Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2021. december

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Blackout

Szilágyi László |  2082

Az idei évet kis híján egy nemzetközi áramszünettel kezdtük, amikor Dél-Európa több országa is hirtelen áram nélkül maradt. Ez különösen nagy problémát okozott volna, amikor a fél ország home office-ban dolgozott, persze kivéve mások mellett az épületgépészeket. A fűtésszerelőre, vízszerelőre akkor is nagy szükség van, ha a fél világ leáll, hiszen egy hideg télben tönkremenő gázkazán, egy váratlan csőtörés kijavítása nem várhat.

Kioldódás

Nikkellel bevont szerelvények az ivóvízellátásban

Guba Roland |  2497
2 5 (2)

A sárgarézből készült szerelvényeket azért célszerű bevonni nikkellel, hogy ellenállóbbak legyenek. Sajnálatos módon ugyanakkor a nikkel mérgező, az ivóvízben az előírások szerint literenként legfeljebb 20 μg (mikrogramm, a gramm milliomodrésze) lehet ebből a fémből. A megoldást a cinkkiválásnak ellenálló sárgarézből készült szerelvények használata jelenti. Ezek biztonságosan alkalmazhatók vízvezeték-rendszerekben is.

A hosszirányú hőtágulás és kompenzációja

Így kerülhetjük el a Balaton hullámait mintázó csőrendszereket, a kiszakadt, eltört rögzítéseket

Kaszab Gergely |  777
2 5 (2)

A csövek hosszirányú tágulása nem ismeretlen jelenség az épületgépészek, tervezők és kivitelezők körében – legalábbis így kellene ennek lennie. A számtalan „elszúrt” munka a gyakorlatban azt mutatja, hogy fontos beszélnünk erről a témáról. Cikkünk „kérdés-felelet” szerkezetben veszi végig a legfontosabb tudnivalókat.

Kémények

Segítség a gyakorlatban 2.

Ing. Pavel Ulrich |  2309
3 5 (2)

Ez a cikk a kéményépítés kiválasztott szerelési hibáira és hiányosságaira összpontosít, különös tekintettel a műanyag kéményrendszerekre. A cikkben szereplő kiválasztott fényképek valós életből vett példákat mutatnak be. Mottónk: Hogyan csináljuk, és ne csináljuk! Cikksorozatunk második része következik.

Ha elmarad a beszabályozás...

Lantos Tivadar |  1210
3 4.33 (3)

Az új építésű lakásoknál, családi házaknál gyakran elmarad a hidraulikus rendszerek beszabályozása. Ennek hiányában pedig nem fog a fűtési rendszer az adott komfortszint elvárásainak megfelelően működni. Sajnos, a szabályozószelepek, automatikák ötletszerű beépítésével a feladatot sokszor megoldottnak tekintik.

Az Országház fűtése

Dr. Chappon Miklós |  2855

Budapest emblematikus épületét mindenki ismeri – legalábbis kívülről. Az érdeklődő látogatók előtt persze a kapuk is nyitva állnak, de vannak olyan terei is az Országháznak, melyek egy átlagos látogatás alkalmával nem nyílnak meg. Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal az ilyen rejtett zugokba nyújtunk betekintést.

Csere vagy javítás?

Örök dilemma, mi legyen a meghibásodott vezérlőpanelekkel

Erdősi Csaba |  2209

Immár hagyomány, hogy lapunk online kiadásában szavazásra kérjük olvasóinkat egy-egy aktuális vagy sokakat érintő kérdés kapcsán, mint ahogyan az is, hogy a válaszokat ezeken a hasábokon értékeljük ki. Ezúttal az volt a kérdés, hogy ha egy kazán vezérlőpanelje tönkremegy, azt inkább kicserélni vagy megjavítani célszerűbb-e.

Alapvető hálózati biztonság

Gyakorlati tippek az okosotthon és az IoT-eszközök biztonságossá tételéhez

Papp Tibor |  2150
1 4 (1)

Hatékonyabbá, komfortosabbá, kényelmesebbé teszik az okoseszközök otthonunkat, irodánkat, műhelyünket, de a hálózaton visszaélések áldozatává is válhatunk. Ellophatják adatainkat, átvehetik az irányítást az eszközeink felett, kémkedhetnek utánunk. Bizony, energiát kell fektetnünk az intelligens otthon, az okosház működésének biztonságossá tételébe is.

Előfal: a jó megoldás!

Támogatott cikk |  558
1

Az utóbbi évtizedekben, ha valamilyen termékcsoport alapvetően megváltoztatta az épületgépész kivitelezést – különösen a fürdőszoba kialakítását – az az előfal-technológia. A Viega, mint vezető rendszergyártó, iparági szakértőkkel szorosan együttműködve kifejlesztett egy moduláris előfalrendszert, ami viszonylag kevés alkatrészt igényel. Ez megkönnyíti a raktárkészlet-kezelést, de mindenekelőtt gyorsítja a helyszíni telepítést. A Prevista új mércét állít fel a rugalmasság szempontjából is, mert a hagyományos falra szereléshez, a helyszíni tartóprofilhoz és a beépített sínre szereléshez is alkalmazható.

Vigyázzunk a pénzesővel!

Alapos tervezés és kellő körültekintés szükséges a napelemes pályázat sikeréhez

Erdősi Csaba |  2090
1 5 (1)

Hatalmas a lakossági érdeklődés az úgynevezett napelemes pályázat iránt. Nem is csoda, hiszen legfeljebb 2,9 millió forintot lehet nyerni tetőre szerelt napelem telepítésére, illetve maximum 11,3 milliót akkor, ha a napelemtelepítést – kötelező ablakcsere és szintén kötelező akkumulátoros energiatároló üzembe állítása mellett – a meglévő fűtési rendszer kiváltására hőszivattyús fűtéssel kombináljuk. Álláspontunk szerint ugyanakkor a kiírás számos veszélyt rejt magában, és a „talált pénz” iránti vágy olyan megoldásokhoz vezethet, amelyeknek nagyobb a káruk, mint a hasznuk. Reméljük, hogy a kivitelezők felelősen állnak neki a munkáknak, és mindenekelőtt a szakmai szempontokat tartják majd szem előtt!

Kazánház az öltöző mellett

Lantos Tivadar |  1571

Az elégtelen légellátás nemcsak a szén-monoxid felszaporodását, de a gázkazán idő előtti tönkremenetelét is okozhatja. Egy állókazán deflektorát korrodálta el a kéményből visszaszivárgó kondenzvíz, ennek következtében egyre több égéstermék jutott vissza a kazánházba. Szerencsére a CO-riasztó idejében jelzett.

Tagosítható, 600-as alumínium radiátorok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  631

Öt gyártó, a Fondital, a LEHEL, a Ferroli, a Romantik és a Xhénia radiátorainak jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Alumínium radiátorok beépítése

Erdősi Csaba |  2575
2 5 (1)

A tagosítható alumínium radiátorok drágábbak a sima acéllemezből készült társaiknál, mégis kedveltek a felhasználók körében. Ennek nem utolsósorban az az oka, hogy mutatósabbak a hagyományos hőleadóknál. Alumínium radiátor beépítése előtt ügyelnünk kell arra, hogy kizárjuk a korrózióhoz vezető fémes kapcsolatokat. Ezt néhány egyszerű szabály betartásával biztosíthatjuk. E cikk összeállítasakor két korábbi írásunkra (Halasi László 2008/9. szám és Tóth András 2012/4. szám) támaszkodtunk.

Valóban szükség van Fi-relére?

ÁVK dióhéjban gépészeknek

Lantos Tivadar |  846
3 4 (2)

Az áram-védőkapcsolók (ÁVK) ma már fontos védelmi készülékei a háztartásoknak. Ellátják a közvetlen, a közvetett érintésvédelmet, ugyanakkor jelentős szerepük van az elektromos hálózati tüzek megelőzésében is. Kazáncserék és újonnan telepített gázkazánok esetén már kötelező kellék. Nézzük meg gépész szemmel, hogyan működik, és miért szükséges a Fi relé.

Kilátás, installáció, hegesztés, foltozás, szerelés, kötés, lejtés

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  1531
1 5 (1)

Látni és látszani, remek installáció, hegesztés, foltozás, átgondolt szerelés, masnis kötés, a lejtés megvan. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Almeva, KAN-therm, tendenciák, szabvány, CO

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  915
1 5 (1)

Új típusú ALMEVA talpas bekötőkönyök, KAN-therm Steel és KAN-therm Inox golyóscsapok, eltérő tendenciák, megjelent a „piszoárszabvány”, ismét ölt a CO.

Jelszókezelés

Papp Tibor |  2512
1 5 (1)

Biztosak lehetünk benne; sokáig együtt fogunk élni a jelszavak mint digitális kulcsok használatával, annak ellenére, hogy terjednek az újabb, fejlettebb technológiák, a különféle biometrikus (ujjlenyomat, arc stb.) azonosító eljárások. A jelszavak egyszerű, gyors és megbízható azonosítást tesznek lehetővé – feltéve, ha figyelünk a legalapvetőbb biztonsági szempontokra. Ebben segít a jelszókezelő.

A katasztrófa receptje

Noname hőszivattyú és házibarkács telepítés

Bokor András Lantos Tivadar |  2519
1

Nem véletlen, hogy egy profi hőszivattyú ára igen magas. A hozzá tartozó hűtési- fűtési rendszer kiépítése pedig szakszerűséget, terveket kíván meg. Az olcsó berendezés, egy összetákolt rendszerrel, egyenes út az összeomláshoz. Pedig a forgalmazó, hirdetéseiben, reklámjaiban, honlapján nem ezt ígéri. Megtakarítást, profizmust, egyszerűséget, olyan rendszert, amit saját maga is összeállíthat bárki, szakértelem nélkül, telefonos segítséggel.

2-csöves fancoilok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  2079

Hőszivattyús rendszerbe integrálható, kb. 2 kW teljes hűtőteljesítményű, lapos (dizájn), kétcsöves fancoilok jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján. Táblázatunk hat gyártó hét típusát, a HOTJET, a Vaillant Saunier Duval, a Galletti/Columbus, a Polar, a Panasonic és a Tekno Point készülékeit tartalmazza.

Lapos fancoilok

Erdősi Csaba |  2013
1 5 (1)

A fancoil komfortos eszköze lehet egy családi ház vagy lakás fűtésének és hűtésének, feltéve, ha megjelenésében nem üt el teljesen attól, amit egy lakótérben megszoktunk. A piacon jelenlévő extravékony, lapos berendezések jól illeszthetők hőszivattyúhoz, és csendesek is.

Árnyékolóvezérlés KNX-szel

Balogh Zoltán |  2054

Pár évvel ezelőtt volt egy ügyfelünk, aki egy nagy, modern budai családi házat építtetett, hatalmas üvegfelületekkel a város felé. Az építkezés kezdeti fázisaiban határozottan az volt a véleménye, hogy nincs szüksége épületautomatizálásra az épületben. Persze menetközben az egyes szakágak azért meggyőzték a hölgyet arról, hogy érdemes lenne kiépíteni egy átfogó vezérlést. Miután elkészült az épület és túlvoltak 1-2 év használaton, a tulajdonos korábbi véleménye teljesen megváltozott és ma már mindenkit arra ösztönöz, hogy ha csak teheti, épületautomatizálás nélkül ne építsen házat.

Hűtőközeg-ismeretek

Lantos Tivadar |  2185
1 1

Hűtőközegekkel az épületgépészetben nemcsak a hűtős szakemberek találkozhatnak. Érdemes tehát kisokos formájában áttekinteni néhány adatot, megnevezést, kifejezést az F-gázokkal kapcsolatban, amely pontosítja ismereteinket.

Néhány szó az R290-ről

Erdősi Csaba |  6166
2 5 (1)

Az új generációs hőszivattyúkban egyre nagyobb arányban használnak természetes hűtőközegeket. Ilyen például a kőolaj lepárlása közben keletkező propán, amely hűtőközegként R290 néven ismeretes.