Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Erdősi Csaba

Vezető szerkesztő, Media12

 1119 | |

 Erdősi Csaba

1975-ben született, az ELTE Bölcsészettudományi Karán diplomázott. 1998 óta tevékenykedik a médiában. A Magyar Nemzetnél 15 évig dolgozott előbb gazdasági újságíróként, később rovatvezetőként, végül lapszerkesztőként. Kitüntették a napilap Aranytoll és az MVM Paksi Atomerőmű Urántoll díjával. 2018 őszén csatlakozott a VGF&HKL csapatához újságíró-szerkesztőként. 2018 ősze óta dolgozik a Media12 kiadónál, mint a VGF&HKL szaklap szerkesztője, újságírója. A 2019-es Construma Magazint szerkesztette.

Erdősi Csaba cikkei

Erdősi Csaba

Hogyan ne legyen dunsztosüveg a lakás

A felülethűtés viszonya a hővisszanyerős szellőzéssel a nyári magas páratartalom esetén

2021. április 7. |  68

A nyári időszakban elsősorban a külső időjárásból származó pára jelent kihívást a gépi szellőzéssel ellátott épületek számára. Különösen nagy problémát jelent ez olyan helyeken, ahol a földrajzi adottságok miatt a páratartalom amúgy is magas (ilyen helyek a vízpartok, erdő melletti területek). Ha a gépi szellőzés felülethűtéssel párosul, akkor feltétlen gondoskodni kell a kintről érkező pára csökkentéséről, ellenkező esetben a hűtőteljesítmény csökkenésére vagy teljes megszűnésére kell számítani. A nyári esős napokon a magas páratartalom és a magasabb hőmérsékletű határoló felület komfort szempontból igazi „büntetés” a lakó számára. Egyes szellőztetőgépek el vannak látva külső páratartalom-érzékelővel, amely megakadályozza az emelt szintű szellőztetést, ha a páratartalom-különbség ezt indokolja. A valódi megoldás azonban a beérkező levegő páratartalmának csökkentése.

Erdősi Csaba

Újabb klimatizált utca Bécsben

2021. április 7. |  31

Az osztrák fővárosban júniusban nyári üzemmódra állítanak át, vagyis aktív és passzív eszközökkel klimatizálnak egy újabb sűrűn beépített, belvárosi utcát. A „rendszer” lelke egy 25 éves platánokból ültetett fasor, és a víz megfelelő használata.

Erdősi Csaba

BIM – szabványok magyarul

2021. április 7. |  30

A Magyar Szabványügyi Testület MSZT megjelentette a teljes építésgazdasági szektor szabványos BIM-gerincű modernizációját megalapozó MSZ EN ISO 19650 szabványsorozat két kulcsfontosságú szabványának magyar nyelvű változatát.

Erdősi Csaba

Ingyen szaktanács a mérnökkamarától

2021. április 7. |  31

Az építkezők és lakásfelújítók gyakran nem tudják, milyen irányba induljanak el, ha energetikai beruházásról van szó. A magánszemélyek és a kisvállalkozások ebben kérhetik a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) szakembereinek ingyenes tanácsait. Tervezést, kivitelezést, energiatanúsítást és ehhez hasonló munkát nem vállalnak, viszont segítenek megtalálni a felmerülő problémák lehetséges megoldásait.

Erdősi Csaba

Radiátorburkolat? Jobb számolni vele!

2021. április 7. |  26

Rengeteg lakás fűtését biztosítják radiátorokkal. A helyi adottságok ismeretében a tervezők egyre optimálisabb teljesítményű rendszereket terveznek, néha azonban a lakók összekuszálhatják a számításokat. Például, ha esztétikai megfontolásokból el akarják rejteni a radiátorokat. Persze egy radiátorburkolat felszerelése nem ördögtől való, de tisztában kell lenni azzal, hogy még egy túl mélyre lógó függöny is rontja a teljesítményt, úgyhogy nem árt óvatosan élni ezzel a lehetőséggel. 10–15 százalékos teljesítménycsökkenéssel mindenképpen számolhatunk.

Erdősi Csaba

Váratlanul változó jogszabályok

Haladék a közel nulla energiaigényű épületeknek, új előírások a TNM rendeletben

2021. április 7. |  49

Újabb egy évvel tolta ki kormány a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó előírásokat, így 2022 június 30-ig haladékot kaptak az építtetők és a beruházók a követelmények teljesítése alól. Eldőlt a „nagy szellőztetésvita” is, a vonatkozó TNM rendelet módosításával világossá vált, hogy nem kötelező szabályozott működésű hővisszanyerős vagy központi elszívásos szellőztetőrendszer kiépítése minden új épületben, ahol viszont van ilyen, ott az ablaknyitást nem vehetik figyelembe az előírt frisslevegő-utánpótlás biztosítására.

Erdősi Csaba

A jövő trendjei

2021. április 7. |  45

Az európai szaksajtó rendre megpróbálja felvázolni, hogy milyen megoldások jellemzik majd a közeljövő fűtési rendszerét. Ezekből szemezgetve állítottunk össze egy összefoglalót – korántsem a teljesség igényével, csak felvillantva néhányat a lehetséges irányokból, megoldásokból.

Erdősi Csaba

Beindulnak a felújítások

Lesznek itt problémák, érdemes az építkezés előtt tiszta műszaki-jogi helyzetet teremteni

2021. április 7. |  62

A meghirdetett állami támogatásoknak köszönhetően országszerte beindulnak a házfelújítások és tetőtérbeépítések. Az epitkezes.info.hu weblap sajtóközleménye szerint valószínűleg olyanok is belevágnak most a munkálatokba, akik korábban még nemigen építkeztek, így nincs tapasztalatuk abban sem, hogy az igényeiket, elvárásaikat hogyan kell pontosan és szakszerűen megfogalmazniuk. Legalább ekkora gond, hogy a kivitelező vállalkozók között is lehetnek olyanok, akik nincsenek eléggé felkészülve egy-egy ilyen feladat professzionális elvégzésére. Ebben a helyzetben nem lehet kizárni, hogy jó néhány reménytelien induló felújítás kisebb-nagyobb vitákba – súlyosabb esetekben akár pereskedésbe – torkollik, vagy éppen el kell bontani és újra megcsinálni a munkát. Mindkét fél alapvető érdeke tehát, hogy már a kezdetektől a biztonságra törekedve, megfelelő műszaki-jogi előkészítéssel induljanak a munkálatok.

Erdősi Csaba

Közel nulla energiaigény: plusz egy év haladékot adott a kormány

Változott a sokat emlegetett TNM-rendelet is, tisztázták benne a gépi szellőztetésre vonatkozó követelményeket

2021. március 11. |  4490

Újabb egy évvel tolta ki kormány a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó előírásokat, így 2022 június 30-ig haladékot kaptak az építtetők és a beruházók a követelmények teljesítése alól. Eldőlt a „nagy szellőztetésvita” is, a vonatkozó TNM rendelet módosításával világossá vált, hogy nem kötelező szabályozott működésű hővisszanyerős vagy központi elszívásos szellőztetőrendszer kiépítése minden új épületben, ahol viszont van ilyen, ott az ablaknyitást nem vehetik figyelembe az előírt frisslevegő-utánpótlás biztosítására.

Erdősi Csaba

Bábuval mérik a hőkomfortot

2021. március 8. |  66

Hőkomfortot mérő bábuval kutatják az ideális épülethőmérsékletet a Pécsi Tudományegyetemen (PTE). A berendezés szimulálja az emberi test hőleadását és alkalmazkodását a hőmérséklet változásaira, de méri a ruházat hőszigetelési értékét. Használatával elkerülhető a humán tesztelők túlterhelése.

Erdősi Csaba

Épületgépészeti kivitelezés és a BIM

2021. március 8. |  105

Épületeink gépészeti szempontból egyre összetettebbek, így a tervezőknek különös gonddal kell eljárniuk, hogy a kivitelezés gördülékenyen menjen. Egy nagyméretű, komplex épületben ezernél is több ponton találhatunk ütközést azért, mert az egyes épületelemek, vezetékek, hálózatok, berendezések elhelyezését a szakági tervezők nem egyeztették megfelelő mélységben. Ennek elkerülését segíti a tervezés egy új modellje.

Erdősi Csaba

Állásfoglalás helyett álláspontok ütköznek

Azon vitázik a szakma, hogy kötelezővé tették-e a gépi szellőzést vagy sem

2021. február 22. |  802

Számos bejegyzés, hozzánk beérkezett levél és telefonhívás alapján az a kép alakult ki bennünk, hogy az épületgépész szakma téma iránt érzékeny tagjai finoman szólva is megosztottak a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet (a továbbiakban: TNM rendelet) egyes módosításainak értelmezésével kapcsolatban. Neves szakemberek állítják egybehangzóan, hogy január elseje óta Magyarországon szabályozott gépi szellőzés nélkül nem kaphat használatba vételi engedélyt új építésű vagy jelentős felújításon átesett épület, mások szerint ez, tudniillik a gépi szellőzés kötelező biztosítása egyáltalán nem következik a rendelet szövegéből. Az alábbiakban nevek említése nélkül megpróbáljuk ismertetni a kétféle álláspontot és a mögöttük húzódó érveket. Az ügyben természetesen megkerestük az illetékes minisztériumot, amint válaszolnak, tájékoztatjuk olvasóinkat az állásfoglalásaikról.

Erdősi Csaba

CO-vészjelzők kiválasztása, telepítése, üzemeltetése

2021. február 3. |  103
Társszerző: Lantos Tivadar

A katasztrófavédelem minden évben közzéteszi a megfelelően működő szénmonoxid-riasztók listáját, mint ahogyan a bóvli, a feladatukat betölteni képtelen termékeket is lajstromozza. Ebben a cikkben megmutatjuk a pozitív lista minden darabját, a következő oldalakon pedig a legnépszerűbb termékek közül hasonlítunk össze néhányat alaposabban. A megfelelő, megbízhatóan működő készülék kiválasztása mellett ugyanilyen fontos, hogy azt jó helyre szereljük föl és az előírásoknak megfelelően üzemeltessük.

Erdősi Csaba

Haladék az építkezőknek

2021. február 3. |  79

Eredetileg idén januártól már csak közel nulla energiaigényű, „BB” energetikai besorolású új építésű épület nyerhetett volna használatba vételi engedélyt Magyarországon. Egy rendeletmódosítás értelmében az előírást csak 2021. június 30-a után kell alkalmazni. A 25 százalékos megújulóenergia-részarány kiváltható lesz magasabb energiahatékonysággal is.

Erdősi Csaba

Társasházi ólomstrangok cseréje

2021. február 3. |  75

Lapunk cikksorozatban igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy milyen veszélyt jelentenek a vízfogyasztók számára az ólomból készült strangok és leágazó vezetékek. A végső megoldás ezek cseréje, ami technikailag nem bonyolult, de esetenként sziszifuszi munka. Vegyük most sorra az ólomcsövek kiváltásának menetét, és az esetleges buktatókat, amelyek leggyakrabban a lakók ellenállása miatt jelentkeznek.

Erdősi Csaba

Számolja ki velünk, mekkora lakásfelújítási támogatásra számíthat!

2021. január 7. |  2866

Legfeljebb hárommillió forint, az anyagköltség és a vállalkozási díj fele – a legtöbbek fejében ez a kulcsmondata a januárban startoló támogatási rendszernek, amellyel a gyermeket nevelő családok lakásfelújítását segíti az állam. Ez valóban jól hangzik, de nem teljesen így van. Ha ugyanis a két költségelem nincs megfelelő egyensúlyban, nem kaphatjuk meg a kiadások felét, csak annál kevesebbet. Kalkulátorunk megmutatja, mire is számíthatunk!

Erdősi Csaba

Rezsióradíj

Mégis mire jó ez?

2020. december 4. |  324
2 4.5 (2)

Az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ajánlására minden év derekán közzéteszik az építőipari minimális rezsióradíjakat. De számít ez bármit is mondjuk egy kisadózó magánvállalkozóként dolgozó klímaszerelőnek? Aligha. Társas vállalkozások tulajdonosai számára azonban hasznos mankó lehet, ha tudják, egy munkaórára vetítve mennyi bevételre kell szert tenniük, Hogy ki tudják fizetni az alkalmazottaik számára törvényben előírt bérminimumot.

Erdősi Csaba

Menettömítés glikolos rendszerekben

2020. december 4. |  191

A menettömítésektől azt várjuk el, hogy a változó nyomású és hőmérsékletű közegeket minden mértezhető körülmény között is a rendszeren belül tartsák. E cél és a felhasználási terület függvényében választhatjuk ki az éppen megfelelő tömítőanyagot.

Erdősi Csaba

„Klímacsövek” hajlítása

2020. december 4. |  180
1 5 (1)

Előző lapszámunkban alapos cikkben foglaltuk össze a klímaszerelésben alkalmazott csőkötési technikákat, most pedig a csőhajlításról, pontosabban a rézcsövek hajlításáról lesz szó. A cikk elkészítésében nagy segítségünkre volt az Európai Réz Intézet tudástára.

Erdősi Csaba

Gyűjtőkémény-felújítás egy nap alatt

2020. december 4. |  342

Sok társasháznak okozott az elmúlt időszakban fejtörést az a kialakult helyzet, miszerint a közös kéményre kazáncsere miatt már nem csak turbós, hanem kondenzációs kazán is bekötésre kerülne. Egy szakértőkből álló társulás olyan kéményátalakítási technológiát dolgozott ki, amely megnyugtató megoldást nyújt azon társasházaknak, ahol felmerült már ez a probléma, vagy ahol szeretnék ezt megelőzni. A béléscsőrendszer kifejezetten a turbós és kondenzációs kazánok zavartalan együttműködésének megoldására lett kifejlesztve.

Erdősi Csaba

Talán most felfigyelnek a kéményseprők ajánlására

A szakma képviselői már másodszor javasolják a hírhedt MSZ 845-ös szabvány korszerűsítését

2020. december 4. |  137

Aki elolvasta a néhány oldallal ezelőtti cikkünket a gázkészülékek gyűjtőkéményre való telepítéséről, felfigyelhetett egy szabványra, amely kapcsán rendszeresen „összecsapnak” a kéményseprő szakemberek és az épületgépészek. Ez az ellentét feloldódhat ugyanakkor, ha a döntéshozók figyelembe veszik a kéményseprő szakemberek már korábban is megfogalmazott javaslatát, s egy asztalhoz ülnek a szabvány módosítása érdekében. A gázipar képviselői nyitottak az egyeztetésre, hiszen mindenki érdeke, hogy az EU-s rendelkezések és a hazai szabályozás között ne feszüljön ellentét. A XI. Országos Kéménykonferencia emellett számos ajánlást tett, megfogalmazott, ezeket vesszük most sorra a szervezők közleménye alapján.

Erdősi Csaba

EuroSkills: minden képlékennyé vált

2020. november 2. |  111

Elhalasztják az eredetileg jövő januárra meghirdetett EuroSkills, azaz a szakmák Európa-bajnoksága versenyt. A döntést a járványhelyzettel indokolják. A „mi” szakmánkban, vagyis a víz-, gáz- és fűtésszerelésben már részben lezajlott a hazai válogató. És hogy miért csak részben? Hát persze, hogy a járvány miatt. Azért megmutatjuk, mi volt a feladat.

Erdősi Csaba

A felelőtlenség ára

Nyolc felhasználó ellen tett feljelentést a vízmű Siófok-Kilitiben szabálytalan rátáplálás miatt

2020. november 2. |  219
1 4 (1)

Visszacsapószelepeket szerel a fogyasztói vízmérők elé Siófok Kiliti városrészében a szolgáltató. A szakemberek így akarják elkerülni, hogy az illegális kútvízrákötések miatt szennyeződés jelenjen meg a vezetékes vízben. Emlékezetes, a nyáron két alkalommal is korlátozni kellett a vízfogyasztást a területen Pseudomonas baktérium jelenléte miatt. A szolgáltató szerint az ügyben az összekötéseket megvalósító szerelőknek is lehet felelőssége.

Erdősi Csaba

Tiszta víz

2020. november 2. |  1356
1 5 (1)

Elkészült a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az ólomszűrésre alkalmas ivóvíz utótisztító berendezések vizsgálatával. A szeptemberi számunkban már volt módunk bemutatni az egyik, 100 százalékos hatékonysággal üzemelő berendezés működését, most az NNK tájékoztatása alapján leközöljük a készülékek teljes listáját, a főbb megállapításokkal együtt. Aki bővebben szeretne tájékozódni a részletekről, az a teljes vizsgálati anyagot megtalálja az NNK honlapján, illetve lapunk internetes kiadásában, a vgfszaklap.hu oldalon is.

Erdősi Csaba

Egy utcai gázcsőcsere utóélete

2020. november 2. |  127
2 5 (2)

Pocsék állapotban van a régi társasházi felszálló gázvezetékek zöme. A nyáron módunkban állt nyomon követni egy külső-erzsébetvárosi (Budapest, VII. kerület) utcaszakaszon a bekötővezeték cseréjét, majd rögzíteni a szomorú tényt, hogy a rácsatlakozáshoz szükséges tömörségvizsgálaton az érintett 17-ből 8 ház „elbukott”, s a lakók egy időre vezetékes gázellátás nélkül maradtak.

Erdősi Csaba

Páraelszívás és gáztűzhely

Mindenképpen biztosítani kell a levegőellátást és a szellőzést

2020. október 1. |  177
1

Számos lakás, családi ház nyílászáróit cserélik manapság modern, légtömör szerkezetekre, vagy szerelnek fel konyhai, fürdőszobai páraelszívót anélkül, hogy a felújításról, átalakításról bármiféle terv készülne. Ez a gyakorlat komoly veszélyeket rejt magában. A nyílt égésterű, „A” vagy „B” típusú gázkészülékkel ellátott helyiségek légellátását a vonatkozó előírásoknak megfelelően biztosítani kell, ezért hiába van szó „csupán” egy új ablak vagy páraelszívó beépítéséről, a munkába tervező bevonása szükséges.

Erdősi Csaba

Ivóvízbiztonság

Elkészült az ólomszűrők tanúsítása

2020. október 1. |  353
2 5 (1)

Lapzártánk idején még nem volt nyilvános azoknak a víztisztító berendezéseknek a listája, amelyek a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tanúsítványa szerint, tehát alapos vizsgálattal alátámasztva is képesek eltávolítani a vezetékes víz ólomtartalmát. Biztosan tudjuk ugyanakkor, hogy a vizsgált készülékek közül az egyik minden szempontból megfelelt a kritériumoknak. Ennek a működését mutatjuk most be.

Erdősi Csaba

Ahol télen is hűteni kell

Nem érdemes komfortklímákkal kísérletezni a komolyabb szervertermekben

2020. július 3. |  389

Egy nagyobb méretű szerverterem áramellátásnak és hűtésének szakszerű megtervezése kardinális fontosságú a későbbi üzemeltetés szempontjából. Ha bármelyik rendszert alulméretezzük, nem a megfelelő berendezést választjuk, a szoba óhatatlanul túl fog melegedni, meghibásodásokat okozva ezzel.

Erdősi Csaba

Kültéri egység felszerelése egyedül

2020. július 3. |  1230
4 4.75 (4)

Egy klímaszerelő ismeri a cipekedést – amikor már a harmadik kültéri egységet kell a konzolra helyezni a létrán billegve, akkor bizony már nyúlnak a vállak, sajognak a könyökök és roppanhatnak a derekak. Hagyományos létrázós módszerrel a munka minimum kétemberes. Egy klímaszerelő kolléga, Kovács Attila Zoltán segítségével azonban most bemutatunk két olyan szerkezetet is, amelyekkel akár egy szerelő is könnyedén a helyére emelheti, illetve csörlőzheti a nehéz berendezést anélkül, hogy megszakadna.

Erdősi Csaba

KG-csövek felhasználási területe

2020. július 3. |  1855
7 4.33 (6)

Nemrégiben egy szakmai csoportban komoly vita alakult ki egy fotó kapcsán. A képen egy esővizet elvezető, föld alá szánt rendszer látható, még a betemetetlen árokban. A csövezés sima „ szürke” PVC-cső, helyenként melegített tokozással ragasztott. A kommentelők jelentős része azt kifogásolta, hogy a szakma szabályai szerint földalatti eső- vagy szennyvízelvezetés esetén kizárólag KG csöveket használhatunk tokos, gumigyűrűs szereléssel, amely biztosítja a megfelelő hőtágulást, mások véleménye szerint azonban a sima PVC is hosszú ideig működik kiválóan akár földalatti szerelés mellett is.

Erdősi Csaba

A britek belevágnak

2020. július 3. |  358
1

A szigetországban nagy szerepet szánnak a hőszivattyús technológia elterjesztésének a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. Ehhez első lépésként a brit hőszivattyú-szövetség (Heat Pump Association, HPA) képzési programot indít szerelőknek és mérnököknek, amelyhez az állam segítségét is várják.

Erdősi Csaba

„Tévétorony” rézcsőből

2020. július 3. |  660
Társszerző: Szigetvári Csilla
1 5 (1)

Lapunk cikksorozatban igyekszik közelebb hozni olvasóit a szakmai világversenyeken (WorldSkills, EuroSkills) induló magyar versenyzőkhöz és felkészítésük részleteihez. Ezúttal egy 2018-as tréningverseny feladatát ismertetjük. A fiatal szakembereknek a nürnbergi tévétorony makettjét kellett elkészíteniük rézcsövekből, méghozzá lágyforrasztásos illesztésekkel.

Erdősi Csaba

Ólom, amerre csak nézünk

2020. július 3. |  526
1 5 (1)

A közelmúltban két programot is indított a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a hazai ivóvizek ólomszennyezettsége kapcsán. Az adatok már érkeznek, a levett csapnyitási minták körülbelül 25–30 százalékában határérték feletti az ólomtartalom. A legrosszabb a helyzet az 1945 előtt épült házakban. Talán már az őszre lesz olyan készülék, akár több is, amely bizonyítottan képes eltávolítani az ólomszennyezést az ivóvízből.

Erdősi Csaba

Ólom a vízben: közel a megoldás?

Szeptemberre hozhat eredményt a nehézfémet valóban kiszűrni képes tisztítóberendezések vizsgálata

2020. június 30. |  1498
Társszerző: Szilágyi László

Olyan háztartási víztisztító berendezéseket vizsgál a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), amelyek képesek lehetnek megtisztítani a csapvizet az esetleges ólomszennyezéstől. Az NNK lapunknak adott tájékoztatása szerint kilenc készüléktípus hatékonyságát mérik fel ebből a szempontból. Ha a gyártók fejlesztései hatékonynak bizonyulnak, egy bevizsgált, tanúsított berendezés előírásszerű használatával komoly egészségügyi kockázattól mentesülhetnek a régebbi építésű, részben vagy teljes egészében ólomból készült víznyomócsövekkel szerelt otthonok lakói. Az eredmények hamarosan nyilvánosak lesznek.

Erdősi Csaba

Mi az, amit iszunk?

Több mint harmincféle gyógyszermaradvány van a budapesti ivóvízben

2020. június 25. |  7710

A Duna fővárosi szakaszán 52 féle gyógyszerhatóanyag jelenlétét lehet kimutatni a folyó vizéből. Ezek közül 32 az ivóvízbe is bekerül. Az adatokat magyar kutatóknak köszönhetjük, akik azt vizsgálták, hogy a természetes parti szűrés mennyire hatékony a kémiailag aktív gyógyszermaradványokkal szemben. Kiderült, hogy a szűrés hatékonyságát a gyógyszermaradványok koncentrációja nem befolyásolja, a legnagyobb arányban pedig a fájdalomcsillapító lidokain, ez epilepszia kezelésére használt lamotrogin és karbamazepin, illetve egy ópiátszármazék, a tramadol kerül át a folyó vizéből a csapvízbe.

Erdősi Csaba

Primerköri szabályozás

2020. május 31. |  252

A vizes hűtési rendszerek akkor működnek megfelelően, ha – egyebek mellett – a primer és a szekunder kör térfogatáramai optimálisak. Ezt többféleképpen is el lehet érni, mi most az egyik neves szivattyúgyártó megoldását ismertetjük.

Erdősi Csaba

Robotok a csőben

2020. május 31. |  257

A légtechnika csövek tisztítása nem hálás feladat. Ezeket a rendszereket gyakran elrejtik, nem alakítanak ki rajtuk megfelelő hozzáférési pontokat, így a tisztítás feladat összetett, munkaigényes. Maga a tisztítás ugyanakkor bizonyos időszakonként elkerülhetetlen, de ebben a gépésznek nagy segítségre lehet a modern technika. Endoszkóp kamerák, inspekciós és tisztítórobotok könnyíthetik meg a munkát.

Erdősi Csaba

Ha megőrjít a zaj

2020. május 31. |  267

Sokak számára alapvető kritérium klímaberendezés vásárlásakor, hogy a berendezés csendesen működjön. A kül- és beltéri egységek zajszintjét számos tényező befolyásolja, így például az, hogy milyen minőségű, kialakítású készülékről beszélünk. Ezen kívül fontos tényező a helyes elhelyezés és a beszerelés szakszerűsége is. Ökölszabály szerint a drágább ebben az esetben is jobb; a zajra érzékenyek viszont semmiképpen ne válasszanak maguknak monoblokkos vagy hordozható készüléket.

Erdősi Csaba

Szerszámok lakat alatt

2020. május 31. |  187

Idehaza az építkezésekről „tűnik el” a legtöbb szerszám az épületgépész kollégák tapasztalatai alapján. Angliában más a helyzet. Ott a legtöbb szerszámot az utcán hagyott furgonokból viszik el, és ezzel gyakran magát az autót is tönkreteszik.

Erdősi Csaba

Ez nem kóc!

Néhány szó a teflon menettömítő zsinórokról

2020. május 31. |  505
3 4.67 (3)

A menettömítő termékek elsődleges feladata, hogy a menetes kötéseknél hatékonyan megakadályozzák a gázok vagy folyadékok szivárgását. A szakmában korábban szinte kizárólag kenderkócot alkalmaztak erre a célra. Noha a teflonból készült menettömítő anyagok használata ma már általánosnak mondható, mégis megosztják a szakmát. Anélkül, hogy igazságot próbálnánk tenni, most azt járnánk körbe, hogyan kell szakszerűen alkalmazni a teflon tömítőzsinórt.

Erdősi Csaba

Hideg csőhajlítás

2020. május 31. |  1167
Társszerző: Szigetvári Csilla
2 5 (2)

A szakmák világ- és Európa-bajnokságán (WorldSkills és EuroSkills) induló fiatal víz-, gáz- és fűtésszerelők számára, csakúgy, mint a szakmát gyakorló szakemberek számára elengedhetetlen, hogy ismerjék a csőhajlítás menetét. Ennek megfelelően a versenyfeladatok között is kiemelt szerepet kap ez a munka. Lapunk figyelemmel kíséri a magyar Skills csapat felkészülését és eredményeit, igyekszünk őket közelebb hozni olvasóinkhoz azzal is, hogy bemutatjuk, milyen munkadarabot kell elkészíteniük, ha rézcső hideg hajlítása a feladat.

Erdősi Csaba

Újrakezdés

2020. május 31. |  236

Járványidőszakban kiemelt figyelmet kell fordítani az épületek üzemeltetésére, de hasonlóan gondosan kell eljárni a hosszabb időre lezárt, kiürített épületek újranyitásakor is. Különösen a vizes rendszerek hordozhatnak kockázatot, hiszen ezekben a kényszerű leállás alatt elszaporodhatnak a Legionella baktériumok. Az alábbiakban a legionellózissal foglalkozó szakemberek európai szövetségének az állásfoglalását közöljük. Elképzelhető ugyan, hogy sok korábban bezárt intézmény, munkahely, irodaház vagy szálloda már újranyitott idehaza, de az ajánlások minden olyan helyzetre érvényesek, amikor egy közösségi épületet bármilyen okból hosszabb ideig nem használtak.

Erdősi Csaba

Hővisszanyerős szellőzés téglafalban

2020. május 7. |  538
1

Január-februári számunkban beszámoltunk arról, hogyan működik a bangladesi „légkondi”, egy egyszerű, petpalackokból otthon is elkészíthető szerkezet, amelynek révén nyomáskülönbség alakul ki egy épület napos és árnyékos oldala között, így a levegő áramlásba kezd a hideg oldal felől a meleg oldal irányába. Most egy ennél jóval kifinomultabb magyar megoldást mutatunk be, a téglafalba illesztett, hő- és páravisszanyerésre egyaránt alkalmas szellőztető kürtőt. Cikkünket a feltaláló egyik előadásának a felhasználásával készítettük el.

Erdősi Csaba

Hogyan válasszunk szobai légtisztítót?

2020. május 7. |  361
1 5 (1)

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a légtisztítók mennyire hatékonyan képesek kiszűrni a beltéri levegőből a parányi szennyeződéseket, így a vírusokat és a baktériumokat. Az ugyanakkor kétségtelen, hogy ezekkel a berendezésekkel az otthonaink levegőjét egészségesebbé, tisztábbá tehetjük, hiszen a szálló port, a polleneket, az állati szőrt és az egyéb, allergiát okozó részecskéket biztosan kiszűrik a levegőből – feltéve, ha helyes méretezés nyomán választunk készüléket, azt a megfelelő helyre állítjuk, és az előírt üzemeltetésére is gondot fordítunk.

Erdősi Csaba

Pára és hőcsere

2020. május 7. |  282
2 5 (1)

Komoly eldöntendő kérdés, milyen hőcserélővel szerelt szellőztető rendszert használjunk. A sima légcsere télen rendkívül kiszárítja a benti levegőt, a nyári, hűtési szezonban pedig a beszívott levegő túl magas páratartalma okozhat problémákat (harmatponti kicsapódás). Célszerű tehát olyan megoldást választanunk, amely nemcsak a belső hőt, de a belső levegő nedvességtartalmának egy részét is képes visszanyerni.

Erdősi Csaba

Számlázás, törlesztés, adófizetés

Komoly változások

2020. május 7. |  370
1

A koronavírus elleni védekezés jegyében gazdaságvédelmi célú intézkedéseket is életbe léptettek. Ezek mind az egyéni, mind a társas vállalkozásokat érintik. Július elsejére halasztották az online számlázásra való teljes átállás határidejét, a katásoknak legközelebb augusztusban kell megfizetniük az átalányadót, a hiteleket pedig idén már nem kell törleszteni.

Erdősi Csaba

WorldSkills 2021 – mutatjuk a hazai elődöntő feladatát

2020. május 7. |  653
Társszerző: Szigetvári Csilla
2

Egy rézcsőből épített, lágyforrasztásokat, hajlításokat és préskötéses elemeket is tartalmazó, nyomáspróbázott csőhálózatot kellett elkészíteniük azoknak a fiatal magyar épületgépész szakembereknek, akik a WorldSkills 2021 nemzetközi szakmai megmérettetésen való indulás jogáért szálltak versenybe. Nem volt egyszerű dolguk, 2 mm-es mérettűrésnél nagyobb eltérés esetén például már nem járt maximális pontszám!

Erdősi Csaba

Hidrováltó vízszintesen?

2020. május 7. |  714
3 3.67 (3)

Egy szakmai csoportban, szerelők között merült fel a kérdés, vajon szerelhetünk-e hidraulikus váltót vízszintesen, ha erre kényszerülünk például helyhiány miatt. A válasz röviden az, hogy igen, de bizonyos szabályokat be kell tartanunk, illetve választhatunk kifejezetten vízszintes beépítésre is tervezett hidraulikus váltókat, akár osztóblokkal kombinálva is.

Erdősi Csaba

Kazánból lélegeztetőgép

2020. április 22. |  1820

Lélegeztetőgépek készítésére állította át egyik gyártósorát a tüzelőberendezésiről Magyarországon is ismert német Viessmann cég. Az ötlet, hogy megfelelő szoftveres háttérrel kazán- és hőszivattyú-alkatrészekből életmentő készülék is építhető, a társaság alkalmazottaitól származik. A cég napi 600 lélegeztetőgépet képes gyártani ideiglenes tábori kórházakban, csarnokokban felállított koronavírus- központokban elhelyezett betegek számára.

Erdősi Csaba

Rendezvénysátrak légkondicionálása

2020. március 31. |  253
1 5 (1)

Nyári időszakokban a szabadtéri vagy félszabadtéri rendezvényeken is felmerülhet az igény a hűtésre, hűvösebb időszakokban pedig a fűtésre. Konferencia- vagy esküvői, kiállítási sátrakban, ideiglenes raktárakban jó eszközei lehetnek azok az osztott rendszerű berendezések, amelyek belétéri egysége nem a falra, mennyezetre vagy egyéb fix épületrészre szerelt, hanem a padlón áll.

Erdősi Csaba

Visszatérnek a napkollektorok?

2020. március 31. |  338
2 3.5 (2)

Tavaly november vége óta az épületek passzív besugárzása, vagyis a napenergia közvetlen felhasználása – megfelelő tájolással, jól méretezett üvegfelületekkel és egyéb eszközökkel – már nem számítható be az elvárt megújulóenergia-részarányba. Márpedig jövő január elsejétől ez utóbbinak miden új építésű épület esetén minimum 25 százalékosnak kell lennie. Ez komoly fejtörés elé állíthatja a tervezőket, és utat nyithat a napkollektorok reneszánszának.

Erdősi Csaba

Még egyszer a korrózióról

2020. március 31. |  325
Társszerző: Lantos Tivadar

Korróziónak nevezzük a valamely szerkezeti anyag felületéről a környezettel való érintkezés hatására kiinduló, számunkra kedvezőtlen elváltozást. A korrózió a természetben negatív szabadentalpia-változással járó, tehát önmagától végbemenő folyamat. Ezt a szerkezeti anyagot felhasználók számára káros folyamatot teljesen nem lehet megszüntetni, csak a sebességét csökkenteni. Ehhez azonban feltétlenül szükséges, hogy a korróziós folyamatok lényegét megértsük.

Erdősi Csaba

Hogyan válasszunk fűtési rendszert?

2020. március 31. |  603
Társszerző: Versits Tamás
1

A kondenzációs kazánok ideális eszközök fűtési és használati meleg víz előállítására, új építkezés, illetve felújítás esetén is szóba jöhetnek. De akár felújítjuk az otthonunkat és fűtési korszerűsítést is tervezünk, akár építkezünk és teljesen új fűtési rendszert vásárolunk, érdemes tisztában lennünk néhány alapvető szabállyal. Ezeket egy neves német kazángyártó hazai képviseletének „kisokosa” segítségével vettük sorra.

Erdősi Csaba

Vastag falú acélcsövek presszes kötése

2020. március 31. |  481
1 5 (1)

A kisebb átmérőjű acélcsövek hideg préseléses illesztéstechnológiája már régóta ismert. Most megjelent a piacon olyan fejlesztés, amely nagy csőátmérő mellett is lehetővé teszi a presszes kötéseket.

Erdősi Csaba

Mit tehetünk, ha megszűnt a kereskedő?

Röviden a termékszavatosságról

2020. március 31. |  322

A magyar jogrendszer csupán néhány éve ismeri a termékszavatosság fogalmát, az új Polgári törvénykönyv hat évvel ezelőtti kihirdetése előtt a hibás teljesítésre vonatkozóan nem létezett ez a jogkövetkezmény. A lényeg: hiába nincs vele szerződése, a végfelhasználó közvetlenül a gyártótól vagy az ebből a szempontból gyártónak minősülő importőrtől is kérheti a hibás termék javítását vagy cseréjét – ha be tudja bizonyítani, hogy a hibát nem ő okozta.

Erdősi Csaba

Energiastratégia: Hol marad a gépészet?

Hihetetlen megtakarítási potenciál rejlene az épületek megújításában, de ehhez összehangolt tervre lenne szükség

2020. március 31. |  310

Komoly vállalásokat tett a magyar kormány a január közepén nyilvánosságra hozott klíma- és energiastratégiában. A célkitűzések értelmében 2030-ig legalább negyven százalékkal csökkentenünk kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, húsz százalékra kell növelni a megújuló források részarányát az áramtermelésben, a gázimportot csökkenteni kell nyolcvanról hetven százalékra és az ország energiafogyasztásának összességében a 2005-ös szint alatt kellene maradnia. Az látszik, hogy mindebben Paks II. felépülésére és a napenergia felfutására számítunk, nem esik szó viszont az épületenergetikáról, a meglévő lakóházak, közintézmények épületgépészeti korszerűsítéséről. Pedig hatalmas lépésekre nyílna mód ezen a területen – és ez új teret nyitna az épületgépészeti cégek, vállalkozók előtt is.

Erdősi Csaba

Távhűtés

Lehetőségek és dilemmák

2020. március 5. |  737

A szakértők szerint húsz év múlva Európának megközelítőleg annyi hűtési, mint fűtési energiára lesz szüksége. Ennek oka, hogy a globális felmelegedés miatt szokatlanul hosszú hőhullámok, korai kánikulai időszakok alakulnak ki. Az éghajlatváltozás kordában tartásának ugyanakkor az egyik kulcsa, hogy igyekezzünk minél kevesebb energiát fogyasztani. A minél kisebb fogyasztás és a növekvő hűtési igény látszólag nem összeegyeztetőek. Kivéve, ha valami olyan technológiát alkalmazunk, amely idehaza még alig-alig használatos, külföldön, például Ausztriában azonban már elterjedt – vagy legalábbis terjedőben van. Ez pedig a távhűtés.

Erdősi Csaba

Mennyi az annyi?

Néhány szó a teljesítményadatokról

2020. március 5. |  354

Ritkán indokolható meg, amikor egy sajtótermék egy-egy anyag elkészítésének a nehézségeiről, végső soron saját magáról beszél. Az ilyesmi rendszerint nem érdemel közfigyelmet. Kivéve, ha a szerkesztő problémáit a munkáján jóval túlmutató ok, mások számára is tanulságos külső körülmény okozza.

Erdősi Csaba

Tanuljunk és játsszunk együtt!

2020. március 5. |  305
1 5 (1)

A szakmák világbajnoksága (WorldSkills) és Európ-bajnoksága (EuroSkills) a fiatal szakemberek legnagyobb nemzetközi megmérettetései. Lapunk célja, hogy a szakmunkásképzésben részt vevő diákok és tanárok is megismerjék e versenyek felépítését, követelményrendszerét, s most induló cikksorozatunk révén lapunk egyfajta tudástárrá, jól hasznosítható tananyag-kiegészítővé váljon. Talán olvasóink számára sem lesz haszontalan a vállalkozásunk, tesztjeinken lemérhetik például a szakmában már régóta dolgozók, hogyan teljesítenének egy világversenyen vagy annak válogatóján.

Erdősi Csaba

A PP-R-csövek és a hőtágulás

2020. március 5. |  322

A polipropilén (PP-R) csőrendszereket széles körben használhatjuk. Alkalmasak ivóvíz- vagy HMV-hálózatok kialakítására, és ipari vízvezetékek területén (sótalanított vízre való tanúsítással, szilikonmentességi nyilatkozattal). A fűtési, padlófűtési, hűtési területen korlátozottan használhatóak, csak egyes speciálisan erre a területre fejlesztett változatuk alkalmas, mivel az oxigéndiffúzió mentesség itt alapkövetelmény. A sűrített levegő szállításánál vegyük figyelembe, hogy porlasztott kenőolajat tartalmaz általában, így erre a területre csak speciális típusa használható a PP-R csöveknek (poliolefinblend). Szabadon vezetett PP-R rendszereknél ugyanakkor gondoskodnunk kell róla, hogy a hőtágulásból adódó hosszirányú nyúlást megfelelően kompenzáljuk, különben a hálózatunk élettartalma lerövidül, idő előtt tönkremegy.

Erdősi Csaba

Mitől lehet sárga a gázláng?

2020. március 5. |  4849
2 5 (2)

Elsősorban a tisztítatlanságra gondolhatunk, ha egy gázkészülék lángja sárga színben pompázik, de előfordulhat, hogy a hiba nem a készülékben van. Sőt, hiba sincs.

Erdősi Csaba

Így működik a bangladesi „légkondi”

2020. február 8. |  1062

Százmilliók szenvednek manapság a hőség miatt, és főleg a szegényebb ázsiai, afrikai területeken jelentenek nem ritkán halálesetekhez vezető rendkívüli helyzetet a hőhullámok. Bangladesben egy olcsó és egyszerű szerkezettel próbálják enyhíteni a lakásoknak alig nevezhető bádogépületek belső hőmérsékletét. A rendszer működését egy magyar gépészmérnök mérte fel doktori értekezésében. Kiderült, a módszer működik, csak éppen fordítva, mint ahogyan azt eddig gondolták.

Erdősi Csaba

Külső hőcserélős szoláris tárolók

2020. február 8. |  415
Társszerző: Homor Miklós
2 5 (2)

Ha napkollektorral szeretnénk meleg vizet előállítani, a külső hőcserélős tárolók választása sokkal jobb döntés, mint ha hagyományos, belső csőkígyós tárolót használnánk. A külső hőcserélős megoldással ugyanis biztosíthatjuk az állandó szekunderoldali áramlást, ez pedig sokkal hatékonyabb felfűtést eredményez, mint amikor csupán a gravitációs alapon kialakuló áramlás áll a rendelkezésünkre.

Erdősi Csaba

Paksnyi áram kell majd a biodómnak?

2019. december 18. |  3177

Elképesztő adatok repkednek a sajtóban a Fővárosi Állat- és Növénykert területén épülő biodóm éves áramfogyasztása kapcsán. Az MTI Persányi Miklós igazgató szavait idézve azt írta, az épület 10-12 ezer GWh (gigawattóra) áramot fogyaszt majd évente. A számot több helyen is átvették, pedig nyilvánvaló képtelenség. A 10-12 ezer GWh ugyanis vetekszik a Paksi Atomerőmű éves áramtermelésével.

Erdősi Csaba

Új generációs légmosók

2019. december 2. |  374
Társszerző: Tollas Tünde
1 4 (1)

Lapunk előző számában a hagyományos légmosók működésével ismerkedhettünk meg. Ezek a levegő párásítása mellett alkalmasak ugyan a nagyobb átmérőjű porszemcsék, egyéb szennyező anyagok kimosására a beltéri levegőből, de légtisztító hatékonyságuk alacsony. Az új generációs légmosók ugyanakkor már megfelelő légtisztító képességgel is rendelkeznek.

Erdősi Csaba

Fürdőszobai ventilátor beépítése

2019. december 2. |  432
1 5 (1)

A háztartási kisventilátorok használata különösen indokolt a fürdőszobában, hiszen ebben a helyiségben rengeteg pára képződik, és persze a nemkívánatos szagok eltávolítása sem utolsó szempont. Mivel azonban vizes helyiségről van szó, szerencsés, ha az épületgépész tervező együttműködik a villamos tervezővel.

Erdősi Csaba

Kondenzációs kazán hőszivattyú mellé?

2019. december 2. |  1243
Társszerző: Versits Tamás
2 5 (2)

Hőszivattyú használata a fűtési idény legnagyobb részében olcsó és takarékos módja az épületek fűtésének. Nem véletlen szerelnek ugyanakkor némelyik készülékekbe gyárilag elektromos fűtőpatront. A szokásosnál jóval hidegebb külső hőmérséklet mellett szükség lehet rá, hogy használjuk, viszont ez költségesebb. Kiegészítő fűtésként ugyanakkor nem csak a hőszivattyú elektromos fűtőpatronjára támaszkodhatunk, ha van a rendszerbe építve egy kondenzációs gázkazánunk.

Erdősi Csaba

Szaniterek gyermekeknek

2019. december 2. |  358

Egy kisgyermek testi-lelki fejlődésének fontos állomása a szobatisztaság kialakulása, illetve a higiéniai eszközök használatának elsajátítása. Ez a folyamat akkor lehet törésmentes, ha a gyermekek számára az életkoruknak, testi adottságoknak megfelelő, biztonságos, játékos környezetet teremtünk a fürdőszobában is – a megfelelő szabályok betartásával.

Erdősi Csaba

A légmosók működése

2019. november 4. |  432
1 4 (1)

A légmosók olyan hibrid berendezések, amelyek egyszerre párásítják és tisztítják a levegőt. Használatuk különösen a fűtési időszakban növelheti meg jelentősen a száraz levegőjű lakásokban élők komfortérzetét.

Erdősi Csaba

Fekvő bojlerek

A méretezés a lényeg!

2019. november 4. |  959

Ha vízszintes forróvíztárolót választunk, a legfontosabb tudnivaló az, hogy ezek a berendezések hatásfokukban elmaradnak a függőleges elhelyezésű bojlerektől. Nagyjából harminc százalékkal nagyobb térfogatra van szükségünk ahhoz, hogy egy fekvő bojlerből ugyanannyi meleg vízhez jussunk, mint egy hagyományosból.

Erdősi Csaba

Zellerin-ügy: tragédiák sorozata

A meglopott gyártulajdonos után a volt munkavezetője is öngyilkos lett

2019. október 24. |  1306

Az első magyar épületgépész, Zellerin Mátyás önkezével vetett véget életének, miután rádöbbent: saját munkatársai, gyárának vezetői elsikkasztották minden vagyonát. A tragédiát újabb követte, Zellerin halála után fél évvel egykori munkavezetője is a mélybe vetette magát egy József-körúti bérház negyedik emeleti folyosójáról. A bűncselekmény valódi haszonélvezői ugyanakkor megúszták a felelősségre vonást.

Erdősi Csaba

Túl sok kötöttség, túl sok önerő?

Nem tekinthetünk sikertörténetként az idei konvektorcsere pályázatra

2019. október 4. |  414

Májusban nyílt meg és augusztus harmincadikán zárult az Otthon melege program meglévő konvektorok cseréjére kiírt alprogramja. Tekintettel arra, hogy a korábbi években pillanatok alatt lekötötték a pályázók a teljes támogatási keretet, számos kérdés vetődik fel annak kapcsán, hogy ebben az évben miért maradt el a szokásos roham.

Erdősi Csaba

Magyar sikerek a WorldSkills Kazan 2019-en

A szakmák olimpiáján részt vevő fiatalok példaképül szolgálhatnak a szakképzésben részt vevő diákoknak

2019. október 4. |  370

Egy aranyéremmel és számos kiválósági éremmel tértek haza a fiatal magyar szakemberek a szakmák olimpiájáról, vagyis az Oroszországban rendezett WolrdSkills Kazan 2019 versenyről. A kiugró eredmények, az egész verseny tematikája pozitív hatással lehet a hazai szakképzésre, természetesen a víz-, gáz és fűtésszerelők képzésére is. Ehhez persze az ágazati cégek aktív közreműködésére is szükség van.

Erdősi Csaba

Bizonytalanság a szakképzési rendszer átalakítása körül

2019. október 4. |  443
Társszerző: Illés József
3 5 (2)

Nagy a bizonytalanság a szakmai szervezetek, az oktatási intézmények, illetve a tanfolyamszervezők körében azzal kapcsolatban, hogy jövőre miként alakul át az Országos képzési jegyzékhez (OKJ) kapcsolódó oktatási rendszer. Sokan attól tartanak, hogy a mostaninál hosszabb lesz a képzési idő a nappali tagozatokon és a felnőttoktatásban egyaránt, és ezért a mostaninál is több időbe és pénzbe kerül majd egy-egy szakma részleges vagy teljes elsajátítása.

Erdősi Csaba

Szurkoljunk a magyaroknak a szakmák olimpiáján!

A víz- gáz- és fűtésszerelők mezőnyében a budapesti Török Balázs Máté képviseli hazánkat

2019. augusztus 22. |  581

Augusztus 22-étől 27-éig zajlanak a WorldSkilss Kazan 2019 eseményei. Az oroszországi városban rendezett szakmai versenyen 22 számban indul magyar versenyző, ami rekordnak számít a rendezvény eddigi történetében.

Erdősi Csaba

Heti 400 ezer forintos fizetés

Az egyéni vállalkozók krémjébe tartoznak a vízvezeték-szerelők Angliában

2019. augusztus 15. |  1364

Júliusban átlagosan heti 1139 font – nagyjából 400 000 forint – jövedelemre tettek szert a szigetországban egyéni vállalkozóként dolgozó vízvezeték-szerelők – tette közzé egy brit társaság. Ebből a pénzből persze még adózni is kell, de ami marad, még mindig sokkal több, mint az ottani átlagbér.

Erdősi Csaba

Fontosabb a festés, mint a kazán karbantartása?

2019. augusztus 6. |  1739

Sokszor foglalkoztunk már azzal, miért elengedhetetlen rendszeresen ellenőriztetni és megfelelő műszaki állapotban tartani a gázkészülékeinket, s egy friss brit felmérés adatai szerint a szigetországban sem felesleges erre felhívni a figyelmet. A válaszadók huszonnégy százaléka még soha nem hívott kazánszerelőt készüléke átvizsgálására, karbantartására.

Erdősi Csaba

Gáztöltőállomást fabrikált otthon a feldebrői ezermester

2019. augusztus 2. |  1967

Legyen szó akár mosógépmotorral szerelt fűnyíróról, tejes kannából fabrikált pálinkafőzőről vagy kimustrált parancsnoki GAZ-ból épített mobil fűrészgépről, a magyar buheralendületet sosem volt egyszerű megállítani. Az erős mezőnyből is kitűnik ugyanakkor egy feldebrői férfi, aki a szokásosnál is nagyobbat mert álmodni, és gáztöltőállomást telepített a kertjébe. A gázt persze lopta.

Erdősi Csaba

A gáz lobbant be

Tűz pusztított egy orosz erőműben

2019. július 11. |  879

Bár néhány óra alatt eloltották, így is emberéletet követelt egy orosz gáztüzelésű erőműben fellobbant tűz. A lángok ötven méter magasra is felcsaptak.

Erdősi Csaba

Ki lehet a felelős a hibáért?

2019. július 11. |  1990

Ismét kaptunk egy levelet, ezúttal egy generálkivitelezőtől, akinek a vadonatúj társasháza egyik lakásában kellett kivésetnie és kicseréltetnie egy repedt, ezért csöpögést, ázást okozó lefolyóidomot. A kivitelezők képviselői egymásra mutogatnak, ő pedig nem tudja, kivel szemben érvényesítse visszatartási jogát. Szerintetek ki hibázhatott? Aki az alapvezetéket fektette? A gépi vakolást végző kőműves? A burkoló? Vagy a vízvezetékszerelő, aki bekötötte az idomba a mosdószifont?

Erdősi Csaba

Az ivóvízellátás a tét Németországban

Az aszály már nem csak a mezőgazdaság számára jelent problémát

2019. július 10. |  1416

Németország egyes részein már tavaly is csak a szokásos évi csapadékmennyiség kétharmada hullott le, és idén sem javult a helyzet. A folyók vízszintje olyannyira alacsony, hogy az már a lakosság vezetékes vízellátását veszélyezteti.

Erdősi Csaba

Adalékanyagok a vizes fűtési rendszerekben

2019. július 8. |  509
Társszerző: Viola Krisztián
1

Visszatekintő rovatunkban egy-egy régebbi cikkünket vesszük elő újra, hogy megnézzük, az abban írtak megállják-e még a helyüket, vagy az egykori előírások, műszaki megoldások, anyagok és technológiák felett már eljárt az idő. Ezúttal a meleg vizes fűtési rendszerekben használt adalékanyagokkal foglalkozunk ebből a dupla nézőpontból.

Erdősi Csaba

„Zöld” zuhanyzók

2019. július 8. |  398
3 4.5 (2)

Európai cégek járnak az élen a lefolyóba kerülő háztartási meleg víz hőjének visszanyerésében. A fejlesztések nagyjából tíz éve kezdődtek, és ma már idehaza is kaphatók olyan zuhanylefolyók, amelyeket eleve beépített hőcserélővel szereltek.

Erdősi Csaba

Szteatit fűtőbetéses bojlerek

2019. július 8. |  633
1 5 (1)

Aki elektromos felfűtésű forróvíztárolót használ, alighanem találkozott már a vízkövesedés okozta problémákkal. Kaphatók ugyanakkor a kereskedelemben már olyan készülékek is, amelyek nem a hagyományos fűtőszállal, hanem csőtokozott, szetatitos fűtőbetéttel üzemelnek. Felépítésüknél fogva ezek a berendezések kevésbé hajlamosak a vízkövesedésre.

Erdősi Csaba

Homlokzati égéstermék-elvezetés. Mikor szabályos?

2019. július 3. |  8469

Az egyik olvasónk arra kíváncsi, hogy gázkészülékek homlokzati fali füstgázelvezetése esetén mekkora távolságot kell tartani a szomszédos épülettől. A kérdést látszólag egyértelműen rendezik a vonatkozó előírások, értelmezési különbségek ugyanakkor bonyolíthatják a helyzetet. Ön szerint mi az igazság?

Erdősi Csaba

Robot dolgozik az NKM ügyfélszolgálatán

2019. július 2. |  1398

Chatbotot helyezett szolgálatba az NKM Energia Zrt. a honlapján, és a társaság online ügyfélszolgálatán. A csevegőrobot egyelőre tanuló üzemmódban nyújt teljes körű és azonnali (7/24) segítséget az ügyfelek számára.

Erdősi Csaba

Egészségre veszélyes a Vidi-stadion vize

2019. június 26. |  1121

Palackos vizet isznak a Mol Vidi labdarúgói, mert a sóstói stadion csapvize baktériummal szennyezett. Még nem tudni, hogy e konkrét esetben miként került kórokozó a hálózatba, lapunk korábban azonban többször is írt arról, általában hogyan kerülhető el a fertőzés.

Erdősi Csaba

Kivételből lesz a szabály?

Az ingatlanfejlesztők a kedvezményes lakásáfa fenntartását javasolják

2019. június 25. |  2082

A gazdasági növekedés tartós biztosítása érdekében az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) az új lakásoknál alkalmazható 5 százalékos áfakulcs hosszabb távú fenntartását javasolja – közölte az IFK az MTI-vel. Az EU szabályai ugyanakkor csak szociálpolitikai okokból engedik meg kedvezményes áfakulcs használatát, kérdés tehát, hogy a gazdasági növekedés fenntartása megfelelő érv-e az intézkedés mellett.

Erdősi Csaba

Tudatlan tulajok?

Olvasói levél

2019. június 21. |  1130

Levelet kaptunk egy vízlágyító berendezéseket beüzemelő szakembertől, aki a napi munkája során megfogalmazódott kérdéseit, kételyeit szeretné a szakmai közösség elé tárni. A levelet tartalmilag változatlan formában közöljük. Várjuk a válaszokat, illetve a kapcsolódó tanulságos történeteket, szerelői tapasztalatokat!

Erdősi Csaba

A távfűtés reneszánsza

2019. június 4. |  315

Visszatekintő rovatunkban egy-egy régi lapszámunk írását vesszük elő, hogy az abban foglaltakat összevessük a mai helyzettel. Ezúttal a távhőszolgáltatásról lesz szó, amely, úgy tűnik, végre kikerült a tévesen ráhúzott „elavult technológia” skatulyájából, sőt, mára második virágkorát éli.

Erdősi Csaba

Csináld magad épületgépészet?

2019. június 4. |  627
2 5 (2)

Kényes téma következik egy szaklapban: azt járjuk körül, van-e létjogosultsága idehaza egy olyan szolgáltatásnak, amely gázszerelésen kívül komplex „csináld magad” kivitelezési csomagot kínál főleg családi házak építtetőinek. A csomag része a berendezések, a kiviteli tervek és a műszaki dokumentációk mellett az oktatás és a folyamatos segítségnyújtás is. A szakma általunk megismert véleménye felemás, de végső soron a piac dönt majd az ötletről.

Erdősi Csaba

Szilárdtüzelésű kazánok bekötése

2019. június 4. |  537
2 5 (2)

Több kazánrobbanás is történt Magyarországon a mögöttünk hagyott fűtési szezonban. Minden esetben szilárdtüzelésű fűtőberendezést vetett szét a túlhevített vízből származó gőz nyomása. Szakszerű tervezéssel és beüzemeléssel az ilyen – nem ritkán halállal, és minden esetben jelentős anyagi kárral járó – esetek elkerülhetők lennének.

Erdősi Csaba

Megelőzött tragédiák

2019. május 28. |  957

A május általában nem a szén-monoxid-mérgezésveszély szezonja, ez a május azonban nem olyan, mint általában. A szokatlanul hideg időjárás miatt sokan kapcsolták vissza a fűtést, s emiatt több helyre is vészhelyzet miatt kellett kivonulnia a katasztrófavédelemnek a hétvégén. Az esetek mindegyike szerencsésen végződött, mert jelzett a szén-monoxid-riasztó készülék.

Erdősi Csaba

Naplemente

Megállítható-e a napkollektorok piacának zsugorodása?

2019. május 7. |  729
2 5 (1)

Visszatekintő rovatunkban egy-egy régi számunk cikkében foglaltakat vetjük össze a jelennel, keresve, mi az, ami megváltozott az évek alatt, s mi maradt változatlan. Legutóbb egy örök anyag, a réz szerepével foglalkoztunk, most egy olyan technológiáról lesz szó, ami egyelőre nem tűnik öröknek. De mi lehet az oka, hogy egyre veszít népszerűségéből a napkollektor?

Erdősi Csaba

Az új Néprajzi Múzeum épületgépészete

2019. május 7. |  590
1 4 (1)

Építészeti megoldásai miatt a Városligetbe tervezett Néprajzi Múzeum elnyerte az International Property Awardson a „Világ legjobb közintézménye” díjat, de az „Európa legjobb közintézménye elismerést” is besöpörte. A tervezett épület ugyanakkor nem csak építészeti, épületgépészeti szempontból is különleges. Nem érdemtelenül kapta meg tehát az Év Épületgépész Tervezője díjat Lucz Attila a múzeum épületgépészeti terveinek az elkészítéséért. A tervezés és újratervezés részleteibe és a szakmai kulisszatitkokba a díjazott szakember segítségével pillanthatunk be.

Erdősi Csaba

Konvektor vizes fűtési rendszerre

2019. május 6. |  745
6 4.6 (5)

Számos olyan lakás van ma Magyarországon, amely csak lokális fűtőberendezéssel – konvektorral –fűthető. A lakók nem tudnak kazánra és központi fűtésre váltani, hiszen ehhez nincs megfelelő kémény. Egy magyar fejlesztésű berendezés megoldást kínál erre a problémára.

Erdősi Csaba

Okosbérházak gépészete

2019. április 11. |  340

Az intelligens otthonok számos kényelmi funkciót kínálnak, cserébe az áruk meglehetősen borsos. Nem feltétlenül kell ugyanakkor építkezésbe vagy új építésű lakás vásárlására adnia a fejét annak, aki ilyen otthonban szeretne élni – akár hosszú távon akár csak átmenetileg –, hiszen a bérlés is megoldás lehet.

Erdősi Csaba

A réz jelene és jövője az épületgépészetben

2019. április 11. |  438
2 4.5 (2)

Legutóbbi visszatekintőnkben egy 2000-ben megjelent, az ötrétegű műanyag csövekről írt cikkünket „vetettük revízió alá”, s megnéztük, hogy a majd’ húsz éve még vadonatúj technológia felhasználása hogyan változott meg mostanra. Most szintén egy 19 éve megjelent cikk állításait vetjük szembe a ma gyakorlatával, de újdonságról, legalábbis az anyag tekintetében szó sincs. Ellenkezőleg, egy évezredek óta használt fémről, a rézről lesz szó az alábbiakban.

Erdősi Csaba

Abszorpciós épülethűtés a gyakorlatban

2019. április 11. |  432
Társszerző: Lantos Tivadar

Megéri-e egy napkollektorokra telepített abszorpciós épülethűtési rendszer működtetése a jelen gazdasági és éghajlati körülmények között Magyarországon? A kérdés megválaszolásához egy hazánkban is jelenlévő multinacionális áruházláncot kerestünk meg. ugyanis a társaságcsoport egyik épületében néhány éve megvalósult egy ilyen rendszer. Csakhogy atulajdonos megkeresésünkre elutasítóan reagált, így annak ellenére sem szerezhettünk információkat az üzemeltetés tapasztalatairól, hogy a beruházás annak idején komoly támogatást kapott.Az egykori tervező- és kivitelező cég már nem áll kapcsolatban az árházzal, a rendszer pedig jelenleg áll.

Erdősi Csaba

Komfort és utcakép

A klímaberendezések kültéri egységeinek elhelyezési szabályai

2019. március 4. |  382

A tavasz közeledtével ügyfelek rohama zúdul a klímaszerelő cégekre. Bár egy split rendszerű klíma felszerelése általában gyors és egyszerű feladat, olykor nehézségekkel kell megbirkóznia kivitelezőnek és tulajdonosnak egyaránt, ha minden szabálynak meg akar felelni. Ebből a szempontból neuralgikus pont lehet a kültéri egységek elhelyezése, hiszen az országos rendeleteken túl a helyi előírásokat, a társasházi törvényvonatkozó passzusait, sőt, a lakóközösség szervezeti, működési szabályait is figyelembe kell venni a berendezés helyének megválasztásakor.

Erdősi Csaba

Komfort egyszerűen

Gipszkartonba integrált fűtő-hűtőpanelek alkalmazása

2019. március 4. |  352
1 4 (1)

A fal vagy a mennyezet felületének temperálása komfortos formája a fűtés-hűtésnek, hiszen nem kelt huzatot, nem lebegteti a port, csendes, gazdaságos és láthatatlan. A gipszkartonba integrált rendszerek utólagosan is könnyen és gyorsan kialakíthatóak. Beépítésük ésszerű és gazdaságilag is indokolt olyan esetekben, például tetőtér-beépítésnél, ahol szükség van hűtésre, és amúgy is gipszkartonozni kell.

Erdősi Csaba

Okos vízlágyítók a gyakorlatban

2019. március 4. |  438
Társszerző: Czire Attila

Számos előnnyel jár, ha a háztartási rendszereink állapotáról, működéséről akkor is tudunk, ha nem vagyunk éppen otthon. Ezeket a berendezéseket szükség esetén távolról is irányíthatjuk, ráadásul figyelmeztetnek, ha valami rendellenesség történt, vagy karbantartási, feltöltési időszak közeleg. Az új generációs berendezések az ipari felhasználók figyelmét is felkeltették.

Erdősi Csaba

Az előny maradt, a felhasználás megváltozott

Többrétegű műanyag csövek alkalmazása ma, illetve tizenkilenc évvel ezelőtt

2019. március 4. |  389
Társszerző: Kugler Géza
1

Lapunk első évfolyamának legelső számában, 2000 áprilisában egyebek mellett a több rétegű műanyag csövekről közöltünk szakcikket. Általában mutattuk be az akkor újdonságnak, ma már bevettnek számító technológiát, s most régi írásunkra visszatekintve azt tekintjük át, hogy a gyártási technológiában, a felhasználás módjában, az illesztési módszerekben mi változott az elmúlt csaknem 19 év alatt, s mi az, ami az állandóságot képviseli. Ebben akkori szerzőnk (Kugler Géza – a szerk.) volt ismét a segítségünkre.

Erdősi Csaba

Cannes-ban is bemutatkozik az új Néprajzi

A világ legjobb középületének választott múzeum gépészeti terve is rangos elismerést kapott

2019. február 13. |  1126

Rekordértékű, 4 milliárd eurót meghaladó magyarországi fejlesztés mutatkozik be március 12-től 15-ig a MIPIM-en, a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán a franciaországi Cannes-ban. A rendezvényen más épületek mellett bemutatják a Városligetben épülő Néprajzi Múzeum terveit is. A fejlesztés gépészeti megoldásaiért tavaly rangos elismerést vehetett át a tervező, Lucz Attila.

Erdősi Csaba

Horganyzott csövek illesztése keményforrasztással

2019. február 2. |  480

Számos épületgépészeti csővezeték szerelésére ideálisak a horganyzott acélcsövek, a közelmúltbeli rossz tapasztalatok miatt sokan mégis félnek az alkalmazásuktól. Holott a megfelelő minőségű termék választása mellett a szakszerű, keményforrasztásos technológiával ma már biztosítható, hogy az acélt védő horganyréteg sértetlen maradjon az illesztéseknél is, megelőzve ezzel a kilyukadással fenyegető korróziót.

Erdősi Csaba

Temperálás alacsony rétegrendű padlófűtéssel

2019. február 2. |  1115
1 5 (1)

Egy régebbi építésű lakás komplex energetikai felújításakor felmerülhet az igény a fűtési rendszer átalakítására is. Az alacsony rétegrendű, moduláris felületfűtési rendszerek megjelenésével a padlófűtés utólagos kialakítására is lehetőség nyílik. Gondos tervezés, szakszerű kivitelezés és megfelelő vezérlés mellett egy ilyen rendszer takarékos és komfortos fűtési megoldást kínál.

Erdősi Csaba

Névjegyzékbe veszik az energetikai szakreferenseket

2018. november 29. |  875

Az energiahatékonyságról szóló törvény módosítása értelmében létrejön az energetikai szakreferensek névjegyzéke – egyebek mellett ez áll abban a törvénymódosítási csomagban, amelyet mai ülésén tárgyalt az Országgyűlés.

Erdősi Csaba

Ügyeljünk rá, hogy csak a péntek legyen fekete!

2018. november 23. |  574

Egyre több nagy értékű háztartási berendezés, például elektromos vízmelegítő, gáztűzhely vagy gázkazán kerül fel az internetes áruházak fekete pénteki akciós kínálatába. A vásárlóknak tudniuk kell, hogy a leárazott termékeknek éppúgy kell felelniük a törvényi előírásoknak, mint az akción kívül kínált berendezéseknek, és természetesen a beüzemelésükre vonatkozó szabályokat sem hagyhatják figyelmen kívül.