Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Erdősi Csaba

Vezető szerkesztő, Media12

 8942 | |

 Erdősi Csaba

1975-ben született, az ELTE Bölcsészettudományi Karán diplomázott. 1998 óta tevékenykedik a médiában. A Magyar Nemzetnél 15 évig dolgozott előbb gazdasági újságíróként, később rovatvezetőként, végül lapszerkesztőként. Kitüntették a napilap Aranytoll és az MVM Paksi Atomerőmű Urántoll díjával. 2018 őszén csatlakozott a VGF&HKL csapatához újságíró-szerkesztőként. 2018 ősze óta dolgozik a Media12 kiadónál, mint a VGF&HKL szaklap szerkesztője, újságírója. A 2019-es Construma Magazint szerkesztette.

Erdősi Csaba cikkei

152 cikk. Lapozó:

Erdősi Csaba

Lecsípték a biztonsági gázkészletünk egyharmadát

2021. december 16. |  480

Egy december 15-én kihirdetett, és 16-án már életbe is lépett miniszteri rendelet 15,37 millió megawattóráról 9,49 millió megawattórára csökkentette Magyarország biztonsági gázkészletét. A különbözetet az egyetemes szolgáltatásra jogosultak ellátására szánják.

Erdősi Csaba

„Kölcsönadják” a párnagázt

A tárolók nyomásegyensúlyát fenntartó töltet szabályozásához az egyetemes szolgáltatás biztosítása érdekében nyúlnak hozzá

2021. december 14. |  980

Kölcsönadják a gáztárolók technológiai célokat szolgáló, úgynevezett párnagázának egy részét az egyetemes szolgáltatóknak – derül ki egy friss kormányrendeletből. A gázt legkésőbb 2022. szeptember 30-ig vissza kell sajtolni a tárolóba. A „gázos” szakma álláspontja szerint kockázatos hozzányúlni a párnagázhoz, hiszen az biztosítja a tároló optimális nyomását.

Erdősi Csaba

Ötven százalék alatt a kereskedelmi gáztárolóink töltöttsége

2021. december 10. |  1074

Ha az október elseje óta tapasztalt, a tavalyinál kétszer nagyobb ütemben folyik a fűtési szezon hátralévő részében is a kitárolás, 100 nap múlva kiürülnek Magyarország kereskedelmi gáztárolói. Ennek persze nem szükségszerű bekövetkeznie, mert az import növelésére van lehetőség, ha pedig baj történik, rendelkezésre áll még az 1,2 milliárd köbméteres állami vésztartalék is.

Erdősi Csaba

Néhány szó az R290-ről

2021. december 6. |  103

Az új generációs hőszivattyúkban egyre nagyobb arányban használnak természetes hűtőközegeket. Ilyen például a kőolaj lepárlása közben keletkező propán, amely hűtőközegként R290 néven ismeretes.Erdősi Csaba

Lapos fancoilok

2021. december 6. |  867

A fancoil komfortos eszköze lehet egy családi ház vagy lakás fűtésének és hűtésének, feltéve, ha megjelenésében nem üt el teljesen attól, amit egy lakótérben megszoktunk. A piacon jelenlévő extravékony, lapos berendezések jól illeszthetők hőszivattyúhoz, és csendesek is.

Erdősi Csaba

Alumínium radiátorok beépítése

2021. december 6. |  984

A tagosítható alumínium radiátorok drágábbak a sima acéllemezből készült társaiknál, mégis kedveltek a felhasználók körében. Ennek nem utolsósorban az az oka, hogy mutatósabbak a hagyományos hőleadóknál. Alumínium radiátor beépítése előtt ügyelnünk kell arra, hogy kizárjuk a korrózióhoz vezető fémes kapcsolatokat. Ezt néhány egyszerű szabály betartásával biztosíthatjuk. E cikk összeállítasakor két korábbi írásunkra (Halasi László 2008/9. szám és Tóth András 2012/4. szám) támaszkodtunk.

Erdősi Csaba

Vigyázzunk a pénzesővel!

Alapos tervezés és kellő körültekintés szükséges a napelemes pályázat sikeréhez

2021. december 6. |  965
1 5 (1)

Hatalmas a lakossági érdeklődés az úgynevezett napelemes pályázat iránt. Nem is csoda, hiszen legfeljebb 2,9 millió forintot lehet nyerni tetőre szerelt napelem telepítésére, illetve maximum 11,3 milliót akkor, ha a napelemtelepítést – kötelező ablakcsere és szintén kötelező akkumulátoros energiatároló üzembe állítása mellett – a meglévő fűtési rendszer kiváltására hőszivattyús fűtéssel kombináljuk. Álláspontunk szerint ugyanakkor a kiírás számos veszélyt rejt magában, és a „talált pénz” iránti vágy olyan megoldásokhoz vezethet, amelyeknek nagyobb a káruk, mint a hasznuk. Reméljük, hogy a kivitelezők felelősen állnak neki a munkáknak, és mindenekelőtt a szakmai szempontokat tartják majd szem előtt!

Erdősi Csaba

Csere vagy javítás?

Örök dilemma, mi legyen a meghibásodott vezérlőpanelekkel

2021. december 6. |  1048

Immár hagyomány, hogy lapunk online kiadásában szavazásra kérjük olvasóinkat egy-egy aktuális vagy sokakat érintő kérdés kapcsán, mint ahogyan az is, hogy a válaszokat ezeken a hasábokon értékeljük ki. Ezúttal az volt a kérdés, hogy ha egy kazán vezérlőpanelje tönkremegy, azt inkább kicserélni vagy megjavítani célszerűbb-e.

Erdősi Csaba

Haladék a takarékoskodásra

2021. december 3. |  513

A veszélyhelyzetre hivatkozva, rendeletben írta felül a kormány az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény bizonyos pontjait. Ennek megfelelően az áram- és gázszolgáltatók, valamint a benzinkutak ráérnek a jövő év végéig teljesíteni az idei évre előírt energiamegtakarítási kötelezettségüket. A nagy áram- és gázfogyasztó cégek is haladékot kaptak azzal, hogy csak 2022. november 15-e után lesz kötelező energetikai szakreferenst alkalmazniuk.

Erdősi Csaba

Módosult a napelemes pályázat, elengedték a 4,8-as COP-t!

2021. december 1. |  911

Több ponton is módosult a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” elnevezésű lakossági pályázat, mi ezek közül csak egy műszaki szempontból rendkívül fontos változást emelnénk ki. Korábban a kiírás szerint a támogatható levegő-vizes hőszivattyú elvárt fűtési COP-ját 4,8-ban határozták meg, ezt most levitték 4,2-re.

Erdősi Csaba

Valami zavar van a gázszállításban

Frissítés: Megszólalt az Fgsz, azért jön kevesebb gáz a szokásosnál, mert ennyit rendeltek a kereskedők!

2021. december 1. |  1494

Szinte leállt Magyarország Ukrajna felőli gázimportja, a szokásos óránkénti 450 ezer köbméter helyett ma reggel alig több mint 14 ezer köbméternyi földgáz érkezett a VIP Bereg határmetszéken. A Földgázszállító Zrt. adatpublikálása szerint délről, Szerbia és Románia, illetve nyugatról, tehát Ausztria felől sem jön annyi fűtőanyag, amely a kiesést pótolhatná. Egyelőre nem világos, hogy adatszolgáltatási hiba vagy valamilyen fizikai korlát áll a bezuhant szállítás hátterében, amint sikerül kiderítenünk, frissítjük bejegyzésünket!

Erdősi Csaba

Hőszivattyús rendszer tervek nélkül?

Alapos szakmai körültekintés szükséges a napelemes pályázat valódi sikeréhez

2021. november 23. |  662

Hatalmas a lakossági érdeklődés az úgynevezett napelemes pályázat iránt. Nem is csoda, hiszen legfeljebb 2,9 millió forintot lehet nyerni tetőre szerelt napelem telepítésére, illetve maximum 11,3 milliót akkor, ha a napelem-telepítést – kötelező ablakcsere és szintén kötelező akkumulátoros energiatároló üzembe állítása mellett – a meglévő fűtési rendszer kiváltására, hőszivattyús fűtéssel kombináljuk. Szakmai fórumokon, beszélgetéseken a kiírás számos pontja, előírása kapcsán alakult ki élénk szakmai diskurzus, mi ezek közül most csak hármat emelnénk ki vázlatosan: a pályázók terveit a split klímákkal kapcsolatban, a beépítendő levegő-vizes hőszivattyútól elvárt 4,8-as COP-t, és azt, hogy a kiírás szerint a „tervezés (köztes energetikai tervezés), engedélyezés” nem kötelező feltétele a támogatásnak, csupán egy önállóan nem támogatható, „választható tevékenység”.

Erdősi Csaba

Hőszivattyú csak fűtésre?

2021. november 3. |  3188
Társszerző: Csizmazia Gábor
1 5 (1)

Egy biztos, a szomszédokat nem fogja idegesíteni a hangjával, mivel csak egy mozgó alkatrészt tartalmaz, a kompresszort, azt is a beltéri egységben helyezték el – szokatlan formáján kívül talán ez jellemzi a legtömörebben azt a svéd eredetű hőszivattyús megoldást, amely megpróbál most idehaza is piacot nyerni. A termék neve, magyar fordításban „jégoszlop”, a kültéri egység formájára és lefagyott állapotára egyszerre utal, ez utóbbi ugyanis itt természetes üzemállapot.

Erdősi Csaba

Változás a szemléletben

A koronavírus-járvány sok ember figyelmét fókuszálta a beltéri levegő minőségére

2021. november 3. |  3022

A Covid-19 világjárvány hatására megnőtt azoknak az embereknek a száma, akik kíváncsiak lennének rá, milyen körülmények között kell élniük és dolgozniuk – ez derül ki legalábbis egy felmérésből, amelyet a világ egyik vezető méréstechnikai vállalata, a Va isala készített. A felmérést, amelyben több, mint 4000 válaszadó vett részt az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban és Finnországban, 2021 nyarán végezték. A válaszadók több mint egyharmada aggódik a munkahelyén a beltéri levegő minősége miatt, és több mint 50 százalékuk mondta azt, hogy ez az aggodalom befolyásolja a középületek látogatásában is.

Erdősi Csaba

Javíttatunk, amíg lehet

2021. november 3. |  3154

Megkérdeztük online kiadásunk gázkészülék-szerelő olvasóit ügyfeleik általuk tapasztalt hozzáállásáról „a szerelni vagy kicserélni” kérdéskörben. A válaszadók döntő többsége úgy látja, a tipikus magyar gázkészüléktulajdonos addig használja berendezését, amíg az végképp ki nem leheli a lelkét, cserére, korszerűbb típusra váltásra csak ezután szánja el magát. Ennek nyilván számos oka van, ezek feltárása azonban szétfeszítené e cikk kereteit, így csupán a tényt rögzíthetjük: aligha számíthatunk a magyar gázkészülék-állomány gyors megújulására.

Erdősi Csaba

Horonymarás a gyakorlatban

2021. szeptember 29. |  4154
1 5 (1)

Bár a horonymaróról nem feltétlenül egy épületgépész munkája jut az ember eszébe, használatára ezen területen is szükség lehet. Eldöntendő kérdés, hogy egy ilyen berendezést megvásárlunk vagy eseti jelleggel bérlünk, a válasz nyilván az adott vállalkozás, szakember profiljától függ. Ha a vásárlás mellett döntünk, tisztában kell lennünk vele, hogy ezzel a nyakunkba szakad a berendezés kétévenkénti kötelező felülvizsgálatának terhe is.

Erdősi Csaba

Piszoár hölgyeknek?

2021. szeptember 29. |  4333

A kifejezetten nőknek tervezett piszoárokkal vélik megoldani a nagy tömegrendezvények, koncertek, fesztiválok egyik legküzdhetetlen problémáját, nevezetesen a kígyózó, félórás sorokat a női illemhelyek előtt. A megoldás ért el már piaci sikereket, kérdés, mennyire válik népszerűvé. A XIX. század végén már próbálkoztak vele, akkor a kísérlet elbukott – azóta viszont sokat változott a világ.

Erdősi Csaba

Bizonytalanságban a kivitelezők

2021. szeptember 29. |  4136

Szavazásra kértük fel lapunk online kiadásának kivitelezéssel foglalkozó olvasóit, hogy megtudjuk, mennyire ítélik bizonytalannak a helyzetüket a piaci folyamatok és a koronavírus-járvány jelentette kettős kihívás miatt. Nos, a válaszok aránya elég beszédes, a megkérdezettek jelentős többsége szerint kiszámíthatatlan a helyzet, illetve kiszámíthatatlan ugyan, de kellő óvatossággal ez a kockázat kezelhető.

Erdősi Csaba

Elstartolt a szakmák Európa-bajnoksága

2021. szeptember 23. |  411

Kezdetét vette Grazban az EuroSkills 2021, amely a koronavírus járvány miatt, kényszerűségből csúszott át az idei esztendőre. A legjobb fiatal európai szakemberek versenyén a víz- gáz és fűtésszerelés kategóriában Török Balázsnak (nyitóképünkön) szurkolhatunk.

Erdősi Csaba

A kültéri koszos maradhat?

2021. szeptember 1. |  145
2 5 (2)

A VGF&HKL szaklap hírleveleiben, illetve az online felületünkön rendszeresen megkérdezzük olvasóinkat egy-egy téma kapcsán, és némi kiegészítéssel ellátva a nyomtatott számunkban beszámolunk a szavazás végeredményéről is. Legutóbb a kollégák klímatisztítási gyakorlatáról tettünk fel kérdéseket. A válaszokból kirajzolódó kép pedig igencsak meglepő.152 cikk. Lapozó: