredek óta használt fémről, a rézről lesz szó az alábbiakban.

Erdősi Csaba

Abszorpciós épülethűtés a gyakorlatban

2019. április 11. |  203
Társszerző: Lantos Tivadar

Megéri-e egy napkollektorokra telepített abszorpciós épülethűtési rendszer működtetése a jelen gazdasági és éghajlati körülmények között Magyarországon? A kérdés megválaszolásához egy hazánkban is jelenlévő multinacionális áruházláncot kerestünk meg. ugyanis a társaságcsoport egyik épületében néhány éve megvalósult egy ilyen rendszer. Csakhogy atulajdonos megkeresésünkre elutasítóan reagált, így annak ellenére sem szerezhettünk információkat az üzemeltetés tapasztalatairól, hogy a beruházás annak idején komoly támogatást kapott.Az egykori tervező- és kivitelező cég már nem áll kapcsolatban az árházzal, a rendszer pedig jelenleg áll.

Erdősi Csaba

Komfort és utcakép

A klímaberendezések kültéri egységeinek elhelyezési szabályai

2019. március 4. |  189

A tavasz közeledtével ügyfelek rohama zúdul a klímaszerelő cégekre. Bár egy split rendszerű klíma felszerelése általában gyors és egyszerű feladat, olykor nehézségekkel kell megbirkóznia kivitelezőnek és tulajdonosnak egyaránt, ha minden szabálynak meg akar felelni. Ebből a szempontból neuralgikus pont lehet a kültéri egységek elhelyezése, hiszen az országos rendeleteken túl a helyi előírásokat, a társasházi törvényvonatkozó passzusait, sőt, a lakóközösség szervezeti, működési szabályait is figyelembe kell venni a berendezés helyének megválasztásakor.

Erdősi Csaba

Komfort egyszerűen

Gipszkartonba integrált fűtő-hűtőpanelek alkalmazása

2019. március 4. |  185
1 4 (1)

A fal vagy a mennyezet felületének temperálása komfortos formája a fűtés-hűtésnek, hiszen nem kelt huzatot, nem lebegteti a port, csendes, gazdaságos és láthatatlan. A gipszkartonba integrált rendszerek utólagosan is könnyen és gyorsan kialakíthatóak. Beépítésük ésszerű és gazdaságilag is indokolt olyan esetekben, például tetőtér-beépítésnél, ahol szükség van hűtésre, és amúgy is gipszkartonozni kell.

Erdősi Csaba

Okos vízlágyítók a gyakorlatban

2019. március 4. |  251
Társszerző: Czire Attila

Számos előnnyel jár, ha a háztartási rendszereink állapotáról, működéséről akkor is tudunk, ha nem vagyunk éppen otthon. Ezeket a berendezéseket szükség esetén távolról is irányíthatjuk, ráadásul figyelmeztetnek, ha valami rendellenesség történt, vagy karbantartási, feltöltési időszak közeleg. Az új generációs berendezések az ipari felhasználók figyelmét is felkeltették.

Erdősi Csaba

Az előny maradt, a felhasználás megváltozott

Többrétegű műanyag csövek alkalmazása ma, illetve tizenkilenc évvel ezelőtt

2019. március 4. |  208
Társszerző: Kugler Géza
1

Lapunk első évfolyamának legelső számában, 2000 áprilisában egyebek mellett a több rétegű műanyag csövekről közöltünk szakcikket. Általában mutattuk be az akkor újdonságnak, ma már bevettnek számító technológiát, s most régi írásunkra visszatekintve azt tekintjük át, hogy a gyártási technológiában, a felhasználás módjában, az illesztési módszerekben mi változott az elmúlt csaknem 19 év alatt, s mi az, ami az állandóságot képviseli. Ebben akkori szerzőnk (Kugler Géza – a szerk.) volt ismét a segítségünkre.

Erdősi Csaba

Cannes-ban is bemutatkozik az új Néprajzi

A világ legjobb középületének választott múzeum gépészeti terve is rangos elismerést kapott

2019. február 13. |  935

Rekordértékű, 4 milliárd eurót meghaladó magyarországi fejlesztés mutatkozik be március 12-től 15-ig a MIPIM-en, a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán a franciaországi Cannes-ban. A rendezvényen más épületek mellett bemutatják a Városligetben épülő Néprajzi Múzeum terveit is. A fejlesztés gépészeti megoldásaiért tavaly rangos elismerést vehetett át a tervező, Lucz Attila.

Erdősi Csaba

Horganyzott csövek illesztése keményforrasztással

2019. február 2. |  233

Számos épületgépészeti csővezeték szerelésére ideálisak a horganyzott acélcsövek, a közelmúltbeli rossz tapasztalatok miatt sokan mégis félnek az alkalmazásuktól. Holott a megfelelő minőségű termék választása mellett a szakszerű, keményforrasztásos technológiával ma már biztosítható, hogy az acélt védő horganyréteg sértetlen maradjon az illesztéseknél is, megelőzve ezzel a kilyukadással fenyegető korróziót.

Erdősi Csaba

Temperálás alacsony rétegrendű padlófűtéssel

2019. február 2. |  546

Egy régebbi építésű lakás komplex energetikai felújításakor felmerülhet az igény a fűtési rendszer átalakítására is. Az alacsony rétegrendű, moduláris felületfűtési rendszerek megjelenésével a padlófűtés utólagos kialakítására is lehetőség nyílik. Gondos tervezés, szakszerű kivitelezés és megfelelő vezérlés mellett egy ilyen rendszer takarékos és komfortos fűtési megoldást kínál.

Erdősi Csaba

Névjegyzékbe veszik az energetikai szakreferenseket

2018. november 29. |  583

Az energiahatékonyságról szóló törvény módosítása értelmében létrejön az energetikai szakreferensek névjegyzéke – egyebek mellett ez áll abban a törvénymódosítási csomagban, amelyet mai ülésén tárgyalt az Országgyűlés.

Erdősi Csaba

Ügyeljünk rá, hogy csak a péntek legyen fekete!

2018. november 23. |  391

Egyre több nagy értékű háztartási berendezés, például elektromos vízmelegítő, gáztűzhely vagy gázkazán kerül fel az internetes áruházak fekete pénteki akciós kínálatába. A vásárlóknak tudniuk kell, hogy a leárazott termékeknek éppúgy kell felelniük a törvényi előírásoknak, mint az akción kívül kínált berendezéseknek, és természetesen a beüzemelésükre vonatkozó szabályokat sem hagyhatják figyelmen kívül.