Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hőszivattyús cégek is bajba kerülhetnek a napelemes pályázat miatt

2024. május 23. | VGF&HKL online |  605 |

Hőszivattyús cégek is bajba kerülhetnek a napelemes pályázat miatt

A napelemes pályázatok kifizetései olyan durva csúszásban vannak, hogy – hacsak nem lép valamit az állam – az tragikus helyzetbe sodorhatja a nyertes családokat és a kivitelező cégeket egyaránt. Köztük szép számban lehetnek hőszivattyús vállalkozók is. A napelemes szakszövetség a minisztérium azonnali segítségét kéri.

Csaknem két és fél éve, 2021 decemberében nyílt meg a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” (RRF-6.2.1) elnevezésű pályázat első ablaka. Azt gondolhatnánk, mostanra minden munka lezárult, a kifizetések megtörténtek, a nyertesek pedig hátradőlve élvezik a beruházásuk eredményeit. Csakhogy ez nem így van, sőt, a helyzet sokkal rosszabb, mint azt gondolhatnánk.

A szomorú valóság a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumnak egy közérdekű adatigénylésre adott válaszából derült ki. A Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség (MNNSZ) közleményben ismertette a számokat, ezek szerint:

„…A hatályos Támogatói Okiratok száma 34 089 db (napelemes: 24 811 db, komplex: 9278 db). A záró elszámolás folyósítása megtörtént 2564 db esetben (napelemes: 2557 db, komplex: 7 db)."

Tehát a jelenleg folyamatban lévő pályázatok darabszáma 31 525, amelyből napelemes: 22 254 db, míg komplex: 9271 db.

"Jelenleg 3082 db elfogadott és 5575 db le nem zárt záró kifizetési kérelem van a rendszerben. Az átlagosan kifizetett támogatás összege az elmúlt két hónapban 125 567 318 Ft/nap.”

Mi következik a számokból?

A 34 000 pályázatból mindössze 2564 esetben történt meg a záróelszámolás kifizetése, és ebből siralmasan alacsony, mindössze 7 db a komplex pályázat (ahol nyílászárócsere és hőszivattyútelepítés is zajlott) kifizetése. Különösen annak fényében tragikus a helyzet, hogy a támogatói okiratok határidejei elkezdtek lejárni. Ez nagyon rossz hír minden érintettnek! A pályázatok és napelemes beruházások meghiúsulása a támogatónak is fejfájást fog okozni, hiszen az EU-s forrásból létrejött pályázat feltétele, hogy ezek a napelemes beruházások megvalósuljanak.

Családok és cégek kerülhetnek bajba

A jelek szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy bár az előleglehívások tavaly év elején beindultak, mivel a zárókifizetések beragadtak, hiába kezdték el a beruházásokat a kivitelezők, döntő többségükben nem tudták befejezni azokat, és nem is tudják finanszírozni a továbbiakat sem.

„Bár elsőre úgy tűnhet, hogy az elcsúszó kifizetések elsősorban a napelemes vállalkozókat érinti hátrányosan, igazából több ezer család kerülhet nagyon komoly gazdasági válságba. Hiszen a pályázat nemteljesülése esetén jogilag a pályázók lesznek számon kérve, elbukják az esetlegesen befizetett önrészeiket (hiába 100%-os a pályázat, nagyon sokan fizettek önrészt is a vállalkozóknak, hogy biztosítsák a beruházásaikat) és a már lekért előlegeket is vissza kell fizetniük, ha a vállalkozó fizetésképtelen lesz. Sajnos már több ilyen eset előfordult és nagyon sok kivitelező fog erre a sorsra jutni. A helyettes államtitkártól kértük, hogy ne hagyja a családokat ilyen veszélybe sodródni és meg is kaptuk azt a szándéknyilatkozatot, hogy mindent megtesznek, hogy a tönkrement kivitelezők által lehívott előleget ne a vétlen családoktól követeljék vissza. Sajnos hónapok teltek el, de a hivatalos jóváhagyás a kérelmünkre még nem érkezett meg” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Szilágyi László, az MNNSZ alelnöke.

„Nemcsak a napelemeseket és a családokat érinti rosszul a kifizetések ilyen durva elhúzódása, hanem kihat a nyílászárós és hőszivattyús cégekre is, hiszen a komplex pályázatban ezekre is pályáztak a családok. Egyeztettünk Budapesten több  olyannyílászárós céggel is, amelyek már tavalyi évben beszerelték az ablakokat, mindent befejeztek, de mai napig nem kapták meg a pénzüket, gyakorlatilag ők hiteleznek az államnak, amíg bírják” – tette hozzá.

Az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt 60 napban 125 millió forint volt az átlagos napi kifizetés a pályázatban. Ha a kifizetések ütemében nem lesz azonnal drasztikus növekedés és marad ez a kifizetési ütem, akkor bizony még évekig fog tartani a pályázatok kifizetése, ám ennek jogi és gazdasági akadályai is fennállnak. „A minisztériumnak most azonnali és támogató beavatkozásokat kell tennie, bízunk benne, hogy egy percig sem halasztják tovább a szükséges lépéseket, kifizetik a beruházásokat és megmentik a tragédiától a családokat és vállalkozókat!” – mondta Szilágyi László.

Kezdettektől fogva döcögött a rendszer

A pályázattal kapcsolatos bonyodalmak a kiírása után történtek. Előbb módosították a beépíthető hőszivattyúk elvárt jóságfokát (COP), mert az eredeti 4,8-as értéknek alig néhány gyártó tudott volna megfelelni. Ezt még üdvözölte az épületgépész szakma, azt már kevésbé, hogy a kiírás szerint a „tervezés (köztes energetikai tervezés), engedélyezés” nem volt kötelező feltétele a támogatásnak, csupán egy önállóan nem támogatható, „választható tevékenység”. Nem sokkal a kiírása után rögtön meg is hosszabbították a pályázati határidőt, anélkül, hogy ennek okára fény derült volna. Később azután hónapokig nem működött a pályázati felület, nem lehetett feltölteni a pályázati dokumentumokat. Ezt fejelte meg, hogy a túlterhelt lebonyolító alig-alig tudta feldolgozni a beérkezett pályázatokat, s 95% feletti esetben kért be – legtöbbször valami jelentéktelen bürokratikus okból – hiánypótlásokat.  A kifizetések csúszásával ez a mintázat látszik folytatódni.

Mi ez az egész?

Lapunk korábban több cikkben is foglalkozott a bő 200 milliárd forint keretösszegű pályázattal – lásd linkek és kapcsolódó anyagok –, így most csak a lényeget ismételnénk meg újra. Eszerint a pályázat keretében kizárólag az alábbi két különböző műszaki tartalom egyikére volt igényelhető támogatás:

  • tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése legfeljebb 2,9 millió forintos támogatással (legfeljebb 5kWp teljesítménnyel);
  • tetőszerkezetre helyezett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje, legfeljebb 11,3 millió forint támogatással.

A műszaki tartalomkombinációk közül a pályázat benyújtásakor egyetlen változat volt megjelölhető. Társasházak nem pályázhattak, de társasházi lakások tulajdonosai igen. Nem volt kérhető támogatás szigetüzemben működő, illetve földre telepített napelemes rendszerekre sem.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

napelempályázat

Kapcsolódó